Jumaat, 15 April 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mohon Hidayat: Selamat Mengundi Penduduk Sarawak

Posted: 15 Apr 2011 04:39 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PEMBEKAL MAKLUMAT KES ALTANTUYA DIGANTUNG TUGAS

Posted: 15 Apr 2011 07:05 AM PDT


Kementerian Pertahanan hari ini mengesahkan tugas-tugas rasmi Kol Azmi Zainal Abidin digantung berikutan pendedahan penulis blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin bahawa pegawai kanan tentera itu membekalkannya dengan maklumat berhubung pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.


Kol Azmi adalah orang kedua dalam unit cawangan khas ATM pada tahun 2008 sebelum dipindahkan ke cabang lain. Beliau kini bertugas di Markas Tentera Darat. Cerita penuh di SINI

BASAHKAN LIDAH DENGAN AYAT-AYAT SUCI WAHAI PETUGAS PAS

Posted: 14 Apr 2011 11:38 PM PDT


Berikut adalah cadangan urutan ayat-ayat Al Quran  yang harus diwiridkan atau dibaca  oleh para ahli  PAS amnya dan petugas pondok panas atau perayu undi sempena Pilihanraya Negeri Sarawak bagi mencegah perkara-perkara yang tidak diingini atau yang boleh memudaratkan Jemaah.

1. Surah Fatihah


2. surah Albaqarah: 1-5


3. Albaqarah: 102
5.Albaqarah 255 (ayatul Qursi)


6.Albaqarah 285-286


7. Ali imran:18-19


8.Al 'A raaf: 54-56


9.Al' Araaf: 117-122
Ulang sebanyak mungkin ayat yang ke 120 (bermaksud " Dan ahli-ahli sihir itu     serta  merta meniarapkan diri dengan bersujud" )
10.Yunus: 81-82 .


Ayat 81 diulang-ulangkan sebanyak mungkin (Musa berkata apa yg kamu lakukan itu itulah yang sihir, sesungguhnya Allah akan menampakkan ketidak benarannya.Sesungguhnya Allah tidak akan membiarkan terus berlangsungnya pekerjaan orang2 yang mebuat kerosakan)


11.ThaaHaa: 69


Ulang-ulangkan bahagian terakhir ayat bermula "INNAMA SONA'UU........" bermaksud "Sesungguhnya apa yang mereka perbuat itu adalah tipu daya tukang sihir. Dan tidak akan menang tukang sihir itu dari mana saja ia datang"


12. Al Mu'minuun: 115 - 118


13. Ash Shaafaat (surah 37):  1- 10


14. Al Ahqaf: 29-32


15. Ar Rahman: 33- 36


16. Al Hasayr : 21- 24


17. Al Jinn: 1-9


19. Al Ikhlas


20. Al Falaq


21.An Nas

Pos berkaitan sihir - ilmu hitam

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


A message to all Sarawakians..

Posted: 15 Apr 2011 10:57 AM PDT

Remember, history is not yet made until you cast your vote for UBAH (change)!!

(More......)

[April 15] Sarikei voters brave rain for DAP Ceramah 风雨无阻的Sarikei支持者..

Posted: 15 Apr 2011 05:15 AM PDT

Sarikei voters brave rain for DAP Ceramah  风雨无阻的Sarikei支持者..

Crowd at Sarikei. Saudara Lim Kit Siang was speaking just now, and rain stop!!

Crowd at Sarikei listening to the speech of Saudara Lim Kit Siang. The crowd is growing these few days :-)

Part of the crowd at Sarikei.

A while ago, sea of umbrellas at Sarikei :-)

(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


Kuching Finale!

Posted: 15 Apr 2011 08:23 PM PDT

Electric rock concert atmosphere @ Pakatan Rakyat Kuching Grand Finale
(Picture by Malaysiakini)

Sceaming fans in red @ Pakatan Rakyat Kuching Grand Finale
(Picture by MerdekaReview.com)


30,000 people throng to Pakatan Rakyat Kuching Grand Finale 
(Picture by MerdekaReview)

PUSAT KHIDMAT WAKIL RAKYAT MERBAU PULAS N 33

PUSAT KHIDMAT WAKIL RAKYAT MERBAU PULAS N 33


Pemuda PAS lapor SPRM isu penyelewengan STDC

Posted: 14 Apr 2011 07:06 PM PDT

ALOR SETAR, 14 April - Ekoran pendedahan oleh Exco Kerajaan Negeri Kedah, YB Dato' Ir Amiruddin Hamzah dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah berhubung 'perbelanjaan tidak berkepentingan' sebanyak RM7.5 juta Seri Temin Development Corporation (M) Sdn. Bhd. (STDC) yang dilakukan oleh pengurusan yang lalu (di bawah Kerajaan BN), Dewan Pemuda PAS Kawasan Alor Setar hari ini mengambil tindakan melaporkannya kepada SPRM.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Alor Setar yang baru, Encik Mohd Azam Awang bersama beberapa AJK Pemuda yang lain telah menyerahkan bukti-bukti berkaitan berupa dokumen bertulis dan cakera padat kepada SPRM.

