Isnin, 8 September 2014

Charles Santiago

Charles Santiago


Kenyataan Akhbar Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen Kawasan Bagan Lim Guan Eng Di Kuala Lumpur Pada 9.9.2014.

Posted: 08 Sep 2014 09:37 PM PDT

Bagi pihak DAP, saya ingin memohon ampun kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Selangor Daru Ehsan kerana telah menyebabkan Tuanku merasa dukacita terhadap keputusan parti DAP mengemukakan nama ADUN Kajang YB Datuk Seri Wan Azizah binti Wan Ismail sahaja sebagai calon YAB Menteri Besar Selangor yang baru.

Keputusan DAP mengemukakan nama YB Datuk Seri Wan Azizah sahaja ini kepada DYMM Tuanku telah dicapai selepas rundingan dengan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) YB Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa ia mengikut konvensyen yang dituruti sebelum ini berkaitan dengan lantikan YAB Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor pada 2013, serta sokongan bertulis daripada majoriti 30 daripada 56 ADUN Selangor kepada YB Datuk Seri Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor, dan kata sepakat (consensus) Pakatan Rakyat bahawa calon Menteri Besar Selangor adalah daripada PKR.

DAP mengulangi kesetiaan kepada institusi Raja Berperlembagaan yang tidak berbelah bagi dan akan berunding dengan YB Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang titah Tuanku DYMM Sultan Selangor yang terkandung dalam kenyataan akhbar oleh Setiausaha Sulit Tuanku.

LIM GUAN ENG

Good Governance Requires Postponement in Signing the Selangor Water Restructuring Agreement.

Posted: 08 Sep 2014 09:35 PM PDT

Signing the water agreement in the midst of leadership changes could lead to legitimacy questions.

Anyone following the developments in Selangor will know that Khalid Ibrahim is, at best, a caretaker Menteri Besar.

His resignation has been accepted by the Sultan, who has however asked him to stay on till a replacement is found.

Therefore, my question is whether a care-taker MB, working with a skeletal state cabinet, can sign a deal worth RM 9.65 billion especially given the huge financial and other implications for the state?

Media reports suggest the final agreement on the water restructuring exercise is scheduled to be signed by the end of this week.

Signing the agreement in the midst of a change in administration could lead to questions of moral and legal legitimacy, especially since there has hardly been any openness and transparency in the negotiations so far.

As such, the federal government should not hastily rush into signing the final agreement on the water restructuring exercise in Selangor.

It should, instead, wait for the new Selangor leadership to be sworn in, in the interest of good governance and accountability.

The incoming leadership should be allowed to take ownership of the final agreement since they will be held responsible in implementing the various undertakings and financial commitments, including the proposed tariff increase in the coming years.

Selangor’s new leadership should not be put in a difficult position especially if there are court challenges on the legitimacy of the water restructuring exercise.

Furthermore, the signing of the agreement can be put on hold given the on-going negotiations between the federal government and water treatment operator, Splash.

And if the Federal government agrees to a 'replacement cost' to up the RM 250 million Selangor's compensation offer vis-à-vis Splash, the state might be forced to re-look the RM 9.65 billion commitment, which may entail a rewriting of the yet to be inked water restructuring agreement.

So why rush to conclude an incomplete agreement?

Clearly, more work needs to be done including restoring political and moral legitimacy in the leadership of the state.

Thus the Federal government has to postpone signing on the dotted lines to some point in the next months, in the interest of the people of Selangor.

Charles Santiago
Member of Parliament, Klang

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


NUCC, Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tiada hak sebarkan kandungan Akta Harmoni Nasional

Posted: 08 Sep 2014 08:28 AM PDT

Saya kurang bersetuju dengan sahabat saya Datuk Saifuddin Abdullah, Pengerusi Global Movement of Moderates yang dipetik berkata bahawa rang undang undang Harmoni Nasional yang ditulis oleh Majlis Konsultatif Perpaduan Negara dan dibantu oleh Majlis Peguam Malaysia, bakal menganti Akta Hasutan. Beliau dan Majlis Peguam Malaysia juga didapati telah mendedahkan kandungan deraf itu kepada umum.

