Selasa, 21 Jun 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


KOTOR-2

Posted: 21 Jun 2011 07:38 PM PDT(Petikan pidato pelancaran Gerak Aman di Dewan Sultan Sulaiman, Kg. Baru, Kuala Lumpur pada hari Ahad 17 Rejab 1432 / 19 Jun 2011)


KOTOR 2: POLITIK JALANRAYA

Kalau benar tak bersih
bagaimana mereka menang 5 negeri
nafikan dua pertiga majoriti
boleh jadi montori besau laie!

Kalau benar tak bersih
letak lah jawatan
bubarkan dewan
biar rakyat tentukan!

Diberi stadium tidak mahu
appointment dengan Istana
langsung tiada yang tahu
SPR ajak bincang ditolak tanpa malu

Apa niat mereka?
Mahu berhimpun dijalanraya
mereka tidak berminat dengan pilihanraya
tetapi politik rimba dijalanraya

biar berlaku rusuhan
lagi bagus ada tangkapan
dan tembakan
lalu mereka akan melaung melolong
ini kerajaan zalim perlu dijatuhkan
dataran tahrir mahu di ulangkan
taktik rusuhan mahu diciplakkan

agar hanyir DNA bisa tenggelam
agar jam Omega tidak kedengaran
agar China-doll dilupakan
karung kunyit Saiful dikambuskan
mahu saja Eskay dihapuskan
dan videoklip dipadamkan
agar belalai terus bisa memuntahkan!

Kita menentang bukan kerana mereka Hindu!
Kita menentang bukan kerana mereka Melayu!
Kita menentang bukan kerana mereka Cina, Kadazan atau Bidayuh!
Kita menentang bukan kerana keagamaan,
atau api-api perkauman

Tetapi kita menentang mereka
kerana mereka pengkhianat & petualang
yang mahu memporak-perandakan negara
meliwat keamanan kaum berbilang
merakus Putrajaya secara haram!

bila rusuhan Melayu pasti kesusahan
bila kekacauan Cina pasti keperitan
bila gangguan India pasti kedukaan
ini bukan soal agama
atau perkauman
tetapi soal keamanan & keselamatan

bangkitlah rakyat tentanglah petualang
bangunlah umat cegah kemungkaran
bangunlah Melayu suarakan bantahan
bangunlah Cina pertahankan keharmonian
bangunlah India pastikan keamanan
jangan dibiar para petualang
jangan dibenar politikus jalang
menyepak terajang
tamadun yang cemerlang
negara yang terbilang

Bersatu rakyat
berpadu umat
menghapuskan maksiat
menentang politik lalat
jangan biar diri diperalat
oleh pendendam kesumat
politikus musibat!


Zulkifli Bin Noordin
Rabu
20 Rejab 1432
22 Jun 2011

*videoklip diatas dipetik daripada www.darulehsan.blogspot.com

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Ziarah `Pesakit` - Dari Sedih Bertukar Gembira; Dari Takziah Bertukar Tahniah !

Posted: 21 Jun 2011 04:44 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Berita hal ehwal akhirat(begin with the end in mind)

Posted: 21 Jun 2011 06:57 AM PDT

Hikmah di sebalik Israk dan Mikraj
Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Marilah kita mendengar firman Allah Taala yang menceritakan tentang peristiwa agung yang berlaku dalam sirah perjuangan Nabi Muhammad s.a.w.

Walaupun para ulama telah bertelingkah di dalam menentukan bulan dan tahun berlakunya Israk tetapi ia adalah peristiwa yang benar-benar berlaku kepada Rasulullah s.a.w. kerana peristiwa ini dinyatakan oleh al-Quranul Karim dan diceritakan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis-hadisnya yang sahih, yang diriwayatkan oleh para ulama secara sahih lagi mutawatir sehingga tidak boleh dipertikaikan lagi.

Matlamat yang penting daripada peristiwa Israk dan Mikraj ini adalah pengajaran yang besar apabila Rasulullah s.a.w. dijemput oleh Allah SWT menjadi tetamu-Nya pada malam yang sangat bersejarah itu.

Firman Allah Taala (maksudnya): "Maha suci Tuhan yang telah menjalankan hamba-Nya pada waktu malam dari Masjidilharam (di Makkah) ke Masjidil Aqsa (di Baitulmaqdis) yang Kami telah berkati di sekelilingnya supaya Kami tunjukkan kepadanya ayat-ayat Kami (tanda-tanda kebesaran dan ketuhanan Kami), sesungguhnya Dialah Tuhan yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israk: 1)

Peristiwa Israk dan Mikraj untuk menyatakan Rasulullah s.a.w. adalah benar seorang rasul yang dipilih oleh Allah SWT, membawa satu agama dan pengajaran yang bernama Islam, firman Allah (maksudnya): "Sesungguhnya agama di sisi Allah ialah Islam." (A-li Imran: 19).

Dan Allah menyatakan juga (maksudnya): "Dan sesiapa yang mencari (berpegang) dengan agama selain daripada Islam, maka Allah tidak akan menerima dan pada hari akhirat dia tergolong dalam orang-orang yang rugi." (A-li Imran: 85)

Pada malam yang bersejarah itu, Rasulullah s.a.w. dihimpun bersama dengan roh para nabi dan rasul 'alaihimus solatu wassalam di Masjidil Aqsa, mereka solat berjemaah bersama-sama dengan Nabi Muhammad s.a.w. menjadi imam kepada mereka.

