Rabu, 14 November 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Najib’s announcement of scrapping of Batu Caves condo project if BN wins Selangor desecrates Deepavali as it is not a “triumph of light over darkness” but continued spreading of darkness to prevent the triumph of light

Posted: 14 Nov 2012 01:59 AM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Sambutan Hijratur-Rasul S.A.W. 1434 Peringkat Negeri Selangor - Tuanku Sultan Selangor Rasmikan

Posted: 14 Nov 2012 03:11 PM PST

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Jadikan wanita DHPP entiti penting

Posted: 14 Nov 2012 06:41 AM PST


Dewan Muslimat PAS Pusat mengajak rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat menjadikan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) khususnya wanita DHPP sebagai sebuah entiti penting untuk menunjukkan keadilan Islam kepada golongan Non Muslim di Malaysia.

Ketuanya, Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, Muslimat yakin PAS mampu memimpin rakyat dalam membentuk gelombang perubahan dan kemakmuran yang telah ditawarkan oleh Islam sejak sekian lama bagi merealisasikan sebuah masyarakat yang adil dan harmoni bagi mendapat rahmat dari Allah swt.

Berucap dalam Muktamar Muslimat Kali ke-52, Zailah berkata, PAS yang kini bersama rakan dalam Pakatan Rakyat sudah bersedia bagi menggantikan UMNO Barisan Nasional yang masih lagi mengekalkan ketidakadilan dalam segala sudut perjuangannya sama ada dalam bidang sosial, politik, pemerintahan, ekonomi dan sebagainya.

Tegasnya, PAS dilihat sebagai Parti yang terbaik untuk menggantikan UMNO yang hampir 53 tahun memerintah negara, namun sehingga kini UMNO masih tidak dapat membawa prinsip keadilan kepada orang Melayu dan bukan Melayu dalam agenda perjuangan mereka. 

"Kita percaya akan ada wakil DHPP yang dipilih untuk bertanding pada PRU 13 sebagaimana dalam PRU ke-12. Ini menunjukkan penghargaan kepada orang bukan Islam yang telah menaruh harapan dan keyakinan yang tinggi kepada PAS bagi membawa keadilan untuk seluruh rakyat di Malaysia.

"Hal ini kerana orang bukan Islam kini jelas bahawa Islam yang diperjuangkan oleh PAS adalah satu perjuangan yang mulia, bersih, adil lagi berakhlak," katanya di hadapan 624 perwakilan dari seluruh negara.

Tambahnya, komitmen PAS untuk menegakkan keadilan adalah satu agenda utama yang tidak pernah padam dalam prinsip perjuangan PAS sejak dari awal penubuhannya lagi. 

"Hanya dengan meletakkan prinsip keadilan yang dibawa oleh Islam dalam segala sudut kehidupan maka segala permasalahan yang timbul di dunia ini akan dapat diselesaikan," katanya.

Umno menghamba abdikan orang Melayu

Posted: 14 Nov 2012 01:42 AM PST


http://sakmongkol.blogspot.com/2012/11/55-tahun-umno-hamba-abdikan-orang-melayu.html

Walaupun memerintah 55 tahun dan memiliki segala sumber media dan menguasai jentera kerajaan, UMNO berkelakuan seperti sudah tewas. Kita tidak pernah dengar jentera UMNO mengoyakkan poster lawan, atau mencuri kain pemidang parti lawan. Kita tidak pernah dengar UMNO melontar batu, membaling cat, mengungut, menyekat pergerakan parti lawan. Ini semua petanda2 orang yang sudah pun tewas sebelum masuk gelanggang. Jika saya mereka, baik berdiam diri supaya orang tidak sakit hati dan kemudian akan melakukan pembalasan kepada kamu.  Dan penyakit ini kian merebak zaman Najib Razak jadi Presiden UMNO- ia membuktikan bahawa Najib tidak mempunyai punca mahu memuliakan UMNO. 

