Isnin, 4 Februari 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


RIBUAN PEMINAT PSY RAYU USAH JADI ALAT BN

Posted: 04 Feb 2013 09:10 AM PST

Peminat rayu Psy: Jangan jadi alat BN

 Kumpulan peminat Psy memuatkan rayuan di laman Facebook penyanyi rap Korea itu agar tidak menjadi alat politik BN dengan membuat persembahan di majlis rumah terbuka parti tersebut di Pulau Pinang. Ramai pengguna Facebook Malaysia dikesan menyalin dan memuatkan semula rayuan berkenaan di laman berkenaan.

Ada juga yang dikesan memuatkan mesej berkenaan dalam bahasa Korea dan merayu agar Psy tidak berkunjung ke Malaysia buat masa ini. "Jika anda memilih untuk datang ke Malaysia, anda akan menjadi alat politik BN. Ia adalah parti politik dan sangat korup dan selalu menyalahgunakan kuasa untuk menganiaya rakyat Malaysia," mesej tersebut dipetik.

 Kenyataan berkenaan juga mendakwa acara tersebut dibayar dengan menggunakan wang rakyat. BN bagaimanapun semalam menjelaskan bahawa ia ditaja oleh sebuah syarikat swasta. Mesej berkenaan juga mendakwa BN cuba mengolah pemikiran generasi muda dengan mewujudkan illusi bahawa negara ditadbir dengan baik memandangkan pilihan raya umum akan dijalankan tidak lama lagi "Kami tiada pilihan selain menggesa dan berharap anda akan membaca surat ini. Kami dengan ikhlas merayu demi kebajikan rakyat, tolonglah, dengar suara kami.-malaysiakini

JOHAN ESEI POLITIK

Posted: 04 Feb 2013 07:49 AM PST

Tuntutan Membentuk Kerajaan Yang Adil

Najah Nadiah binti Amran

"Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar, lagi sentiasa melihat ". (Surah an-Nisa, ayat 58)

Saya pernah menyangka konsep Kerajaan yang Adil ataupun Negara Berkebajikan adalah konsep baru diperkenalkan oleh PAS setelah akur kepada desakan rakan sepasukan, DAP dan Keadilan (Parti Keadilan Rakyat – PKR). Pernah juga saya beranggapan konsep ini ingin menandingi slogan 1Malaysia Barisan Nasional. Rupa-rupannya, sangkaan saya meleset. Anggapan saya juga tidak betul. Ia bukan konsep baru. Bukan juga istilah terkini dalam kamus politik kenegaraan. Bahkan tuntutan membentuk kerajaan yang adil sudah terakam dalam al-Quran sejak 1400 tahun yang lalu melalui kisah Nabi Sulaiman dan Nabi Yusuf a.s.  

Ayat 58 dalam Surah an-Nisa ini mengetuk minda saya untuk membuka jendela sejarah Islam melihat runtuhnya sistem pemerintahan Jahiliyah secara rasminya pada hari pembukaan Kota Makkah. Menurut satu pendapat, ayat ini turun berikutan satu peristiwa pada hari berkenaan apabila seorang sahabat meminta Nabi SAW memberikan amanah kepadanya untuk membuka pintu kaabah. Melihat keinginan berkobar-kobar itu, Rasulullah SAW menegur serta mengingatkan bahawa urusan penyerahan amanah ataupun memberikan tauliah hanyalah untuk mereka yang ahli lagi dipercayai. Dalam peristiwa tersebut, Bani Syaibah dipilih oleh baginda SAW sebagai pemegang kunci kaabah. Ayat ini turut membawa saya meneroka lebih jauh peristiwa sebelum berlakunya Fathul Makkah. Catatan sirah membawa kita kembali menghirup iklim Madinah, mengkaji era kepimpinan yang adil dibentuk oleh Rasulullah SAW.

Kota Yathrib yang dihuni oleh masyarakat berbilang kaum telah mendapat limpahan rahmat Allah, apabila dua suku terbesar Aus dan Khazraj, asalnya seteru, telah berdamai dan bergabung membentuk kesatuan yang kukuh melebihi kekuatan dan monopoli kaum Yahudi Yathrib. Mereka telah menjemput Nabi Muhammad SAW, seorang yang paling amanah di Makkah sebagai pemimpin Madinah.

Jika di Makkah, baginda dimusuhi, disakiti serta ditentang dahsyat oleh pemimpin Quraisy yang merupakan darah daging sendiri, suasana di Madinah terlalu jauh bezanya. Sejauh jarak timur dan barat. Berbeza seperti langit dan bumi. Kepimpinan baginda yang inklusif untuk semua diterima mesra oleh golongan Islam dan bukan Islam sekalipun mereka tiada ikatan kekeluargaan.

Beberapa karya tafsir al-Quran memberikan huraian yang mengaitkan keintiman konsep amanah dengan akidah muslim. Contohnya al-Alusi (meninggal 1270 Hijrah) menyebut sabda Nabi SAW dalam mafhumnya: Sesiapa yang tidak amanah adalah natijah daripada tiada iman di dalam dirinya.

Sabda Nabi ini mendidik kita untuk melihat alam spiritual yang berkait rapat dengan dunia sosial dan fizikal. Kaitan amanah dengan akidah di dalam huraian ini dilihat dari aspek religiositi iaitu bagaimana amanah ini dilahirkan dalam diri manusia melalui pendidikan akidah Islam.

Kebimbangan Rasulullah SAW melihat lonjakkan semangat sahabat ada teladan yang harus kita ambil sebagai pedoman hidup bermasyarakat. Hal ini kerana, soal amanah kepimpinan bukan hanya berada dalam daerah perbincangan religiositi ataupun teologi tinggi dan rendah iman sahaja. Namun impak besar bakal menimpa seluruh masyarakat sekiranya pemimpin yang amanah tidak berjaya dilahirkan. Bukan menjaga amanah tetapi memecah dan memusnahkan kepercayaan rakyat.