Ini menandakan ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. adalah satu daripada mata rantai ajaran Islam yang bersambung-sambung dari seorang nabi dan rasul kepada nabi dan rasul yang lain, bermula dari Nabi Adam sehingga Nabi Muhammad s.a.w. yang merupakan nabi akhir zaman, tidak ada lagi nabi selepas Muhammad s.a.w.

Allah SWT memilih nabi-nabi dan rasul-rasul di kalangan manusia. Mereka terdiri daripada manusia yang memiliki akhlak yang luhur lagi tinggi, bersifat benar, amanah, menyampaikan, cerdik dan bijaksana di kalangan kaumnya dan dipelihara daripada melakukan kesalahan dan dosa.

Adapun mereka yang tidak memahami dan buta al-Quran tidak akan percaya kepada peristiwa Israk dan Mikraj, kerana pada malam Israk dan Mikraj, Rasulullah s.a.w. ditemukan dengan nabi-nabi dan rasul-rasul di kalangan Bani Israil dan nabi-nabi dan rasul di kalangan umat-umat yang lain, yang cerita-cerita mereka disebut dalam al-Quran, sebuah kitab Allah yang masih wujud sehingga hari ini. Ini menandakan kebenaran al-Quran.

Kebenaran al-Quran bukan sahaja menandakan betulnya Rasululah s.a.w. bahkan juga menjadi pengajaran kepada umatnya. Semua nabi adalah menganut agama yang satu iaitu agama Islam.

Semua mereka bersolat dalam keadaan menghadap Allah SWT dengan cara-cara solat yang diajar oleh Allah. Semua nabi berpegang dengan akidah tauhid lailahaillallah, tiada tuhan yang sebenar melainkan Allah, tuhan yang layak disembah kepada-Nya, tuhan yang menjadikan dan menguruskan alam ini. Alam ini tunduk di bawah undang-undang peraturan Allah, maka wajib manusia hanya tunduk kepada undang-undang dan peraturan Allah SWT. Itulah ajaran yang dibawa oleh nabi-nabi dan rasul-rasul yang terpaksa berjuang mengharungi perjuangan yang panjang.

Di dalam peristiwa itu juga ditunjukkan kepada Rasulullah s.a.w. rasul yang disertai oleh pengikut yang ramai. Ada rasul yang disertai oleh pengikut yang sedikit, ada yang berjalan seorang diri, ada nabi yang dibunuh dan ada yang dipenjara.

Itulah nabi-nabi dan rasul-rasul yang membawa ajaran Allah yang berdepan dengan cabaran golongan manusia yang menjadi bala tentera iblis yang akan wujud sehingga hari kiamat.

Peristiwa Israk dan Mikraj untuk meningkatkan semangat Rasulullah s.a.w. supaya jangan takut dan gentar di dalam perjuangan Islam, kerana Islam yang dibawa itu ialah Islam Allah SWT.

Seluruh kuasa besar yang ada dalam dunia adalah habuk-habuk yang kecil yang boleh ditiup angin, bahkan ia lebih kecil lagi apabila berdepan dengan ketuhanan Allah SWT pada hari kiamat.

Seseorang yang menganut Islam hendaklah merasa mulia, tinggi dan hebat dengan Islam, dengan syarat mereka berpegang dengan Islam. Allah SWT memuliakan umat ini dengan Islam. Kehinaan yang menimpa umat ini apabila mereka meninggalkan Islam.

Ditunjukkan pada malam Israk dan Mikraj itu di mana perginya orang yang berpegang dengan Islam sehingga mati dan ke mana arah orang yang menyeleweng dan meninggalkan agama Islam.

Orang yang berpegang dengan Islam diletakkan di syurga dan mereka yang menyeleweng daripada Islam berada di dalam neraka. Hal ini digambarkan dengan jelas supaya diberitahu kepada umatnya sehingga kiamat.

Marilah kita menghayati peristiwa Israk dan Mikraj dengan bukan hanya kita mendengar cerita yang berlaku di dalamnya tetapi yang lebih penting ialah untuk menambah iman kepada Allah, Nabi Muhammad s.a.w. dan ajaran Islam untuk sehidup semati dengan Islam sebagaimana yang diperintah oleh Allah SWT.

Firman Allah (maksudnya): "Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar takwa dan jangan kamu mati melainkan dalam keadaan kamu menjadi orang-orang Islam." (A-li Imran: 102).

Naluri manusia semua nak yang BERSIH,makanan bersih,baju bersih,duit bersih ,politik pun nak BERSIH!!

Posted: 21 Jun 2011 06:21 AM PDT

Bancian 'Star' - 99% sokong himpunan BERSIH
Jun 21, 11 3:45pm
Kongsi 1471
Sejumlah 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyokong perhimpunan BERSIH pada 9 Julai ini dalam bancian yang dijalankan oleh The Star Online.

Jumlah sebenar bilangan responden tidak dapat disahkan apabila portal berita berkenaan menghentikan banciannya kira-kira tengahari tadi.

NONEMenurut skrin yang dirakamkan oleh seorang pengguna Facebook, jumlah responden mencecah 1.3 juta pada jam 12.25 tengah hari berbanding 527,330 yang dicatatkan pada jam 6.11 pagi ini, yang dirakamkan menerusi laman Google Cache.

Soalan yang dikemukakan berbunyi 'Apa pandangan anda berhubung perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai?, 1,312,917 responden menjawap 'Ia sepatutnya dibenar diteruskan' pada 12.25 tengahhari.

