Rabu, 16 November 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Doa Ma'thurat:Ustaz abd ghani shamsudin

Posted: 16 Nov 2011 02:51 PM PST

Selangor tukar hutang tinggalan BN kepada harta/tunai yang dikongsi dengan rakyat

Posted: 16 Nov 2011 05:33 AM PSTPemimpin amanah menguntungkan rakyat.Jaga hak rakyat. Cari jalan untuk membahagiakan rakyat

Ketua pembangkang BN: didedahkan oleh MB Selangor

Posted: 16 Nov 2011 04:59 AM PSTTanah kerajaan Selangor adalah amanah yang perlu dijaga dengan baik. Bukan diperdagangkan sesuka hati.Natijahnya Selangor tidak cukup tanah untuk sekolah, padang, bahkan kubur.

Sewajarnya rakyat Selangor peka dan prihatin apa yang dilakukan oleh UMNO-BN yang sedang menggula-gulakan mereka dengan memberi RM100 tunai untuk anak mereka sekali sahaja.Ini terang-terang mahu mengambil simpati dan membujuk rakyat untuk memberi mereka kepercayaan untuk terus memerintah.

Jangan sampai pisang berbuah dua kali!!

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Gerakan boss ‘forced’ out by Umno | Free Malaysia Today

Posted: 16 Nov 2011 10:07 PM PST

NFC donated cattle to NS Umno leaders, paid Shahrizat’s expenses, says PKR

Posted: 16 Nov 2011 01:59 AM PST

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


Jawapan Menteri Kesihatan kepada perbahasan MP Kota Belud (16/11/11)

Posted: 16 Nov 2011 08:25 PM PST

Jawapan Menteri Kesihatan kepada perbahasan MP Kota Belud (16/11/11)

http://ustre.am/_1fQMN:UF0__

Ahli Parlimen Kota Belud bahas bajet untuk Kementerian Kesihatan (16/11/11).

Posted: 16 Nov 2011 08:10 PM PST

Isu keracunan susu 1Malaysia, klinik di Kota belud, kelayakan pegawai perubatan yang mahu berkhidmat di Malaysia dan program metadone untuk penagih dadah.


http://ustre.am/_1fQaD:UES


__

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


DITIKAM BELAKANG!

Posted: 15 Nov 2011 07:15 PM PST

(Pak Yangoat ditangkap menikam belakang kaum Yangoat)

Salam 2 all.

Semalam semasa perbahasan peringkat jawatankuasa melibatkan Kementerian Pembangunan Wilayah Persekutuan & Kesejahteraan Bandar, isu berkaitan dengan pembangunan Kg. Baru Kuala Lumpur dan Perbadanan Pembangunan Kg. Baru (PPKB) yang baru diluluskan oleh Parlimen dibangkitkan.

Kebetulan teman punya hubungan baik dengan beberapa penduduk dan pemilik asal Kg. Baru. Teman terlibat secara aktif dengan isu pemilikan hartanah Kg. Baru ni sejak awal 1990an, samada kes perwarisan, kes penggadaian, kes penipuan ahli keluarga dan macam-macam lagi. Teman juga kerap mengadakan pertemuan, menghadiri dan mengadakan kuliah, ceramah dan lain-lain sekitar Kg. Baru.

Teman dapati ada usaha jahat oleh kumpulan tertentu untuk memperdaya dan membohongi segelintir penduduk dan pemilik tanah di Kg. Baru dengan fitnah kononnya PPKB ditubuhkan untuk merampas hak milik tanah daripada para pemilik. Ada juga kalangan pemilik yang terpengaruh dengan pembohongan dan fitnah ini, dan walaupun jumlahnya tidak ramai tetapi menjadi saperti "duri dalam daging" bagi majoriti pemilik yang mahukan pembangunan hartanah mereka!

Teman pelik dengan kaum yang tidak habis-habis dengan politik dualam, melakukan pembohongan dan putar-belit hanya untuk mendapat sokongan dan undi demi memenuhi nafsu serakah untuk berkuasa! Politik "matlamat menghalalkan cara" yang dipelopori oleh Machiavelli ini diperkudakan dengan begitu rakus sehingga teman rasa Machiavelli sendiri pun akan terkejut dengan sikap mereka.

Mereka mendakwa konon PPKB akan merampas hartanah pemilik Kg Baru, sedangkan hakikatnya PPKB ditubuhkan untu menjadi pemudahcara & fasilitator bagi pemilik tanah membangunkan tanah mereka. Contoh terbaik yang dapat dilihat ialah pembangunan tanah milik Zikay Holding dipersimpangan Masjid Jamek Kg. Baru.