"Bahan-bahan asas untuk penyiasatan telah diserahkan kepada SPRM, terserah kepada SPRM untuk menyiasat secara terperinci seterusnya mengambil tindakan terhadap pihak tertentu berdasarkan apa yang telah didedahkan oleh Dato' Amiruddin dalam Sidang DUN baru-baru ini," ujar Mohd Azam ringkas selepas mengadakan pertemuan dengan pegawai penyiasat SPRM.

Dalam Sidang DUN baru-baru ini, Dato' Amiruddin Hamzah mendedahkan bagaimana STDC telah membelanjakan RM7.5 juta sebagai sumbangan, walhal ianya tidak diluluskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk pelepasan cukai.

Laporan pihak Audit berhubung perbelanjaan tidak wajar dan bayaran yang dibuat tanpa sokongan dokumen terlalu banyak. Antaranya ialah sumbangan terhadap Mesyuarat Perwakilan Umno Padang Terap - RM10 ribu (23.01.2007), lawatan Pemuda Umno ke Indonesia - RM10 ribu (14.03.07), lawatan Puteri Umno ke Indonesia – RM5 ribu (18.03.07), sumbangan kepada Umno Kedah – RM200 ribu (19.04.07), sumbangan petugas BN pilihanraya kecil Ijok – RM5 ribu (13.05.07), sumbangan T-shirt dan wang saguhati konvoi Pergerakan Pemuda Umno Padang Terap – RM4 ribu (22.05.07), sumbangan kepada Umno Cawangan Padang Kerasak Naka – RM5 ribu (30.05.07) dan membekal cenderamata untuk perwakilan Umno Bahagian Padang Terap – RM26,150.00 (01.01.08).

Seterusnya ialah pemasangan billboard untum mesyuarat perwakilan Umno Padang Terap – RM10 ribu (01.01.08), sewa khemah dan meja bulat untuk mesyuarat perwakilan Umno Bahgian Padang Terap – RM10 ribu (16.01.08), membekal kain tudung kepada ahli Puteri Umno – RM20 ribu (03.02.08) dan makan minum untuk mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Padang Terap – RM21,700.00 (15.02.08).

Menteri Besar masa itu Datuk Seri Mahdzir Khalid turut menggunakan wang STDC untuk menerbitkan kalendar peribadi beliau yang diberi percuma kepada rakyat dengan kos RM80 ribu (06.12.07 & 20.02.08). Banyak lagi pembayaran yang disifatkan oleh Audit sebagai 'tidak berkepentingan dan tidak berkaitan dengan aktiviti dan objektif penubuhan STDC'.

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


OH, POLITIK SARAWAK

Posted: 15 Apr 2011 07:08 AM PDT

Assalamualaikum dan salam bloger,

Ketika saya mencatatkan tulisan ini, tempoh berkempen untuk PRN Sarawak semakin sampai ke penghujungnya. Sepuluh hari yang ditinggal sebagai tempoh berkempen, ia ternyata sangat menguji semangat dan kekentalan parti yang bertanding.

Dalam PRN Sarawak kali ini, BN bukan sahaja berhadapan dengan pembangkang tetapi berhadapan juga dengan tipu muslihat, pembohongan dan penipuan mereka. Walaupun awal-awal lagi, pembangkang cuba merasuahkan pengundi dengan menawarkan imbuhan itu dan ini, namun saya lihat dengan jelas bahawa cara berfikir orang Sarawak sangat berbeza dengan apa yang ada di Semenanjung. Berdasarkan kepada itulah, saya yakin pengundi Sarawak akan kekal memilih BN esok.

Jika dikatakan mencabar, memang mencabar. Namun saya sangat bersyukur kerana jentera BN yang turut disertai Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak telah melakukan yang terbaik. BN bukan sahaja mampu berjanji dan menawarkah khidmat yang baik, namun BN juga adalah sebuah parti yang berkemampuan dalam melaksanakan apa yang dikata.

Ternyata, PRN Sarawak telah mendedahkan kita kepada taktik pembangkang yang seperti kepanasan dengan isu-isu peribadi Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim, malah mereka juga seperti terlalu ghairah mahukan kuasa.

Pas misalnya, walaupun bertanding di lima kerusi DUN, namun geger mereka seolah-olah mereka akan menang satu negeri. Jauh dari sudut itu, ia telah membuktikan kepada rakyat bahawa apa yang mereka (pembangkang) persetujui di Sarawak telah menunjukkan Pas tergamas menggadai prinsip perjuangannya demi politik dan kuasa. Itulah yang menyedihkan.

Tinjauan saya, pertemuan saya dengan agak ramai penduduk Sarawak, mereka telah menyatakan kebimbangkan dengan "budaya semenanjung" yang cuba dibawa pembangkang di bumi kenyalang. Mereka ternyata tidak selesa dengan keadaan itu. Ini sangat jelas.

kalau anda melayari laman maya, pembangkang telah menggunakan propaganda yang keterlaluan kononnya ceramah mereka telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Namun bagi mereka yang ada dan berada di bumi Sarawak, mereka akan lebih faham mengenai keadaan sebenar.

Saya akui, bahawa mungkin ada isu-isu tertentu dalam iklim politik Sarawak, namun itu semua bukanlah alasan untuk rakyat atau pengundi Sarawak dengan mudah mempercayai pembangkang.

