Isnin, 16 Mei 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


A blue print is needed for Tamil Schools urgently

Posted: 16 May 2011 04:42 PM PDT

Praying for peace in the shadow of Perkasa’s war cry FMT Staff | May 16, 2011

Posted: 16 May 2011 06:46 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Kempen kebersihan holistik SELAT KLANG (1)

Posted: 16 May 2011 04:59 PM PDT

Bismillah.
Ramai orang telah menganjur kempen kebersihan. Namun ia hanya untuk masa singkat.Bersifat sementara dan secara nafsi-nafsi. Yang rajin keluar kutip sampah.Yang lain hanya menjadi pemerhati dan sekadar menonton aktiviti-aktiviti yang dijalankan.
Lazimnya beberapa kerat penduduk datang pagi.Sarapan.Ucapan dan taklimat sedikit.PBT menyediakan tong sampah lebih.PBT bersih longkang dan parit.PBT kutip sampah pukal.Ada orang menyapu.Ada yang memasukkan sampah ke dalam tong atau beg sampah untuk dipungut oleh Alam Flora. Pukul 12 atau 1 habis kempen....Semua balik rumah masing-masing.
       Namun budaya membuang sampah merata-merata tetap berlaku.Kadang hanya lepas satu jam daripada habis program pembuang sampah tidak beretika ini akan menajalankan tabiat lamanya iaitu membuang sampah di mana dia suka atau mudah tanpa mengira samada perbuatannya itu menimbul perasaan marah atau menyampah orang lain.Maka fenomena plastic air, bungkusan gula-gula, kertas, tin/botol minuman boleh dilihat di tepi jalan, di atas rumput di bahu jalan, di depan kedai, di perhentian bas bahkan di padang permainan kanak-kanak.Sampah yang dalam plastik untuk dipungut oleh Alam Flora di tepi jalan atau tempat tong besar yang disediakan oleh PBT juga diselongkar oleh pencari barang terbuang untuk dijual.Mereka ini selepas mendapatkan barang yang dihajati tidak membungkus kemas plastic sampah yang telah diselongkar.Maka terburai dan bersepah sampah-sampah itu beserta dengan bau yang menyengat hidung yang mengganggu khalayak.
    Pendek kata budaya menjaga kebersihan alam sekitar masih tidak wujud di kalangan rakyat. Sudah tiba m asanya untuk semua lapisan rakyat semua peringkat umur dan domestik, komersial, sekolah, tadika dan khususnya perniagaan yang memang penyumbang sampah yang terbanyak dan terkotor harus bersinergi mengatasi masalah kebersihan yang sangat membimbangkan ini.
Justeru ADUN Selat Klang telah memanggil satu mensyuarat yang melibatkan MPK, Pejabat Kesihatan, Penghulu, Semua ketua kampung dan persatuan penduduk,wakil masjid dan surau, tadika dan pejabat pelajaran daerah Klang, Briged Amal Selangor serta pimpinan setempat untuk mengadakan program besar-besaran yang bersifat inklusif bagi memeulakan budaya baru di DUN SELAT KLANG iaitu MELAHIRKAN TABIAT BARU namanya BERSIH!
Adalah kriitkal semua ibubapa serta anak-anak, guru-guru dan pelajar, peniaga dan pengusaha makanan, remaja dan belia , suri rumah, pekerja kerajaan dan swasta SEMUA terlibat dalam kempen kebersihan ini yang tidak boleh berakhir pada hari itu. Kempen ini MESTI diteruskan di rumah, di nurseri, tadika, sekolah, kedai, pejabat dan lain-lain.
Jom BERSIH Selat Klang!
 Baik untuk anda sekeluarga!!

Masa untuk recaj spiritual

Posted: 16 May 2011 06:36 AM PDT

Bagaimana bacaan meter spiritual anda?
Perlu isi minyak?