Kita boleh memahami pedoman ini dalam konteks hari ini. Contohnya, negara yang dipimpin oleh mereka yang pecah amanah ataupun tiada integriti. Tempias keburukan perbuatan mereka akan menimpa seluruh alam. Pokok ditebang, bukit dan tanah dilapang, stadium dan bangunan sepatutnya bertahan, telah runtuh menyembah bumi setelah status projek 'kroni' diluluskan oleh mereka yang rasuah, pembekal bahan binaan penipu, mengurangkan kualiti dan kuantiti bahan semata-mata keuntungan lumayan. Kesan perbuatan mereka tidak hanya menjatuhkan indeks kepercayaan masyarakat terhadap sebuah kerajaan yang dipilih melalui sistem pilihan raya, malah risikonya melibatkan bencana alam seperti banjir kilat, pemanasan global, pembakaran dan kemusnahan hutan simpanan, kerosakan alam sekitar dan ekosistem, kerugian berganda melibatkan kehilangan nyawa dan kos pembaikian pembinaan semula bangunan runtuh. Semua akibat penyelewengan dan rasuah yang diamalkan.

Al-Alusi menyebut tentang amaran Ali k.w mengenai taklifan memimpin: 'Anakku, awasilah kalian dalam memimpin, sesungguhnya Allah akan menyoalsiasat satu persatu pada hari akhirat'.

Nasihat ini memandu pemimpin hari ini untuk melihat ke jendela akhirat dari amalan mereka di dunia. Impak pengabaian amanah ini tidak hanya di dunia tetapi rakyat yang terabai akan mendapat pembelaan suatu hari kelak, sama ada di dunia ini ataupun di akhirat.

Huraian keintiman ikatan di antara amanah dan akidah ini bersambung di dalam tafsir Fi Zilal al-Quran. Sewaktu mentafsir ayat, "Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya)…" Sayyid Qutb (meninggal 1387 Hijrah) menekankan bahawa kepercayaan insan (di atas asas-asas iman/islam/ihsan) seharusnya diterjemahkan di dalam sebuah sistem yang paling asas untuk seluruh ummah bermula dengan melaksanakan amanah dengan melaksanakan sistem hidup berlandaskan titah perintah Allah.

Justeru, Sayyid Qutb berpandangan terdapat dua kewajipan yang harus dilakukan dalam bentuk tanggungjawab down-top (rakyat ataupun individu kepada pemimpin) dan top-down (pemimpin kepada rakyat). Pertama, rakyat memilih dan menyerah amanah kepimpinan kerajaan hanya kepada mereka yang berhak dan layak untuk menjadi pemimpin mereka. Kedua kewajipan pemimpin yang dipilih untuk memimpin secara adil untuk semua manusia tanpa ada perbezaan status dan prejudis.

Saya tinggalkan tafsiran al-Alusi dan Sayyid Qutb ini untuk kita fahami sendiri secara kritikal. Kini, saya ingin mengajak pembaca untuk melihat dengan lebih dekat ayat ini dalam konteks iklim sosial dan politik semasa di negara kita. Tariq Ramadan di dalam tulisan beliau berulangkali menegaskan kepentingan umat Islam hari ini, walau di mana mereka berada, untuk kembali kepada pedoman wahyu (nas) dan menghayatinya dalam kontek masa kini. Kegagalan memahami nas dalam konteks masa kini akan menyebabkan kita mengambil panduan nas secara literal dan paling malang kita tidak berupaya memahami realiti semasa. 

Permulaan ayat 58 menyebut: "Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya)", merujuk kepada amanah kepimpinan dan tugas eksekutif iaitu setiap individu ataupun kumpulan organisasi memberikan amanah, kepercayaan serta hak kepada seseorang yang layak untuk melaksanakan sesuatu tugasan ataupun menjawat sesuatu jawatan.

Secara mudahnya Allah mengingatkan kita semua dalam sekecil-kecil urusan seperti mencari pembantu rumah ataupun pekerja gerai, melantik penghulu di kampung, memilih JKKK baru ataupun lama, guru besar ataupun para pendidik, ketika memilih pegawai yang bakal memegang amanah syarikat institusi, menemuduga dan memperakukan mereka yang layak mendapat tender, melantik pegawai kewangan untuk menguruskan baitulmal dan wang zakat, hartanah pekebun atau peneroka, pengurus sumber pendapatan carigali dan banyak lagi posisi eksekutif dalam institusi kerajaan ataupun agensi lain. Sehinggalah dalam urusan yang lebih besar yang melibatkan kepentingan lebih ramai pihak seperti membentuk sebuah kerajaan untuk mentadbir urus negara, maka hendaklah hanya mereka yang selayaknya sahaja dipilih.

Secara idealnya, arahan Allah ini merujuk kepada menempatkan seorang yang ahli ataupun pakar untuk menguruskan sesuatu tugas. Dalam konteks amalan pilihan raya, rakyat mengundi (memilih dan memberi kuasa) untuk menempatkan wakil rakyat di dalam dewan undangan negeri dan parlimen mewakili rakyat memutuskan keputusan dan membuat rancangan demi kemaslahatan mereka semua.

Soalnya ialah siapakah yang selayaknya dilantik. Mencari jawapan soalan ini bukan mudah namun ia menjadi kewajipan semua untuk mendapatkannya. Ayat ke-58 surah al-Nisa' menggariskan dua ciri pemimpin berhak dipilih untuk dilantik. Pun begitu, terdapat ayat-ayat lain yang menyenaraikan ciri-ciri tambahan untuk ditekuni. Contohnya, di dalam ayat yang lain Allah gilirkan ciri amanah (amin) dengan ciri berkemampuan ataupun ada kekuatan (qawwiy). "Sesungguhnya orang yang paling baik untuk kamu ambil sebagai pekerja ialah yang kuat (berkemampuan) lagi amanah" (Surah al-Qasas, ayat 26).

