Ahad, 10 Julai 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 10 Jul 2011 08:27 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Penduduk Seksyen Tiga Tambahan Perlukan Kawasan Rekreasi

Posted: 10 Jul 2011 03:59 PM PDT

Ambiga ! Ambiga ! Ambiga !

Posted: 10 Jul 2011 01:41 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


BLACK MARIA angkut Presiden PAS, 1 lagi BLACK MARIA angkut EXCO Selangor

Posted: 10 Jul 2011 09:16 AM PDT

9.7.11
KL SENTRAL

Gas pemedih mata disembur dalam terowong di mana Presiden PAS, DS Anwar Ibrahim,sasterawan A.Samad Said, Presiden PKR, YB Nurul Izzah, dll mahu KELUAR DARIPADA KL SENTRAL tetapi dihalang oleh polis. Ada trak polis daripada belakang mahu lalu ke depan.Orang awam memberi laluan.Tak sampai 5minit kemudian mereka menyembur gas pemedih mata tanpa amaran.
YB Dr Halimah dalam BLACK MARIA
Bagi yang dah biasa kena sembur mereka mengatakan, semburan ini lebih 'kaw'.

Alhamdulillah dah siap air dan garam.
Dalam kekecohan pemprotes lari daripada asap yang berkepul-kepul yang menyesakkan dada dan memeritkan kulit dan mata, Presiden PAS ditangkap dan beberapa pimpinan lain juga diheret sama.

Saya ternampak baju 'BERSIH' YB Dr Dzulkefly berlumuran darah pada kedua-dua bahu. Saya menyampuk, 'You are bleeding'.Dia balas,'Am I?' Rupa-rupanya, itupercikan  darah YB Khalid Samad. YB Nurul Izzah menyatakan ayahnya cedera.YB Rodziah sudah balik hotel.YB Hanizah juga tidak kelihatan.

Dr Dzul kata mereka akan balik ke hotel. Saya dan PA serta rakan yang sama ikut beli tiket LRT nak balik Klang.Tiba-tiba kedengaran riuh rendah.Beberapa minit kemudian segerombolan polis beruniform mara ke arah kami dan memberi amaran dengan suara yang kurang jelas.Kami yang sudah bersedia untuk pulang ke tepi.Tiba-tiba, 2 orang wanita berbaju merah seperti 'SQUAD SAYANG UMNO' atau 'PATRIOT' menarik PA saya.Saya pegang lengan PA saya dan kata: 'kenapa nak tarik dia, kami dah beli tiket nak balik'.Lantas wanita yang seorang lagi menarik saya.'Ikut sekali,' pekiknya.Melihat saya ditarik, beberapa gadis muda disitu tarik pula saya.Akhirnya mereka juga dibawa bersama naik BLACK MARIA termasuk seorang pelajar Sudan yang jelas trauma!Saya bertanya mereka apa rasional mereka menangkap kami walhal kami sudah sedia mahu balik dan tidak menganggu dan tangan sudah ada tiket.Mereka kata, ikut dulu, 'bicara kemudian'.

Beberapa orang Ustazah yang berada di kawasan sekitar turut dicekup.Saya agak terperanjat melihat mereka yang datang dengan suami semua di bawa masuk dalam trak polis.Mereka mengatakan, semasa wanita baju merah ini mahu menangkap mereka , ada 'taiko' mereka menjerit, 'tu yang pakai tudung tu, yang pakai tudung tu'.Mereka mengadu juga ada orang yg tak pakai tudung berhampiran dengan mereka tapi tidak dipedulikan pun oleh 'wanita merah itu'.

Saya cuba menuntut hak atas alasan apa mereka menahan kami.Semua sia-sia kerana mereka seperti sudah kurang waras dan hanya bertindak seumpama robot andriod.
   

Saya difahamkan Tok Guru Presiden PAS dibawa juga ke balai polis Jinjang.Kami sampai ke Jinjang lebih kurang pukul 3ptg dan kami berkampung dalam trak itu selama 2jam di balai polis Jinjang.Kemudian atas desakan kumpulan kami ke atas mana-mana polis yang lalu di depan kami untuk solat asar, akhirnya kami dikatakan akan dibawa ke PULAPOL Jalan Semarak.

Saya sudah mendesak untuk mereka membenarkan kami solat di tepi jalan kerana saya beritahu mereka saya ada sejadah.Mereka boleh kawal kami bergilir solat.Lagipun bumi Allah ni BERSIH!! Pegawai yang tadi terjerit dan mengherdik kami termasuk wanita yang pakai kain dan seluar panjang BLACK MARIA itu berkata lembut,'di sana lebih selesa , ada surau'.Kami akur.Saya yakin Allah akan mencukupi keperluan kami dan selepas tazkirah ringkas yang saya beri, alhamdulillah semua 22 orang kami tenang dan tabah dan tidak takut kepada polis-polis ini atau natijah selanjutnya.

Allah Maha Kuasa, kami dilepaskan tanpa syarat selepas keterangan diambil.Tarbiyyah daripada Allah untuk saya dan semua dalam kumpulan saya.Mudah-mudahan diberkati usaha kecil kami untuk impak besar kepada masa depan negara termasuk masa depan anak-anak polis yang menahan kami itu, juga untuk masa depan orang UMNO/BN yang masih tidak sedar mereka diperbudakkan oleh pemimpin mereka yang meniup angin kencang perkauman TAHAP MAKSIMA supaya ahli-ahli UMNO mahu menjadi kuli mereka mempertahankan kedudukan mereka dengan ketakutan melampau kononnya MELAYU-ISLAM sedang teancam!!