Pertamanya, Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam serta NUCC tidak pernah diberi mandat oleh kerajaan untuk mengumumkan kandungan deraf itu kepada umum. Mereka hanya diberi mandat untuk mendengar dan membincangkan cadangan-cadangan dan buah fikiran pihak-pihak yang berkepentingan dalam perbincangan tertutup dan selepas itu, mereka dikehendaki untuk menyerahkan rumusan mereka kepada pihak kerajaan untuk diteliti, diperhalusi dan dibincang.

Adalah salah bagi mereka untuk mengatakan bahawa rang undang-undang yang ditulis oleh NUCC yang dibantu oleh Majis Peguam itu adalah dokumen rang undang-undang yang akan diangkat ke parlimen.

Kerajaan tidak akan berbuat begitu kerana kerajaan akan juga mendengar pandangan daripada pihak selain dari NUCC mengenai cadangan Akta Harmoni Nasional ini sebelum membuat keputusan rasmi.

Selepas itu barulah, pihak Peguam Negara akan menderaf rang undang-undang itu untuk diangkat ke mesyuarat kabinet dan selepas itu dibawa ke parlimen untuk dibahas dan diundi.

Yang keduanya, sebagai anggota jemaah menteri, saya boleh sahkan bahawa setakat artikel ini ditulis, rang undang-undang Harmoni Nasional belum lagi dibentang dalam mesyuarat kabinet. Oleh sebab itu. Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam serta NUCC tidak boleh membicarakan isi kandungan deraf rang undang-undang mereka itu di dalam media.

Itu tidak adil dan salah dari segi prosedur. Ia juga boleh mengelirukan rakyat dan boleh dianggap tidak beretika kerana mereka tidak mempunyai mandat untuk meluahkan isi kandungan cadangan mereka itu kepada umum melalui media massa.

Saya amat berharap agar Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam berhenti untuk merujuk kononnya cadangan mereka itu sebagai dokumen terakhir yang akan diangkat ke parlimen. Yang akan menentukan bentuk terakhir dokumen rang undang-undang itu ialah jemaah menteri. Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tidak boleh mendahului kabinet Malaysia.

Terima kasih.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Seni Di Masjid

Posted: 08 Sep 2014 04:34 PM PDT

CINA ISLAM (林川興)

CINA ISLAM (林川興)


Calon hanya satu nama, PKR dan DAP biadap, derhaka, kata Istana

Posted: 07 Sep 2014 11:02 PM PDT

13 Zulkaedah 1435 . [MOD] -


Istana Selangor menyifatkan tindakan PKR dan DAP yang hanya mengemukakan nama Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sahaja sebagai "engkar" kepada titah Sultan yang meminta mereka mencalonkan lebih daripada dua nama sebagai calon MB.
Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani berkata istana menganggap perbuatan kedua-dua parti itu sebagai "menggambarkan kebiadapan kepada institusi raja" dan "merupakan perbuatan derhaka" kepada baginda.

Dukacita dengan tindakan kedua-dua parti itu, beliau berkata PAS pula akur dengan permintaan baginda sultan seperti dalam surat bertarikh 27 Ogos lalu.

"Manakala parti-parti DAP dan Keadilan telah masing-masing mengemukakan hanya satu nama yang sama iaitu Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor.

"DYMM Sultan Selangor amat merasa dukacita di atas tindakan parti-parti DAP dan Keadilan yang engakar terhadap baginda bertarikh 27 Ogos 2014.

"Tindakan parti DAP dan parti Keadilan ini menggambarkan kebiadapan kepada Institusi Raja dan merupakan satu perbuatan derhaka kepada titah DYMM Sultan Selangor," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehingga tarikh akhir penyampaian nama calon kepada Istana 3 September lalu, PKR dan DAP hanya mempersembahkan nama Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

PAS pula mengemukakan dua senarai dan salah satunya senarai mempersembahkan tiga nama iaitu dua dari ADUN PKR dan satu dari partinya sendiri.

Dalam kenyataannya juga, Mohamad Munir berkata titah Sultan Selangor supaya mengemukakan lebih dua calon MB adalah satu amalan/konvensi yang dilaksanakan baginda.

Katanya, ini membolehkan baginda membuat pilihan calon yag mendapat sokongan majoriti ahli Dewan Negeri serta mempunyai "kemahiran, pengalaman, integriti dan kebolehan seseorang ADUN tersebut." 

Nuffnang