Kita bukan sangat kisahkan UMNO. Kalai ia nak berkubur, kita akan talqinkan. Yang kita kisah ialah apabila UMNO merasakan dirinya mewakili bangsa Melayu. Dua perkara ini kita mesti pisahkan. UMNO itu parti politik, Melayu itu bangsa. UMNO mati, bangsa Melayu tetap ada. Dalam negara ini , ada 18 juta orang Melayu manakala ahli UMNO mengikut penceritaan tukang karut UMNO, ada 3 juta. 1 dari 6 orang Melayu ialah ahli UMNO; mati seorang ahli UMNO, ada 5 lagi orang Melayu. Mereka hidup tanpa memerlukan UMNO. Lebih ramai orang Melayu diluar yang tidak memerlukan UMNO. 

Rakyat berpusu pusu dan bersusun susun mendengar ceramah parti lawan. Lagi kuat Anwar Ibrahim dinista dan dicaci, rakyat menderu deru hadir dalam ceramah nya. Majlis Najib kalau tidak berangkut dengan bas, tidak dipungut pelajar sekolah, kolej, tidak kutip ahli2 UMNO yang melata diseluruh negara dan diberi bayaran pula, orang enggan datang. 

Janganlah menipu rakyat, supaya rakyat tidak mendedahkan kebenaran mengenai kamu.

Chuasoilek hina dan nista Islam, presiden UMNO buat pekak, senyum dan beri lagi duit RM30 juta. Tidak ada pun budak2 UMNO berdemo besar besaran membantah dan mengecam keras kenyataan dari para pemimpin MCA. Tapi bila NurulIzah mengeluarkan kenyataan berkaitan tidak ada paksaan dalam Islam, budak2 UMNO gegak gempita dan goga. Keatas bangsa sendiri, orang UMNO sanggup berbunuhan, tapi keatas bangsa lain, orang UMNO menjilat ******. 

Saya nasihatkan pemimpin UMNO serta penyokong mereka bertenang dan jangan menggila. PRU nanti memberi peluang untuk mereka yang bertanding menawarkan diri untuk berkhidmat kepada masyarakat. UMNO bukanlah satu2 nya wadah yang boleh disertai untuk berkhidmat kepada masyarakat. Kita tetap boleh berkhidmat kepada masyarakat dan negara melalui mana2 parti politik pun. Jika calun UMNO menang- dia juga boleh menawarkan perkara yang serupa dengan apa yang calun parti lain boleh- yakni memberi khidmat kepada masyarakat.

Negara Malaysia bukan UMNO punya. Melayu bukan hamba UMNO. Biarlah rakyat membuat keputusan siapa yang mereka rasakan dan yakin boleh memberi perkhidmatan yang lebih baik. Bagaimana mereka membuat keputusan? Dengan melihat pemimpin dan kepimpinan nya, dasar parti mereka dan suatu perkara yang menjadi penting, melihat juga kualiti atau mutu penyokong dan pendukong mereka. 

Satu demi satu dasar dan rencana UMNO mendedahkan bahawa kepentingan rakyat selalu dibelakangkan. 
Kita lihat poster 55 tahun janji ditepati ada dimana mana. Tapi 55 tahun, mengikut Dr Mahathir hanya berjaya menghasilkan bangsa Melayu yang mengemis dalam negara sendiri. Itu pun salah, setelah 55 tahun, yang mengemis itu sebahagian besar bangsa Melayu, manakala segelintir orang Melayu hidup bermewahan boleh ada bilik pameran Ferrari yang ke2 terbesar diluar Italy dan boleh memiliki keraka Bugatti yang berharga berjuta juta Ringgit. 

Penyenaraian FGV ialah skim cepat kaya UMNO sebenarnya. Felda dapat RM10 billion dari penjualan 2.188 billion saham FGV.  Dengan menjual saham tersebut, felda dapat 6 billion, RM4 billion disalurkan kepada menteri felda- dato najib tun razak. Dia tahu lakukan satu perkara sahaja dengan RM4 billion itu- hulur sana hulur sini, Beri Rasuah 1 Malaysia ( BR1M).

ada orang kata, semakin hari mereka meluat membaca artikel2 saya. Saya sahaja yang pandai, orang lain semua tak pandai. Salah tu awang- bukan saya pandai menulis, saya boleh. I write because I can. Dan I can write what I think listing of FGV is- it's a Ponzi scheme designed to enrich market manipulators. 