Manakala pilihan satu lagi - 'Ia harus dibatalkan' - hanya dipilih oleh 14,222 responden.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【国会报道】议员质问政府津贴独立发电厂 ,让纳税人为发电厂买单

Posted: 21 Jun 2011 07:41 AM PDT

For blog post in BM, please click here.

(吉隆坡20日讯)能源,绿色工艺及水务部长拿督陈华贵重申,政府未有提供天然气津贴给独立发电厂(IPP),并将发出“资讯报告”(资料文件)以向大众清楚讲解,以避免有关课题继续被政治化。

他认为,独立发电厂课题已被政治化,尽管他已多次讲解这与津贴无关,但这个课题仍然继续被炒作,鉴于此,他必须发出相关报告,希望议员不要再政治化这个课题。

他今日在国会一并回答回教党古邦阁亮国会议员沙拉胡汀阿约,瓜拉吉赖国会议员莫哈末哈达南利,行动党太平国会议员倪可敏,沙登国会议员张念群及巴生国会议员查尔斯圣地亚哥,有关政府给予独立发电厂津贴一事时这么说。

陈华贵也说,所谓的“天然气津贴”其实是国油的收入损失(收入损失),同时也符合政府提供便宜电费给人民的意愿,若真要说这当中有津贴,也应该是给予人民的津贴。

他指出,若依据国际市场天然气价格供应电源,肯定发电厂的成本增加,继而导致电费也会调涨,因此,政府必须制定天然气价格,以确保人民享有便宜的电费。

他强调,政府在制定供电领域的天然气价格时,没有提供独立发电厂任何额外津贴。

他表示,政府于2008年在国际油价飙升时,决定检讨提供给供电领域的天然气价格,并从今年开始每6个月逐步调整津贴,此举也将促使私人领域更容易规划公司开销及鼓励消费者精明使用资源。

他指出,国油于2005年至2010年在天然气国际市场价格及售卖给发电领域间的收入损失为685亿零900万令吉。

陈华贵:电费虽调涨7%,能源津贴仍达10亿

较早前,该部门副秘书长诺莱妮代表部长出席主题为“路在何方”的绿色工艺政策研讨会致词时表示,虽然政府批准调涨电费每千瓦特将调涨2.23仙,或平均涨幅7.12%,但政府在能源领域的津贴开支,仍需达到约10亿令吉。

(More......)

[Sidang Parlimen 20 Jun] Pertanyaan mengenai subsidi kerajaan bagi penjana tenaga bebas (IPP)

Posted: 21 Jun 2011 07:17 AM PDT

Petikan Hansard Dewan Rakyat Pada 20 Jun 2011 (Isnin) / Sumber: www.parlimen.gov.my :

Tuan Salahuddin Haji Ayub [Kubang Kerian] minta Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air menyatakan berapakah cadangan jumlah pengurangan subsidi bahan bakar kepada penjana tenaga bebas (IPP) dan ke mana serta bagaimanakah wang dijimatkan dari pemotongan subsidi itu akan dibelanjakan.

[ Soalan pertanyaan Ahli Parlimen adalah seperti berikut: Puan Teo Nie Ching [Serdang] minta Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air menyatakan rancangan terperinci Kerajaan Pusat untuk mengurangkan subsidi bahan bakar kepada pengeluar tenaga bebas (Independent Power Producer). ]

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air [Dato’ Sri Peter Chin Fah Kui]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua dan terima kasih Yang Berhormat. Izinkan saya menjawab soalan Ahli Yang Berhormat dari kawasan Kubang Kerian bersekali dengan soalan daripada Ahli-ahli Yang Berhormat Taiping, Serdang, Kelang dan Kuala Krai yang mana dijadualkan pada tarikh 20, 22, 23 dan 27 Jun masing-masing. Ini adalah kerana perkara-perkara yang dibangkitkan adalah berkaitan antara satu sama lain dan memerlukan jawapan secara holistik supaya ini lebih jelas difahami.

Tuan Yang di-Pertua, pengenalan Independent Power Producer dengan izin (IPP) pada tahun 90-an adalah bagi memenuhi keperluan kapasiti penjanaan yang meningkat dengan pesat berikutan pertumbuhan ekonomi negara yang amat menggalakkan pada tahun-tahun yang sebelumnya. Utiliti elektrik pada ketika itu ialah Lembaga Elektrik Negara baru sahaja dikorporatkan dan tidak dapat memenuhi keperluan kapasiti penjanaan dalam masa yang singkat.

Justeru itu, kerajaan telah membuat keputusan untuk pihak swasta menceburi sektor penjanaan elektrik. Ekoran daripada itu, pihak IPP telah mengambil risiko membangunkan loji jana kuasa dengan menggunakan pembiayaan institusi kewangan tempatan bagi tujuan menyelamatkan sistem pembekalan elektrik dari mengalami gangguan seperti brownout atau blackout pada awal tahun 1990-an. Kejayaan IPP Malaysia ini turut mendapat pengiktirafan dari industri tenaga antarabangsa yang menobatkannya sebagai Malaysia success story pada tahun 1990-an. Pengenalan pihak IPP juga adalah sebahagian daripada dasar kerajaan untuk meningkatkan persaingan dalam industri bekalan elektrik supaya meningkatkan tahap kecekapan
industri.
(More......)