    Hanya ini senjata ampuh mereka untuk memperbudakan ahli dan ketua berpangkat kecil mereka yang mudah termakan dengan perang psikologi yang disusun atur oleh pakar upahan mereka.Kebejatan sosial yang berlaku sekarang walaupun telah diberi peluang oleh rakyat memipin Melayu Islam menunjukkan UMNO BN tidak ada keinginan yang tulus untuk membela MELAYU-ISLAM.Mereka hanya melaungkan ISU MELAYU ISLAM ketika nyawa UMNO BN di kerongkong.

Selepas itu tersadai dan hanyutlah agenda MELAYU ISLAM.Paling miskin, paling susah,paling malang selepas UMNO BN memerintah sekian lama adalah golongan MELAYU ISLAM.Sedang pelita dah bertukar ke lampu letrik.Sedangkan mesin taip sudah bertukar ke komputer.....kenapa tidak tukarkan sahaja parti politik UMNO-BN kepada PAS-PAKATAN RAKYAT!!Ini adalah formula terbaik untuk menyelamat bangsa Melayu Islam dunia akhirat insyaallah!!Takbir!

vital step to successful living!

Posted: 10 Jul 2011 07:39 AM PDT

POLIS BERANI BERBOHONG KEPADA DUNIA WALAUPUN ADA BERIBU SAKSI!!

Posted: 10 Jul 2011 07:26 AM PDT

Polis: Tiada gas pemedih mata dilempar di Tung Sin
Joseph Sipalan 
MALAYSIAKINI
Jul 10, 11
4:12pm
Pemangku ketua polis Kuala Lumpur Amar Singh hari ini menafikan dakwaan bahawa polis melepaskan gas pemedih mata ke dalam perkarangan Hospital Tung Sin di sepanjang Jalan Pudu, walaupun terdapat bukti yang menunjukkan sebaliknya.

tear gas fire at tung shin hospital 090711 2Beliau juga mempertahankan tindakan pegawainya dalam
menggunakan "kekerasan yang munasabah" untuk menyuraikan penunjuk perasaan, sambil berkata orang ramai melakukan memprovokasi terhadap polis.

"... Tidak ada gas pemedih mata yang dilemparkan. Saya nampak semuanya, saya ada di sana," katanya dalam sidang akhbar di ibu pejabat polis Kuala Lumpur.

Terdapat banyak dakwaan di rangkaian sosial dengan dengan para saksi dan ahli parti pembangkang menyiarkan banyak gambar dan video menunjukkan anggota polis anti-rusuhan didakwa melepaskan tembakan gas pemedih mata dan meriam air ke dalam perkarangan hospital swasta itu.

bersih rally 090711 police shooting into tung shin hospital front imageBeratus-ratus penunjuk perasaan berada di dalam kawasan tersebut untuk mendapatkan perlindungan.
l
Apabila ditanya sama ada pihak polis mengetahui mengenai bukti gambar dan video yang menyokong dakwaan tersebut, Amar kelihatan tergamam dan hanya menjawab beliau akan memeriksanya.

Beliau berulangkali menegaskan bahawa gas pemedih mata tidak digunakan ke atas penunjuk perasaan yang berada di hospital Tung Sin, tetapi berkata, beliau tidak ingat sama ada meriam air digunakan.

SPR perlu overhaul kalau tidak mahu di BERSIHkan!!!!

Posted: 10 Jul 2011 06:13 AM PDT

PAS bangga dengan kebangkitan rakyat
Khaulah Azwar   
KUALA LUMPUR, 10 Julai: PAS merasa bangga dengan kebangkitan rakyat apabila melihat rakyat jelata puluhan ribu orang yang berbilang bangsa tanpa mengira peringkat umur telah berkumpul dalam himpunan Bersih 2.0 yang diadakan petang semalam dalam keadaan berhujan.