JOM KE PESTA BUKU SELANGOR 2011

Posted: 16 May 2011 06:11 AM PDT

Selepas kerajaan Selangor mengumumkan HARI ILMU SELANGOR yang disambut 26.6.2010 dan GERAKAN MEMBACA PERDANA dilancarkan oleh DYMM Sultan Selangor, kadar keahlian PERBADANAN PERPUSTAKAAN AWAM SELANGOR meningkat hingga 60% .Minat membaca semakin meningkat dan budaya membaca semakin menyerlah. 
   Kerajaan Selangor melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor(PPAS) SEKALI LAGI AKAN MENGANJUR SAMBUTAN HARI ILMU pada 26.6.11 .Ada sedikit kelainan tahun ini di mana kejayaan pada tahun lalu menghimpun 15271 orang yang membaca serentak memecah MALAYSIA BOOK OF RECORDS. Tabiat membaca akan melonjakkan keperluan untuk bahan bacaan. Untuk mempasti rakyat Selangor boleh dibekalkan dengan hasil karya yang berasal daripada Selangor yang mempunyai unsur tempatan samada daripada nilai mahupun budaya maka, pihak penganjur mahu menarik penulis-penulis pelbagai jenis dan pelajar-pelajar yang berpotensi serta pesara yang mampu mendokumenkan pengalaman mereka samada dalam bidang kerajaan mahupun swasta. Kita tidak mahu 'tacit knowledge' ini hilang begitu sahaja setelah mereka meninggal dunia.Sepatutnya pengalaman berharga itu dijadikan bahan rujukan untuk menjana generasi akan datang yang lebih maju dan berjaya.
Keterangan lanjut sila layari http://www.ppas.gov.my

.http://pestabukuselangor.my/index.php?option=com_content&view=article&id=4%3Alargest-writers-gathering-event&catid=8%3Aevent-highlight&Itemid=5

FLASHBACK PESTA BUKU PADA HARI ILMU 2010

Posted: 16 May 2011 04:44 AM PDT

Selangor Hub Pendidikan & Hub Ilmuan – YB. Dr. HalimahTerlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada PPAS kerana mengundang saya untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya menyempurnakan majlis sepetang bersama media pada hari ini. Pesta Buku Selangor ini merupakan program tahunan dan telah dianjurkan semenjak tahun 2007 oleh PPAS dengan sokongan Kerajaan Negeri Selangor dan kerjasama erat agensi-agensi Kerajaan yang lain. 1. Syabas dan tahniah saya ucapkan kepada Pengarah PPAS dan keseluruhan Jawatankuasa kerja dan pihak-pihak yang terlibat, kerana inilah yang sentiasa digalakkan oleh kerajaan dalam usaha penyebaran ilmu kepada masyarakat secara berterusan dan seterusnya dapat dimanfaatkan untuk kesejahteraan diri dan keluarga serta melahirkan warga Selangor yang ...
>


Pesta Buku Negeri Selangor, Pesta Buku Negeri Terbesar Malaysia – Puan Mastura

1. Syukur ke hadrat Allah SWT dengan izin dan hidayah-Nya kita dapat bersama-sama berkumpul di majlis yang bermakna ini. Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada semua Ahli jawatankuasa Pelaksana bagi Pesta Buku Negeri Selangor 2009. Terima kasih juga kepada Kerajaan Negeri di bawah Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor... [Read more]

Negeri Selangor Hub Pendidikan & Hub Ilmuan – YB. Dr. Halimah

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada PPAS kerana mengundang saya untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya menyempurnakan majlis sepetang bersama media pada hari ini. Pesta Buku Selangor ini merupakan program tahunan dan telah dianjurkan semenjak tahun 2007 oleh PPAS dengan sokongan Kerajaan Negeri Selangor dan kerjasama erat agensi-agensi Kerajaan yang lain. 1. Syabas... [Read more]

Sasaran Pengunjung Pesta Buku Negeri Selangor 2009, 400,000 orang

Pihak penganjur Pesta Buku Negeri Selangor 2009 meletakkan sasaran pengunjung yang melebihi jumlah pengunjung tahun lepas. Berdasarkan statistik kehadiran pengunjung tahun 2006 sebanyak 50,000 orang, tahun 2007 sebanyak 93,000 orang dan yang terakhir pada 2008 adalah seramai 262,370 orang pengunjung. Pada tahun ini, Pesta Buku Negeri Selangor 2009 mensasarkan seramai 400,000 orang pengunjung. Dengan... [Read more]

Pesta Buku Negeri Selangor 2009 24 Julai hingga 4 Ogos 2009

Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) akan menganjurkan PESTA BUKU SELANGOR 2009. Ia merupakan program tahunan Kerajaan Negeri Selangor melalui Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan. Pelaksanaan Pesta Buku ini adalah dengan kerjasama Jabatan-Jabatan Kerajaan Negeri, Persekutuan, Swasta, NGO dan kerjasama Media. Diantara yang terlibat ialah Jabatan Pelajaran... [Read more]