Dari sebermula, FGV ini skim tidak berhati perut. 112, 636 peneroka mendapat 2.5 % dari jumlah unit saham yang dijual atau 91.2 juta unit saham. Staff felda dapat 3% atau 109.4 juta unit saham. Jumlah semua ialah 5.5%. apa ertinya ini? ertinya, 94.5% yang membeli saham felda adalah bukan warga felda. Mereka ini menguasai dan pemilik sebenar FGV yang telah menelan segala asset yang dimiliki oleh felda/peneroka. 

Dan siapa mereka ini? 11.5% terdiri mereka yang terpilih oleh MITI. 41.1% dimiliki oleh institusi seperti Tabung Haji, EPF, KWSP, kerajaan2 negeri dan GLC2 lain. Duit2 dari sumber ini disedut untuk membantu FGV. 

Maka tidak benar jika orang kata, peneroka dapat durian runtuh. Mana nya keuntungan yang bergolek itu? rumah yang berharga RM 70,000 untuk jenerasi ke2? Bukan nya percuma tapi kena bayar RM 360 sebulan selama 15 tahun. 

Ketika saya menulis mengenai penyenaraian FGV dahulu, pendukung skim cepat kaya UMNO, semua mengamuk. Terdapat beberapa orang yang menuduh saya dengki dan iri hati orang Felda dapat durian runtuh. 

Hari ini harga saham fgv ialah RM4.60. untung 5 sen setiap unit. Pemegang 800 unit dapat premium RM40. Kos pemilikan dia berapa? Kalau dia meminjam wang dengan bank- ribuan borang pinjaman diedarkan sebelum FGV disenaraikan dulu, apa dia dapat?  Kos pemerosesan RM 200. Dengan untung RM 40, maka kerugian peneroka yang meminjam ialah RM160 seorang. 

Kalau dia tak pinjam, peneroka untung RM40 sahajalah. Tapi pelaburan nya membeli 800 unit ialah RM3640. Ertinya, pulangan melabur RM3640 ialah RM40. Yakni hanya 1% lebih sahaja. Bukan lebih baik menyimpan dalam simpanan tetap dengan pulangan 5% atau 7% ? kalau 5 %, modal RM3640 sudah menghasilkan untung RM182. Lebih banyak dari RM40. 

Kalau dia pinjam dari perbadanan felda dengan bayaran RM50 sebulan yang dihebohkan oleh Najib Tun Razak, saiz kerugian nya bergantung pada berapa lama dia memegang 800 unit tersebut. Kalau premium nya selama 3 bulan masih RM40, kos peneroka untuk 3 bulan sudah mencapai RM150. Kalau dalam masa 3 bulan ini, saham fgv tetap pada harga RM460- untung ialah RM40, kos ialah RM150. Peneroka tetap kerugian RM110 seorang.

Setiap peneroka tak dapat pun durian runtuh. (1) yang meminjam melalui borang dahulu kerugian RM160. (2) yang melabur duit sendiri, dapat pulangan 1% jauh lebih rendah dari pelaburan alternative (3) yang memimjam dari felda dengan bayaran RM50 sebulan pun rugi- jika harga tak berganjak selama 3 bulan, kos pegangan sudah pun RM150. Rugi RM110. 

Jadi bayaran RM15,000 untuk apa? Untuk rasuah pendahuluan. Ia nya bayaran insurance kepada keadaan pasaran saham yang tidak boleh dikawal oleh Najib kah, oleh Isa kah atau oleh wak Maslan kah. 

Kita tidak dengki atau irihati. Peneroka berhak mendapat apa2 pun jenis duruan runtuh kalau mereka berhak mendapatkan nya. Tapi kita jangan lupa bahawa hak yang sama mesti diberikan kepada warga bukan peneroka yang mempunyai pendapatan yang rendah. orang2 bukan felda pun berdepan dengan kehidupan yang serupa, membayar harga yang sama untuk beras, gula dan  minyak dan keperluan2 lain. 

Jadi, mengapa layanan istimewa berhak diterima oleh peneroka tapi hak yang sama tidak diberi kepada nelayan, peladang bukan felda, penternak, mereka yang berkerja sendiri dan sebagainya? 