Syarat pertama dalam ayat 58 ini merujuk kepada orang yang ahli, iaitu pemimpin yang berkelayakan (sama ada berpengetahuan, pakar, menguasai bidang/tahu selok-belok posisi tersebut) serta dipercayai untuk menanggung tugas tersebut. (Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya).

Manakala syarat kedua ialah adil kepada dan/untuk semua rakyat. (…dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil).

Dua perkataan 'al-Amanah' dan 'al-Nas' di dalam ayat ini amat ringkas tetapi signifikan. Ia memberikan gambaran hanya pemimpin yang punya integriti yang tinggi mampu memikul amanah Allah, rakyat dan negara. Kesan positifnya ialah mereka ini apabila menghukum dan mentadbir negara kelak bukan hanya berkhidmat untuk rakyat yang menyokong, mengundi ataupun hanya memberikan perhatian agenda bangsa mereka semata-mata tetapi mewakili seluruh masyarakat tanpa melihat kepada jurang perbezaan, status sosio-ekonomi, agama, perbezaan politik,  gender, usia ataupun tahap pendidikan. Ini sesuai dengan firman Allah:

"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum (pihak yang lain) itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan". (Surah al-Maidah, ayat 8).

Perkataan 'al-Nas' di dalam ayat ini seakan memberikan pukulan maut kepada konsep 1Malaysia Kerajaan Pusat bahawa seluruh rakyat tanpa mengira asal negeri mereka perlu 'didahulukan' tanpa sebarang prejudis, penganiayaan ataupun disebabkan oleh perbezaan politik.

Akhir-akhir ini kita dapati, kegagalan konsep ini dalam menyatukan rakyat telah timbul sedikit demi sedikit. Bermula daripada ketidakadilan pembiayaan kewangan kerajaan pusat kepada kerajaan negeri yang dipimpin pembangkang seperti pemberian wang bantuan untuk penduduk termiskin di Kelantan, isu wang ehsan dan royalti minyak di Terengganu dan Kelantan sehinggalah pendirian yang berbaur rasis kepada pihak yang tidak menyokong ataupun mengkritik kerajaan. Contoh terkini ialah kes pelajar UUM berketurunan India, Bawani yang telah mengkritik pengurusan kewangan pendidikan negara. Respon biadab yang beliau terima daripada presiden Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) tempohari menunjukkan kegagalan yang paling ketara konsep 1Malaysia yang asalnya untuk menyatupadukan rakyat berbilang bangsa.

Sepatutnya seorang pemimpin sebuah perkumpulan menjadi teladan menghormati orang lain. Malangnya, telah berlaku sebaliknya. Padahal Rasulullah SAW amat menitikberatkan hubungan antara kaum dalam masyarakat.

"Ketahuilah! Sesiapa yang menzalimi mu'ahid (rakyat non-muslim) ataupun mengurangkan haknya, ataupun membebankannya di luar kemampuannya, ataupun mengambil sesuatu (hak) daripadanya tanpa kerelaannya, maka aku menjadi penentang sesiapa yang berbuat demikian pada Hari Kiamat". (Riwayat Abu Daud, sahih).

Sebenarnya ayat ke 58 al-Nisa' bukan semata-mata melihat kepada seorang ataupun dua orang calon terbaik yang dilantik untuk memimpin masyarakat. Tetapi menuntut kita sebagai rakyat, memikirkan langkah berikutnya iaitu membentuk kerajaan yang terbaik dan adil untuk semua. Justeru, bukan semata-mata memilih calon paling layak sebagai pemimpin namun bagaimana kesemua calon daripada sebuah ataupun beberapa buah parti terbaik membentuk kerajaan yang akan menjadi nadi, suara dan benteng menjaga kebajikan seluruh rakyat.

Setelah mengkaji huraian kepada ayat ini dapatlah saya simpulkan bahawa pembentukan sebuah kerajaan yang adil ini bermula daripada rakyat. Kuasa rakyat memilih pemimpin ini amat penting diberikan perhatian yang serius. Bahkan, Allah menjelaskan isu kepimpinan ini di dalam banyak ayat al-Quran (berkaitan tugas Khalifah dan mereka yang diberikan amanah memimpin masyarakat). "Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu".

Selain itu, dirumuskan bahawa kepimpinan sama ada pada peringkat eksekutif dan legislatif adalah elemen pelaksana yang penting menjadi enjin dan pemandu kerajaan. Mereka inilah yang bertungkus-lumus menjadi 'khadam' rakyat menggerakkan jentera negara. Sekiranya berlaku pengabaian, kecuaian ataupun kerosakan pada 'enjin' dan 'pemandu' sewaktu menjalankan amanah mereka akan diperbaiki ataupun ditukar ganti. Sebagai Khadam, pemimpin negara haruslah insaf bahawa kuasa mereka tidak bertahan. Rakyat boleh menukar mereka dan menggantikan dengan kepimpinan yang lebih diyakini.  Oleh itu, sedarlah wahai pemimpin di semua peringkat, kalian sentiasa berada dalam pengawasan dan tidak lepas daripada rekod audit semasa lebih-lebih lagi terdapat pengawasan yang lebih cekap dan efektif daripada para malaikat katibin dan Allah SWT. "Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar, lagi sentiasa melihat ".

