Khamis, 22 Disember 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Perlis Mufti slams NRD for annulling daughter’s citizenship

Posted: 22 Dec 2011 08:20 PM PST

Residents’ group claims RM4b Perak ore hub ‘recipe for disaster’

Posted: 22 Dec 2011 08:18 PM PST

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Melayu mahu dijadikan buruh paksa kerajaan UMNO NAJIB

Posted: 22 Dec 2011 04:52 AM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Anekdot Jom Shopping Bersama Sepang

Posted: 22 Dec 2011 03:53 PM PST

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PAS PANGGIL DR. HASAN ALI, USTAZ NASHA & SAARI SUNGIP BERI PENJELASAN

Posted: 21 Dec 2011 07:29 PM PST


PAS akan memanggil Datuk Dr Hasan Ali, Nasharuddin Mat Isa dan Saari Sungip bagi mendapat penjelasan berhubung beberapa isu berbangkit mutakhir ini, kata ketua peneranganya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

"Penjelasan ini mesti dilakukan, supaya parti tidak lagi perlu membazir masa melayan pertikaian yang timbul akibat kecil hati terhadap sesuatu kesilapan yang kecil, ego berlebihan dan keengganan sesetengah pihak menerima keputusan parti dan jamaah," katanya.

Melihat situasi pilihan raya umum yang semakin hampir, katanya, PAS ingin menegaskan parti tidak akan bertolak ansur dalam sebarang sabotaj sama ada dari dalam mahupun luar yang mengganggu persiapan akhir parti.

"Semua ahli mesti memainkan peranan sebagai 'team player' untuk memastikan jamaah bergerak dalam keadaan baik dan harmoni," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, seluruh tumpuan kerja mesti difokus kepada persiapan akhir ini daripada melayan karenah segelintir pemimpin yang ada berbeza pandangan terhadap dasar parti yang dijamin arahnya oleh Majlis Syura.

"PAS ialah sebuah parti dan jamaah yang berdemokrasi, segala keputusan bukanlah keputusan individu tapi keputusan jamaah.

"Apabila keputusan telah dibuat, dan Majlis Syura telah mengesahkan bahawa keputusan tersebut selari dengan dasar Islam, setiap ahli PAS perlu bergerak pada arah yang sama untuk membawa parti mencapai matlamat yang disasarkan dan memenangkan Islam," tegasnya.

"Kepada ahli-ahli PAS, ingatlah 'apa yang ada ialah hari ini, yang lepas tidak akan datang kembali, yang depan tidak menentu lagi'.

"Oleh itu, pendamkan dendam, buangkan kekecilan hati, ketepikan kepentingan individu dan kembalikan fokus dan bergerak ke depan untuk memenangkan parti," tegasnya.(harakahdaily)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Selangor Sokong Kempen Anti-Lynas

Posted: 21 Dec 2011 01:30 AM PST

SHAH ALAM, 21 DIS : Kerajaan Selangor akan menganjurkan majlis makan malam bulan depan bagi mengutip dana untuk kempen menghalang pelaksanaan projek Loji Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) yang beroperasi di Pahang.

Majlis pada 7 Januari itu di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) merupakan inisiatif permulaan di Selangor yang bakal mengumpulkan pihak prihatin terhadap isu projek loji Lynas di Kuantan.

Difahamkan dana yang dikumpul bakal digunakan bagi menbiayai usaha membawa syarikat Lynas ke mahkamah.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong Keat Ping berkata kempen yang dikenali sebagai 'Anti-Lynas' ini turut mendapat kerjasama daripada barisan pimpinan Exco Selangor lain dan dijangka akan dilaksanakan secara berperingkat oleh negeri-negeri lain.

"Kerajaan Selangor menganjurkan kempen ini sebagai salah satu usaha padu untuk menyokong kempen ini secara berterusan. Saya juga difahamkan majlis makan malam ini akan bergerak ke negeri lain.

Antara pemimpin yang akan menyertai majlis itu adalah Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali dan beberapa pemimpin lain," katanya.

Projek Lamp yang dijadual beroperasi sepenuhnya September tahun ini mendapat bantahan orang ramai di Kuantan dan seluruh negara kerana apabila ia beroperasi kelak ia akan menghasilkan sisa radioaktif thorium yang merbahaya kepada penduduk sekitar.

Pelbagai usaha dilakukan untuk menghalang pembinaan loji itu namun ia sehingga kini tidak diberikan perhatian serius oleh kerajaan negeri.

Loji itu kini dihentikan sementara menantikan penilaian satu panel pro-nuklear yang dilantik Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar (Mosti).

Difahamkan, sekiranya projek itu diluluskan barisan panel tersebut, loji yang dikendalikan Lynas Corporation itu akan menghasilkan sisa radioaktif thorium.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berkata, pihaknya menolak sekeras-kerasnya projek loji berkenaan disebabkan ia tidak selari dengan pembangunan lestari di negeri itu.