Orang Felda mesti sedar bahawa mereka dapat layanan istimewa kerana mereka merupakan vote bank terbesar untuk UMNO. Tanah rancangan yang mereka miliki itu bukan nya diperolehi percuma. Setiap peneroka yang dapat grant atau hak milik tentulah sudah melangsaikan semua hutang dengan pihak Felda. Ertinya, apa yang mereka perolehi adalah hasil usaha mereka sendiri, bukan pemberian atau ehsan Felda. Perbadanan Felda yang memajukan tanah2 rancangan diberi tanah oleh kerajaan. Felda pun diberi grant oleh kerajaan untuk membayar premium untuk mendapatkan tanah rancangan. Mereka kemudian membelanja wang yang banyak untuk membangunkan tanah rancangan, membina rumah peneroka, membekalkan kemudahan social, dan keperluan asas infrstruktur.  

Apa yang perbadanan belanjakan, semua nya diperolehi semula dengan bayaran potongan yang dikenakan keatas peneroka. Ertinya, peneroka tak dapat percuma.

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


DemiRakyat - Masa Anda Bertindak

Posted: 13 Nov 2012 07:22 PM PST


Kini tiba masa kita rakyat Malaysa bersatu demi negara yang tercinta, oleh rakyat, #DemiRakyat http://www.demirakyat.my


Janji Batalkan Projek Kondo Batu Caves Adalah Rasuah Politik Kata Pakatan

Posted: 13 Nov 2012 06:00 PM PST

KUALA LUMPUR, 13 Nov — Janji Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak untuk membatalkan projek pembinaan kondominium kontroversi di Batu Caves sekiranya Barisan Nasional (BN) menawan semula Selangor adalah rasuah politik kata pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Selangor.Pemimpin PR juga membidas Najib sebagai tidak bertanggungjawab kerana menggunakan isu sensitif semata-mata untuk menarik pengundi kaum India."Ia adalah rasuah... Saya rasa adalah sesuatu yang pelik seorang PM berkata begitu," kata ahli ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri (Exco) Selangor, Dr Xavier Jayakumar kepada The Malaysian Insider."Malahan dengan memberi ucapan kepada masyakat dikategorikan sebagai berpendapatan rendah secara demikian... ia sesuatu yang pelik."Mereka tidak memiliki jaminan daripada segi kesihatan, pendidikan dan perumahan seperti diketahui tetapi kamu memainkan janji seperti ini di depan mereka.

"Lebih baik beritahu mereka - kamu akan lebih teruk jika kamu tidak lakukan perkara ini (undi kepada BN) dan saya (PM) tidak kisah jika kamu tidak lakukannya," tambah beliau lagi.Hari ini sempena sambutan pesta cahaya Deepavali di Batu Caves, Najib telah membuat pengumuman bahawa kerajaan pimpinannya akan membatalkan projek pembinaan kondominium 29 tingkat berhampiran pusat keagamaan masyarakat Hindu di Batu Caves jika kembali memerintah Selangor selepas pilihan raya umum (PRU) ke-13.Jayakumar juga berkata ia sangat tidak adil dengan memberikan janji sedemikan terutamanya isu tersebut nyata sensitif kepada masyarakat India."Kami kerajaan Selangor tidak berkata jika kaum India mengundi kami, kami pasti akan membatalkan projek tersebut."Apa yang kami lakukan ialah kami berikan notis pemberhentian kerja dan jawatankuasa khas kami sedang melakukan siasatan di setiap sudut untuk menanganinya."Penghujungnya nanti kami akan pastikan perkara ini diselesaikan secara baik," kata Jayakumar.

Ahli parlimen Puchong (DAP), Gobind Singh Deo juga senada dengan rakannya itu dan menuduh Najib mengugut masyakat India Selangor dengan janjinya.

Beliau mendakwa kata-kata Najib itu sama dengan janji "awak tolong saya, saya tolong awak" kepada pengundi di Sibu semasa pilihan raya kecil 2010 lalu hingga mengundang kritikan yang meluas.