Jelaslah, konsep sebuah Negara yang Adil ini bukan baru timbul setelah munculnya Pakatan Rakyat. Malah telah dihidupkan kembali dengan nafas baru sesuai dengan konteks semasa dan iklim negara. Konsep ini menjelaskan kepada masyarakat bahawa PAS tidak tunduk kepada sesiapa dalam mengemukakan ataupun mempertahankan konsep negara bersifat Baldatun Tayyibah melainkan mematuhi perlembagaan parti yang sedia ada iaitu perlembagaan yang meletakkan nas al-Quran dan Sunnah sebagai asas tindakan dan keputusan mereka.

Kajian terhadap teks ayat ini juga mendapati untuk memahami nas al-Quran secara efektif, kita haruslah mengkaji wahyu ini secara menyeluruh dengan melihat kepada pentafsiran para ulama tradisi dan kontemporari, mengkaji latar turunnya ayat, ataupun sirah nabawiyah kemudian berusaha untuk mengaitkannya dengan pengalaman semasa ataupun kontek masa kini. Gabungan yang rapat tiga elemen ini iaitu gabungan fiqh al-Nas (teks wahyu), fiqh al-Sirah (sejarah/kisah yang berkaitan sewaktu zaman nabi) serta fiqh al-Waqi'iy (konteks semasa) akan memandu kefahaman kita untuk memahami tuntutan sebuah Kerajaan yang adil dan menterjemahkannya secara praktikal.

 pemenang tempat pertama peraduan menulis esei berdasarkan ayat al-Quran surah an-Nisa ayat 58.

Penulis berasal dari Kota Bharu Kelantan. Kini berada di Springvale, Victoria Australia dan sedang menyiapkan Ijazah Doktor Falsafah di University of Aberdeen, Scotland. United Kingdom. Sumber Harakahdaily

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tazkirah TG Dato` Nik Aziz Di Masjid Al-Hasanah BBB

Posted: 04 Feb 2013 03:19 PM PST

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


MB: Syabas Tidak Bebas Guna Peruntukan RM120 Juta

Posted: 04 Feb 2013 01:30 AM PST

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) tidak sewenang-wenangnya boleh menggunakan peruntukan tambahan bernilai RM120  juta yang disalurkan kerajaan Pusat, kerana terikat dengan perjanjian bersama oleh kerajaan negeri.

Abdul Khalid menjelaskan, Syabas harus menerangkan setiap pelan rancangan untuk pembangunan industri air kepada kerajaan negeri.

"Syabas dan Puncak Niaga tidak bebas gunakan duit kerana dalam perjanjian mereka perlu terangkan kepada negeri dan dapat persetujuan untuk kos modal bagi projek pembangunan yang ingin dilakukan memandangkan terdapat aset-aset dimiliki kerajaan negeri.

"Duit ini mesti diterangkan kepada kerajaan negeri apa yang mereka (Syabas) nak buat kerana itu adalah salah satu perjanjian. Jika mereka tidak bagi projek dan senarai betul maka kami tidak akan luluskan projek," katanya.

Pada Sabtu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peruntukan tambahan sebanyak RM120 juta kepada Syabas bagi membantu mengatasi masalah air di Selangor.

Peruntukan itu adalah tambahan kepada dana RM606 juta yang diberikan kepada Syabas sebelum ini.
Ketika ditanya mengenai kenyataan Najib bahawa 430 projek pembangunan tertangguh ekoran masalah air di negeri itu, Abdul Khalid berkata perkara itu sudah selesai.
 
Syabas tidak boleh luluskan

"Dalam perjanjian dengan Syabas dan kerajaan Pusat,  semua pentadbiran air mahupun kelulusan projek yang memerlukan air adalah ditadbir oleh Pengarah Kawal Selia Air di bawah Unit Perancang Ekonomi Selangor. Syabas tidak beri kelulusan,  sebaliknya oleh Pengarah..itu muktamad. Malah Pengarah dan luluskan 400 projek tersebut," jelas beliau.

Beliau ditemui ketika merasmikan Konvensyen Antarabangsa Pendidikan, Dasar Pendidikan Negara 2013-2025 di Universiti Selangor (Unisel) hari ini yang turut dihadiri oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Sumber: FreeMalaysiaToday

Bantuan RM120j Najib Tiada Kena Mengena Dengan Krisis Air, Kata PR Selangor

Posted: 04 Feb 2013 01:20 AM PST

KUALA LUMPUR, 4 Feb – Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Selangor menimbulkan kesangsian sama ada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) ketika ini berhadapan masalah kewangan sehingga menyebabkan Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bantuan tambahan RM120 juta kepada syarikat air tersebut, serta mendakwa langkah tersebut tiada kena mengena dengan krisis air yang dituduh oleh kerajaan pusat sebelum ini.
Pemimpin PR menyifatkan ia hanya lebih kepada gimik politik menjelang pilihan raya tidak lama lagi.

Langkah Perdana Menteri (PM) mengumumkan bantuan tersebut pada hujung minggu lalu mempunyai kaitan dengan tindakan kerajaan PR negeri Selangor apabila Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberikan tempoh 14 hari kepada Putrajaya untuk menjawab tawaran mereka untuk mengambilalih SYABAS.

"Kenapa perlu Najib suntik wang kepada SYABAS? Kenapa tambah peruntukkan itu, untuk apa? Bagi saya, ia tidak akan selesaikan masalah pengurusan air oleh SYABAS hingga sebabkan bekalan terputus di sekitar Lembah Kelang," kata Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin apabila dihubungi The Malaysian Insider.

Zuraida juga mengecam langkah Najib yang membuat pengumuman tersebut dikawasannya Ampang serta menyifatkan tindakan tersebut cubaan untuk meraih sokongan dengan mempolitikkan isu air di Selangor.

"Bagi saya ini hanya gimik politik oleh BN untuk meraih sokongan rakyat, ia jelas sebab diumumkan di Ampang," kata Ketua Wanita PKR itu lagi yang merujuk kepada program yang dihadiri oleh Najib di Ampang hujung minggu lalu.