Open Letter to MCA Vice President , Senator Datuk Donald Lim 致林祥才的公开信

Posted: 21 Jun 2011 06:26 AM PDT

MCA Vice President cum Senator Datuk Donald Lim accused me of travelling too much till neglected my constituency. I hence challenge him to contest in Serdang during the upcoming General Election since he is of the view that I am a lousy MP. Datuk Donald Lim, will you dare to accept my challenge?

6月19日,我国副财政部长也是马华副总会长兼雪州联委会主席拿督林祥才来到沙登为马华沙登区会常年代表大会主持开幕仪式。

他在致辞时指我“只顾周游各地包括飞往台湾演讲,而置沙登选民的问题于不理”。

首先我要感谢林副部长对我的关注与关心,才会对我的行踪了如指掌,想来他应该是我的忠实读者之一。

我今年5月确曾和党内的几位同志潘俭伟、黄伟益、杨薇讳到台湾一趟,与旅台的大马留学生交流。我们分别在台北师大、台南成功大学以及新竹交通大学各办一场讲座,每一场的出席人数从30到60人不等。

其实,到台湾和旅台生交流也不是行动党的专利,马华的多位领袖也曾到台湾与大学生交流,信手拈来就有魏家祥、颜炳寿、蔡智勇、马汉顺三位副部长和一位行政议员。若说我“飞往台湾演讲”就等同是“置选民的问题于不理”,那么林副部长回头应该好好训斥自己的同僚。

国会议员中出国最频密的当属马华的另一位副总会长黄燕燕。自被委任以来,截至2010年10月,黄燕燕旅游部长耗用了325万令吉出国16次,到访26个国家、61个城市。“周游各地”四字,我岂敢掠美?

更何况,我每次外出,不论是为公事还是私事,用的都是行动党或者自己的钱。请问马华的诸位领袖,每次出国演讲、访问,用的是谁的钱?黄燕燕在2010年8月 18日至29日就带着夫婿及助理3人到纽西兰及澳洲访问, 10天的行程总共花费了24万4720令吉的公帑。林副部长是不是认为用人民的钱带夫婿出国访问就可以,用自己的钱到国外演讲就大错特错?

不过,与诸位国会议员相比,林副部长是好命的,不管他一年出国多少次周游各地多久,都不会有忽略选区的问题,因为他是一位在308大选时被人民拒绝、然后以走后门的方式出任上议员的副部长,所以没有选区需要照顾。多“幸福”啊!

不晓得林副部长是否已经决定来届大选在什么地方披甲上阵?我想,八打灵再也南区林副部长是不敢回去的。既然林副部长觉得我是位疏于职守、忽略选民、极度不称职的差劲国会议员,我大胆向林副部长建议,欢迎他来沙登上阵,亲自来验收我在沙登选民心中的成绩单。就不晓得林副部长敢不敢接收我的战书?

(More......)

【当今大马】99%网民支持净选盟大游行 . 《 星报》指民调受操弄因此撤除

Posted: 21 Jun 2011 04:11 AM PDT

A poll conducted by The Star Online has found that an overwhelming majority of readers are in support of the July 9 rally called by Bersih. 1.3 million respondents and 99% are in support of the Bersih Rally! But now the poll has been pulled off the Star's website. This is what I called KIASU~ So how, Wee Ka Siong and MCA Youths, do you not want to reconsider your decision not to participate in the Rally?

净选盟709大集会引起政府及主流媒体大力挞伐,但马华公会旗下英文《星报》最近在该报网站进行的民意调查却显示99%网民投票支持净选盟大游行。

不过,《星报》已于今日中午时分,在未给予任何理由下撤除这项民调。

该报较后解释,他们相信这项民调已经受到操弄,所以才会撤下民调。

NONE《星报》这项民调反应热烈,获得逾百万名网民投票响应。

这项民调的问题是:“你对净选盟2.0在7月9日举办游行有何看法?”。

99%的网民投票支持“它应该获准举行”,相对于仅有区区1%的网民认为“它应该取消”。
(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


KEPIMPINAN BAHARU PAS PERAK

Posted: 21 Jun 2011 04:28 AM PDT

PAS Perak selesai bentuk jawatankuasa

IPOH, 19 Jun: PAS Perak selesai membentuk Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Perak dengan beberapa perubahan bagi jawatan utama.
 
Ust. Abu Bakar Husain yang dilantik semula sebagai Pesuruhjaya selepas mesyuarat pertama AJK PAS Pusat pada 12 Jun lalu yang diumumkan oleh Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Bekas Menteri Besar Perak Dato' Seri Ir. Nizar Jamaluddin kekal dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya 1 manakala Bekas Setiausaha Perhubungan PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir Haji Masduki diamanahkan sebagai Timbalan Pesuruhjaya 2. Ust. Misbah merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Bagan Datoh.

Pengerusi Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA) yang juga Yang Dipertua PAS Lenggong, Haji Razman Zakaria dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya PAS 3.

Dr. Muhaimin Sulam pula dilantik sebagai setiausaha yang baru menggantikan Ust. Misbahul Munir Masduki . Perlantikan Dr. Muhaimin yang juga Yang Dipertua PAS Pasir Salak dibaratkan sebagai 'sirih pulang ke gagang' kerana beliau pernah menyandang jawatan berkenaan sebelum melanjutkan pelajaran ke luar Negara.

Bekas Timbalan Ketua Pemuda PAS Perak , Ust. Nuri Amin Endut dilantik sebagai Ketua Penerangan PAS negeri yang baru mengantikan ADUN Titi Serong Drs. Khalil Idham Lim Manakala Haji Osman Maseri dilantik sebagai bendahari.