Walaupun semua pelusok jalan utama telah disekat oleh polis dan FRU yang telah dirancangkan oleh penganjur himpunan Bersih 2.0 untuk semua peserta Bersih berhimpun tetapi telah berjaya dirempuh oleh semua rakyat dengan keadaan aman untuk menuju ke stadium merdeka.
Lebih membanggakan, bagaimana mereka boleh menembusi semua sekatan yang ada, kata Datuk Husam Musa, Naib Presiden PAS.
Husam musa, yang tiba kira-kira dalam 2.30 petang diiringi oleh pengikut-pengikutnya telah memberi ucapan kepada rakyat jelata yang berkumpul di sebuah hadapan kuil Budha menuju ke stadium Merdeka.
Laungan beliau "BN itu Umno.. BN itu Najib..BN itu derhaka..BN itu politik"  disambut dengan penuh semangat dan telah menusuk ke semua jiwa yang hadir dalam himpunan itu di hadapan semua polis yang telah buat sekatan jalan.
"Tahniah kepada semua rakyat jelata, yang saya lihat hari ini merupakan orang-orang muda ramai berkumpul disini dengan bersatu hati untuk membersihkan sistem politik negara kita. Semua bangsa berpegang teguh dengan berazam untuk berhimpun dengan tidak mengambil kisah dan merasa gentar dengan ugutan Najib yang menggunakan kuasa politik BN".
Orang ramai yang berhimpun di situ juga telah telah dimaklumkan bahawa muka pembantu Datuk Sri Anwar Ibrahim (DSAI) mengalami kecederaan yang teruk disebelah kanan akibat ditembak pemedih mata.
"Alhamdulilah DSAI selamat manakala Tok Guru Hadi Awang, Presiden PAS di tahan polis," katanya.
"Saya juga merasa bangga dan terharu apabila melihat sokongan rakyat jelata untuk pertahankan pimpinan-pimpinan kita daripada di heret polis.
"Rakyat jelata nampak hebat dan tidak berganjak disitu walaupun digertak dengan polis dan disembur dengan pemedih mata berulang kali semata-mata untuk pertahankan pimpinan dan menutut kebebasan pilihanraya di Malaysia ini yang telah dikotori oleh pihak tidak bertanggungjawab".
Beliau yang juga merupakan Exco Kerajaan Negeri Kelantan berkata lagi, "polis boleh tahan pimpinan kita, tetapi mereka tidak boleh sekat dan halang kebangkitan rakyat malaysia."
Hari ni merupakan hari bersejarah buat negara malaysia kerana rakyat telah berhimpun dengan aman sekali walaupun diri terpaksa dikorbankan, katanya.
"Kita akan tunjukkan pada mereka, kita berhimpun degan aman, baik sopan..kita berani keluar ke jalan raya untuk menuntut keadilan bagi seluruh rakyat Malaysia agar sistem perjalanan pilihanraya mesti berjalan dengan jujur, tulus dan bersih," katanya.
"Agong telah bertitah agar kerajaan diminta jalankan sistem pilihanraya  dengan adil, tulus dan saksama. Agong juga telah bertitah kerajaan mesti dengar suara rakyat tetapi sekarang Najib langgar perintah Agong, Umno-BN langgar perintah Raja, mereka derhaka kepada Raja dan Negara".
SPR mestilah menjadi badan kepercayaan awam, tetapi fenomena hari ini menunjukkan perhimpunan rakyat Malaysia telah dihalang.
"Petugas Media juga disekat oleh polis. Ini jelas terbukti sistem pilihanraya negara kita lemah. Rakyat hilang terus kepada SPR yang ada di malaysia ini," katanya.
"Kita memohon kepada Yang di Pertuan Agong agar bubarkan sistem SPR yang ada sekarang. Dalam perlembagaan negara kita, Agong boleh melantik SPR yang baru, menggunakan sistem SPR yang baru dan bersih, SPR yang tidak berat sebelah tetapi menjalankan tugas dengan bertanggungjawab, tulus dan adil," kata Husam.
Dengan berbagai tragedi yang berlaku dalam himpunan Bersih 2.0 akibat provokasi daripada polis dan FRU  kepada rakyat, Husam percaya Pakatan akan menang dalam PRU ke 13 nanti dengan hapuskan Najib dan semua kuncu pimpinan Umno melalui kuasa rakyat.
"Kita akan campakkan mereka  keluar daripada Putrajaya dalam  pilihanraya nanti. BN itu Umno.. BN itu Najib..BN itu derhaka..BN itu politik," katanya dengan sambutan sorakan takbir dengan penuh semangat oleh rakyat jelata yang hadir di himpunan itu.
 harakahdaily

Mangsa BERSIH yang meninggal dunia peminat Tok Guru Nik Aziz

Posted: 10 Jul 2011 05:58 AM PDT

Tok Guru, doakan ayah saya mati syahid
Harakahdaily   
 KUALA LUMPUR, 10 Julai: "Tok Guru, doakan agar ayah saya mati syahid," kata Nazrul Baharudin, 23 tahun kepada Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS.
Nazrul berkata demikian ketika memberikan kata-kata aluan menyambut kedatangan Tuan Guru Nik Aziz ke rumah beliau di Kelumpok Camar, Keramat.
Nazrul adalah anak kedua Allahyarham Baharudin Ahmad, 56 tahun yang meninggal semasa perhimpunan Bersih 2.0 semalam.
(Nik Aziz berdoa untuk roh Allahyarham Baharudin dan keluarganya)
Baharudin meninggal selepas pengsan di perkarangan KLCC. Mengikut laporan awalnya, Baharudin sesak nafas selepas terkena gas pemedih mata yang ditembak pasukan keselamatan ke arah orang ramai yang menyertai perhimpunan itu.
Namun, cerita lain mula merebak sebaik sahaja jenazah Allahyarham dikeluarkan dari rumah mayat Hospital Kuala Lumpur jam 3 pagi tadi selepas menjalani postmortem.
"Empat tulang dadanya didapati patah manakala tiga batang giginya juga patah," kata Azhar Kassim, anak saudara Allahyarham Baharudin ketika ditemui Harakahdaily di rumah Allahyarham.
Sehingga kini, laporan postmortem tidak dikeluarkan oleh hospital kepada keluarga mangsa. Ia menjadi tandatanya keluarga kerana kenapa laporan itu tidak dikeluarkan sedangkan mayat dibenarkan untuk dikebumikan.
Usaha anak Allahyarham yang merupakan seorang doktor di HKL untuk mendapatkan laporan juga dikatakan tidak berjaya.
Menurut Azhar (gambar kanan), pakciknya itu bekas askar dan kini menjadi polis simpanan.
"Dia tiada ada asma, jantung atau kencing manis...yang ada darah tinggi sahaja sedikit...pendek kata dia sihatlah," kata Azhar.
Isterinya, Puan Rosni Melan pula memberitahu, suaminya keluar dari rumah selepas solat Zohor kelmarin dan menuju ke KLCC sedangkan beliau keluar lebih awal bersama rakan-rakan muslimat menujuk Stadium Merdeka.
"Macam mana kita mati, sakit jantung ke, kena pukul ke, semuanya akan didedahkan semula di akhirat kelak...ketika itu tidak siapa boleh berdalih," kata Nik Aziz menyambut kata-kata Nazrul kepada beliau itu.
Turut bersama Nik Aziz adalah pimpinan PAS Gombak termasuk Yang Dipertuanya, Ustaz Salahudin Nasir.
Nik Aziz yang baru pulang dari Mekah kerana menunaikan umrah terus datang ke rumah Allahyarham Baharudin dari KLIA untuk mengucapkan takziah kepada keluarganya.
Turut berada di rumah adalah isteri Allahyarham, Puan Rosni dan dua lagi anaknya selain Nazrul.
"Kita hidup ini adalah satu latihan untuk hidup di akhirat dengan baik," kata Nik Aziz dalam ucapan ringkasnya.
Selain mengucapkan takziah, Nik Aziz juga menghulurkan sumbangan pribadi kepada keluarga Allahyarham yang disampaikan kepada Nazrul.
"Saya dengar hal ni masa di Mekah lagi dan memang berhajat untuk datang ke sini," kata Nik Aziz terharu denga sambutan terhadap beliau dari keluarga Allahyarham terutama ucapan ringkas Nazrul.
Nazrul sebelum itu berkata, Allahyarham bapanya sangat meminati Nik Aziz dan selalu bercakap tentang kehebatannya.
(Nazrul dan adiknya ketika bercakap menyambut kedatangan Nik Aziz)
"Kami sekeluarga sangat berbesar hati atas kunjungan tuan guru hari ini dan mengucapkan berbanyak terima kasih," kata Nazrul.
Walaupun kunjungan Nik Aziz dan isterinya amat singkat namun ianya memberikan kesan yang sangat besar kepada keluarga Nazrul dan juga perjuangan untuk mendapatkan pilihanraya yang adil dan bersih di negara ini.
"Sejak saya berjuang di dalam PAS sejak tahun 70an lagi, saya tidak pernah rasa pilihan raya di negara kita ini berjalan dengan bersih dan adil," kata Nik Aziz kepada wartawan yang menemui beliau sebelum meninggalkan flat Blok A, Kelumpok Camar, Keramat itu.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Msiakini.TV] Police shot tear gas and sprayed chemical-laced water into Tung Shin Hospital