Sebenarnya, banyak sekali ilmu yang mampu diperolehi dalam PRN Sarawak ini. Ia ibarah satu kolej politik yang boleh mengajar manusia politik untuk lebih tahu mengenai politik. Di sini juga, kita akan dapat mengenali lebih banyak "perangai sebenar" pembangkang yang selama ini hanya bermuka-muka semata-mata.

Saya sangat berharap untuk melihat kemenangan cemerlang BN di Sarawak... dan, saya percaya tidak akan kecewa dengan harapan saya itu, insya'Allah.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


28 KERUSI PANAS JADI TUMPUAN DI PRN SARAWAK...

Posted: 15 Apr 2011 02:56 AM PDT

Daripada 71 kerusi yang menjadi rebutan dalam pilihan raya negeri Sarawak Sabtu ini, BN dijangka memenangi 43 kerusi, manakala 28 lagi merupakan kerusi panas, dengan Pakatan mendahului di 19 kerusi dan sembilan lagi 50-50.

azlanIa diasaskan kepada maklumat dalaman Umno, yang merupakan parti utama menunjangi jentera kempen BN dalam pilihan raya negeri Sarawak.

Pakatan memerlukan sekurang-kurangnya 24 kerusi untuk menafikan
BN majoriti dua pertiga di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Daripada 19 kerusi 'hitam', 15 kerusi ditandingi SUPP - lima di Kuching, empat di Sibu, tiga di Miri, dua di Sarikei, dan masing-masing satu di Sri Aman dan Bintulu.

SUPP diramal akan kehilangan kesemua 13 kerusi yang ditandinginya berdepan dengan calon DAP - Padungan, Pending, Kota Sentosa, Batu Kawah (semua di Kuching), Repok, Meradong (kedua-dua di Sarikei), Bukit Assek, Dudong, Bawang Assan, Pelawan (semua di Sibu), Kidurong (Bintulu), Piasau and Pujut (kedua-dua di Miri).

Manakala PKR pula dijangka memenangi lima kerusi. Antaranya ialah dua kerusi majoriti Cina - Batu Lintang (Kuching) dan Senadin (Miri).

Tiga kerusi lagi ialah Ba'Kelalan - kerusi majoriti Orang Ulu - sementara Lingga and Saribas merupakan kerusi majoriti Melayu-Melanau.

Keseluruhannya, DAP dijangka memenangi 13 kerusi, PKR (lima kerusi) manakala PAS boleh mencatatkan kejayaan memenangi kerusi pertamanya di Sarawak - Beting Maro.

Manakala SNAP pula tidak dijangka memenangi sebarang kerusi di 27 DUN yang ditandinginya.

SUPP mungkin kalah di 18 daripada 19 kerusi

Dengan tinggal satu hari lagi sebelum hari pengundian Sabtu ini, terdapat sembilan kerusi 'kelabu' yang dianggap 50-50.

Simanggang dan Bengoh ditandingi oleh SUPP, dan kedua-duanya mungkin masing-masing dimenangi oleh DAP dan PKR.

dap miri ceramah rain and umbrellaOleh yang demikian, SUPP mungkin mengalami nasib yang sama menimpa Gerakan di Pulau Pinang.

Ia boleh kalah 18 daripada 19 kerusi yang ditandinginya, kecuali di DUN Opar yang merupakan kerusi majoriti Bidayuh.

Semua orang kuat parti itu, termasuk bos SUPP, Tan Sri Dr George Chan dan ketua SUPP, Wong Soon Koh, mungkin kecundang.

Sementara itu, PBB pula mungkin kehilangan tiga kerusi (Tarat, Nangka dan Bukit Kota), manakala partu komponen yang lain - SPDP - boleh hilang tiga kerusi (Ba'Kelalan, Tasik Biru dan Batu Danu) dan PRS pula mungkin kehilangan satu kerusi (Belaga).(malaysiakini)

KONSERT BN GAGAL SAINGI CERAMAH PR

Posted: 15 Apr 2011 01:40 AM PDT

BN menganjurkan acara terbesarnya semalam, dengan mengadakan konsert terbuka di Pusat Komersil 101 di Jalan Tun Jugah, yang menjadi lokasi beberapa pusat penjaja yang mampu menampung ratusan pengunjung setiap malam.

NONEIklan dalam sebuah akhbar menjanjikan cabutan bertuah, yang kemudian merupakan set TV dan persembahan hiburan oleh penyanyi terkenal dari Semenanjung.

Penceramahnya ialah barisan calon Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) untuk Pending, Kota Sentosa, Padungan, Batu Lintang and Batu Kawah, berucap bersama dengan pemimpin BN dari semenanjung.

Bekas ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor merupakan penceramah pertama, dan seperti biasa, menghentam PKR, tetapi dalam nada yang lebih lembut kerana mungkin beliau tidak biasa dengan hadirin dari kalangan masyarakat Cina.

Ezam menggesa mereka supaya menolak bekas ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas alasan ramai pengasas PKR telah pun meninggalkan parti itu.

"Nombor pendaftaran parti saya ialah 007. James Bond," kata Ezam berseloroh, " Dan saya telah meninggalkan parti itu. Satu-satunya yang tinggal (antara pengasas PKR) ialah 001 - Dr Wan Azizah (Wan Ismail)".