Dua penolong setiausaha telah dilantik iaitu Ismad Sahril dan Puan Mazidah.

Haji Asmuni Awi kekal dipilih sebagai Pengarah Pilihanraya PAS negeri .

Beberapa orang ahli jawatankuasa tambahan yang dipilih ialah ADUN Lubuk Merbau YB Haji Zainuddin Yusuf, Ust Sidik Noor, Mohd Azhar Rafiei, Muhammad K Y Tiang, Mohd Zamri Ibrahim, Khairul Anuar Ismail dan Puan Rosaini bt Ali.
( Sumber dari Facebook Ust. Misbahul Munir Masduki )

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


Mengenali DAP: Bahagian Kelima - Prinsip perjuangan DAP

Posted: 21 Jun 2011 01:22 AM PDT

土油站伊斯麦路,门牌227H双星贸易电话店前的水沟建设逢涨潮就淹水,沟边两侧没有沟堤,泥土大量流进沟渠造成阻塞

Posted: 21 Jun 2011 01:14 AM PDT

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Turun padang berjumpa dengan peneroka bandar PJS1, Petaling Jaya 16 Jun 2011

Posted: 20 Jun 2011 09:08 AM PDT

Konvoi Anak Muda Geng Kita DUN Chempaka

Posted: 20 Jun 2011 06:02 AM PDT

Pandan Indah, 20 Jun 2011 - Konvoi motorsikal "Anak Muda Geng Kita" telah mengelilingi DUN Chempaka pada 19 Jun lepas.

Program tersebut adalah anjuran ADUN Chempaka, YB Iskandar A. Samad dan JKKK Kg. Pandan.

Konvoi telah dilepaskan oleh YB Iskandar dan Ketua Kampung Kg. Pandan, Tuan Haji Arshad Ahmad di Pejabat Ahli Majlis MPAJ Zon 17, Tuan Haji Meor Rithuan Mohd Said di Pandan Jaya.

YB Iskandar telah turut menunggang motorsikal bersama-sama konvoi itu dari checkpoint Taman Angsana Hilir ke checkpoint Surau Ubudiah, Pandan Indah dan terus ke Dataran Komuniti Kg Pandan di Lorong G.

Di Dataran Komuniti peserta konvoi telah bersarapan bersama ADUN dan Ketua Kampung itu.

Konvoi selepas itu telah berlepas ke Rumah Anak-Anak Yatim India Wawasan dan Pusat Tarbiyyah Pandan di Pandan Indah.

Di rumah anak-anak yatim itu, sumbangan jamuan makanan telah diserahkan kepada anak-anak yatim di situ.

Sementara di Pusat Tarbiyyah Pandan, peserta konvoi telah berpeluang mendengar persembahan nasyid dan ceramah motivasi oleh Sdra. Sani Hamzan, Timbalan Ketua Pemuda PAS Selangor.

Konvoi itu telah disertai oleh hampir 40 motorsikal.

Menurut YB Iskandar, di antara tujuan utama konvoi itu adalah agar mereka yang meminati sukan bermotor dapat menikmatinya dengan selamat dan dalam lingkungan batas undang-undang.

"Kita tidak boleh hanya memberitahu anak-anak muda apa yang tidak boleh dilakukan tetapi kita juga mesti menyediakan alternatif-alternatif yang sesuai dengan jiwa muda mereka", kata YB Iskandar.

Iskandar juga berkata dalam dakwah kita janganlah mengambil sikap bermusuhan dengan mereka yang hendak kita dekati tetapi kita perlu menjadikan mereka kawan sepertimana tajuk konvoi hari itu, "Orang Muda Geng Kita".

Program hari itu juga dilihat oleh ramai sebagai dapat membantu membentuk keperibadian peserta-pesertanya dengan lawatan ke rumah anak-anak yatim, persembahan nasyid dan ceramah motivasi - Chempaka Kini

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


灵20区百乐花园3路路洞,市议会暂时封路将派员维修

Posted: 20 Jun 2011 08:59 PM PDT

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Memorandum Pemilik dan Pewaris Tanah Kg Bharu

Posted: 21 Jun 2011 10:01 AM PDT


PEMILIK & PEWARIS TANAH KG. BHARU MENOLAK PERBADANAN PEMBANGUNAN KG. BHARU


Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kg. Bharu 2010 (RUU PPKB 2010) telah dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) di Dewan Rakyat pada 17 Disember 2010. Pada mulanya telah dijadualkan untuk bacaan kali kedua pada sesi Parlimen pada bulan Mac 2011. Walau bagaimanapun setelah mendapat tentangan dan bantahan para pemilik dan pewaris tanah Kg. Bharui cadangan bacaan kali kedua telah ditangguhkan ke sesi Parlimen pada Jun 2011 kali ini.

Bantahan dan tentangan para pemilik dan pewaris tanah ini kerana mereka telah didedahkan dengan beberapa peruntukkan di dalam RUU PPKB 2010 tersebut yang jelas akan menganaktirikan, memanipulasi, menindas dan akhirnya akan merampas tanah milik mereka. Kementerian dalam beberapa sesi penerangan kepada para pemilik dan pewaris tanah memberi jaminan bahawa kepentingan pemilik tanah tetap terjamin tersebut tidak boleh diterima begitu sahaja. Kenapa? Kerana sebelum-sebelum ini para pemilik dan pewaris tanah sudah diperdaya, dimanipulasi dan ditipu oleh pihak Kementerian.