Posted: 10 Jul 2011 08:19 AM PDT

Police shot tear gas and sprayed water from water cannons into the compound of the Tung Shin Hospital along Jalan Pudu, according to two of its staff, in order to disperse the crowd from the Bersih 2.0 rally yesterday.

One of the staff who is in charge of ambulance management, said that the police fired tear gas three times. He added the spray from the water cannons was unable to reach the main hospital, but hit a building in the compound.

The middle-aged man who wanted to remain anonymous, said that the police started firing tear gas towards a group of people who gathered in front of the Chinese medicine hospital and the male staff hostel which are located beside the main building.

Full story: http://www.malaysiakini.com/news/169507

Other relevant news clippings as follows:-

【当今大马】集会者遭夹击才躲入同善医院 职员亲睹警方发射催泪弹水炮

【当今大马】即使战争时也不可攻击医院” 林冠英抨警方违反日内瓦公约

【独立新闻在线】表明无任何损失 行动党:战乱都不袭医院

[Malaysiakini] No tear gas fired into Tung Shin, say police

[Malaysiakini] Guan Eng: Police abuse at rally bad image for M'sia

[Malaysiakini] Firmness without justice or manners

(More......)

[Youtube Video Clips] BERSIH 2.0 Rallies in Egypt, Australia, UK, HK, Spore and etc

Posted: 10 Jul 2011 07:46 AM PDT

[BERSIH 2.0] Aunty Bersih - The lady of liberty

Posted: 10 Jul 2011 04:11 AM PDT

~ Photo by Peter Lim

Annie Ooi Siew Lan, from setapak, took a bus ride down to KL, ALONE, in support of the rally. She was stopped 4 times, being asked her IC, and questioned by the police on why she's wearing yellow. "Why can't I wear yellow?" was her reply.

She didn't know what time the rally was scheduled to start, she didn't know where, she has no one with her; all she knew was to get down to KL, and stand for what she believes in.

(More......)

[July 10] Program Gotong-royong di Tmn Seri Jati, Balakong

Posted: 10 Jul 2011 01:07 AM PDT

Location: Taman Seri Jati, Balakong

Program gotong-royong di Taman Seri Jati, Balakong. Tahniah kepada Encik Ali dan AJK-AJK beliau. :-)

(More......)

LEE GUAN AIK for KOTA DARUL AMAN 李源益州议员

LEE GUAN AIK for KOTA DARUL AMAN 李源益州议员


Bersih 2.0, my personal experience on the evening of 9th July 2011

Posted: 10 Jul 2011 01:23 AM PDT

We shouldn't be allowing the UMNO/BN govt. of the the day to keep on treating we Malaysian as stupid anymore. By observing the happenings on the evening of 9th July 2011 in just this part of K.L alone, where a group of our State DAP comrades and myself, I can just say, we cannot afford to keep allowing UMNO/BN controlled govt to just go on sloganeering all these years , under Najib administration of 1Malaysia and "people first" rheoretics. So hypocritical.
.
Why is that this suppose to be a more sincere government that keep stressing concern about the welfare of of the people so seriously in recent years, did not even not allow a peaceful demonstration to go on even in the Merdeka Stadium ? Why and what is the UMNO/BN government so very afraid of ? Looking at the size of the mammoth crowds that come out openly in the streets, from all races, young and old, walking and advancing side by side together, unarmed, never happen before. on that evening . One can tell all Malaysians are so mature, Why? They did not damage public property, nor littering the streets. These protesters are not all from political parties only, but mostly NGOs, individuals, who felt time have come to change the present system in Malaysia. The people really want peace, but the government want war against its own people. This gathering is more to peoples' expressing the eight demands …..for a free and fare election, nothing racial, nothing political and no evil motive behind. Where the rally would be held is not that important. What is even more important is the abuse of power and the violation of human rights by the Malaysian government to allow BERSIH to have the peaceful rally.