Beliau berkata, Akademi Sains semalam memaklumkan kepadanya bahawa negeri itu akan mendapat pelaburan teknologi hijau berkuasa tinggi hasil daripada pemprosesan nadir bumi yang dilaksanakan.

Tambahnya, pihak Akademi mendakwa ia adalah peluang terbaik bagi Malaysia untuk menyertai projek perhiliran berbekalkan teknologi canggih yang pernah dihasilkan.

"Saya ingin menyangkal kenyataan tersebut kerana hakikatnya Malaysia tidak mempunyai nadir bumi yang mencukupi. Malaysia hanya memiliki 0.03 peratus nadir bumi di dunia ini. Maksudnya, nadir bumi yang digunakan itu bukannya datang dari Malaysia, sebaliknya dari Australia dan negara lain.

Justeru, kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Akademi berhubung perkara berkenaan adalah tidak relevan sama sekali," tegasnya.

Sehubungan itu, dana yang diperoleh daripada kempen itu nanti akan digunakan bagi membawa kes tersebut ke mahkamah.

Dalam pada itu, Pengerusi Lajnah Alam Sekitar Malaysia, Zulkefly Mohamad Omar menjelaskan, pembinaan projek loji Lamp bukan sahaja merugikan rakyat, bahkan akan meninggalkan kesan buruk kepada alam sekitar untuk jangka masa panjang.

Ia merujuk kepada pengurusan sisa pepejal dan cecair yang mengandungi elemen radioaktif yang akan menjejaskan kesihatan penduduk di kawasan berhampiran ekoran daripada pencemaran alam sekitar yang serius.

"Bagi kita khususnya dari kalangan pemimpin Pakatan Rakyat, kita melihat bahawa isu alam sekitar dan nyawa rakyat merupakan isu terpenting berbanding isu lain kerana ia melibatkan kehidupan.

Dengan berjayanya projek Lynas di Pahang, tidak mustahil mereka akan membina projek yang sama di negeri-negeri lain memandangkan keuntungan yang bakal diperolehi itu besar.


Sumber: TVSNEWS

Program Atasi Banjir Di Klang Positif

Posted: 21 Dec 2011 01:00 AM PST

KLANG, 21 DIS: Program mengatasi masalah banjir yang diperluaskan ke seluruh kawasan di Klang menunjukkan perkembangan positif.

Masalah banjir di kawasan Klang ini sudah berlarutan sejak 10 tahun lalu sehingga mengakibatkan kerugian yang besar.

Kejadian banjir biasanya akan berlaku apabila hujan lebat sekitar 30 minit.

Oleh itu, satu Jawatankuasa Bertindak Banjir Parlimen Klang ditubuhkan pada 4 Disember 2011. Terdiri daripada 10 orang ahli dan turut mendapat kerjasama daripada Majlis Perbandaran Klang (MPK), Jabatan Pengaliran Saliran (JPS) dan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago.

Ketika ditemui Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Banjir, Yogasigamany a/l Krishnasamy berkata, perkara ini akan diperluaskan ke seluruh kawasan yang sering mengalami masalah banjir seperti di Taman Petaling, Taman Bayu Perdana dan Taman Chi Liung.

"Dalam jawatankuasa ini ada satu pakar pengurusan banjir yang membantu. Kita juga mengadakan beberapa mesyuarat dengan MPK dan kita telah memberikan beberapa cadangan bagi mengatasi masalah ini.

"Antara perkara yang dilakukan adalah melebar dan mendalamkan beberapa longkang dan kerja-kerja telah dibuat hampir sebulan yang lalu. Setakat ini kerja-kerja hampir 80 peratus siap," katanya.

Perancangan jangka pendek yang dikemukakan oleh jawatankuasa bertindak ini adalah mendalamkan dan melebarkan longkang yang sedia ada memandangkan banyak sampah sarap yang terkumpul di situ.

Mengenai langkah jangka panjang, pihak jawatankuasa mencadangkan pembinaan satu kawasan takungan air dan perkara ini masih dalam perbincangan memandangkan projek ini memerlukan peruntukan yang besar.

Sementara itu, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago menyeru warga Klang supaya mengamalkan sistem pembuangan sampah yang tersusun dan bukan menjadikan longkang dan sungai sebagai tong sampah.

Katanya, sebanyak 5,000 risalah kesedaran disebarkan untuk mendapatkan sokongan daripada masyarakat setempat.

"Beberapa bulan kejadian banjir dihadapan pejabat saya. Saya membuat tinjauan di kawasan berhampiran mendapati terdapat kerusi sofa, pasu bunga selain botol-botol yang dibuang ke dalam longkang yang menjadi punca banjir.

"Bukan sahaja rumah tangga, sebaliknya pengusaha restoran dan industri turut menjadikan longkang sebagai tempat untuk menyelesaikan masalah mereka tetapi menjadi masalah kepada masyarakat," katanya.