Dalam pada itu, pemimpin DAP Ronnie Liu menegaskan tiada krisis air di Selangor tetapi sebaliknya pengurusan SYABAS yang berhadapan dengan krisis dan masalah hingga menyebabkan rakyat di Selangor menjadi mangsa kepada kegagalan mereka mentadbir air di Selangor dengan baik.

"Bantuan RM120 juta oleh Najib ini buktikan SYABAS gagal menguruskan air di Selangor.

"Bagaimana negeri lain boleh mendapat untung dan mengekalkan infrastruktur tetapi SYABAS tidak boleh?" soal ahli mesyuarat negeri (exco) kerajaan tempatan, kajian dan penyelidikan itu lagi.

Beliau juga mempersoalkan keupayaan SYABAS dalam mengendalikan dan menyelenggara bekalan air di Selangor memandangkan setiap kali masalah air berlaku pentadbiran Najib terpaksa campur tangan.

"Ini bermaksud SYABAS terpaksa bergantung kepada kerajaan dan Najib untuk mengekalkan perniagaan mereka. Wang diberikan Najib itu tiada kena mengena dengan krisis, tiada krisis air di Selangor," tambah beliau lagi.

Dalam pada itu Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad menyatakan pendapat berbeza apabila menyifatkan langkah Najib tersebut sebagai usaha untuk menyelamatkan syarikat kroni daripada terus mengalami kerugian dan mahu Putrajaya menjelaskan bentuk perjanjian dengan SYABAS dalam pemberian bantuan kewangan tersebut.

"Adakah ini untuk menyelamatkan (bail out) dan menebus kerugian yang dialami oleh SYABAS?" kata Pengarah Pusat Penyelidikan & Pembangunan PAS itu.

"Putrajaya perlu menerangkan dan menjelaskan apakah terma perjanjian dan SYABAS juga perlu memperincikan bentuk penambahbaikan yang akan mereka lakukan. Jika mereka tiada penjelasan, saya rasa tiada gunanya bantuan tersebut, ia sekadar hanya untuk menyelamatkan syarikat kroni," tambah beliau.

Bantuan kewangan tersebut bukan kali pertama disalurkan oleh kerajaan pusat, malahan pada 2009 pinjaman mudah tanpa faedah bernilai RM320.8 juta dilanjutkan hingga 20 tahun serta kemudiaannya dilanjutkan 20 tahun lagi dengan nilai RM110 juta pada Oktober 2011 diberikan kepada SYABAS.

Kemelut isu air di negeri Selangor berterusan selepas pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) menentang projek Langat 2 diumumkan oleh kerajaan pusat kerana menyifatkan ia berkos tinggi dan menyebabkan negeri tersebut terpaksa meningkatkan tarif air dan terpaksa memungkiri janji mereka untuk memberi air murah, polisi PR yang diperkenalkan selepas memenangi pilihan raya 2008.

Untuk melancarkan proses, Selangor memulakan langkah untuk mengambil alih pada 2009 dengan menawarkan untuk membeli Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Syarikat Pengeluaran Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash) dan Konsortium ABASS pada harga RM5.7 bilion tetapi kemudiaannya telah ditolak.

Abdul Khalid berkata, kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Air di Sabak Bernam menyatakan Putrajaya tidak menghalang kerajaan negeri mengambil alih perkhidmatan air menyebabkan kerajaan negeri membuat keputusan tersebut.

Tahun lepas, Abdul Khalid dilaporkan telah meningkatkan tawaran lebih daripada RM9 bilion untuk mengambil alih semua aset dan liabiliti syarikat tersebut termasuk bon.

Awal bulan ini, ribuan pengguna di Lembah Klang terputus bekalan air berikutan kerosakan sistem pam tambahan di Rumah Pam Wangsa Maju dan Pudu Hulu Baru.

Gangguan air tersebut antara yang terburuk sejak PR mengambil alih negeri Selangor.

PR memerintah Selangor dan menguasai 10 daripada 11 kerusi Parlimen di Kuala Lumpur.

Sumber: TheMalaysianInsider

Jumlah Pampasan Air : Selangor Tunggu Keputusan Timbang Tara

Posted: 04 Feb 2013 01:10 AM PST

SHAH ALAM 4 FEB : Tawaran harga pampasan kepada empat syarikat konsesi air Selangor dalam usaha mengambil alih perkhidmatan air akan ditentukan melalui proses timbang tara antarabangsa.

Pada ketika ini, operasi air terawat dikendalikan syarikat konsesi Puncak Niaga Sdn Bhd, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) dan Konsortium ABASS Sdn Bhd.

Sementara pengagihan air terawat pula dikendalikan konsesi Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata perkara itu akan dimaklumkan kemudian selepas semua prosedur dilaksanakan.

Katanya, syarikat konsesi boleh memaklumkan jangkaan harga tawaran itu kepada media tetapi Kerajaan Negeri menunggu hasil keputusan perunding timbang tara antarabangsa.

"Buat masa ini kita tidak umumkan berapakah jumlahnya kerana ia ada hubungan dengan 'security commision', kita tidak boleh membuat pengumuman sekarang kerana ia adalah maklumat sensitif dan melibatkan bursa saham.

"Jadi kita akan umumkan semasa kita mahu ambil alih nanti," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Konvesyen Pendidikan Antarabangsa di Universiti Industri Selangor (Unisel) 2013.

Minggu lalu, Kerajaan Negeri mengumumkan akan mengambil alih perkhidmatan air dalam tempoh 14 hari.

Pada 31 Januari 2010, Kerajaan Negeri menawarkan nilai pampasan sebanyak RM 9.27 bilion namun jumlah tersebut ditolak kesemua syarikat tersebut.