People cannot accept the lame excuses of the present ruling UMNO/BN government. Looking at the mega crowds at these locations, Bukit Bintang, KLCC, Mesjid Jamek , and Pudu Plaza area, planning to move towards the Merdeka Stadium were not allowed. For just that one to two days, the people had been made to believe there will be loss of business with the BERSIH rally. Common sense will tell, if each person spent on food and lodging alone on that day, a few million ringgit will be spent in the heart of K.L alone!! But the government directed the police to close all road entrance into K.L. Is this not the police that is causing the hardship and loss of business for the business people in this part of Kula Lumpur? But no, UMNO/BN choose to manipulate and twisting facts and continue to be arrogant and treating the people as stupid. UMNO/BN old tactics will never work anymore with the present generation of Malaysians.

The main purpose of BERSIH is to demand a free and fair election and just to hand over a memorandum to his majesty the Yang Di Pertuan Agong and even his Majesty hinting the ruling government to be fair with the people. Najib choose to use the police to attack the people that had for 54 years since, keep voting UMNO/BN into power. Even Hishamuddin had mention possible involvement of the army. Najib had threatened the survival of democracy in Malaysia. Najib had attack democracy in Malaysia, and what a shame!! Instead of protecting the people and heeding his Majesty's message, UMNO/BN under Najib chose to handle BERSIH rally in such a manner. UMNO/BN will face the wrath of the voters come the 13th general election, for sure. had brought shame to the nation.

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Kita mahu siasatan awam oleh Suhakam terhadap Polis disegerakan

Posted: 10 Jul 2011 07:55 AM PDT

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) bersedia menimbang untuk mengadakan siasatan awam terhadap isu kekerasan polis dalam membanteras perhimpunan aman Bersih semalam yang berakhir dengan seorang mati dan puluhan lagi yang cedera. 


Pesuruhjaya Suhakam Mohamad Sha'ani Abdullah menggesa semua pihak yang mendakwa dikasari polis membuat aduan rasmi kepada badan itu bagi membolehkan badan itu mengambil tindakan susulan.

Sebuah siasatan awam akan menwajibkan pegawai-pegawai polis untuk tampil memberi keterangan dan penjelasan kepada Suhakam mengenai tindak-tanduk mereka dalam membanteras Bersih 2.0.


Sha'ani berkata polis tidak harus menggunakan kekerasan selagi tidak ada risiko keselamatan atau ancaman nyawa.

"Sebarang tindakan pihak berkuasa tidak boleh membelakangkan keselamatan dan risiko kepada kesihatan mana-mana pihak," tambah beliau lagi.

"Perkara ini perlu menjadi pengajaran bahawa tindakan (polis) harus secocok dengan risiko ataupun ancaman. Kalau tiada ancaman tidak perlu tembak gas pemedih mata dan pihak berkuasa perlu prihatian kepada keadaan bukan menunjuk kuasa. Itu bukan penyelesaian," tegasnya.

Koleksi Video Himpunan Bersih 2.0

Posted: 09 Jul 2011 04:37 PM PDT

 
 


 
 
 

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


CATATAN : MEMBERSIH DI KL (Bahagian 2.0)

Posted: 10 Jul 2011 02:05 AM PDT


9 Julai 2011, Sabtu
1.45 petang :
Kami mula keluar dari Masjid India. Suasana riuh rendah dengan suara orang ramai. Kedengaran suara lantang yang mengarahkan semua yang ada di masjid untuk bergerak menuju ke Stadium Merdeka. Kami pun menyertai perarakan tersebut. Orang semakin ramai.

Kami menggunakan Jambatan Bunus. Hari tiba-tiba nampak mendung. Teringat saya akan doa yang dibacakan selepas solat hajat tadi ! Kami masuk ke Leboh Ampang. Manusia semakin ramai. Kami bersama-sama melaungkan "Hidup Rakyat", "Laaila haillallah", bertakbir dan sebagainya. Kami menjadi semakin bersemangat.


Saya berharap kami akan berjaya sampai ke destinasi yang dituju iaitu Stadium Merdeka.

Tiba-tiba hujan mulai turun. Kami terus bergerak dengan tanpa mempedulikan hujan yang bakal turun lebat.Saya dan Dr. Hamdan berada di barisan hadapan juga.

"Alhamdulillah, turun juga hujan...." kedengaran suara dari belakang.

Semasa sampai di persimpangan Bangkok Bank kami nampak sepasukan polis fru dan trak merah. Kami meneruskan perjalanan.

Tiba-tiba saya terdengar bunyi tembakan beberapa das. Suasana menjadi kecoh. Gas pemedih mata telah ditembak ke arah kami. Bau pedih terus menusuk ke mata dan hidung kami. Dan ia semakin pedih!

Dr. Hamdan memberikan air kepada saya dan saya membasah sapu tangan. Saya lapkannya pada muka. Muka semakin pedih. Mata dan hidung berair.

Hujan semakin lebat. Kesan gas pemedih mata menjadi kurang. Namun selepas melepaskan gas, pihak polis terus mengejar kumpulan kami. Kami mula melarikan diri. Tidak kira lelaki atau perempuan, tua atau muda. Kami berlari di dalam hujan lebat menyelamatkan diri. Saya nampak seorang pemuda yang mengetuai kumpulan tadi telah dicekup oleh dua orang polis.