Sumber: TVSNEWS

MB: PBT Perlu Jadi Penggerak Golongan Belia

Posted: 18 Dec 2011 01:30 AM PST

PETALING JAYA 18 DIS: Pihak berkuasa tempatan yang terdiri dari Majlis Perbandaran dan Majlis Bandaraya di seluruh Selangor perlu menjadi tenaga penggerak ke arah membentuk dan membantu golongan belia.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata walaupun bukan mudah untuk mengumpul dan mendekati golongan belia yang mempunyai pelbagai kehendak dan citarasa namun usaha harus digerakkan secara bersepadu.

"Belia perlu di arah kepada hala tuju sesuai dengan inspirasi negeri yang mahukan golongan belia terlibat dalam setiap bidang.

"Selangor telah memperuntukkan RM60 juta dalam belanjawan negeri 2012 untuk pembangunan belia termasuk pembinaan usahan muda, kemudahan sukan dan riadah serta pendidikan." kata beliau ketika menyampaikan ucapan di Majlis Makan Malam dan Anugerah Penggerak Belia Tempatan (PeBT), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) 2011 malam tadi.

Menurut Khalid lagi, semua majlis daerah perlu bersiap sedia dalam mengatur pelbagai program untuk golongan belia memandangkan Selangor mempunyai golongan belia paling ramai.

"Kita perlu menerima hakikat bahawa terdapat ramai belia dari luar yang datang bermastautin di Selangor dan seluruh majlis daerah perlu melengkapkan pasarana untuk golongan ini." ujar beliau.

Sehubungan itu Khalid memuji usaha MBPJ yang telah memulakan usaha mendekati golongan belia dengan pelbagai usaha.

Di Majlis tersebut Khalid telah menyampaikan hadiah kepada 11 penerima dari seluruh zon MBPJ dalam pelbagai kategori.

Lebih Senang dan Murah Untuk Berniaga Di Bawah Pakatan Rakyat

Posted: 18 Dec 2011 01:00 AM PST

SHAH ALAM 16 DIS : Kajian seorang Pakar politik-ekonomi Universiti Malaya, Prof Edmund Terence Gomez mendapati rata-rata usahawan Melayu di Selangor mengatakan lebih senang menjalankan perniagaan di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat berbanding di era Barisan Nasional.

Laporan itu menyebut, usahawan mengatakan kos operasi perniagaan dibawah Pakatan lebih rendah kerana tidak perlu membayar "komisyen" kepada pihak-pihak tertentu untuk mendapatkan lesen atau mendapat konsensi projek.

Amalan sedemikian lazimnya berleluasa semasa pentadbiran BN.

Jelas Edmund lagi, situasi ini mencerminkan realiti persekitaran perniagaan negara di mana usahawan Melayu yang tulen dan berdaya-saing sering diketepikan oleh dasar dan pentadbiran BN.

Hanya usahawan yang mempunyai hubungan dengan pemimpin-pemimpin Umno mendapat faedah daripada dasar-dasar kerajaan.

"Akibatnya, golongan usahawan Melayu yang tulen terpaksa bersaing bukan sahaja dengan usahawan dari komuniti lain, tetapi dengan golongan usahawan yang ada kaitan dengan Umno.

"Jadi di sini kita nampak PKR (Parti Keadilan Rakyat) mendapat sokongan daripada golongan ini kerana mereka disisihkan daripada mendapat akses kepada dasar, konsensi dan projek kerajaan," kata Edmund.

Beliau berkata demikian di dalam satu sessi forum ekonomi bertajuk "Malaysia's Economy : Are We Heading in the Right Direction?" (Ekonomi Malaysia : Adakah Kita Berada di Halatuju Sebenar?) di sini, baru-baru ini.

Turut hadir majlis tersebut pengarah eksekutif kumpulan pemikir Research for Social Advancement (REFSA) Teh Chi-Chang dan pakar ekonomi Dr Cheong Kee Cheok dari UM.

Exco Selangor Teresa Kok bertindak selaku moderator.

Edmund menerangkan, walaupun Dasar Ekonomi mempunyai matlamat yang murni, iaitu untuk membasmi kemiskinan dan mengurangkan jurang pendapatan antara komuniti di Malaysia, ia tidak menepati sasaran.

"Semasa pemerintahannya, (bekas Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir telah membelanjakan berjuta-berjuta ringgit untuk membentuk kelas kapitalis Melayu.

"Namun pada hari ini, tiada satu pun perniagaan Melayu yang tersenarai sebagai 10 perniagaan terbesar di Malaysia," katanya.

Persoalan sebenarnya sekarang, Edmund berkata, adalah bukan tentang jurang pendapatan antara komuniti. Ia adalah tentang jurang pendapatan dalam sesuatu komuniti itu sendiri.

"Kita tengok, walaupun dibawah Dasar ekonomi Baru(DEB), negeri-negeri yang masih mencatat kadar kemiskinan yang tinggi, seperti Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah adalah negeri yang majoriti penduduknya Melayu," jelasnya.


Sumber: TVSNEWS

Selangor Akan Pertahan Kecemerlangan Pentadbiran

Posted: 17 Dec 2011 01:00 AM PST

TANJONG KARANG, 16 DIS: Kecemerlangan Selangor di bawah teraju Pakatan Rakyat (Pakatan) diteruskan apabila berjaya menarik minat pelabur yang memberangsangkan untuk tahun 2011.