NONEManakala ketua Pemuda SUPP, Sih Hua Tong - calon BN bagi kerusi Batu Lintang, pula dalam ucapannya menghentam DAP kerana memutarbelitkan sebutan nama SUPP - seperti yang dilaporkan oleh akhbar bahasa Cina - sebagai parti orang utan. Ia kerana sebutan SUPP dalam bahasa Cina hampir sama dengan sebutan perkataan orang utan.Bagaimanapun, agak sukar untuk mengukur sama ada hadirin turut berkongsi sentimennya walaupun Sih bertanya sama ada mereka juga marah dengan gelaran seumpama itu.

Tindak balas hadirin agak lemah, berbanding dengan di perhimpunan Pakatan, tetapi apa yang jelas ialah calon SUPP bagi kerusi Pending - pakar kardiologi, Dr Sim Kui Hian, mempunyai penyokong yang ramai.

Sejumlah hadirin kelihatan beredar selepas ucapan Sim, yang dianggap salah seorang calon terkuat, yang dibariskan oleh BN dan
satu-satunya calon yang dianggap mempunyai peluang untuk menumbangkan penyandang kerusi itu dari DAP.

dap miri ceramah rain and umbrellaKira-kira 2 km di Taman BDC, suasananya begitu berbeza sekali, dengan orang ramai berhimpit-himpit seperti 'tin sadin' untuk mendengar ceramah anjuran DAP di tempat letak kereta pusat perniagaan kecil di situ.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan penceramah utama yang berjaya mempersonakan para hadirin sebaik sahaja memulakan ucapannya.(malaysiakini)

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on The “Lion” Of Jelutong was still roaring with forked tongue! by Jagjit Singh

Posted: 15 Apr 2011 02:29 AM PDT

Karpal singh is twisting and turning too much. He has lost all the credibility. He has no integrity at all. He called for the video to be shown in Parliament and at the same time he said no to RCI because it is inconsequential. How stupid can Karpal be?

If it is inconsequential then it should not be shown any where let alone Parliament. To be shown in Parliament it must be important enough. shameless Karpal. Stop bringing shame to us.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Majlis Pelancaran Sijil Wakaf Bangunan PAS Selangor

Posted: 15 Apr 2011 01:36 AM PDT

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


NAMA PM DAN ISTERI TERUS BERSIH SEPERTI AIR MUTLAK HANYA DENGAN KENYATAAN RPK!

Posted: 15 Apr 2011 04:06 AM PDT

Petikan : Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, Apr 15: Rakyat bukan terkejut dengan kenyataan Raja Petra Kamaruddin, tapi terkejut bagaimana TV3 dan Perdana Menteri Najib Razak sanggup mengambil kata-kata seorang yang diisu waran tangkap sehingga kini masih menjadi buruan polis sebagai muktamad.


Begitulah reaksi Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ekoran media tradisional Barisan Nasional yang hangat mempermainkan dan memutarkan kenyataan Raja Petra yang di wawancara bersama TV3 untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap pilihanraya negeri Sarawak, di mana Barisan Nasional kini amat tertekan untuk mempertahankan dua pertiga majoriti DUN Sarawak.

Dalam tulisan terbarunya, Raja Petra menegaskan bahawa beliau hanya menerangkan apa yang didakwanya selama ini seperti mana yang tertera di dalam pengakuan bersumpah beliau, di mana beliau diberitahu secara yakin oleh beberapa individu bahawa Najib dan isterinya Rosmah Mansor terlibat dalam pembunuhan ngeri Altantuya pada tahun 2006 dan menyeru pihak berkuasa untuk menyiasat dakwaan tersebut.

Namun, TV3 melaporkan seolah-olah Raja Petra, seorang yang masih diburu polis sehingga kini telah membersihkan nama Najib dan Rosmah daripada kemelut Altantuya.

Turut melucukan, kenyataannya disambut baik oleh Najib, sebagai ayat sakti dalam membersihkan namanya tanpa menghiraukan bahawa Raja Petra kini masih tengah berperang media dengan Deepak Jaikishan.

Deepak pula adalah kenalan rapat Rosmah yang didakwa beliau membantu perisik P Balasubaraniam keluar dari negara selepas membuat pengakuan bersumpah bahawa Najib mempunyai hubungan fizikal dengan Altantuya sebelum menafikannya.


"Raja Petra yang diburu polis beberapa waktu dan waran tangkapnya masih sah, kini tiba-tiba menjadi hero sehingga PM dan FLOM (Wanita Pertama Malaysia, Rosmah) pun rasa bersih, lebih bersih daripada baru macam iklan sabun.


"Dengan hanya satu kenyataan saja dah jadi bersih, dengan sesudu sabun sahaja dah jadi macam baru," sindir Tuan Ibrahim. (gambar)

Tambah Tuan Ibrahim, sekarang mungkin Raja Petra sudah boleh kembali dengan negara, dan rakyat tidak perlu terkejut jika kerajaan menyambutnya dengan karpet merah atas jasa besarnya kononnya telah membersihkan nama Perdana Menteri.

Cuma apa yang dibimbangi, kata Tuan Ibrahim, segala kekotoran yang asal terpalit pada Najib dan Rosmah kini mungkin akan memaluti Raja Petra ekoran wawancaranya bersama TV3.

"Sudah ada rakyat yang mula tengok beliau sebagai seorang yang kotor dan jijik ekoran wawancara itu. Soalnya, siapa yang akan bersihkannya selepas ini?" kata Tuan Ibrahim sambil menambah mungkin media tradisional BN akan digunakan sepenuhnya untuk "membersihkan" nama Raja Petra.