Saya mencari Dr. Hamdan dan mengajaknya berlari ke tepi kedai. Rupa-rupanya di situ telah ada ramai orang berlindung di situ. Masih berlari.

Kemudian saya dan Dr. Hamdan berhenti dan duduk di tepi kedai bersama orang ramai.. Dr. Hamdan mengajak saya ke tempat lain. Saya ikut dia ke tempat yang agak tersorok sedikit dari jalan besar.
Berteduh sebentar.

Tidak kelihatan polis mengejar kami lagi.  Hujan masih lebat. Ramai juga yang berteduh di situ. Kumpulan kami tadi telah berpecah.

2.30 petang :
Tidak lama kemudian hujan mulai berhenti. Saya dan Dr. Hamdan bertanya sesama sendiri tentang Amir dan anak saudaranya. Semasa keadaan kelam kabut tadi, saya sempat nampak Amir berlari di tepi bangunan. Mungkin beliau ada di belakang kami.

Kami bercadang meneruskan perjalanan. Kumpulan yang berpecah tadi mulai bersatu semula di sebatang jalan.

Tiba-tiba, Dr. Hamdan berkata dia hendak berehat sekejap. Dadanya menjadi sesak. Kami pun terus duduk di tepi sebuah hotel. Kami melihat orang semakin ramai di jalanan semula. Hujan sudah berhenti sepenuhnya.

"Semasa lari tadi, tak sedarpun saya dah berumur 55 tahun," kata Dr. Hamdan kepenatan. Saya lihat wajahnya masih bersemangat walaupun nampak kepenatan.

Tiba-tiba saya mendapat panggilan daripada Amir. 
"Hello, Amir. Di mana sekarang ?"
"Aku kena tangkaplah..! Kami berdua kena tangkap,"
"Kena di mana ?"
"Masa duduk di tepi kedai tu. Tiba-tiba kamim kena cekup, OK, nanti saya call balik" kata Amir.
"OK, bagitau nanti ke mana kena hantar."

Saya minta pandangan Dr. Hamdan. Adakah perlu meneruskan perjalanan atau tunggu di sini menanti perkembangan Amir yang sudah kena tahan.
Meneruskan perjalanan selepas hujan.


Setelah berbincang, kami bercadang meneruskan perjalanan sambil senitasa menghubungi Amir. Kemudian, menyertai semula kumpulan yang mula menjadi semakin besar. Kami bersemangat semula melaungkan kata-kata semangat.

Masing-masing basah kuyup akibat hujan lebat tadi. Sampai di satu simpang kami bergabung pula dengan kumpulan lain. Kami mendengar arahan menyatakan menuju ke KLCC. Di simpang tadi kami bergabung dengan kumpulan yang di ketuai Dr. Hatta Ramli dan Datuk Chua Je Meng. Kami semakin bersemangat !
Tong sampah BERSIH...

Orang berkumpul semula. Semakin ramai...

Dr. Hatta Ramli memimpin perarakan.
Kumpulan remaja Cina dan India ini sangat bersemangat menjerit "Hidup Rakyat..!"


Kumpulan semakin besar. Orang ramai memenuhi di sepanjang jalan. Di kiri kanan setiap simpang saya lihat pihak polis telah menyekat jalan. Sehinggalah tiba-tiba kami mendengar lagi bunyi tembakan. Bau asap gas pemedih mata mula datang. 

Mata saya menjadi pedih semula. Kalau tadi, hujan telah mengurangkan kesan pedih, tetapi kali ini kepedihannya agak kuat. Saya dan Dr. Hamdan berundur ke tepi kedai. Air dalam botol semakin habis.  Mata sudah berair. Kami berlari ke belakang mencari tempat berlindung.

Di situ, saya dan Dr. Hamdan diberikan garam oleh seorang wanita untuk kami kemam bagi mengurangkan kesan gas. Namun, ia kurang berkesan. Mungkin kerana ia garam halus. Kami berjalan lagi. Tiba-tiba saya ternampak orang ramai berkerumun di hadapan sebuah restoran Cina.
Gas pemedih mata sudah mari...!!!

Rupa-rupanya seorang wanita Cina (mungkin pemilik atau pekerja restoran) telah memberikan garam kasar kepada para demonstran. Dia juga membenarkan kami mengambil air di paip kedainya untuk kami membasih muka yang semakin pedih.

"Ambil garam. Ambil garam makan," perempuan itu menjerit. Saya dan Dr. Hamdan turut mengambil garam dan menngemam garam kasar. Saya juga sempat membasuh muka dan membasahkan sapu tangan. Kesan pedih menjadi kurang. Memang garam kasar amat berkesan mengurangkan kesan gas pemedih mata.
Terima kasih nyonya. Najib kena tau ni....

Apabila keadaan reda, kami meneruskan perjalanan. Namun, Dr. Hamdan mengadu lagi kepenatan dan sesak. Maka, kami mengambil keputusan untuk berehat dahulu dan tidak mengikut kumpulan ke KLCC.

Pada masa yang sama, saya membaca mesej daripada Amir yang menyatakan dia telah dibawa ke pusat tahanan di Pulapol, Jalan Semarak.Mereka berkumpul beramai ambil gambar di hadapan KLCC.

Pasukan berkudapun ada. Nasib baik tak ada pasukan berunta.
4.30 petang :
Kami juga masing-masing menghubungi rakan-rakan lain untuk bertanyakan perkembangan di tempat lain. Memikirkan hal Amir dan rakan-rakan yang telah ditahan polis. Kami mengambil keputusan tidak ke KLCC. Dr. Hamdan menelefon adiknya di Wangsa Maju untuk mengambil kami.