"Najib perlu berusaha selesaikan isu tersebut dan bukannya berjanji dengan bersyarat," kata beliau kepada The Malaysian Insider.Semasa ucapan saat akhir kepada pengundi Sibu pada Mei 2010 lalu, Najib mengumumkan peruntukan sebanyak RM5 juta untuk projek tambatan banjir di Sungai Rejang tapi dengan syarat pengundi memilih calon BN di situ iaitu Robert Lau Hui Yew."Saya mahu buat perjanjian dengan kamu. Bolehkah kita mencapai persetujuan bersama atau tidak? Sangat senang, kamu tolong saya dan saya tolong kamu," kata Najib tiga jam berakhir tempoh berkempen.Namun demikian, BN tetap tewas kepada calon daripada DAP iaitu pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng.Pada 30 Oktober lalu, kerajaan negeri Selangor memberikan arahan untuk menghentikan pembinaan kondominium 29 tingkat di Batu Caves serta melantik badan penyiasat bebas.Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) berkata, kerajaan negeri memberi jaminan supaya masalah ini dapat diselesaikan secepat mungkin, mengakui bahawa arahan menghentikan projek ini menyebabkan pihak pemaju mengalami kerugian.

Projek kondominium Dolomite Park Avenue yang dibangunkan oleh Dolomite Properties Sdn Bhd, adalah isu sensitif kerana projek tersebut berhampiran dengan Batu Caves, tempat keagamaan penganut Hindu kira-kira 1.7 juta orang di kawasan bandar di Selangor.

Sumber: TheMalaysianInsider

Perutusan Deepavali oleh Dato Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Posted: 12 Nov 2012 06:00 PM PST

Bagi pihak Parti KEADILAN dan Pakatan Rakyat, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Deepavali kepada rakyat Malaysia yang merayakan hari ini, baik yang beragama Hindu, Sikh dan Jain. Deepavali, atau singkatannya Diwali, bermaksud 'sebarisan pelita' – suatu simbol kemenangan cahaya apabila berhadapan dengan kegelapan. Selari dengan semangat perayaan ini, ingin saya seru rakyat Malaysia untuk mengingati mereka yang sedang menghadapi 'kegelapan' dalam hidup masing-masing.

Apabila anda menyalakan pelita dipa bersama keluarga anda, harapan saya bahawa anda mengingati Puan Indra, yang masih menantikan keadilan untuk anaknya Kugan yang telah menjadi mangsa keganasan polis ketika dalam tahanan. Tatkala anda menjamu laddoo dan barfi, ingatlah ibu-ibu seperti Puan Suppama yang dinafikan bantuan kerajaan, malah tidak diizinkan mengisi borang e-kasih. Dikala kita menyambut hari perayaan ini sebagai rakyat Malaysia, masih terdapat ribuan penduduk berketurunan India yang masih tidak diiktiraf status kewarganegaraan mereka; antara ribuan ini, seramai 1,758 dari mereka telah membesar di rumah-rumah kebajikan yang dibiayai kerajaan, dan mereka kini tiada kerakyatan dan tiada dokumen pengenalan untuk membuktikan bahawa mereka rakyat asal Malaysia.

Deepavali dari segi spiritualnya meraikan cahaya – meraikan kebaikan yang wujud dalam hati setiap insan. Diwali merupakan suatu kemenangan atas segala kegelapan – baik yang lahir dari kejahilan dan prejudis, mahupun penganiayaan yang membabitkan seluruh masyarakat. Bersempena hari ini, ingin saya mengingatkan diri saya serta rakyat Malaysia bahawa perjalanan kita masih jauh, dan perjuangan kita terlalu hampir untuk kita pandang leka. Biarlah cahaya kemenangan itu bangkit semula, dan biarlah ia terus menerangi perjuangan kita rakyat Malaysia.
Deepavali Nalvazhthukal (தீபாவளி நல்வாழ்த்துகள்)

Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden
Parti Keadilan Rakyat


On behalf of KEADILAN and Pakatan Rakyat, I would like to wish a Happy Deepavali to all Malaysians who celebrate this festive day, be you Hindu, Sikh or Jain. Deepavali, or in its shorter form Diwali,– the victory of enlightenment over darkness. In the spirit of today's celebration, I would like to call upon my fellow Malaysians to remember with me those who face their own darkness every day.

As you light dipa lamps with your family, spare a thought to Mrs Indra who still waits for justice for her late son Kugan, a victim of police violence. While you feast on laddoo and barfi, remember mothers such as Mrs Suppama who are denied government welfare, and even turned away from registration with the e-kasih system. As we celebrate today as Malaysians, let us remember the thousands of Malaysians of Indian ethnicity who are not recognised as citizens of this land; among them are 1,758 Malaysians who were raised in government-funded welfare homes, and who are now bereft without citizenship or any form of identification, despite being born and bred in this very country.