SAYANG SARAWAK SUNGAINYA SEMPIT…

Posted: 15 Apr 2011 03:43 AM PDT

Piow With You 文标与你

Piow With You 文标与你


Wind of change! JOM UBAH

Posted: 15 Apr 2011 04:18 AM PDT

DUN PENGKALAN KUNDOR

DUN PENGKALAN KUNDOR


Banyaknya Harta Tok Uban..!!!!

Posted: 14 Apr 2011 09:23 PM PDT

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


BN, Taib Diramal Tumbang

Posted: 15 Apr 2011 05:14 AM PDT

Dari Keadilan Daily

Barisan Nasional diramal tumbang di Sarawak dengan hanya memenangi 21 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan pada pilihan raya negeri itu, 16 April ini.

Malah, Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud juga diramalkan kalah dikerusi yang dipertahankannya di DUN Balingian.
Demikian hasil satu kaji selidik yang dilakukan Zentrum Future Studies, satu pusat penyelidikan bebas yang meramalkan isu sosial, politik dan ekonomi di masa depan.

Menurut hasil kajian tersebut, Pakatan Rakyat diramal berjaya memperoleh 31 kerusi, bebas 4 kerusi dan Parti Kebangsaan Sarawak, yang juga menentang BN sebanyak 15 kerusi dalam pilihan raya kali ini.

Kajian tersebut juga mendapati, Taib Mahmud hanya memperoleh 34 peratus sokongan di DUN Balingian, berbanding lawannya, Datuk Salleh Jafaruddin, yang juga sepupunya sendiri iaitu sebanyak 38 peratus.

Dalam perebutan kerusi yang sama juga menyaksikan calon KEADILAN, Suriati Abdullah dijangka menerima sekurangnya 28 peratus sokongan.

Dari segi Persepsi kepercayaan politik mengikut kaum pula, Pakatan berjaya meraih sokongan dari kaum Melayu dan Melanau dengan meraih 40 peratus sokongan, SNAP dengan 10 peratus dan masing-masing Parti Cinta Malaysia (PCM) dan bebas hanya satu peratus.

Data dari statistik itu juga menunjukkan BN ditinggalkan jauh di tempat kedua oleh Pakatan yang memperolehi 46 peratus sokongan masyarakat cina dan BN dengan 34 peratus.

SNAP sebuah parti kaum Dayak di Sarawak pula mengungguli sokongan kaum Iban apabila dijangkakan mampu meraih sokongan sebanyak 38 peratus manakala Pakatan di tempat kedua dengan 32 peratus.

BN yang mengekori di tempat ke tiga bagi persepsi sokongan kaum yang sama pada ketika ini meraih sebanyak 23 peratus sokongan dan bebas dengan tujuh peratus.

Pakatan sekali lagi meraih populariti tinggi apabila diramalkan menerima sokongan terbanyak di kalangan pengundi kaum Bidayuh dengan 40 peratus manakala SNAP mengekori rapat di tempat ke dua dengan 38 peratus.

Menurut hasil kajian PRN Sarawak prediksi period 1 itu lagi, Pakatan pula memperolehi 36 peratus dan SNAP pula sebanyak 10 peratus juga bagi masyarakat Orang Ulu.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

The Unending Haunt Of Altantuya

Posted: 15 Apr 2011 05:10 AM PDT

By Kim Quek

14.04.2011

Raja Petra Kamarudin's interview by TV3 last night is undoubtedly a piece of political propaganda aimed at cleansing Prime Minister Najib Razak's taint with the Altantuya murder case ahead of the Sarawak elections two days from now.

Raja Petra's interview was centered on an affidavit he signed on 18the June 2008, in which he claimed he was reliably informed by his informer that Najib's wife Rosmah Mansor was at the scene of the crime, witnessing the blasting of Altantuya's body. Raja Petra now claims that he no longer believes what he believed then.

Let us be very clear on this issue at the very outset. The veracity or otherwise of that affidavit as well as whatever belief or disbelief Raja Petra may have over the Altantuya case does not add or subtract one bit to the dark clouds that have persisted to hound Najib over this murder case.

FAILURE OF INSTITUTIONS

Such negative perceptions of Najib do not arise from so-and-so says this or that. Rather, they have accumulated over Najib's own failure to conduct himself appropriately as well as the overtly protective shield provided by our law-enforcing institutions to keep Najib out of bound to due legal process – to the point of dereliction of duty, bordering on criminal collusion. It is these flagrant institutional failures as well Najib's clumsily evasive conduct that has deepened public suspicion of his involvement.

These instances are too many to enumerate, but we will mention a few to refresh public memory.

Starting with the police, there is no reason whatsoever why the police should have left Najib and his aide-de-camp Musa Safri out of its loop of investigation, when all the three accused were closely linked to Najib and it was Musa who instructed the first two accused to tackle Altantuya.

Police failure was even more glaring when it failed to act on private investigator P. Subramaniam's all three affidavits and video interview by three senior lawyers. The information provided by Bala in these documents not only incriminated Najib (in first affidavit), but also accused Rosmah and Najib's brother Nazim of forcing Bala and his family to flee the country with bribe and threats (recorded in video interview and submitted via the third affidavit). The third affidavit was in reply to Malaysian Anti-Corruption Commission's (MACC) written questions, and submitted in July 2010. There has been no response from MACC, despite written reminders by Bala's lawyer.