Pihak Pesta Buku Selangor dengan Kerjasama Selangor FM Menganjurkan Kuiz

Pihak Pesta Buku Selangor 2008 dengan kerjasama Selangor FM akan mengadakan kuiz khusus buat para pendengar. Setiap pendengar yang berjaya menjawab soalan-soalan yang akan dikeudarakan oleh para penyampai Selangor FM mendapat hamper buku khusus daripada para penerbit buku yang membuka gerai di Pesta Buku Selangor 2008. Kuiz bakal dikeudarakan pada Isnin 21 Julai hingga 31 Julai 2008. Nantikan siarannya.  Read More →

Read More Posts From This Category

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Wesak Day Greetings

Posted: 16 May 2011 06:58 AM PDT

I would like to extend my greetings and best wishes to all Buddhists on this special day.


The teachings of the Lord Buddha especially on the subject of peace has brought tremendous benefits to his believers all over the world including Malaysia.

Let us use the occasion of the birth of his Holiness Lord Buddha to become even more aware of the challenges that the nation is facing at this particular period of our history.

We must remember that whatever we do today, the results would only be appreciated in the future.

Similarly, if we choose not to act now, our children and their children may suffer the consequences.

Thus I urge everyone to dare to stand up for truth and justice and what better time to start doing that than on this special day, Wesak Day which is of course a triple celebration of the birth, enlightenment and the passing of the Lord Buddha.

I wish all celebrating Buddhists a Happy and Blessed Wesak Day.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Singgah Melawat Taman Melati, Taman Terbaru Di Huni

Posted: 16 May 2011 04:48 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Happy birthday to Fu Yu!!

Posted: 16 May 2011 08:19 AM PDT

May 16 is also the 3-year-old birthday of my niece Chang Fu Yu, not able to celebrate her birthday with her, but I have given her a big Ubah as present when I went back to Batu Pahat last time. Hope she will grow up happily and healthily, and she will never feel that she is 2nd or 3rd class citizen in this country. :-)

(More......)

Happy Teacher's Day to all!

Posted: 16 May 2011 08:02 AM PDT

Happy Teacher's Day to all! It is a meaningful career, my heartfelt thanks to those taught me before especially my primary school teacher 林铭莉 and Math Lim@林汶良, 庄惠贤, 胡英兰, 谢家敏 and etc from Chinese High School. Their influence over me is beyond description. :-)

I remember many of my primary school teachers. But 林铭莉老师 is the one I am truly indebted to. She built my confidence and made me believe that I could do as good as other smart kids.

(More......)

[May 16] Wesak Day Celebration at at Jing Miao Temple, Kajang

Posted: 16 May 2011 06:20 AM PDT

Attending Wesak Day Celeb at Jing Miao Temple, Kajang.

(More......)

【念念有辞】让时间成为最终定夺

Posted: 16 May 2011 05:43 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

这个周末应关丹行动党支部之邀,与行动党社青团团长陆兆福和有超人之称的丘光耀到关丹开讲。

这已经是我第三次受邀到关丹演讲,可是之前两次都因故无法成行。所幸这次终于可以兑现诺言。

关丹之夜席开100桌,说实话,以目前的行情来看早已不是什么新奇事。难得的是1000人的晚宴居然能够筹获超过8千令吉的竞选基金。加上书籍的销售,一个晚上我们的所得突破1万3千令吉。308的政治海啸被云顶和金马伦这两座高山挡着进不了彭亨;可是当晚的热潮却不仅让我联想起上个月的砂拉越州选,砂州的改革之风是否已经悄悄在彭亨着陆?

在关丹住宿一晚,因为隔天还打算参与“反莱纳斯稀土厂”的和平请愿集会。集会地点就在关丹行动党的办公室楼下。集会大约11点15分开始,彭亨行动党主席梁金福和公正党英迪拉马哥打国会议员阿占依斯迈(Azan Ismail)轮流发表简短的演说,现场气氛一片祥和。

(More......)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Bekalan Air Selangor Mencukupi Sehingga 2014

Posted: 15 May 2011 09:32 PM PDT

SHAH ALAM 16 MEI:  Kerajaan negeri sekali lagi menegaskan Selangor tidak akan mengalami krisis air sehingga menjelang 2014 seperti mana yang didakwa Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) melalui kenyataannya di akhbar tempatan semalam.