Dengan bantuan dan memudahcara pihak berkuasa terutamanya DBKL, Zikay Holding kini sedang dalam proses membina sebuah menara dipanggil Mercu Zikay. Menara setinggi 40 tingkat ini mengandungi hotel 5 bintang, kondominium mewah dan sederhana serta mampu milik, ruang pejabat dan dewan.

Yang cantiknya pembangunan Mercu Zikay ini ialah, pemilik tanah tidak hilang tanah, malah kekal memilikinya dan mempunyai beberapa unit kondo disitu untuk keluarga dan lain-lain, dapat membuat pembangunan, ramai orang Melayu lain dapat berkongsi milik, dapat memberi peluang kerja kepada orang Melayu khususnya penduduk Kg. Baru, dan menjadikan Kg. baru berdaya saing dan setaraf dengan pembangunan dikawasan lain di bandaraya Kuala Lumpur ini.

Langsung tak timbul soal pemilik tanah Zikay ini kehilangan tanah. Bukan sahaja mereka kekal memiliki hartanah tersebut, malah nilai hartanah mereka akan naik berlipat kali ganda. Bak kata pepatah Melayu, "tak abis 7 keturunan makan yop!".

DAN YANG PALING HEBAT, PEMBANGUNAN INI DIMILIKI DAN DILAKSANAKAN SERATUS PERATUS OLEH ORANG MELAYU!

Tapi cuba kita lihat sebaliknya. Lihat apa terjadi kepada penduduk dan pemilik rumah pangsa PKNS Pusat Bandar Taman Keramat di Jalan Jelatek, Kuala Lumpur (lihat lapuran dibawah). Ini adalah kawasan yang sangat strategik, berdekatan dua stesyen LRT (Jelatek & Datuk Keramat). Tak sampai 10 minit ke KLCC. Kawasan Datuk keramat ini adalah kawasan penempatan hampir 100% orang Melayu. Rumah pangsa PKNS ini adalah dimiliki hampir 100% orang Melayu dari kalangan marhaen.

Hari ini, atas nama pembangunan, rumah pangsa ini diruntuhkan. Pemilik-pemilik sudah dikeluarkan dan mengosongkan rumah masing-masing. Bagi mereka yang enggan menyerahkan hakmilik, hartanah mereka dirampas dengan cara pengambilan wajib. Maka hilanglah satu lagi penempatan orang Melayu dipinggir Bandaraya Kuala Kuala Lumpur.

Kawasan ini akan dibangunkan dengan kediaman mewah, hotel mewah, pejabat dan pusat beli belah! Ia dibuka untuk pemilikan kepada semua bangsa dan kaum. Teman tidak menentang pemilikan hartanah oleh kaum lain, tetapi persoalan pokoknya mengapa kawasan penempatan Melayu menjadi mangsa! Mengapa tidak dibuat saperti yang dibuat oleh Kerajaan Persekutuan, dengan menubuhkan sebuah Perbadanan Pembangunan Datuk Keramat dengan tujuan membantu, memudahcara dan sebagai fasilitator kepada orang Melayu pemilik rumah pangsa tersebut membangunkan hartanah milik mereka.

SEBALIKNYA MENGAPA UNDANG-UNDANG DIGUNAKAN UNTUK MERAMPAS HARTANAH MILIK ORANG MELAYU KONON ATAS NAMA PEMBANGUNAN!

Dan dari segi politiknya, siapa sebenarnya ynag menggunakan undang-undang untuk merampas tanah orang Melayu didalam Bandaraya Kuala Lumpur? Apakah kaum ini boleh dipercayai untuk menyelesaikan masalah yang sekian lama dihadapi oleh orang Melayu Kg. Baru?

Apapun, hakikatnya ialah orang Melayu pemilik rumah pangsa PKNS Pusat Bandar Taman Keramat telah hilang pemilikan hartanah mereka. Mereka merasakan telah teraniaya, kerana bukan sahaja mereka tidak dibantu membangunkan tanah mereka, malah undang-undang diguna untuk merampas tanah mereka. Ada antara mereka adalah penyokong Pakatan pembangkang dalam pilihanraya lepas. Kini mereka merasa telah dikhianati, "ditikam dari belakang!".

Sama saperti penduduk Kg. Buah Pala di Pulau Pinang. Orang yang berjanji kepada mereka bukan kepalang orang, ketua pembangkang sendiri. "Beri kami undi, bila kami memerintah sahaja, dalam seminggu kami akan beri pemilikan tanah ini kepada kamu" begitu janji manis ditabur kepada kaum India penduduk Kg. Buah Pala. Abis madu sepah dibuang.