What possible reason is there for the police and MACC to remain silent over these serious accusations, backed by factual details, against the Prime Minister and his family? If Najib and family is innocent, wouldn't these law enforcing bodies have sprung to action in the first instance to clear the PM and family of such horrible stigma?

BIZARRE IRREGULARITIES

The scenario in the court is even more bizarre. Revealing and critical evidence exposed in court was quickly smothered, instead of being pursued in the cause of truth and justice. The extra-ordinary part is that the attempt to bury these new evidences was not engendered by one or two parties but by all the three parties acting in concert – prosecutor, defence and judge.

These evidences included the erasure of immigration record of Altantuya and her Mongolian companions, and an alleged photograph of Najib, Altantuya and the third accused having a meal in a restaurant. The former evidence would have yielded important lead to some high power involvement in the case, while the latter would have nailed Najib (if proven) who had repeatedly sworn that he had never known nor met Altantuya.

This grotesque phenomenon of confluence of interest of all the judicial players to suppress new evidence can have only one explanation – Najib must be kept out of this case.

That justice might not have been fully served through the sentencing of the first two accused to death should be obvious, when the court never bothered to probe into the motive of executing the girl – and in such cruel fashion. It is not difficult to fathom why motive of murder was never mentioned in court. The simple answer is: there is none.

The two convicted killers, who were bodyguards to Najib, and trained to execute order rigidly without question, had no motive on their own to kill someone they had never met. And since the third accused, who was accused of instigating the killing, was set free due to lack of evidence, then the remaining question must be: who ordered the killing? Is it conceivable that the bodyguards had killed without order and without motive? Isn’t it to logical to duduce that the mastermind and real culprit may still be lurching somewhere beyong the realm of the court?

It is clear that major questions and swirling doubts over the handling of the case are still unresolved. Until these are satisfactorily answered through a just court and an honourable police force, which can only be brought into existence through a complete change of political leadership, it is naïve to hope for the return of justice to the Altantuya family and the nation. And until such time, Premier Najib Razak cannot expect to be free from the haunt of Altantuya's murder.

Kim Quek

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Siapa Arahkan UTK Bunuh Altantuya?

Posted: 15 Apr 2011 01:18 AM PDT

Dari TV Selangor

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjawab persoalan siapa yang mengarahkan dua anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar membunuh model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Beliau berkata persoalan mengenainya gagal dijawab Najib sehingga hari ini.

Anwar merujuk kepada akuan-akuan bersumpah (SD) yang dibuat oleh P. Balasubraminiam dan Raja Petra Kamaruddin pada 2008.

Menurut Anwar, pendedahan-pendedahan yang dibuat dalam akuan bersumpah tidak dijawab oleh Najib.

Anwar berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan oleh Raja Petra dalam temu bual bersama Tv3 oleh wartawan dari sebuah syarikat televisyen swasta.

Pengarang Malaysia Today itu dalam temu bual bersama Tv 3 semalam menafikan beliau percaya Rosmah Mansor hadir di tempat kejadian Altantuya Shaariibuu dibunuh.

Namun ia hanya bertujuan untuk menarik perhatian supaya polis menyiasat kandungan keterangan bersumpah yang dibuatnya.

Raja Petra sekali lagi menegaskan kenyataan bersumpah yang dibuat oleh beliau adalah berasaskan maklumat bahawa perisikan Angkatan Tentera Malaysia mempunyai sebuah laporan mengesahkan kehadiran Rosmah dan dua pegawai tentera apabila Altantuya mati dibom pada Oktober 2006.

” Saya tidak mahu jawab sekarang tentang isu ini. Biar hari ini kita tumpukan sepenuhnya kepada piliharaya Sarawak dan kesedaran baru rakyat Sarawak untuk membuat perubahan.

” Pada 17 hb, mereka (media arus perdana) boleh teruskan serangan peribadi terhadap saya seperti biasa. Tapi hari ini biar kita fokus sepenuhnya kepada Sarawak,” kata Anwar pada satu sidang media yang diadakan di sebuah hotel di Kuching hari ini.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, Tv3, RTM dan media milikan Umno-BN boleh ‘mula’ membuat serangan kembali ke atas Anwar tepat pukul 6 petang selepas semua pusat pembuangan undi ditutup esok.

” saya hendak Najib jawab umpamanya akuan bersumpah Bala bahawa beliau mengenali Altantuya pada pameran berlian di Singapura. Saya hendak Najib jelaskan ini,” katanya.

Turut hadir pada sidang media tersebut ialah Presiden PKR, Datuk Seri Dr wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden Azmin Ali dan Penasihat PKR Sarawak, Habsah Harun.

Awas Taktik BN Menjelang Hari Mengundi Esok

Posted: 15 Apr 2011 01:16 AM PDT

Dari TV Selangor

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memberi amaran kepada Barisan Nasional supaya tidak menyogok pengundi atau menggunakan taktik licik lain untuk “membeli” kemenangan pada pilihanraya negeri Sarawak esok.