Sebaliknya, Selangor mempunyai bekalan simpanan air yang mencukupi serta tidak akan ada defisit sebagaimana yang dilaporkan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin ketika dihubungi TV Selangor berkata, kerajaan negeri sebelum ini sudah mengeluarkan beberapa kenyataan mengenainya dan menegaskan Selangor tidak akan mengalami krisis air untuk jangka masa empat hingga lima tahun akan datang.

"Kerajaan negeri Selangor boleh memberi jaminan pada dia (Menteri KeTTHA, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui) bahawa kita mempunyai data-data dan maklumat yang cukup untuk menyatakan Selangor tidak akan mengalami krisis air, tidak untuk empat tahun yang akan datang mahupun lima tahun yang akan datang, malah pada 2014 kita masih mempunyai jumlah air yang mencukupi," tegasnya.


Katanya, berdasarkan kajian yang dibuat apa yang berlaku kini adalah kemudahan sedia ada seperti loji dan paip tidak dimanfaat sepenuhnya oleh pengguna pada kadar yang sepatutnya.

"Kita sudah keluarkan kenyataan bahawa kekurangan bekalan air di Selangor bukan kerana tidak ada air, sehinggakan kita perlu membeli air dari Pahang dan sebagainya. Kekurangan bekalan air di Selangor berpunca daripada keadaan dimana loji-loji air tidak dimanfaatkan sepenuhnya serta paip-paip tidak diselenggara dengan baik dan ia telah kenal pasti," katanya.

SPAN semalam dilaporkan berkata margin simpanan air di tiga wilayah utama iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya mencatatkan pengurangan ketara dari setahun ke setahun.

Pengurangan di tiga wilayah utama itu juga dijangka akan berkurangan sebanyak enam peratus (263 JLH sehari) pada 2010 kepada 4.98 peratus (221 JLH) pada 2011, 5.25 peratus (244 JLH) pada 2012 dan kepada 0.4 peratus atau 19 JLH pada 2013.

SPAN turut menjangkakan menjelang akhir 2014 margin simpanan air ini akan mengalami defisit sebanyak 217 JLH dan jumlah defisit ini akan meningkat kepada 460 JLH  pada 2015 dan ia berada pada tahap kritikal.

Mengulas lanjut perkara itu, Faekah berkata, berdasarkan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) sebelum ini, Lembaga Urusan Air Selangor (LUAS) dan Jabatan Air Selangor telah membuat pembentangan kertas kerjanya berhubung perkara tersebut dan tindakan daripada pihak bertanggungjawab termasuk Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sedang dibuat.

Jelas Faekah lagi, kebimbangan itu seharusnya tidak timbul kerana Peter Chin sebalinya perlu mengambil tindakan tegas berhubung kerja-kerja penstrukturan semula air bagi negeri Selangor yang ketika ini di bawah bidang kuasa Kerajaan Pusat.

Tambah Faekah, ini kerana Kerajaan Negeri Selangor telah menyatakan segala tawaran serta cadangan yang dikehendaki pihaknya dan hanya menunggu lampu hijau daripada Kerajaan Pusat sahaja.

"Sebagai menteri air (Peter Chin) dia sepatutnya melihat perkara ini secara holistik dan bukannya melihat bagaimana nak buat projek di Sungai Langat sahaja" ujarnya lagi.Sumber: TVSNEWS

Liwat Fitnah II : Anwar Diarah Membela Diri

Posted: 15 May 2011 09:28 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 MEI : Seperti yang dijangka, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengarahkan Dato' Seri Anwar Ibrahim untuk membela diri atas pertuduhan liwat fitnah kedua.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Zabidin Mohamad Diah memutuskan bahawa pihak pendakwaraya berjaya mengemukakan bukti-bukti "prima facie" dan Ketua Pembangkang itu perlu membela diri.

Zabidin menetapkan 6 hingga 30 Jun ini bagi Anwar membela diri atas pertuduhan liwat fitnah kedua itu.

Zabidin mendakwa keterangan pengadu Saiful Bukhari Azlan boleh diterima sebagai kebenaran dan beliau seorang yang "berwibawa".

Dalam keterangannya Saiful antara lain mengaku beliau sempat makan karipap dan minum kopi setelah "dipaksa" oleh Anwar melakukan jenayah itu. 