Sehingga Ogos tahun ini, Selangor berjaya mencatatkan jumlah pelaburan berjumlah RM6 billion.

Perkara ini diumumkan sendiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika menyampaikan amanat di hadapan 250 orang penduduk setempat bersempena Rapat Rakyat bersama rakyat Tanjong Karang.

Menurut Abdul Khalid, prinsip telus, amanah dan berkeupayaan yang diamalkan selama ini menjadi pemangkin untuk pimpinan negeri melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat.

"Kita juga buktikan pengurusan kita telah menarik ramai pelabur untuk melabur dalam Negeri Selangor.

"Dalam tahun ini sehingga Ogos, lebih daripada RM6 Billion dilaburkan di dalam negeri Selangor.

"Jadi angka-angka ini menunjukkan bahawa pentadbiran kita diterima oleh pelabur-pelabur,"katanya.

Mengulas lanjut, satu ketika dahulu Selangor yang ditadbir oleh Barisan Nasional selama 50 tahun sebelum Pakatan mengambilalih tampuk pemerintahan berada di tahap yang tidak sepatutnya memandangkan negeri ini mempunyai hasil yang banyak.

Namun, beliau berjaya menangkis segala tomahan yang dilemparkan pihak pembangkang negeri yang selama ini hanya berani memperlekeh kreadibiliti pentadbiran Pakatan.

"Saya tahu Umno-BN cakap dia (Pakatan) tidak boleh. Kita sudah urus negeri 50 tahun mcm mane dia nk urus. Pejabat pun dia tidak tahu.

"Alhamdulillah, saya berterima kasih kepada Umno/BN bukan kerana apa, kerana dia tidak menjaga negeri dengan baik, maka nampak saya lebih pandai daripada dia(Umno-BN),"katanya lagi.

Sementara itu, Pakar Perundangan yang juga tokoh akademik negara, Prof. Dr Abdul Aziz Bari berkata, Pakatan bukan sahaja perlu berkuasa di peringkat negeri malah di Putrajaya.

Ini memandangkan negara kini seolah-olah tidak ada undang-undang ditambah dengan kegagalan kerajaan menangani beberapa persoalan termasuk memansuhkan Akta Tahanan Tanpa Bicara (ISA) dimana terbaru 13 orang ditahan dibawah akta tersebut.

"Begitu juga dengan persoalan penarikan semula undang-undang darurat, tertinggal satu. Entah sengaja entah tidak saya tidak tahu.

"Seperti yang disebut oleh YB Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), bahawa kita masih ada satu lagi pengisytiharan darurat yang belum ditarik balik yakni Pengisytiharan Darurat tahun 1964.

"Sebab itu, Karpal Singh adalah benar dimana kita masih berkonfontasi dengan Indonesia, sebab pengisytiharan darurat yang pertama itu, adalah bertujuan untuk menangani darurat dengan Indonesia dan itu masih belum ditarik balik," katanya.

Katanya pengisytiharan darurat yang ditarik balik adalah tahun 1966 (krisis politik Sarawak), tahun 1969 (13 Mei) 1977 (Krisis Politik Kelantan).

Beliau memaklumkan pengisytiharan darurat ini juga yang digunakan oleh kerajaan untuk memansuhkan Pilihanraya Kerajaan Tempatan.

Aziz Bari turut menyatakan sokongan terhadap tindakan kerajaan negeri untuk tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) pada pilihanraya umum akan datang walaupun Parlimen dibubarkan.

Mengulas lanjut katanya, situasi ini bukan kerana takut sebaliknya merupakan merupakan satu budaya politik yang baru supaya pilihanraya itu tidak dijadikan sebagai Ambush Election (Pilihanraya Serang Hendap).

"Saya sangat bersetuju dan menyokong dengan ura-ura beliau untuk tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor meskipun Parlimen dibubarkan," katanya.

Beliau juga bersetuju dengan kenyataan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini yang menyebut mandat diberikan rakyat adalah lima tahun supaya segala janji dan perancangan yang diatur dapat dilaksanakan dan dipenuhi.

Beliau turut berharap agar negara dapat menyaksikan dimana dewan itu dibubarkan dengan sendirinya setelah genap lima tahun mengikut perkiraan daripada hari pertama dewan itu bersidang.

Sekadar memberikan pendapat, Aziz Bari memberitahu masa terbaik untuk diadakan pilihanraya di Selangor adalah pada tahun keempat.


Sumber: TVSNEWS

Anwar : Hampir 70% Bawah 25 Tahun Menganggur

Posted: 16 Dec 2011 01:00 AM PST

KUALA LUMPUR 16 DIS: Kesan dari pemborosan, salah urus dan ketirisan dalam kerajaan sekarang telah mengakibatkan hampir 70 peratus generasi muda di bawah 25 tahun tiada pekerjaan.

Menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tanggungjawab pemerintah bukan sekadar menyediakan ruang pelajaran yang baik dan sempurna tetapi perlu bertanggungjawab menyediakan peluang pekerjaan bagi menjamin kesejahteraan rakyat.

"Lebih dari 342,198 golongan tidak bekerja telah mendaftar dengan Kementerian Sumber Manusia setakat Ogos 2011, manakala 69.1 peratus adalah dibawah 25 tahun.

"Kalau dimasukkan mereka yang berumur 30 tahun pula nilainya hampir 90.1 peratus. Dan 51.4 peratus dari golongan ini adalah bekas graduan yang sekurang-kurangnya pemegang diploma," kata Anwar di majlis ucaptama Debunking ETP: Widening Income Gap (Menjawab ETP : Melebarkan Jurang Pendapatan) malam tadi.

Katanya, angka tersebut hanya melibatkan dikalangan mereka yang berdaftar.

Menurut Anwar, kesan dari tekanan terhadap generasi muda ini akan mengakibatkan generasi penerus berada dalam keadaan merbahaya.

"Ini amat membimbangkan kita, keutamaan perlu diberi penekanan kepada golongan muda ini dalam usaha memberi latihan kemahiran yang tidak memilih kaum, bangsa dan fahaman politik.

"Kita tidak mahu lagi melihat generasi muda ketiadaan pekerjaan disebabkan oleh kerajaan yang ada sekarang terlalu boros dan salah urus negara hingga anak-anak muda ini tidak mempunyai masa depan," jelas beliau lagi.

Katanya lagi dalam bancian pada 2009 yang mengambil maklumat dari 24,000 majikan dengan 1.3 juta pekerja mendapati 33.8 peratus memperoleh pendapatan dibawah RM700 sebulan.

Berdasarkan angka tersebut menurut beliau menunjukkan hampir 34 peratus dari pekerja di negara ini mempunyai pendapatan dibawah paras kemiskinan.

Sehubungan itu katanya usaha Pakatan Rakyat memperuntukan gaji minima RM 1,500 sebulan sebagaimana tercatat dalam Buku Jingga bertujuan membebaskan golongan pekerja dari belenggu kemiskinan.


Sumber: TVSNEWS

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


PSG tells HA to stop media tirade against PAS

Posted: 22 Dec 2011 07:05 AM PST

Former Selangor PAS commissioner Hasan Ali was delivered another sharp rebuke today by PAS secretary general Mustafa Ali, telling the Selangor state Exco to stop using the media to criticise the Islamic party and emulate former deputy president Nasharudin Mat Isa by coming clean and shutting the door at UMNO.
Speaking to reporters, Mustafa who had earlier accused Hasan of dancing to UMNO's tune, said he would himself stop airing his views on Hasan if the latter stops issuing public statements on PAS, which Mustafa described as baseless criticism.
"When he makes wild claims, of course other PAS leaders would answer him back for the sake of the party. To stop this feud, it is simple. Hasan needs to stop talking. Then I too will stop talking as there will be no need to respond to his statements," said Mustafa.
Hasan, who had been given wide coverage by UMNO-owned media, again spoke to TV3 last night in what is being seen by many as a prelude to his impending defection.
Among others, the one-time television motivational speaker claimed that the 'professionals' now outnumber the ulama in PAS. He also poured scorn on the party's benevolent state concept agreed during PAS Muktamar in June, claiming that PAS had deviated from its Islamic struggle.
Although both Hasan and Nasharuddin echoed each other in their views, the latter yesterday made it clear that he would remain loyal to the Islamic party and dismissed speculation that he would jump ship.
In contrast, Hasan revealed that  he had agreement with the views of Malay right-wing politician Zulkifli Noordin, who left PKR last year citing his "love for Islam". Zulkifli had since embraced UMNO's Perkasa and accused PKR de-facto leader of sodomy.

Nik AzizHasan's claim of defending the ulama in PAS however did not impress the party's shura (Consultative) council leader Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, who said he would be the first to speak out if indeed Hasan's allegations were true. 

"Hence, the allegation that the benevolent state introduced by PAS president had deviated from the original struggle is nonsense," said the Kelantan Menteri Besar in a statement.
Mustafa, meanwhile, reiterated his earlier claim that Hasan fell victim to UMNO's game.
"Being trapped in UMNO's agenda does not need one to quit PAS and join UMNO. If the person had quit the party and joined UMNO, he would not be taken seriously by and his allegations will not have any influence on PAS members as he is no longer believable.
"The more dangerous trap that every member and leader must realise is when one continues to stay in the party and makes many baseless allegations against PAS and its principle. If this happens, the individual not only can influence the enemy but at the same confuse his own members with his baseless claims," stressed Mustafa, who disagreed with the suggestion that Hasan would join UMNO.
"I don't think UMNO will accept him as well. I was ready to forgive him... but when he criticised the party and made baseless statements against the party, I cannot forgive... I cannot keep quiet," said the veteran PAS leader from Terengganu.
Mustafa's latest statement comes in the wake of an announcement by information chief Tuan Ibrahim Tuan Man that the party would call Nasharuddin, Hasan and Selangor PAS information chief Saari Sungip to explain their recent media statements.
"With the general election looming, PAS will not tolerate any sabotage whether internal or external that could affect the party's final preparation," said Tuan Ibrahim, who reminded members to embrace teamwork.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on MAS paid 8 month bonus in 2010 to Firefly staff! by MAS Guy

Posted: 22 Dec 2011 01:57 AM PST

The Crony At Work

you are right. Cakap nak protes akhirnya jadi pengecut. Kena Sleeping Pill tidur aje.