Deepavali, in its essence, is a spiritual celebration of light – celebrating the good which exists in every living soul. Diwali represents the victory of this light over every form of darkness – be they born out of ignorance and prejudice, or  be they deliberate injustices which involve the community at large. In the spirit of Deepavali, I would like to remind all Malaysians, myself first and foremost, that our journey still lies far ahead, and our struggles are too near for us to ignore, even during a celebration such as today. May the Light shine brighter than ever upon us, and may it be a guide in our constant journey towards the betterment of Malaysia.
Deepavali Nalvazhthukal (தீபாவளி நல்வாழ்த்துகள்)

Dr Wan Azizah Wan Ismail
President
Parti Keadilan Rakyat

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1434

Posted: 14 Nov 2012 06:23 AM PSTAssalamualaikum.

Esok, Khamis tahun baru hijrah 1434 datang lagi. Dalam diam waktu begitu pantas berlalu. Namun syukur Alhamdulillah kita diizinkan menemui lagi tahun baharu.

Berbanding tahun baharu masihi, jujurnya tahun baru Islam ini jarang diingati, apatah lagi untuk diraikan. Namun, saya bersyukur kerana keadaan telah jauh berubah dan masyarakat kita pula semakin sedar mengenai tanggungjawab untuk meraikan kedatangan tahun baru Hijrah ini.

Seperti juga tahun masihi, tahun Hijrah juga ramai yang menanam azam dan tekad. Masing-masing dengan cara tersendiri dalam meluahkan azam mereka. Ada yang mahu menjadi bertambah baik, ada yang mahu meningkatkan mutu kerja dan ada pula yang mahu meninggalkan segala keburukan.

Apa pun yang mereka lafazkan, kenginan untuk berubah adalah sesuatu yang sangat sesuai dengan semangat tahun baru itu.

Tahun baru hijrah sudah tentu membawa mesej yang tersendiri kepada umat Islam dan bagi mereka yang peka mengenainya, kedatangan tahun baru hijrah membawa pengertian yang sangat besar buat mereka.

Sebagai sebuah negara Islam terkenal dan berjaya, pemimpin negara kita telah begitu banyak membawa perubahan demi perubahan. Semua itu sebenarnya sangat menuntut kepada penghijrahan pemikiran, cara hidup dan sebagainya bagi umat Islam di sini.

Sebagai rakyat, kita hendaklah bersama-sama kerajaan dalam menjayakan transformasi ini demi kemajuan, kemakmuran dan kesejahteraan ummah.

Marilah sempena kedatangan tahun bahharu hijrah ini, kita menanam tekad dan azam untuk menjadi umat Islam yang terbaik, yang meletakkan kepentingan Islam mengatasi segala-galanya.

Marilah kita semua menolak golongan yang gemar mempersenda-sendakan Islam demi mencapai cita-cita mereka. Kepada umat Islam, marilah kita bersatu bagi mendepani cabaran zaman yang semakin sarat dengan kepelbagaian.

Sesungguhnya pengorbanan paling besar oleh kita sempena tahun baru ini ialah jika kita dapat bersatu demi kekuatan da survival umat Islam itu sendiri, insya'Allah.


Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Passengers are now able to claim compensation for delayed flights of more than 3 hours by Anonymous

Posted: 14 Nov 2012 09:16 AM PST

Brovo GE Man.. Very detail indeed. Hope AJ will have another look at engineering and “THINK”.

About the delay of A380 on 6 Nov. It must be MH2 supposedly to depart KUL at 2340 hrs. That means there was no MH3 departing London on 7 Nov at scheduled time of 1050 hrs as the delay was more than 24 hrs as you mentioned it. I was a little confused because I was on board MH3 on 7 Nov from London. It took off at 1430 hrs. Yes there was a delay but only 3 hrs 40 min. And I did received an email from Cheryl.Reneaux@uk.malaysiaairlines.com on 6 Nov at 1929 hrs informing of the ~ 4 hrs delay. When I entered our new Golden Lounge at 1215 hrs, I could see through the glass pane the A380 was already parked at Gate 5, Heathrow Terminal 4. Perhaps you got the wrong date by mistake or the wrong period of delay from your sources.