Christian Leaders Led to Their Slaughter

Posted: 13 May 2011 03:00 AM PDT

KUALA LUMPUR: Without mincing his words, a Catholic bishop criticised his fellow Christian leaders for allowing themselves to be used by the government to "please the other side".

Instead of telling Prime Minister Najib Tun Razak the truth, Bishop Paul Tan of the Malacca-Johor diocese said the Christian leaders had become like "sheep being led to their slaughter."

Commenting on the news reports on the meeting between Najib and the Christian leaders, led by the Malaysian Christian Federation (MCF) chairman Bishop Ng Moon Hing yesterday, Tan told FMT that he was extremely disappointed with the outcome.

"I was not at the meeting, so I don't know what transpired and whether the newspapers reported the entire discussion. But if the news reports are true, then I am displeased and disgusted," he said.

The luncheon meeting was held amid the raging controversy surrounding a Utusan Malaysia report which alleged that a Christian coup was in the making, with Christian leaders and DAP colluding to undermine the position of Islam.'Umno agenda to rake in votes'

Tan, 71, pointed out that since Utusan was owned by Umno, the daily would not have published the report without an endorsement from the party led by Najib.

The bishop also claimed that it was part of an Umno agenda to rake in Muslim votes in the coming general election.

"Utusan's Christian bashing, the big feature on the Pembela demonstration at the Putrajaya mosque about the 10-point plan and now the so-called conspiracy are purely an Umno agenda prior to our general election which is imminent.

"This agenda is to unite the Malays and for Umno to be seen as the bigger and better champion of Islam than PAS whose main claim to fame is that it is an Islamic party," he said.

"Therefore, the Christian bashing, exaggerations and fiction demonising us are for a purpose: to enhance the siege mentality of the Malays and make them cleave to Umno to 'protect' Islam," he added.

According to Tan, the chronology of events had lent credence to the claim that the entire episode smacked of orchestration for the election.

"Utusan publishes what it does, Pembela and Perkasa lodge police reports premised on fiction, but not one police report from our Christian leaders and so the police investigate the fiction published by Utusan. The police can only investigate based on a police report, not on newspaper cuttings.

"Nothing for a while from the home minister and Najib only asks for calm. Then Najib meets first with Muslims groups to calm them and states that Umno will always defend Islam, the Federal Constitution etc. The media were called and featured the meeting," he said.

"Surely by then, our Christian leaders would have known that this issue was clearly manipulated and that the media would be present and regardless of what our leaders said (at the meeting), it would end up on the same trajectory: Islam safeguarded and the Christians agree to this.

"Why did the Christian leaders walk into that clear booby trap? Why didn't they have a clear statement printed out for the press, saying what they wanted the meeting to be and what their own demands were, regardless of Najib's spin," he added.


Double standard

Tan, who is also the president of the Catholic Bishops' Conference of Malaysia, said the government always practised double standard – one set of rules for Malay/Muslims, and another for the rest.

Responding to a question, the hard-hitting Jesuit-trained prelate, who once served in Rome, also dismissed Najib's 1Malaysia concept as nothing more than deceit.

"All that has happened shows that the 1Malaysia concept is a bluff. We played the usual and now the worse – racial and religious bigotry," he said.

Asked if he agreed with Utusan only being slapped with a reprimand letter, when other publications in the past, such as the Sarawak Tribune, were dealt a lethal blow, Tan said the Umno paper should not be spared the rod.

"Action should be taken against Utusan and the two ministers who supported it in the same way they suspended in the beginning our Catholic 'Herald' just for using the word 'Allah' which, in fact, is not the property of Islam.

"I am absolutely surprised that the Christian leaders who were there to see our PM appeared all of a sudden tame and conciliatory and did not demand justice be done, i.e., in the same way, the government dealt with the other non-Malay/Muslim papers. Then again, perhaps, the press did not publish everything (on the meeting)," he added.

Sarawak Tribune was forced to cease operations in 2006, when the government clamped down on the daily for publishing offensive caricatures of Prophet Muhammad.

In a related development, Home Minister Hishammuddin Hussein said there was "some basis" to the Utusan report.

Speaking to the press, he said this was in view of new evidence provided in a police report lodged in Penang today.

Furthermore, he added, Utusan's editor-in-chief Aziz Ishak's explanation to the home ministry was similar to the contents of the police report.