Usaha mengambil alih perkhidmatan air daripada empat syarikat tersebut adalah sebahagian daripada objektif Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor untuk menstruktur semula industri air.


Sumber: Selangorku

430 Projek Tertangguh Didakwa BN, Sudah Diselesaikan Kerajaan Negeri

Posted: 04 Feb 2013 01:00 AM PST

SHAH ALAM 4 FEB : Krisis air yang menyebabkan 430 projek pembangunan ditangguhkan seperti yang didakwa oleh Umno-BN kini sudah diselesaikan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata hal itu diselesaikan selepas Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) membenarkan perkara itu diluluskan.

Katanya, selain Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Kerajaan Negeri turut mempunyai kuasa bagi memberi kelulusan projek pembangunan dilaksanakan mengikut perjanjian konsesi.

"Semua pentadbiran air ini dibawah Pengarah Kawal Selia Air di bawah UPEN, jadi jika Syabas tidak beri kelulusan tetapi UPEN beri kelulusan maka ia boleh dilaksanakan.

"Jadi ia tidak ada masalah, sebab UPEN sudah beri kelulusan," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Konvensyen Antarabangsa Pendidikan 2013 di Universiti Selangor (Unisel).

Hadir sama Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ; Exco Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali dan Presiden dan Naib Canselor Unisel, Prof Dr Anuar Ahmad.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendakwa krisis air di Selangor menyebabkan 430 projek pembangunan terpaksa ditangguh dan berbilion pelaburan tidak diperoleh di Selangor.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan Setiausaha publisiti DAP, Tony Pua mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak cuba menyelamatkan Syabas dengan tambahan peruntukan sebanyak RM120 juta.

Peruntukan ini dakwanya lagi menjadikan jumlah dana yang diberi kepada Syabas meningkat menjadi RM3.41 bilion dalam tempoh empat tahun.

Katanya, peruntukan tambahan itu juga membuktikan bahawa krisis air di Selangor dan Kuala Lumpur tiada kaitan dengan keperluan untuk penyaluran air dari projek Langat 2.

"Sebaliknya, ia membuktikan bahawa krisis itu adalah disengajakan oleh SYABAS untuk menaik taraf loji rawatan, membina kapasiti air tambahan yang dirawat serta membaiki dan menggantikan paip lama dan pecah," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Sumber: Selangorku

100 Orang Menyertai Kumpulan Pertama Tahun 2013 Program Jom Shopping DUN Seri Andalas

Posted: 03 Feb 2013 08:28 PM PST

Pada 31 Januari 2013 yang lepas, Program Jom Shopping pertama untuk tahun 2013 telah diadakan di pasaraya Econsave Kampung Jawa.

Seramai 100 orang telah menyertai program tersebut. Walaupun sibuk dengan dengan tugas sebagai ADUN dan EXCO, YB Dr Xavier Jayakumar mengambil kesempatan untuk turun padang menyertai para peserta program.

Terima kasih kepada pihak pasaraya Econsave yang telah memberi layanan yang baik, para peserta dan sukarelawan telah diberi minuman ketika program dijalankan.
180 Hamper Makanan Sebagai Tanda Hargai Warga Emas

Posted: 03 Feb 2013 06:30 AM PST

DUN Seri Andalas, 3 Februari 2013 - Satu majlis pemberian hamper telah diadakan di Tokong Sheng Keng pada hari ini pada pukul 9.30 pagi.

Sebanyak 180 hamper beris makanan serta ang pau telah diedarkan kepada mereka yang berumur 60 tahun ke atas. Pemberian hamper ini kepada warga emas adalah sebagai tanda menghormati mereka.

Suasana pada majlis tersebut adalah meriah. Lebih 250 orang menghadirinya. Kebanyakan warga emas dibawa oleh anak-anak mereka. Makanan dan minuman ringan disediakan oleh pihak pengurusan tokong.

Lebih 200 Wanita Telah Menyertai Kelas Menjahit Anjuran DUN Seri Andalas

Posted: 03 Feb 2013 02:05 AM PST

DUN Seri Andalas, 3 Februari 2013 - Pada hari ini para peserta kelas jahitan basik dan langsir kumpulan ke-13 serta kumpulan peserta kelas jahitan pakaian Punjabi ke-8 dan ke-9 telah menamatkan kelas dan diberi sijil tamat kursus.

Dari Mac 2012 sehingga Januari 2013, lebih dari 200 wanita telah menghadiri kelas jahitan yang diadakan oleh pejabat khidmat ADUN seri Andalas.

Tujuan kelas ini diadakan adalah bagi mengajar para wanita di DUN Seri Andalas teknik-teknik jahitan yang akhirnya dapat membantu mereka menjana pendapatan.  


Syabas Yang Gagal Mahu Dibantu, Kerajaan Selangor Yang Berjaya Diabaikan

Posted: 03 Feb 2013 01:00 AM PST

BANDAR TUN RAZAK, 3 FEB: Bantuan RM 120 juta kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) oleh Kerajaan Persekutuan tidak akan menyelesaikan kemelut air Selangor kerana Syabas sebelum ini terbukti gagal mengurus dana yang diberikan kepadanya.

Menurut Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, sebelum ini, Syabas telah membelanjakan RM 1.169 bilion – lebih daripada yang diperuntukan di bawah perjanjian – tetapi syarikat itu masih gagal menurunkan kadar air tidak berhasil (NRW) kepada 19.98  peratus.

NRW adalah air yang hilang melalui kebocoran paip atau yang telah dicuri. Kadar NRW sekarang di bawah Syabas adalah 33 peratus, kata Abdul Khalid di dalam satu kenyataan media di sini.