Sebaik menang sahaja, jangankan hakmilik, tanah mereka dirampas dan mereka dihalau keluar. Jentolak dihantar untuk meruntuhkan rumah para penduduk. Teman teringat lagi tangisan dan rintihan penduduk waktu itu yang langsung tidak dikasihani. Mereka dikhianati. Mereka ditikam "dari belakang". Kini baru mereka sedar.

Teman berharap rakyat Malaysia, termasuk bangsa Melayu umat Islam membuka mata melihat gelagat politik dua alam yang penuh dengan pembohongan dan putar-belit yang dimainkan oleh pembangkang. Mereka akan tabur apa sahaja janji pemanis mulut penyedap telinga hanya untuk mendapat undi. Kelak nanti bila mereka mendapat undi dan sokongan, mereka akan khianati dan "menikam dari belakang".

Kata pepatah Inggeris, "you get what you vote for". "Kamu akan mendapat apa yang kamu sokong". Kamu sokong pengkhianat dan "penikam belakang", itulah nanti yang akan kamu dapat. Tepuk dada tanyalah otak sendiri yop!

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
20 ZulHijjah 1432
16 Nov 2011

######################

KUALA LUMPUR 15 Nov. - Pemilik rumah pangsa Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Pusat Bandar Taman Keramat di Jalan Jelatek di sini kesal dengan tindakan Kerajaan Negeri Selangor menggunakan Akta Pengambilan Tanah untuk 'merampas' hak mereka.

Mengibaratkan tindakan itu seperti menikam dari belakang, mereka mendakwa tindakan itu diambil bagi menidakkan hak pemilik untuk mendapat pampasan yang sudah dipersetujui.

Wakil penduduk, Fadhilah Saharin, 38, berkata, 14 pemilik unit rumah dan kedai yang enggan menerima pampasan yang ditawarkan dahulu diarahkan keluar dari premis mereka pada Oktober lalu.

Katanya, apa yang mengecewakan adalah kerajaan Selangor memberikan pampasan yang tidak setimpal iaitu RM130,000 kepada rumah dua bilik dan RM155,000 bagi kedai satu bilik.

Pampasan yang ditawarkan oleh PKNS sebelum ini adalah antara RM250,000 dan RM500,000.

"Kita sifatkan ini menikam dari belakang kerana enam bulan sebelum itu, perbincangan telah dibuat dan PKNS telah bersetuju untuk membayar pampasan sebanyak RM350,000 bagi rumah dan sedang berbincang mengenai jumlah pampasan untuk kedai.

"Tetapi pihak terbabit kemudiannya menggunakan kerajaan negeri dan kuasa di bawah Akta Pengambilan Tanah untuk mengambil premis kami secara paksa," katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Fadhilah berkata, penduduk terpaksa akur dengan tindakan itu dan menerima pampasan tersebut tetapi dalam masa yang sama akan terus menuntut pampasan yang setimpal.

Ini kerana, katanya, sejak 2010, penyenggaraan flat itu tidak dijaga sehingga pemilik terpaksa hidup dalam keadaan rumah yang bocor serta sampah yang tidak dikutip walaupun membayar yuran penyenggaraan RM15 sebulan.

Kawasan tapak flat kos rendah seluas 2.4 hektar itu akan dibangunkan dengan projek Datum Jelatek yang bertujuan menukar kawasan hartanah itu menjadi lebih moden.

Projek bernilai RM1.2 bilion itu akan mengandungi kawasan kediaman mewah, bangunan pejabat, pusat beli-belah dan hotel.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Budayakan Wacana Ilmiah Di Selangor & Pakatan - Dato` Seri Anwar: Pelancaran Buku Memoir Perjuangan Politik Syed Husin Ali

Posted: 16 Nov 2011 03:13 PM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Berita Mengenai Pembinaan Surau Al-Amin

Posted: 15 Nov 2011 11:41 PM PSTYB Teo Nie Ching selaku Ahli Parlimen Serdang  telah disambut baik oleh penduduk-penduduk dan ahli-ahli jawatankuasa Pembinaan Surau Al-Amin semasa lawatan beliau  yang diadakan pada 13hb November, 2011, iaitu Ahad yang lalu.