Adik Dr. Hamdan tidak dapat masuk kerana masih ada lagi sekatan jalan raya. Dia meminta kami tunggu di KLCC. Kamipun berjalan kaki. Kaki semakin pedih melecet. Tetapi terpaksa juga berjalan. Tak tau sudah berapa kilometer kami sudah berjalan.

Sampai di KLCC, kelihatan orang masih ramai. Kelihatan juga sebuah jip dan sebuah bas PDRM. Kami menunggu di perhentian bas. Adik Dr. Hamdan memberitahu bahawa di situpun dia tidak dapat masuk. Dia mencadangkan kami pergi ke Ampang Park. Kami lihat juga pihak semakin ramai di depan KLCC walaupun himpunan sudah tiada.

Saya lihat kebanyakan polis tersebut masih muda belaka. Masing-masing mengambil gambar bangunan KLCC. Mungkin mereka dari negeri lain. Saya terdengar juga bunyi tembakan beberapa kali.

Atas cadangan adik Dr. Hamdan, kamipun berpatah ke belakang menuju ke Jalan Ampang. Melepasi Wisma Central, kami melihat sepasukan polis sedang berkumpul. Terdapat juga pasukan polis berkuda.

Saya mendapat tahu kira-kira 14 orang peserta dari Teluk Intan telah ditahan polis. Ia termasuk Amir, Ustaz Fatah dan beberapa orang lagi. Maklumat seterusnya kesemua mereka ini telah dibebaskan sejak petang tadi tadi. Alhamdulillah.

Kami meneruskan perjalanan ke Ampang Park. Di hadapan Restoran Pizza Hut, akhirnya kami dapat berjumpa dengan adik Dr. Hamdan. Akhirnya kami dapat keluar dari KL menuju ke Taman Melewar...! Alhamdulillah. Di sana, pakcik kepada Dr. Hamdan pula menghantar kami balik ke Teluk Intan. Sampai ke rumah tepat jam 1.30 pagi....
Alhamdulillah.

Tahniah kepada semua demonstran yang berani menghadirkan diri walau berhadapan dengan pelbagai cabaran dan halangan. Insya-Allah, Allah redha kepada kita. Allahu akbar!!!

Tamat. Jumpa lagi di BERSIH 3.0. Insya-Allah.

CATATAN : MEMBERSIH DI KL (Bahagian 1.0)

Posted: 09 Jul 2011 07:58 PM PDT


9 Julai 2011 (Sabtu)
7.00 pagi :
Kami bertolak ke Teluk Intan. Saya bersama Amir, Dr. Hamdan dan anak saudara Amir. Kami ikut Sabak Bernam. Kami terpaksa menempuh 5 sekatan jalan raya polis. Dua kali kereta digeledah polis. Mereka mencari barang yang ada unsur Bersih 2.0. Memang kami kami tak bawa apa-apapun. Kami tak bawa baju bersih. Hati bersih adalah.

Sekatan jalan raya terakhir di Kelana Jaya agak lama juga. Dalam ruang bagasi kereta ada tabung kebajikan PAS pulak. Sampai empat anggota polis menyelongkar kereta Amir. Kad pengenalan kami diambil dan dicatat. Akhirnya lepas juga selepas bersoal jawab dengan mereka. 

Masa itu, keadaan jalanraya amat sesak. Maklumlah, tiga lorong polis jadikan satu.

11.30 pagi :
Meletak kereta di Stesen LRT Asia Jaya. Parkir sudah penuh. Kami terus ke stesen. Kami lihat suasana amat lengang. Waktu itu, cuma kami berempat sahaja. Polis berpakaian seragam lebih ramai daripada kami, duduk merata-rata.

Kami berpakat pecah kepada dua kumpulan, Amir bersama anak saudaranya manakala saya bersama Dr. Hamdan. Kami pergi ke tandas. Semasa melalui kumpulan polis, kami diperhatikan atas bawah oleh mereka. Kami senyum dan angkat tangan tanya mana tandas.

Kami bercadang naik LRT dan turun di Stesen Masjid Jamek. Selepas membeli tiket dan tunggu, tren pun tiba. Dalam tren, agak sesak. Kami terpaksa berdiri. Kalau tengok muka setiap orang dalam tren tu, memang semuanya pergi himpunan Bersih. Kami memberikan senyuman sebagai isyarat satu tujuan ke sana.

Setelah melalui enam stesen, barulah kami tiba di Stesen Masjid Jamek. Di sana, orang sudah mulai ramai. Polis ? Lagi ramai.

Kami terus turun ke jalan. Kami lihat ada sedikit kekecohan di depan sebuah kedai. seorang pemuda dikerumuni beberapa anggota polis berpakaian seragam. Memang polis sudah ramai! 

Saya menghubungi YDP PAS Teluk Intan Ustaz Ismail dan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Fatah. Mereka dan rombongan sedang berada di Kg. Baru. Mereka tidak dapat bergerak kerana polis ramai. Masjid Kg. Baru juga telah ditutup.

Rupa-rupanya, Masjid Jamekpun telah ditutup. Hidup negara Islam!

12.30 tengah hari :
Selepas makan,  Amir dan anak saudaranya pergi  meninjau ke Sogo. Saya dan Dr. Hamdan masih lagi di sekitar Jalan Masjid India. Kami singgah di sebuah kedai makan mamak. Terasa lapar. Makan daging kambing.

Pintu besar Stesen LRT Masjid Jamek telah ditutup.