Pada sidang media pagi tadi, Abdul Khalid menegaskan bahawa masalah pengurusan air, yang pada awal Januari menyebabkan setengah juta penduduk di Lembah Klang tidak dapat bekalan, hanya boleh diselesaikan dengan penyusunan semula.

"Kerajaan Persekutuan tahu mengapa penyususnan semula industri air perlu dilakukan. Pemberian RM120 juta tidak menyelesaikan masalah Syabas.

"Syabas dan syarikat operator (konsesi) air mesti disusun semula untuk menyelesaikan masalah penghantaran air dan Non Revenue Water (NRW) " katanya pada satu sidang media sempena lawatan kerja ke Parlimen Bandar Tun Razak.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa Kerajaan Persekutuan akan memberi peruntukan tambahan sebanyak RM 120 juta kepada Syabas.

Selain itu, Abdul Khalid membidas kenyataan daripada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui yang mendakwa tarif air yang rendah di Selangor menyebabkan rakyat di negeri ini menyalahgunakan air.

"Kenyataan Peter Chin dikatakan air di negeri ini murah sehingga mereka (rakyat) menyalahgunakan air ini adalah tidak berasas. Melalui kajian kita dari tahun 2004 sehingga 2011, purata penggunaan air berkapita tidak meningkat.

"Tidak meningkat menunjukkan tidak ada kenyataan orang salah gunakan air," ujarnya lagi.
Abdul Khalid menegaskan, keperluan asas seperti air dan elektrik tidak boleh diuruskan dengan matlamat untuk mendapatkan keuntungan. Sebaliknya ia mesti diuruskan dengan tujuan memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

"Walaupun kita boleh menentukan tarif bayaran tapi kita kena menentukan tarif yang tidak membawa kepada keuntungan terlalu banyak kerana keuntungan (terlalu banyak) ini akan memeras (rakyat).

"(Ini menunjukkan) ada perbezaan polisi pengurusan antara Peter Chin dengan saya," tambah Abdul Khalid.

Minggu lepas, Kerajaan Negeri mengumumkan akan memulakan proses pengambilalihan perkhidmatan pengedaran dan rawatan air daripada Syabas dan tiga lagi syarikat konsensi.

Usaha tersebut sebahagian daripada dasar penstrukturan semula industri air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.


Sumber: Selangorku

Sambutan Perayaan Ponggal di Pandamaran

Posted: 02 Feb 2013 01:00 AM PST

Pandamaran, 2 Februari 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar telah menghadiri Majlis Perayaan Ponggal yang diadakan di Dewan Serbaguna Pandamaran Jaya pada hari ini.

Antara yang berada di majlis perayaan tersebut adalah ahli parlimen Klang, YB Charles Santiago serta ahli-ahli majlis kawasan tersebut.Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on MAS Integrity Programe NO:7 by Anonymous

Posted: 04 Feb 2013 07:11 AM PST

Pak Azman
Heard they victimized Joyce by digging up all her records with a fine tooth comb, found a “suspicious” Medical Cert from god-knows-when, put her through the works, and demoted her two ranks down, from Inflight Supervisor to Leading SS on the narrow body. That is supposed to serve as a lesson to all la. So next time, if see something wrong, just close one eye and shut the other. No need to have integrity. And never ever be stupid enough to whistle blow. It is NOT WORTH IT. Anyone one with a little brain, just park integrity where the sun don’t shine OK

Comment on Azahari Dahlan will not indulge in conspiracy by Anonymous

Posted: 04 Feb 2013 06:56 AM PST

SVP from Khazanah to handle Industrial relations? The guy will not touch that in a million years. His portfolio is PED, People Engagament Department. Frankly, this term “enagagement” is overused in MAS. Staff are still waiting for the results of the much-hyped “Engagement” survey conducted last October, findings must be too complicated for the consultants to compute that it takes do long for the results to be shared? Or is it that the results are so “undesirable” that HR must hire yet another consultant to make it more “desirable”? Or is this the just parachuted in SVP from Khazanah’s first mission? As for Industrial relations, or to use a simpler term, to handle the Unions, HR already has another SVP, Kamal Azran, who was elevated to the position , probably selected from the so-called mysteriousTalent List. That being the case, surely MAS doesn’t need to hire from elsewhere, since there is amazing TALENT within? LOL

Comment on Misleading advertisment by Proton Edar? by Anonymous

Posted: 04 Feb 2013 06:52 AM PST

how can they call this CNY promotion? they have been offering it since late last year.

Comment on Once YM Tunku Aziz was a Malaysian “PAR EXCELLENCE” & “TOWERING MALAY” by rahmatdaud

Posted: 04 Feb 2013 06:46 AM PST

Its refreshing to know that there are people as honest as YB, an independent MP, acting as check and balance, for the sake of all Malaysian. Hope, some day we will be truly be multiracial.

I wish you & your family, a very happy Chinese New Year.

Hidup BEBAS.

Comment on Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS? by Anonymous

Posted: 03 Feb 2013 11:44 PM PST

kaladin budak suruhan,tell your boss to give back the profitable routes to mas like bandung surabaya,kuching/johor baharu,kota kinabalu/johor baharu

Comment on MAS Integrity Programe NO:7 by Pak Azman

Posted: 03 Feb 2013 10:42 PM PST

What integrity the brainless top management was talking about. Integrity should start from top down and not bottom up. The brainless management has been talking about integrity for us mainly the downline staffs. my answer to them is to shaft the integrity into where they would like to in their own bodies.

Whitsleblower Programe is a non starter. Once a staff lodged a report then victimization of some sorts will start like the whole department will know who lodge a report against who.

A good example when a crew done up a Voyage Report on a flight like what Ms Joyce had done during the Danny, the Nanny, scandal, no actions were taken against this Danny boy because he was part of the brainless management but the crew concerned was hauled for questioning not about what he she had written but how the Voyage report was posted in YB’s blog.