Cadangan untuk menggubal suatu Akta bagi membangunkan Kg. Bharu bukan sesuatu yang baru. Ia telah bermula sejak tahun 2007 apabila suatu draf rang undang-undang mengenainya telah digubal. Bermula daripada draf tersebut, beberapa siri perbincangan di antara  kerajaan melalui KWPKB telah dilakukan antaranya melalui suatu makmal yang dihadiri oleh pelbagai pihak berkepentingan di Melaka. Keputusan di dalam makmal tersebut antaranya mahukan KWPKB meminda beberapa perkara yang difikirkan tidak wajar dan hendaklah membentangkan naskah akhir rang undang-undang tersebut sebelum dibentangkan di Parlimen. Malangnya di dalam makmal tersebut dan tidak juga membentangkan terlebih dahulu kepada para Rakyat. Apa maksud tindakan ini? Maksudnya para pemilik dan pewaris tanah telah diperdaya dan dimanipulasi. Memang benar Kerajaan meminta pandangan mereka tetapi pandangan mereka tak pernah diambil perhatian. Sekarang sekali lagi Kementerian Wilayah dan Kesejahteraan Bandar hendaklah meneruskan bacaan kedua di Dewan ini untuk meminta semua ahli Parlimen bersetuju dengannya.

Hari ini, bersama saya adalah wakil pemilik dan pewaris tanah Kg. Bharu ingin menegaskan di sini dan untuk kesekian kalinya bahawa para pemilik dan pewaris tanah menolak sebarang cadangan menubuhkan Perbadanan Pembangunan Kg. Bharu sekaligus menolak RUU PPKB 2010 ini.

Kami Ahli Parlimen Pakatan Rakyat membawa mesej ini daripada para pemilik dan pewaris tanah bahawa apa sahaja yang berkaitan tanah Kg. Bharu hendaklah mengambilkira kepentingan dan persetujuan pemilik dan pewaris tanah dan bukannya wakil-wakil Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang mempunyai kepentingan tersendiri.

Kg. Bharu yang wujud sejak 110 tahun lalu ditadbir secara sah oleh Lembaga Pentadbiran MAS (Malay Aggricultural Settlement). Lembaga MAS ini merupakan pentadbir yang sah melalui Malay Agricultural Settlement Rules 1950 [Selangor G.N. 50/51 & Selangor G.N. 66/51 dan Selangor G.N. 480/54 yang sehingga kini masih berkuatkuasa. Enakmen dan Lembaga MAS juga akan dihapuskan melalui RUU PPKB 2010 ini. Persoalannya, jika Kg. Bharu sudah mempunyai suatu institusi pentadbiran yang sah, kenapa perlu suatu Perbadanan baru diwujudkan melalui RUU PPKB 2010 ini? Kenapa tidak dibangunkan Kg. Bharu melalui Lembaga Pentadbiran MAS yang sudah mempunyai kuasanya yang sah. Kenapa tidak Kerajaan memperkukuhkan institusi ini dan memberikan segala bantuan dan sokongan kepada institusi ini yang telah lama mentadbir Kg. Bharu?

Kami juga maklum bahawa Klausa untuk membubarkan Enakmen dan Lembaga MAS di dalam RUU PPKB 2010 ini telah dicadangkan untuk ditarik balik, tetapi jika Lembaga MAS masih wujud, kenapa perlunya Perbadanan? Kenapa perlu ada dua institusi untuk mentadbir Kg. Bharu? Apa status Lembaga Pentadbir MAS jika Perbadanan ini diwujudkan? Adakah hanya sekadar pemerhati sahaja sedangkan mereka adalah pentadbir yang sah.

Terdapat banyak lagi isu dan persoalan berkaitan niat RUU PPKB 2010 ini yang perlu dibahaskan. RUU PPKB 2010 yang dibacakan kali pertama yang mendapat tentangan para pemilik dan pewaris tanah masih ada di hadapan kami. Kemudian kami dimaklumkan oleh para pemilik dan pewaris tanah ini bahawa mereka telah dibentangkan beberapa pindaan kononnya penambahbaikan kepada RUU PPKB 2010. Tetapi cadangan pindaan tersebut juga sebenarnya terlalu kabur dan mempunyai muslihat-muslihat tertentu.

Antara pindaan yang dicadangkan seperti berikut :-

a) Keanggotaan Perbadanan

a. Telah ditambah keanggotaan bagi jawatan Timbalan Pengerusi   yang mana tiada dalam RUU asal;

b.   Dua (2) wakil tuan tanah Kg. Bharu telah digantikan dengan lima (5) wakil NGO;

b) Majlis Penasihat

a.  Nasihat Majlis Penasihat hanya akan dikaji, diteliti dan diambilkira jika sesuai;

c) Akta Pengambilan Tanah 1960

a. Peruntukkan berkaitan penggunaan Akta ini ditarikbalik tetapi tidak bermakna Akta ini tidak boleh digunapakai dalam proses pembangunan Kg. Bharu.

d) Pemansuhan dan Pembubaran Lembaga Pentadbiran MAS

a. Peruntukkan ini telah ditarikbalik tetapi lebih banyak menimbulkan persolan seperti yang disebutkan sebelum ini.

Justeru hari ini, saya bersama wakil-wakil pemilik dan pewaris tanah Kg. Bharu menyeru dan mendesak KWPKB supaya menarikbalik RUU PPKB 2010 dan dengarlah hasrat dan suara pemilik dan pewaris tanah Kg. Bharu kerana ini adalah tanah dan hak mereka.