Pada masa yang sama, saya lihat pihak polis mula bergerak tidak membenarkan orang ramai berkeliaran di kaki lima kedai dan bangunan. Polis semakin banyak.

Polis minta orang ramai jangan berkumpul. Kami nak pergi mana ?

Selepas makan, Dr. Hamdan mengajak saya ke Masjid India. Dalam perjalanan, saya lihat orang semakin ramai. Ada juga kedai-kedai yang dibuka walaupun telah diberi notis dua hari lepas supaya menutup kedai.

Rupa-rupanya, ada arahan supaya kedai-kedai ditutup. Maknanya, kedai ditutup bukanlah atas kerelaan peniaga sebagaimana yang digembar gembur oleh media!
Polis dan jurufotonya pun ramai.


Sampai di Masjid India, orang telah mulai ramai. Di setiap persimpangan, telah dihalangi oleh makhluk bertopi merah. Kebanyakan orang ramai menuju ke Masjid India kerana waktu sudah hampir masuk waktu Zuhur.

Saya mendapat mesej daripada Hj. Azhar. Dia berada di KL Sentral. Di sana ada ramai pimpinan.

12.28 tengah hari :
Saya dapat mesej lagi daripada Hj. Azhar : Mahfuz dan Salahudin kini berada di KL Sentral.

12.40 tengah hari :
Beberapa minit kemudian saya dapat mesej lagi daripada Hj Azhar : Mahfuz dan Salahudin kena tahan. Dibawa ke balai Jinjang !

Saya menghubungi Ustaz Fatah. Dia kata masih berada di Kg. Baru. Dia kata polis semakin ramai dan menangkap sesuka hati orang yang berkeliaran di sana.

Tidak lama kemudian saya mendapat panggilan daripada seorang kawan menyatakan Ustaz Fatah dan rakan-rakannya pun telah ditahan polis !

Meneruskan solat walaupun asap dah banyak !

Selepas mengambil wudhu, kami masuk ke ruang solat dan bersolat sunat. Ruang solat semakin penuh.

1.20 petang :
Azan Zuhur berkemundang. Tenang mendengar azan.
Kemudian bilal melaungkan iqamat. Sebaik sahaja selesai iqamat, tiba-tiba kami terdengar bunyi tembakan bertalu-talu. Saya agak ini mesti tembakan gas pemedih mata.

Memang betul. Bau gas mula menyerap ke hidung kami. Beberapa orang jemaah terus menutup tingkap masjid tetapi baunya masih terasa. Kelihatan beberapa orang jemaah yang terbatuk-batuk.

MasyaAllah, rupa-rupanya pihak polis menembak gas pemedih mata ke arah masjid dalam keadaan kami mulai hendak solat Zuhur..!

Kami meneruskan juga solat Zuhur walaupun dalam keadaan sedikit mata pedih. Selepas itu, Ustaz Sobri Arshad menjadi imam solat hajat. Di dalam doa beliau selepas solat hajat ialah meminta keselamatan kepada semua peserta Bersih dan memohon kepada Allah agar menurunkan hujan !...

Bersambung lagi...

PENIAGA KL RUGI RM40 BILION...?

Posted: 09 Jul 2011 05:51 PM PDT


 
Kuala Lumpur, 10 Julai – Para peniaga di sekitar Kuala Lumpur hari ini mendakwa mereka kerugian hampir mencecah RM 40 billion gara-gara perhimpunan haram BERSIH semalam.
Makcik Ros, seorang peniaga karipap mendakwa beliau kerugian kira-kira RM 56.89 juta selepas perniagaan terpaksa ditutup bagi mengelakkan bertembung oleh peserta perhimpunan haram BERSIH.
"Selalunya Makcik buka jam 8 pagi dekat Central Market, tutup jam 12 tengah hari dengan jualan purata RM 30 juta hari biasa, dan RM 50 juta hari minggu", kata Makcik Ros dengan nada kecewa kepada wartawan PemudaGombak.com yang kehairanan.
Manakala seorang penjaja aiskrim, En Din Yasin, merungut jualannya merosot mendadak daripada RM 7 billion setiap hari, tetapi semalam hanya RM 68.90 sahaja.
Selalunya pada hujung minggu ramai kanak-kanak akan membeli aiskrim miliknya, tapi semalam ia berkurangan.
"Saya amat marah kepada BERSIH", kata En Din Yasin dengan nada tegas.
"Selalunya jualan kami mencecah RM 37 juta sehari, tapi hari ini terpaksa makan sendiri sahaja…", kata Kak Ros dan Pak Jib ketika membuat sidang media kepada wartawan PemudaGombak.com selepas BERSIH.
Peniaga cendol, Pak Jib pula hampir sama ceritanya, beliau menganggarkan kerugian yang dialami semalam kira-kira RM 65 juta untuk cendol biasa, RM 38 untuk cendol special serta RM 96  untuk cendol aiskrim.
"Semalam saya tidak berani untuk membuka gerai cendol saya di Puduraya", kata Pak Jib kesedihan.
Sementara itu, Persatuan Peniaga Roti Canai Kuala Lumpur (PERCOKAI) Encik Ebrehem Alikatak berkata, setakat laporan yang diperoleh lewat petang semalam, anggaran kerugian penjaja-penjaja roti canai seluruh Kuala Lumpur dianggarkan RM 28 billion.
"Ia adalah anggaran sahaja untuk roti canai biasa, dan tidak termasuk roti telur, roti sardin, roti tirai, roti pelempang dan lain-lain", kata Encik Ebrehem Alikatak sambil menepuk meja dan menjegil mata kepada wartawan PemudaGombak.com

Nuffnang