Source: Free Malaysia Today

600 Hadir Ceramah Keluarga di Taman Sentosa

Posted: 08 May 2011 06:00 PM PDT

Taman Sentosa, Klang, 8 Mei 2011 - Lebih 600 hadir untuk mendengar 'Ceramah Keluarga' yang disampaikan oleh penceramah motivasi Dr Kadir Ibrahim.

Ceramah motivasi tersebut telah disampaikan di Dewan Serbaguna Sentosa pada pukul 8.00 hingga 10.00 malam.

YB Dr Xavier Jayakumar turut hadir pada malam tersebut. Ceramah tersebut berjaya menarik perhatian para hadirin dan diharapkan ceramah seperti ini yang memberi manfaat kepada orang ramai dapat diadakan dari masa ke semasa.

Meraikan Hari Ibu di Kuil Mariamman Batu Ampat

Posted: 08 May 2011 05:00 PM PDT

Batu Ampat, 8 Mei 2011 - Kuil Mariamman, Batu ampat yang terletak berhampiran apartment Golden Villa telah menganjurkan Hari Ibu bagi meraikan dan menghargai jasa para ibu.

Majlis tersebut telah diadakan pada pukul 8 malam. Pihak jawatankuasa kuil telah mengaturkan sari dan cenderamata untuk diberikan kepada para ibu dan kanak-kanak yang hadir. Mereka sangat gembira kerana YB Dr Xavier Jayakumar dapat meluangkan masa bersama-sama meraikan Hari Ibu.

Lebih kurang 400 orang dari kawasan sekitar hadir majlis yang penuh warna-warni tersebut.


Merasmikan Karnival Boom Boom

Posted: 08 May 2011 03:00 AM PDT

Taman Sri Andalas, Klang, 8 Mei 2011 - YB Dr Xavier Jayakumar telah meluangkan masa untuk merasmikan Karnival Boom Boom yang dianjurkan oleh Pertubuhan Belia Hindu Pelabuhan Klang (HYO) pada hari ini.

Karnival yang diadakan dari pukul 8 pagi hingga 5 petang di Dewan Sukan Klang tersebut turut dihadiri oleh YB Dr Siti Mariah, Ahli Parlimen Kota Raja, YB Charles Santiago, Ahli Parlimen Klang dan Encik PS Rajoo, Ahli Majlis Perbandaran Klang.

Pelbagai program dan aktiviti diadakan di karnival tersebut, antaranya latihan kepimpinan, persembahan oleh kanak-kanak dan permainan serta jualan makanan di gerai-gerai yang dibuka.

Kupon-kupon turut dijual kepada orang ramai bagi meraih dana untuk Pertubuhan Belia Hindu Pelabuhan Klang (HYO). Orang ramai terus berpusu-pusu menghadiri karnival tersebut sejak awal pagi.


YB Dr Xavier Jayakumar yang juga penaung, turut menyertai beberapa aktiviti dan sempat beramah mesra dengan orang ramai yang hadir.


Merasmikan Majlis Penyampaian Surat Tawaran Program Blueprint di Sungai Terap

Posted: 07 May 2011 02:00 AM PDT

Sungai Terap, Tanjung Karang, 7 Mei 2011 - Majlis Penyampaian Surat Tawaran Program Bantuan 'Blueprint' Pembasmian Kemiskinan Kerajaan Negeri Selangor telah dirasmikan oleh YB Dr Xavier Jayakumar selaku Pengerusi Tetap Jawatankuasa Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri Selangor.

Majlis telah diadakan dari pukul 10 pagi hingga 1 tengahari di Dewan Orang Ramai Kampung Sungai Terap, Tanjug Karang.

Sebanyak 47 kunci telah diberikan kepada keluarga-keluarga penerima yang terdiri daripada pelbagai bangsa dibawah program Blueprint.

Kebanyakan keluarga yang menerima bantuan terdiri daripada tukang jahit yang bekerja dari rumah, pekerja-pekerja gerai makanan serta mereka yang berpendapatan rendah dari sekitar Tanjung Karang, Kuala Selangor dan Batang Berjuntai (Bestari Jaya).


Dr Xavier juga mengambil kesempatan untuk melawat keluarga-keluarga miskin pada hari ini di Kuala Selangor dan Pejabat Daerah Kuala Selangor telah menguruskan hamper untuk diberikan kepada mereka bagi meringankan sedikit beban kewangan.   
Nuffnang