Anwar berkata Pakatan Rakyat yakin akan memperolehi sokongan pengundi yang menjangkaui sasaran awal namun gagasan itu was-was dengan taktik-taktik kotor BN yang digunakan pada masa-masa lalu untuk mempengaruhi pengundi.

"Kami sangat optimistik, kami bergerak menjangkaui (matlamat menafikan majoriti dua pertiga BN), kami bergerak untuk menafikan monopoli BN di negeri ini," Kami berusaha kerja meskipun kami tahu ia adalah satu tugas yang sukar,” Anwar memberitahu pada sidang akhbar di Kuching.

"Jika proses (pilihan raya) adalah bebas dan adil dari peringkat awal lagi, saya tidak ragu-ragu mengenai (peluang itu)… bagaimanapun, kami melawan keseluruhan jentera kerajaan. Kami prihatin dengan perkembangan sepanjang beberapa jam akan datang," katanya lagi.

Pemantau-pemantua bebas pilihanraya iaitu S.Ambiga, Haris Ibrahim, Wong Chin Huat dan Steven Ng dilarang memasuki Sarawak untuk mengikuti sejauh mana pilihanraya diadakan secara bebas dan adil.

Selain itu portal berita TVSelangor, Malaysiakini, Sarawak Report dan HarakahDaily digodam untuk mengekang laporan-laporan yang mendedahkan kepincangan Taib dan kerajaan pimpinannya.

Media arus perdana pula diarah untuk tidak menyiarkan ceramah-ceramah pembangkang yang menarik kehadiran tinggi. Sebaliknya tumpuan diberikan untuk mengkitar semula “cerita-cerita lama” bagi menfitnah Anwar yang menerajui kempen Pakatan di Sarawak.

Tv3 contohnya menyiarkan rakaman wawancara dengan blogger Raja Petra Kamaruddin yang mengkritik Anwar. Wawancara itu dirakam dua bulan lalu tetapi hanya disiarkan diambang pilihanraya negeri Sarawak.

Selain itu, Putrajaya mengarahkan kakitangan agensi-agensi persekutuan seperti Kemas, JASA dan Tekun menginap bersama penghuni rumah panjang untuk memberi tekanan kepada mereka supaya mengundi BN.

Pemimpin-pemimpin BN mengakui parti pemerintah yang menguasai 63 daripad 71 kerusi di DUN Sarawak kini berhadapan dengan saingan paling sengit dalam sejarah pilihan raya negeri itu.

Keresahan rakyat banyak berpaksi kepada dakwaan rasuah dan salah guna kuasa Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Perdana Menteri Najib Razak terpaksa menghabiskan seminggu berkempen untuk menarik sokongan bagi Taib khususnya di kawasan bandar.

Anwar berkata kehadiran tinggi rakyat Sarawak pada ceramah-ceramah PR tetap konsisten sejak hari pertama kempen dan menempelak dakwaan BN kononnya pengundi memberi sambutan suram kepada pembangkang.

Anwar berkata mesej yang di bawa oleh Najib tidak berkesan untuk mengatasi masalah-masalah parah yang dihadapi oleh rakyat Sarawak.

“Sekarang kita tahu adalah apa yang disebut Najib mengenai tranformasi dan pembangunan Sarawak adalah retorik kerana masalah tanah (rakyat yang dirompak) pun tidak diselesaikan,” tegasnya.

Anwar yang jua Ahli Parlimen Permatang Pauh itu turut memberi ingatan kepada pentadbiran Najib supaya tidak mencemarkan proses pilihanraya aya yang sepatutnya berlangsung secara demokratik.

“Setakat ini, media tidak bebas dan memberi proses demokrasi…saya ingin memberi ingatan: jangan dikhianati amanah (pilihan raya) ini.

“Ada yang mereka (pengundi Sarawak) melebihi kebimbangan dengan asakan-asakan (daripada jentera kerajaan dan Barisan Nasional),” ujarnya.

Dalam perkembangan yang lain, Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa di Markas Operasi di Taman Permatang Jaya dalam Dun Tupong turut mengakui bahawa Barisan Nasional kian cemas.

Beliau menyuarakan rasa yakin bawa lima Dun yang ditandingan PAS akan menerima sokongan yang lebih besar dalam pilihan raya kali ini.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pakatan Will Go ‘Far Beyond’ Two-Thirds

Posted: 14 Apr 2011 09:08 PM PDT

From Malaysian Insider

With just 12 hours left on the campaign clock, Datuk Seri Anwar Ibrahim has confidently declared that Pakatan Rakyat is now looking beyond denying Barisan Nasional its two-thirds majority and aiming to capture Sarawak.

But the PR de facto leader said the final hours would prove crucial to ensure BN's last-ditched attempt to use money politics and underhanded tactics to steal opposition votes would not succeed.

"We are very optimistic we are going to go far beyond that (denying two-thirds), we are pushing to deny BN its monopoly of the state," he said.

But Anwar stopped short of saying the opposition pact would wrest the hornbill state from BN entirely, reiterating that the alleged deployment of BN agents to buy votes would be hard to stop.

"We are pushing towards that although we know it is still uphill.

"But if the process has been free and fair from the beginning, I have no qualms about that… however, we are fighting against the entire government machinery.

"We are concerned of the development in the next few hours," he said.

Just two days back, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak had admitted that retaining its two-thirds majority in the 71-seat state assembly would be a "bonus".