Menurut Ustaz Haji Zainudin yang selaku pengerusi AJK Pembinaan Surau tersebut, Surau Al-Amin yang bertempat di Taman Cheras Prima masih dalam pembinaan buat masa ini, dan ia amat memerlukan dana bantuan kewangan bagi merealisasikan hasrat jemaah surau membina sebuah surau baru yang lebih selesa untuk kepentingan umat islam di Taman Cheras Prima itu.

YB Teo Nie Ching menghulurkan sumbangan sebanyak RM1,000 kepada surau tersebut selepas mengetahui keadaan yang dialami oleh Surau Al-Amin.

Jumlah kos pembinaan untuk Surau Al-Amin adalah sebanyak RM400,000, manakala pada setakat ini derma yang dikutip adalah sebanyak RM127,000 sahaja, maksudnya  derma sebanyak RM273,000 masih diperlukan.

(More......)

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


PERBAHASAN PARLIMEN - YB. Dato' Kamarul Baharin Abbas - Ahli Parlimen Telok Kemang

Posted: 16 Nov 2011 05:34 PM PST


PERBAHASAN 10 NOV 2011 (Khamis)

4.05 ptg.

Dato' Kamarul Baharin Abbas [Telok Kemang]: Terima kasih Tuan Pengerusi. Saya

mengambil kesempatan bersama membahaskan B.27 dan P.27 khususnya Butiran 10001, Butiran

31000, Butiran 60000, Butiran 61000 dan Butiran 81000 sekali gus. Kita dapat melihat bahawa

anggaran perbelanjaan pembangunan tahun ini ada sedikit pertambahan berbanding dengan

tahun lalu iaitu kurang daripada tahun sebelumnya. Penambahan ini daripada RM2.4 bilion tahun

2011 kepada RM3.7 bilion tahun depan. Saya ingin mendapat penjelasan kementerian mengenai

peruntukan ini iaitu meliputi projek-projek baru, projek dalam pelaksanaan iaitu work in progress

dan juga peruntukan mengenai dengan projek terbengkalai. Projek baru memang telah

diperuntukkan dalam bajet ini tetapi apa yang perlu huraikan di sini ialah projek-projek yang dalam

pelaksanaan dan juga projek terbengkalai.

Saya menyentuh kepada konsep sistem tender kita seperti mana yang disebutkan oleh

rakan-rakan yang lain. Mengikut makluman saya, dahulunya dalam perjanjian kita ada price

fluctuation clause, kita ada performance bon dan juga kita ada syarat yang mana kementerian perlu

meluluskan sekiranya ada pelantikan subkontraktor. Kita mengambil iktibar bahawa keperluan itu

penting.

Pertama, price fluctuation clause. Ini kerana ini disebutkan oleh Yang Berhormat Menteri

bahawa kebanyakan projek yang gagal ialah sebab kenaikan harga bahan. Akan tetapi, harga

bahan ini tidak akan melonjak begitu tinggi dan kita boleh menjangka sewaktu kita membuat

perancangan kadar kenaikan dalam masa kontrak dalam perjalanan. Ini kita buat satu peruntukan

dalam kontrak iaitu price fluctuation clause.

Kedua yang saya sebutkan tadi ialah nama subkontraktor. Disebutkan oleh rakan-rakan

tadi ialah mengenai dengan projek yang diagihkan kepada subkontraktor-subkontraktor lapisan

kedua dan ada juga lapisan ketiga dan seterusnya. Dahulu perlu mendapat kelulusan kementerian

dan kementerian memberi kelulusan apabila mengetahui bahawa subkontraktor itu mempunyai

kemampuan. Akan tetapi sekarang ini saya tidak tahulah cara mana, kerana kalau projek ini

diagihkan berlapis-lapis, penting bagi kementerian untuk mengetahui sebenarnya siapa yang akan

melaksanakan projek ini dan juga harga yang telah pun diagihkan ataupun ditentukan oleh

kontraktor utama. Ini kerana ada kaitannya dengan pelaksanaan.

Sekiranya harga akhirnya nanti tidak memberi keyakinan kepada kementerian

bahawa subkontraktor yang ditugaskan atau yang akan melaksanakan kerja itu tidak akan mampu

melaksanakan kerja kerana dengan harga yang telah pun diberikan oleh kontraktor utama, jadi

from the start, dengan izin Tuan Pengerusi, is going to be a failure.