YB SALEHHUDDIN AYOB mewakili AHLI PARLIMEN TITIWANGSA YB DR LO'LO

YB NURUL IZZAH ANWAR

AHLI PARLIMEN PAKATAN RAKYAT

Menyingkap rahsia berkempen

Posted: 21 Jun 2011 09:47 AM PDT

(Diterbit di Sinar Harian, 21 Jun 2011)

Kebelakangan ini, saya melihat banyak prasyarat dan alasan diberikan oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia serta kerajaan; alasan menyatakan ketidakmungkinan melaksanakan tuntutan-tuntutan Gabungan Bersih 2.0, antaranya termasuklah:

1) Membersihkan senarai pengundi

2) Mereformasikan undi pos

3) Penggunaan dakwat kekal

4) Akses media yang adil, bebas

5) Masa kempen minimum 21 hari

6) Kukuhkan institusi awam

7) Hentikan rasuah

8  Hentikan politik kotor

Pertembungan di antara SPR Malaysia dan juga Bersih mengingatkan saya kepada pilihan raya Turki yang baru berlangsung.

Kemenangan Parti Keadilan dan Kesejahteraan (AK) Turki pimpinan Tayyib Erdogan dalam pilihan raya Turki buat kali ketiga berturut-turut yang memenangi 326 kerusi daripada 550 kerusi Parlimen dan ini sekali gus memecahkan rekod dipegang parti pimpinan Adnan Manderes sebelum ini. AKP juga meraih undi popular sebanyak 49.9 peratus berbanding 37 peratus dalam pilihan raya 2002 dan 47 peratus dalam pilihan raya 2007.

Faktor utama rekod cemerlang Parti AK ini adalah reformasi yang berterusan, sehingga ke peringkat memperbaiki sistem dan perjalanan pilihanraya walaupun perlu mengharungi cabaran besar mengemudi sebuah negara yang kompleks seperti Turki untuk membawa ke persada dunia seiring dengan negara maju lain terutama dalam bidang ekonomi. Turki turut melakukan reformasi secara berkesan antaranya:

1) Umur jadi calon pilihan raya ialah 25 tahun, umur menjadi pengundi ialah 18 tahun

2) Mengimbangi nilai-nilai tradisional dan pemodenan

3) Peningkatan taraf hidup; meningkatkan GNP, penaiktarafan perkhidmatan awam, reformasi ekonomi.

4) Semangat kebangsaan; bersama selesaikan masalah Kurdis; termasuk buat julung kalinya membenarkan penggunaan bahasa Kurdish dalam kempen pilihan raya 2011.

Saya hanya secara kebetulan mendapat maklum tentang bandar Batman, destinasi pantauan saya dalam pilihan raya negara Turki. Sedang teman-teman seangkatan Parti Keadilan Rakyat, YB Saifuddin Nasution dan YB Johari Abdul dan juga Parti Islam Semalaysia, Dr Mariah mendapat tugasan di kubu kuat Parti AK di Istanbul, saya agak terkedu pada mulanya bila dihantar berkempen bersama calon Parti AK, Memet Simsek, merangkap Menteri Kewangan Turki sejak 2009.

Batman, Kota Selatan Anatolia, dilanda pertelingkahan etnik tiga dekad lamanya. Pertelingkahan etnik terutama puak Kurdis yang dianggarkan telah mengorbankan 40,000 nyawa di samping kadar pengangguran yang meningkat dan mencengkam hidup rakyat. Sememangnya peninggalan sejarah yang begitu mencengkam dapat dilihat dari muka anak-anak di perkampungan yang saya lawati. Apa tidak, sehingga kini, kadar buta huruf masih membelenggu 43 peratus wanita di sana.

Parti lawan, Parti Keamanan dan Demokratik (BDP), yang juga berkait dengan kumpulan pengganas PKK menguasai sebahagian besar kawasan di Batman, termasuklah kawalan terhadap pihak-pihak berkuasa tempatan. Justeru, taktik menakut-kan pengundi dalam setiap pilihan raya bukan perkara luar biasa.

Apa yang luar biasa ialah komitmen Parti AK dalam mengembalikan keadilan dalam institusi keselamatan di bawah tanggungjawab pihak polis demi memastikan redanya rasa takut di kalangan masyarakat tempatan.

Justeru, dalam pilihan raya baru-baru ini, Parti AK membuat keputusan menghantar Menteri Kewangan mereka, Memet Simsek, dalam usaha menawan hati penduduk tempatan. Memet Simsek, seorang Kurdish yang lahir di perkampungan dalam bandar Batman, seorang anak yatim dan ayahnya buta huruf. Beliau berjaya sehingga ke peringkat menara gading dan menjawat jawatan di Merril Lynch, United Kingdom. Perdana Menteri Erdogan mengajak beliau pulang berkhidmat dengan AK Parti seraya melantik beliau selaku Menteri Negeri pada 2007, sekali gus bertanding di kawasan Parlimen Gaziantep. Kerana kredibiliti dan komitmen Memet Simsek, maka beliau dipilih Erdogan sebagai calon di kawasan terlemah Parti AK untuk bersama membina negara Turki yang lebih maju dan berdaya saing.

Di Batman, Parti AK boleh melunaskan janjinya untuk memastikan martabat rakyat tempatan dikembalikan menerusi penggunaan bahasa Kurd, ahli-ahli Parlimen mempunyai imuniti penuh sewaktu berkempen dan dalam masa 10 hari sekatan ketenteraan dimansuhkan. Bayangkan jika reformasi politik di Turkin juga dapat dilaksanakan di Malaysia melalui tuntutan dalam Bersih 2.0, saya yakin dan percaya kesuburan demokrasi berparlimen di Malaysia akan terlaksana dengan jayanya.