Thank you YB for highlighting MAS plight. Without YB, MAS will be gone and the collaborative framework would have taken a different shape. more routes and services will be cut. The union leaders must wake up. Stop playing the hide and seek games. We the staff have had enough of you.

Comment on MAS paid 8 month bonus in 2010 to Firefly staff! by JJ

Posted: 21 Dec 2011 11:35 PM PST

Well that is why your name is “the crony at work”. Because you have dumb head only working inside your brain draining out to be brain….less……

Comment on MAS paid 8 month bonus in 2010 to Firefly staff! by The crony at work

Posted: 21 Dec 2011 07:42 PM PST

JJ

what is the point of unions and associations barbrequed AJ and Rashdan? promised of picket in early September and then early December. Now end December! semi cakap aje. The members should barbecued the union leaders on sleeping pills.

Actions and actions now otherwise AJ and Rashdan will carry on cutting routes for the benefits of others under the so-called New Business Plans. It is also parts of the buiness plans to lie and twist. Hence the 8 months bonus has shown what these two idiots are all about. Throw these two out from MAS then MAS will have a chance of being saved.

Plug the leakages and it is itself a form of cost cutting. But these two idiots are not interested. They want to find an easy way out.

Comment on MAS paid 8 month bonus in 2010 to Firefly staff! by Anak Malaysia

Posted: 21 Dec 2011 07:31 PM PST

Kamal….lu pun mcm itu Pariah TF, AJ dan Danny….sial. Kau ni baruah TF ke? Agaknya kau ni salah seorang daripada mereka bertiga.

MAS staff from management to graded staffs are very concern for their beloved company which they have work with for many many years but then Khazanah just dumb some idiots into MAS and kill all the hope of 20K staffs who work and slog hard for the company.

Now it seems that MAS will only be joining Oneworld in september 2012 which is far too long to wait. it’s been 5 months since those idiots came into MAS and had 2-3 townhall but yet these idiots couldn’t answer simple questions from staffs like what’s the direction of the company now.

So what have they been doing since coming into MAS 5 months ago???? Nothing but cut routes and talk about migrating staffs from subang to klia. AJ & Danny you guys better leave MAS and join Pariah TF in AA coz that Pariah needs both of you more. Baik kamu berdua fikir baik-baik sebab sekarang kamu berdua dan keluarga kamu semua tengah makan du.t dan rezeki yang tak halal oleh semua staffs MAS dan juga RAKYAT.

Comment on Teks ucapan di Parlimen terhadap “Gang of Two” by JJ

Posted: 21 Dec 2011 07:03 PM PST

To MAS, you’re fu**king stoopid to even suggesting privatising MAS. If you dunno the cause and effect of privatising, I suggest you sealed your mouth from ear to ear because once you open your bloody mouth such as suggesting privatizing MAS, you are the sampah to the country!! Privatising is the beginning of hiring and firing…you idiot. You, the idiot representing the KON SuLTAN who tried earnestly making money from MAS via stoopid suggestion. Orang bodoh cakap bodoh…tak tahu jangan masuk campur. Otak kosong jangan cuba buka mulut lebih-lebihan…pergi mati lebih baik!!

Comment on MAS paid 8 month bonus in 2010 to Firefly staff! by JJ

Posted: 21 Dec 2011 04:48 PM PST

AJ and Danny were barbequed well by all unions and associations……

SUARA PERAK

SUARA PERAK


GESA UMUM STATUS TANAH

Posted: 22 Dec 2011 12:21 AM PST

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Announcing Traffic Improvement plan

Posted: 22 Dec 2011 09:01 AM PST


As reported in Nanyang

年终长假处处塞车 游槟旅客创纪录


2011-12-22 15:25

拉占(左)向林冠英与黄汉伟(右)讲解提升要道的工程进展。

(槟城21日讯)从到处大堵车显示,槟城在年终长假迎来有史以来最多的游客!