BN's campaign for Sarawak, led by Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud for 30 years, thus far has been described by many as lacklustre, heavily bogged down by the anti-Taib stigma and the numerous allegations of corruption and abuse of power.

Rombongan PM Koyak Memo Rakyat Limbang

Posted: 14 Apr 2011 08:35 PM PDT

Dari Harakah

Bukan sekadar memorandum mereka tidak diterima bahkan pegawai yang menyertai rombongan Perdana Menteri di Pasar Tamu Limbang petang semalam telah mengoyak memorandum itu.

Inilah nasib rakyat yang cuba mendapatkan pertolongan Perdana Menteri sendiri bagi menyelesaikan masalah mereka sesuai dengan slogan “Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan"

Menurut Adun Pasir Pinji, Thomas Su, (gambar) penduduk di sini bersama dengan DAP telah menunggug ketibaan rombongan PM untuk menyampaikan dua memorandum iaitu "Membekal Doktor Pakar dan Menaiktaraf Peralatan Perubatan di Hospital Limbang" dan satu lagi adalah mengenai "Membekal elektrik dan Air Bersih Serta melantik seorang Ketua Rumah Bagi Kampung Merasam Barat Limbang".

“Kami menunggu ketibaan Datuk Sri Najib dan akhirnya beliau sampai di Pasar Tamu Limbang pada pukul 6 petang.

“Apabila beliau keluar dari kereta, beliau menuju ke arah lain dan enggan menerima memorandum kami walaupun hanya beberapa meter jauh daripada calon DAP di sini Leong Kwang Yew.

“Semasa Leong Kwang Yew dan Adun Selangor Jenice Lee cuba mendekati Perdana Menteri, rombongan BN pula menolak dan menghalang kedua-dua mereka secara kasar.

“Memorandum yang dipegang oleh Leong Kwang Yew telah dirampas dan dikoyak oleh rombongan Perdana Menteri, pembuatan begini seolah-olahnya telah menghancurkan hasrat rakyat Limbang yang ingin menyuarakan masalah mereka,” cerita Thomas Su dalam kenyataan medianya hari ini.

Menurut beliau, jika Perdana Menteri terus menbenarkan rombongan beliau menolak dan mengoyakkan memorandum dengan sikap begitu kasar dan kurang ajar, ini membuktikan "Satu Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan" yang dicanang oleh BN dan Perdana Menteri adalah satu pembohongan sahaja!

Beliau sangat kecewa dan menyesal dengan sikap PM dan rombongannya dengan kejadian yang berlaku di Pasar Tamu Limbang petang semalam.

Sarawak Election 2011: Come Home And Vote For Change

Posted: 14 Apr 2011 07:42 PM PDTKenyataan Surendran Berhubung Wawancara TV3 Bersama RPK

Posted: 14 Apr 2011 06:41 PM PDT

Saya merujuk kepada wawancara bersama Raja Petra Kamaruddin yang disiarkan di TV3 semalam yang bertujuan untuk memesongkan fakta di dalam Akuan Bersumpah beliau bertarikh 18 Jun 2008. Akuan Bersumpah tersebut telah mendedahkan dakwaan serius terhadap Perdana Menteri Mohd Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor.

Kenyataan Raja Petra semalam yang dibuat tiga tahun selepas Akuan Bersumpah tersebut kelihatan tidak begitu penting dan kurang bernilai. Satu-satu Akuan Bersumpah perlu dibaca dan ditafsirkan berdasarkan kandungan sepenuhnya. Wawancara televisyen tidak sedikit pun menjejaskan isi atau kebenaran kandungan Akuan Bersumpah, melainkan wujud bukti berlakunya tekanan yang mana ianya tidak berlaku dalam kes ini. Adalah penting untuk dinyatakan bahawa Raja Petra telah mengesahkan Akuan Bersumpah beliau pada 18 Jun 2008 di mana beliau telah dimaklumkan oleh “sumber yang boleh dipercayai” berkenaan perkara ini.

Apa yang lebih mustahak adalah tiada penjelasan yang memuaskan dari Perdana Menteri Mohd Najib atau pihak Kerajaan berkaitan dakwaan oleh akhbar Liberation yang berpengkalan di Perancis tentang kaitan pembunuhan model Mongolia Altantuya Shaariibuu dan penjualan tiga buah kapal selam oleh syarikat Amaris dari Perancis kepada kerajaan Malaysia. Pada ketika itu, Najib merupakan Menteri Pertahanan dan bertanggungjawab ke atas pembelian tersebut. Persoalan ini adalah sangat mustahak dalam konteks kepentingan awam.

Juga tiada sebarang penjelasan yang jelas tentang mengapa syarikat Perimekar dari Malaysia menerima bayaran €114 juta dari urusan pembelian kapal selam. Urusan pembelian tersebut kini di dalam siasatan di Perancis kerana dipercayai melibatkan unsur rasuah. Adalah mengecewakan manakala pihak Perancis giat meneruskan siasatan ke atas perkara ini, namun di Malaysia ianya kelihatan “disapu ke bawah Permaidani”. Dakwaan dan isu yang menyelubunginya adalah sangat serius dan sewajarnya ditubuhkan satu Suruhanjaya Diraja untuk melakukan siasatan.

N.Surendran
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat.

Nuffnang