Di harap di masa akan datang semua fakta haruslah tepat kerana kes di atas dipanjangkan dengan pertuduhan ke atas orang lain. Betul atau tidak pertuduhan itu soal kedua kerana ianya perlu penyiasatan tetapi permulaannya haruslah dengan fakta yang tepat.

Comment on Passengers are now able to claim compensation for delayed flights of more than 3 hours by Hanifah

Posted: 14 Nov 2012 02:19 AM PST

Hopefully one day such ruling will be applicable in Malaysia. Then the pariah will be running for his life. With the Botak around, I will not be surprised if one day MAS had to pay huge compensation for such delay. Incompetent botak, tak malukah. No one need you in MAS except the brainless idiots sitting up in the nice air-condition and drawing big salaries.

Comment on Passengers are now able to claim compensation for delayed flights of more than 3 hours by Cocky Kock

Posted: 13 Nov 2012 11:13 PM PST

Hope the same judgement can be implement in Malaysia.How i wish i can make money from Airasia.

Comment on Passengers are now able to claim compensation for delayed flights of more than 3 hours by MAS Boy

Posted: 13 Nov 2012 08:09 PM PST

That Botak is just incompetent. Only the TOPless management needs him. He should just go back to where he belong i.e. AirAsia provided they will accept an incompetent fella like him.There are more problems in the Engineering Division after he was installed by the Pariah and gang. He should follow the foot step of Nanny Danny and Al Ishal Ishak and leave MAS quietly. At least Al Ishal has been awarded a post in AirAsia for doing a good job in making MAS to pay a lot of money for the new blue logo for MAS!

Comment on Passengers are now able to claim compensation for delayed flights of more than 3 hours by Huat

Posted: 13 Nov 2012 06:23 PM PST

Wish this ruling applies in Malaysia so that AirAsia’s passengers will not have to put up delays most of the time.

Comment on Datuk Ibrahim Ahmad Badawi: “We want to work with MAS.” by blue sky

Posted: 13 Nov 2012 06:00 PM PST

Brahim, Dollah, Matnor,
If you are god fearing you will terminate this contract.
No amount of Haj or Umrah can exonerate you. You have to apologise to each and every staff of MAS.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


BUKAN TUJUAN SEROJA UNTUK BERSAING DENGAN RUKUN TETANGGA

Posted: 14 Nov 2012 05:36 AM PST

SEROJA atau Skim Rondaan Kejiranan bukan ditubuhkan untuk bersaing dengan Rukun Tetangga.

Kawasan perintis bagi skim ini telah dirasmikan di Pangsapuri Taman Puchong Permai pada 10 November lepas oleh Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor

3 kawasan perintis telah dikenalpasti untuk dilaksanakan tahun ini.

Skim ini adalah khusus untuk penduduk pangsapuri-pangsapuri di Selangor yang mahu membuat rondaan keselamatan di dalam kawasan pangsapuri mereka.

Rondaan adalah terhad kepada kawasan-kawasan di bawah bidangkuasa JMC dan MC.

Skim ini adalah sebahagian dari Kempen Pangsapuri Kita Bersih, Ceria Dan Harmoni yang telah dilancarkan pada tahun 2009.

Oleh itu, ia mempunyai matlamat-matlamat yang lebih luas dari Rukun Tetangga seperti mewujudkan rasa tanggungjawab di kalangan penduduk, menghidupkan semangat gotong-royong dan membanteras vandalisme.

Kerajaan Negeri akan mencarumkan perlindungan takaful untuk setiap sukarelawan SEROJA.

Setiap kawasan pangsapuri yang menyertai skim ini juga akan diberikan vest dan lampu suluh untuk digunakan ketika meronda.

Sekiranya skim ini berjaya di kawasan-kawasan perintis itu, skim ini akan dilaksanakan di 10 lagi kawasan tahun hadapan.

Walau bagaimanapun, bilangan kawasan ini akan ditambah jika terdapat permintaan yang menggalakkan.

Iskandar A. Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
Negeri Selangor
14 November 2012

Nuffnang