槟州首席部长林冠英表示,他相信在这次的年终长假,前来槟城游玩的游客,特别是外州游客已创下纪录。

"虽然这是好事,但我们不能因此而不理会堵车的问题。"

他今日在行政议员黄汉伟陪同下聆听槟岛市议会工程师拉占汇报槟城各要道的交通提升工程进展时这么表示。

他说,槟州政府正与槟岛市议会在槟岛多个要通,包括青草巷、峇都兰樟路、天德大道、亚依淡路、苏格兰路、以及哥德路进行总耗资3700万令吉的各项包括提升工程,包括加宽道路的工程。

他说,这些工程一些已完成,一些将近完成,另一些刚开始进行,相信在2013年可全部竣工。

公交工具非管辖范围

提到通过公共交通工具以解决交通堵塞的问题时,他说,槟州政府当然了解公共交通工具在这方面的重要性,但问题是,公共交通工具不属州政府所管。

"很多人因不知道而指责我们,如果槟州政府有权管理公共交通工具,我们愿意承担这个责任。"

Merasmikan program Berkhatan di Kampung Shaik Madar

Posted: 22 Dec 2011 08:33 AM PST
ADUN Air Itam, YB Wong Hon Wai, melancarkan program berkhatan di Kampung Shaik Madar.

Bersama Ketua Menteri di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang

Posted: 22 Dec 2011 08:10 AM PST


彭文寶、黃漢偉、王國慧、阿都瑪烈、劉子健和林峰成週三到法庭相挺,得知勝訴後與林冠英、佳日星舉手慶祝勝利。

檳州首席部長林冠英起訴《馬來西亞前鋒報》勝訴,獲賠20萬令吉,並承諾將這筆錢用在公益用途。

Chief Minister Lim Guan Eng walked out jubilantly after winning the defamation suit against Utusan. The line-up of Exco members there to support CM Lim Guan Eng are YBs Chow Kon Yeow, Wong Hon Wai, Abdul Malik Kassim, Lydia Ong, Phee Boon Poh, Lim Hock Seng and Lau Choo Kiang. The judgement was delivered by Justice George Varughese. CM Lim was awarded RM200,000 in aggravated damages and the defendant, Utusan Malaysia was ordered to pay RM25,000 costs. CM Lim has pledged that he will donate the money to charitable organisations when the case is settled. At the moment, according to CM Lim's lawyer Jagdeep Singh, the defendant may still appeal. CM Lim thanked his lawyer Jagdeep Singh who has handled the defamation case against Utusan. In closing,CM Lim said, "We thank God that truth is uphold."

Lawatan ke Seberang Perai Utara

Posted: 22 Dec 2011 08:07 AM PST


Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Lim Guan Eng mengadakan lawatan kerja satu hari ke Seberang Perai Utara bersama YB Wong Hon Wai, YB Lim Hock Seng dan YB Abdul Malik Kassim. Antara tempatan yang dilawat ialah Pasar Bisik di Penaga - sempadan antara Pulau Pinang dan Kedah.

Seperti yang dilaporkan di Sinchew Jit Pao

訪瓜拉姆拉漁村獲熱烈歡迎‧林冠英蒞巫統強區"紅不讓"

北馬

2011-12-21 17:50

林冠英(左3)親切問候漁民,並瞭解漁民的作業情況,左一及二為黃漢偉及阿都馬烈,左四為民聯本那牙協調員拉西迪。(圖:星洲日報)

2 of 2

(檳城‧北海)連續2天到訪威北頒發撫恤金及出席民聯大型講座會後,檳州首席部長林冠英昨日(20日)再率隊深入威北的巫統強區,與當地漁民交流之餘,也前往一所清真寺頒發校服給貧寒子弟,受到不少友族同胞的熱烈歡迎。

村民熱情首長滿笑容

這也是林冠英首次深入威北本那牙及檳榔東海一帶訪問,更是第一次踏入"耳語交易"漁獲市場,林冠英一行人的"突然"到訪,頓時在該市場造成小轟動,甚至有人還高喊"冠英來了、冠英來了",村民的熱情迎接讓首長臉上掛滿笑容。

林冠英此次是在檳州財政司拿督莫達的陪同下,率領大批官員包括威北縣長尤斯尼、威省市政局秘書羅查里、檳州行政議員阿都馬烈、林峰成及黃漢偉等乘搭巴士下鄉拜訪人民,並與多名威北區民聯協調員參觀瓜拉姆拉"耳語交易"漁獲市場。

林冠英較後也會見了威省漁民協會主席馬哈帝及該協會經濟局主任羅斯里,以瞭解當地漁民的情況和心聲。

指漁獲市場可發展成景點

在親身走了一圈"耳語交易"漁獲市場,並感受到現場的熱鬧氣氛後,林冠英認為該漁獲市場有望發展成為威北旅遊景點,並要求威北縣長與威省漁民協會開會討論,為該市場擬定發展籃圖。

他也希望威北縣署與漁民協會兩造所策劃的未來發展計劃,能在瓜拉姆拉防洪工程完工後展開,使這座"耳語交易"漁獲市場得以恢復過去的輝煌和風光景況,最終進一步提高漁民的收入。

馬哈帝:待防洪工程後啟動
盼漁獲市場展開擴建計劃

另一方面,馬哈帝受詢時說,該漁民協會希望能在瓜拉姆拉"耳語交易"漁獲市場展開擴建計劃,使該市場得以全新面貌吸引更多國內外遊客的到訪,為當地漁民及村民帶來更大的經濟效益。

不過,他說,這項發展計劃必須在瓜拉姆拉防洪工程完工後才能展開,除了擴建"耳語交易"漁獲獲市場的建築物,該協會也希望能在瓜拉姆拉興建一間漁獲餐館,同時提昇當地的各項建基設施,包括道路及停車位。(星洲日報/大北馬)

Pakatan Rakyat Government promotes multi-culturalism

Posted: 22 Dec 2011 07:59 AM PST


As reported in Kwong Wah.