How could the brainless be serious about the Whistle Blower Program. It is just a cosmetic and a propaganda exercise to “tutup mata perkerja’ only.

The brainless management should show us their sincerity and do what they intended to preach.

The new Spin Doctor, Dato Najmuddin should advise the brainless lah if not also another gaji buta.

Comment on MAS Integrity Programe NO:7 by melbo

Posted: 03 Feb 2013 09:38 PM PST

"building Integrity as a core value in our Group.". Integrity is a virtue and along with other virtues like trust, honesty, loyalty and courage come from company wisdom and person wisdom. This wisdom is developed over time through training and observation of others. To build on Integrity you must also build on the other virtues at the same time. This must start at the top and percolate down through each layer of the company so every department and staff member has the same attitude and methodology until it becomes the heart and soul of the company's culture.
"deliver on our responsibilities by adhering to the Code of Ethics, to Company policies and procedures". To adhere to the code of ethics is to ask staff to observe "strict obedience" to your code of ethics and this can only lead to "malicious obedience" or working to rule which no company looking to improve financial performance short or long term needs. If you are drive the company forward through integrity would not an "interpretative obedience" be better. This would allow the staff to react to new information or unusual situation better. Thus improving the customer's satisfaction and helping build greater trust and loyalty leading to great integrity.
I find it funny that a company that has a whistleblowing program is building integrity as a core value. If integrity is a core value and the core values it comes from the top down. For there to be internal whistleblowing someone in higher management must have done a serious misconduct and other management around this manager must be ignoring this misconduct. If this is happening that management are ignoring misconduct then how can integrity be a core value and how can staff below management learn the value of integrity if management are not passing this wisdom down.
In have a whistleblowing programme and promoting it to your employees you are sending mixed messages. We want integrity in our company but we know that there is employee in you company that do not have integrity. I am not saying to that its bad to have a whistleblowing programme as it gives subordinates an opportunity to have integrity but I think it bad to be actively promoting a whistleblowing programme when you're trying to bring integrity to a company's culture.

Comment on Azahari Dahlan will not indulge in conspiracy by Anonymous in MAS

Posted: 03 Feb 2013 07:17 PM PST

GE Man

Bagus sekali. Memang kuncu-kuncu AirAsia ini tak boleh jawab. Sama juga untuk si AJ. Useless lot. Harapkan pagar, pagar makan padi.

Comment on Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS? by Isa

Posted: 03 Feb 2013 11:04 AM PST

Kaladin

For a start why MAS had to give up 96 routes to AirAsia when AirAsia is just a another listed company? Why was the Sleepy Head and/or Chan Kong Choy were so eager to help? Whether the 96 routes were profitable or not it did not matter. No other country will force its national airlines to give up route to another airline unless it is a subsidiary of its national airline.

After having giving the 96 routes, AA just pick and chose the most profitable ones and dropped them at will when it was not viable to its business model. Why was this allowed? Do you care to ask yourself or your master?

Until this date AA never denied that it did owe MAHB over RM100 million airport taxes and also it got a discount of about 30% when it was forced to pay up. Please check with your master first before you open your mouth.

Do you know why AA has special right when no other airlines could airport taxes for weeks let alone for more than 5 years?

How was the RM250 million be determined? Why splitting hair? MASWing was operating RAS with no problems why was there a need to give to Fly Asian Express Sdn Bhd (FAX), whihc has now changed its name to AAX?

When MAS was operating RAS, the subsidy was slightly more than RM100 million? Why the Sleepy Head Government had to pay double to a new company with no aviation track record to go by? Please ask your master provided he will tell you the truth. But the fact speak for itself.

Just read YB’s posting what had happened to AA when it didn’t hand over the airport tax collected in Indonesia. AA was grounded until it paid over the airport tax: http://weechookeong.wordpress.com/2012/07/24/3-pesawat-airasia-ditahan-bea-cukai-bandara-soekarno-hatta-penumpang-mengamuk/

After taking over for a few months, FAKs screwed up RAS so much that the Sabah people and the Government were so angry so much so that the Sleepy Head and Chan Kong Choy had to stopped it. But no pro-rata refund was paid back to the government. On top of that out of the 12 aircraft 6 were grounded due to no maintenance and one was cannibalized for spare parts. Please read YB posting on the subject matter: http://weechookeong.wordpress.com/2013/01/11/dca-failed-to-withdraw-the-aoc-of-fax-airasia-x-in-2007-part-3/

Please check with your master why AA’s AOC was renewed until until march 31st, 2013? Due to poor maintenance record and/or not adhering to safety regulations? Ka! Ka! Ka!

Don’t follow blindly what your master instructed you to do, please use your brain a little bit otherwise you will be embarrassed for nothing. Don’t just be a budak suruhan!

Direct Free Kick

Direct Free Kick


4 Feb 2013 - Edar limau di pasar malam Tmn Cahaya Indah sempena CNY.

Posted: 04 Feb 2013 03:41 AM PST

4 Feb 2013 - Edar limau di pasar malam Tmn Cahaya Indah sempena CNY.

Posted: 04 Feb 2013 03:40 AM PST

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Penyampaian Baucar Buku 1 Malaysia (BB1M)

Posted: 03 Feb 2013 07:55 PM PST


Hari ini, 4 Februari 2013 telah menyampaikan penyerahan bantuan buku 1 Malaysia (BB1M) bagi tahun 2013 berjumlah RM 250 untuk pelajar-pelajar Politeknik Kota, Kuala Terengganu. Semoga dengan bantuan yang diberikan oleh kerajaan dapat membantu meringankan beban perbelanjaan pembelian buku pengajian  di samping memupuk minat membaca di kalangan rakyat Malaysia khususnya para pelajar.

Nuffnang