1610 ptg

Pelaksanaan tidak akan dapat diteruskan dan projek akan terbengkalai. Jadi timbul pula

soalannya di sini iaitu apabila projek itu terbengkalai, disebutkan juga projek itu akan diadakan

mutual termination. Saya tidak fahamlah mutual termination. Pohon penjelasan kerana apabila

projek itu gagal, ada performance bon dan di situ kerajaan berhak cash out performance bon dan

mendenda kontraktor yang gagal melaksanakan kerja. Ini perlu dilakukan kerana ada dapat

maklumat bahawa mutual termination ini tidak melarang kontraktor asal itu mengambil bahagian

kembali apabila tender ini dikeluarkan semula. Ada kes bahawa kontraktor yang gagal ini telah

mendapat kerja apabila projek yang sama dikeluarkan tender. Ini saya perlu penjelasan daripada

kementerian. Apakah maklumat yang saya terima ini benar?

The first contractor who failed was awarded when the project – the same project was

retendered. Maknanya dia daripada kontraktor yang gagal, menjadi kontraktor yang penyelamat.

Ini tidak masuk akal bagi saya. Jadi saya minta penjelasan sekiranya ada kes-kes seperti ini.

Jadi Tuan Pengerusi, dalam menaik taraf jalan raya dan jalan laluan, saya perlu bertanya

kepada kementerian usaha untuk menaik taraf plaza tol kerana banyak tempat sekarang ini yang dibina

pada 20 tahun yang lalu masih lagi pada tahap yang lama dan ada peningkatan sekarang yang

ada mengenai dengan jumlah kenderaan yang menggunakan jalan itu. Tempat itu tidak lagi sesuai.

Dulunya mungkin dua laluan cukup tetapi sekarang ini tidak kerana kita ada sekarang ini laluan

untuk SmartTag, ada touch n go, ada yang bayar tunai, ada tempat untuk tambah nilai dan sebagainya.

Jadi di sini perlulah kita membuat peruntukkan daripada kementerian untuk menaik taraf tempattempat

yang berkaitan khususnya kepada laluan, kepada pekan-pekan kecil. Ada juga kepada

pekan utama seperti di Seremban. Di Seremban masih lagi dua laluan pada satu hala.

Tuan Pengerusi, ada juga projek yang siap. Projek yang disiapkan oleh syarikat konsesi

yang tidak mengikut spesifikasi. Ini seperti mana yang disebutkan tadi ialah pengawasan oleh

pihak kementerian – Jabatan Kerja Raya. Bagaimana perkara ini boleh berlaku? Yang pertama

kerana tidak mengikut spesifikasi, yang kedua boleh diluluskan iaitu diberikan Certificate of Fitness

dan jalan raya ini digunakan oleh pengguna-pengguna. Ini termasuk juga bangunan-bangunan

yang dibina...

Tuan Pengerusi [Datuk Dr. Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar]: Ada satu minit lagi, Yang

Berhormat.

Dato' Kamarul Baharin Abbas [Telok Kemang]: ...Oleh kementerian yang lain tetapi di

bawah pengawasan kementerian, as Supervising Officer dan berlakunya kerja-kerja yang kurang mutu

dan ini telah pun diakui siap dan disahkan oleh kementerian. Tidak sampai dua tiga tahun kita

dapat kerosakan, keretakan dan sebagainya dan perlu mengadakan peruntukan yang baru.

Akhir sekali ialah mengenai dengan peruntukan bagi projek yang tergendala sampai ke

tiga hingga empat tahun. Projek tergendala sudah begitu lama tetapi tidak dapat diteruskan oleh

kerana tidak mempunyai kewangan ataupun peruntukan. Saya sebut ini oleh kerana projek seperti

contoh Seremban-Telok Kemang-Linggi yang tergendala tiga hingga empat tahun ini tidak dapat

diteruskan oleh kerana tidak mempunyai tambahan peruntukan kerana kosnya sekarang sudah

meningkat dan kebanyakan peruntukan yang lama telah pun diberikan ataupun dibayar kepada

kontraktor yang lama. Jadi inilah sedikit sebanyak daripada masa yang diperuntukkan untuk saya

walaupun ada yang lain. Jadi terima kasih Tuan Pengerusi.

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Jentera HelWa terus menggempur

Posted: 16 Nov 2011 03:55 AM PST


Esok 17hb Nov 2011 bertempat di Balai Masyarakat Seksyen 9, Putra Height akan diadakan Ceramah (dialog tu ada pihak yg minta tulis) oleh,

1. YB Teresa Kok
2. Yb Shuhaimi Shafie
3. YB Abdullah Sanai
4. Saudari Aiman Athirah Al Jundi

Ceramah ini ada lah anjuran Dewan Muslimat PAS Kawasan Kota Raja. Mewakili pihak penganjur, kami menjemput orang ramai untuk hadir beramai-ramai ke majlis ini.

Nuffnang