YB Wong Hon Wai said that Pakatan Rakyat promotes multi-culturalism. He cited the example of the multi-languages road signs in the George Town Heritage Area and the newly-installed signboard for Air Itam market.

黃漢偉:民聯執政檳城大力推行多元文化政策
二零一一年十二月十八日晚上六時三十七分

(檳城18日訊)檳州行政議員黃漢偉指出,自民聯於2008年執政以來,已大力推行多元文化政策,這包括在檳城喬治市古蹟區內置放多語路牌。

他說,此外,亞依淡菜市場也已置放四種語文的招牌,即國文、英文、華文及淡米爾文四種語文。 他強調,檳州民聯政府已體現推廣多元文化的政策,以抗衡單元文化。 他是於週六晚上在檳榔嶼鄭氏滎陽堂120週年慶典聯歡宴會上,致詞中如此指出。 儀式上,受邀致詞者尚包括工委會主席準拿督鄭榮興,檳榔嶼鄭氏滎陽堂主席鄭友奇,馬來西亞鄭氏滎陽堂總會長拿督鄭金城及檳州華人大會堂主席拿督藍武昌。

藍武昌致詞中指出,華堂有關心及監督政府政策的使命,因為由於民意的求變,我國公共服務領域已受到社會進步洪流的衝擊,而政府制定"退出"政策,公務員如果表現不好,將不能像以往一樣保住鐵飯碗。

他認為,政府制定的"退出"政策,將可消除公務員傲慢態度及改掉他們一手遮天的弊病,例如臨教簽署合約,在未經教育部指示下,官員已自作主張,所以,這種行為應該徹底糾正。

鄭榮興致詞中指出,有海水的地方就有華人,有華人的地方會有鄭氏宗親,這可說是滎陽鄭氏遍天下,而在全球化世界裡,鄭氏宗親必要加強聯繫,凝聚力量。

鄭友奇致詞中指出,該堂是從當初一間平房發展到今日擁有巍峨大廈,而且更再接再厲推展教育慈善基金,這首先必須感謝4位德高望重功臣,即顯乙、富欽、達源及已故顯榮宗長的大力支持及無私的奉獻,其次是全體宗親慷慨解囊和眾志成城的精神。

鄭金城致詞中指出,在各州鄭氏宗親會的支持及配合下,總會的會務才得以順利推展,而他希望在往後,這種精神能夠延續,把總會會務推向另一個高峰。

黃漢偉鼓勵青年一定要超越上一代

Posted: 22 Dec 2011 07:45 AM PST


As reported in Sinchew. While opening the musical camp for NGC group, YB Wong Hon Wai encourages the youth to be creative and dare to be different.

黃漢偉鼓勵青年一定要超越上一代

由星洲日報大北馬于 2011年12月22日22:00 发布

第十九屆北工站新浪潮歌曲創作營開幕人黃漢偉行政議員說,雖然目前的社會體制壓抑創意,但他鼓勵青年一定要超越上一代,讓社會繼續前進。

"年輕人需要在體制外內提出自己的看法,需要超越父母那一代,社會才能前進。"

黃漢偉前晚為第十九屆北工站新浪潮歌曲創作營致開幕詞時,發表上述談話。出席嘉賓包括北工站創立人黃喜光、顧問梁傑權、林維安、主席徐酈玲、籌委會主席葉怡均、營長林家成、星洲日報檳吉玻業務開發主任賀世敏。

黃漢偉說,很多大學生都很有主見,我國有創作的天地,只是被目前的制度管制,這對創作不好。

"之前,穿黃衣也被視為犯法,國家文學家朗誦詩歌也被警員逮捕。"

他說,當年在國大求學時,國大內也有歌曲創作坊,但卻像地下組職,需在校外才能辦活動。

黃漢偉也摘取香港作詞人林夕的看法,指創作需取材自普通生活,才能交織出引起眾人共鳴的作品。

今屆創作營主題為"星光傳奇",於本月21日至24日在韓江學院舉行,由北工站主辦,韓江播音人及星洲日報協辦。共有47名來自北馬,一名來自馬六甲的中學營員。

★賀世敏說,現今青年擁有了更大的虛擬世界舞台,但在創作中卻缺乏原始的純真。


他說,本地歌曲創作曾在八、九十年代發光發熱,但漸漸走下坡,現代的歌曲,變得更注重包裝。

"創作者需要舞台,相比前輩,現代的青年在網上都擁有了自己的空間。"


北工站新浪潮歌曲創作營一度吸引不到青年參加,這令賀世敏感到擔心。他喜見今屆人潮回流,希望主辦單位加油,讓本地創作之火重燃。

Nuffnang