SUARA PERAK

Khalid Samad

Khalid Samad


Video: It's Time to Review Subsidies to IPP

Posted: 21 Jun 2011 01:33 AM PDTVideo courtesy of Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Terpalit APCO, Umno berlagak bela Palestin

Posted: 20 Jun 2011 05:57 PM PDT

Hazayani Zakaria (HarakahDaily)

KUALA LUMPUR, 20 Jun: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mendakwa Umno BN bersungguh-sungguh ingin menonjolkan diri sebagai pembela rakyat Palestin kerana namanya dikaitkan dengan perunding Yahudi, Apco Worldwide.

Beliau berkata, demi kepentingan politik, Umno BN sanggup bersikap biadab dengan cuba mengambil alih kuasa daripada pihak penganjur program Lifeline4Gaza (LL4G).

"Pandangan saya dalam kes ini Umno oleh kerana dipalit dengan Apco (Worlwide), maka dia nak bersihkan nama, nak tunjukkan diri dia di pihak yang kononnya nak membela orang Palestin kerana satu Malaysia sudah tahu mereka melantik penasihat daripada Yahudi Zionis.

"Untuk nak tonjolkan diri mereka sebagai pembela Palestin sangup nak rampas kuasa pengajur LL4G," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan sebuah akhbar yang mendakwa beliau ingin menarik diri daripada menyertai Misi kemanusiaan International Freedom Flotilla ll kerana Mohamad Sabu.

Semalam, Khalid berkata beliau sedang mempertimbangann sama ada akan menyertai misi tersebut 26 Julai ini atau tidak memandangkan Umno BN cuba menguasai program tersebut.

Malah, nama Mohamad Sabu sebagai pemidato pada program LL4G Sabtu lalu digugurkan atas arahan pihak Jabatan Perdana Menter (JPM).

"Ada akhbar laporkan saya lemah semangat demi Mat Sabu. Saya nak beritahu, kita sebagai orang Islam tak buat kerja demi manusia tapi buat demi Allah.
"Saya kecewa sebab Umno seolah-olah merampas kuasa daripada NGO penganjur LL4G.

"NGO penganjur program jemput Perdana Menteri rasmi program dan Mat sabu mewakili Pakatan Pakyat untuk berucap.

"Tapi setiausaha Najib telefon kata kalau Mat Sabu berucap Najib tak akan datang, Aman Malaysia akan tarik diri dan kerajaan akan tarik bantuan untuk LL4G," katanya.

Ugutan ini kata Khalid sangat mengecewakan kerana Umno tidak ikhlas dalam membawa isu kemanusiaan.

"Saya kecewalah dengan sikap yang ditunjukkan Umno yang nak ambil kesempatan demi kepentingan politik, nak tonjolkan diri sebagai juara sedangkan ini program NGO dan kenalah hormat NGO yang jadi penganjur, bukan beri ugutan.

"Ini menunjukkan kepentingan politik itu tetap menjadi perkiraan utama mereka," katanya yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Difahamkan, beberapa NGO Islam seperti Cakna Palestin akan menarik diri dari misi tersebut kerana kecewa dengan Umno BN.

Ihsan HarakahDaily
-Pejabat YB Khalid Samad-

DUN PENGKALAN KUNDOR

DUN PENGKALAN KUNDOR


MAJLIS MENGINGATI PEMERGIAN USTAZ FADZIL

Posted: 21 Jun 2011 02:59 AM PDT

Kepada seluruh sahabat seperjuangan

Jemput hadir ke Majlis Tahlil dan Pengkisahan Al-Marhum Ustaz Hj Fadzil Mohd Nor pada 23 Jun 2011 hari Khamis.

Bertempat di Markaz PAS Kawasan Kuala Kedah, Kg Kuala Sungai, Kubang Rotan, Kedah.

Majlis di mulakan dengan Solat maghrib berjamaah.
Diikuti bacaan Tahlil

Seterusnya pengkisahan kehidupan dan perjuangan Al-Marhum Ustaz Fadzil oleh Ustaz Abd Ghani Shamsudin, AJK PAS Pusat.

Solat Isyak berjamaah dan Solat hajat keamanan dan perlindungan Allah HIMPUNAN BERSIH 2.0

Akhirnya disudahi dengan jamuan.

Diharap seluruh muslimin/ muslimat ahli dan penyokong PAS dapat menghadirkan diri.

PAS Selangor terus merancakkan Misi BERSIH 2.0

Posted: 20 Jun 2011 11:39 PM PDT

PAS S'gor kerah 50,00 ahli sertai BERSIH
PAS Selangor menjangkakan lebih separuh daripada 72,000 anggotanya akan menyertai perhimpunan BERSIH pada 9 Julai depan.

"Kita ada 72,000 ahli di Selangor. Paling minima 50,000 akan keluar (berhimpun). Kita sudah arah keluar tanpa kecuali," kata setiausaha PAS negeri Khairudin Othman.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan bagaimana mobilisasi anggotanya itu akan dibuat.

"Tak pernah jadi strategi kita naik bas. Ahli kita faham bagaimana," katanya ketika ditanya sama ada parti itu menyediakan bas untuk membawa anggotanya.-MK

Nuffnang