Jumaat, 9 November 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Hiring discrimination study: A half-finished product — Koon Yew Yin

Posted: 09 Nov 2012 05:05 PM PST

Labis is where MCA’s haunted past may cause a GE13 disaster

Posted: 09 Nov 2012 05:01 PM PST

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


Dana Politik: Realitinya

Posted: 09 Nov 2012 06:16 PM PST
​APABILA Datuk Seri Nazri Aziz mengumumkan di Parlimen mengenai keputusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SRPM) dan Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah (ICAC) Hong Kong yang membersihkan Datuk Seri Musa Aman daripada dakwaan rasuah, saya pantas tersenyum sinis: sewajarnya pembangkang berada dalam keadaan serba salah ketika ini.
Jika sebelum ini mereka rancak `menyerang' Musa atas dakwaan penyalahgunaan kuasa dan rasuah, pengumuman itu nyata mengubah strategi mereka kepada `serangan melampaui prasangka'.
Beberapa hari selepas pengumuman itu, pembangkang dengan mudah mengalih serangan daripada Musa kepada sumbangan politik bagi UMNO. Kali ini, antara kutukan kedengaran ialah menyifatkan sumbangan itu sebagai tidak munasabah, tidak boleh diterima dan Suruhajaya Siasatan Diraja (RCI) mesti dibentuk serta-merta.
Sementara saya tinggalkan pembangkang dengan agenda mereka, mari kita kupas satu persatu kebenaran di bawah lapisan politik Malaysia. Rakyat Malaysia dibenarkan menyumbang wang kepada parti politik pilihannya, malah kepada sesiapapun yang dimahukan. Jika penyumbang enggan identitinya didedahkan, permintaan itu mesti dipenuhi selagi sumbangannya tidak menyalahi undang-undang.
Bagaimanapun, dunia pembangkang berpusat kepada suasana ketidakadilan dan pilih kasih. Izinkan saya jelaskan. Apabila UMNO menerima sumbangan, identiti penyumbangnya mesti didedahkan segera. Bagaimanapun, pernahkah anda mendengar pembangkang mengumumkan sumber derma yang diterima sekata ini? Kita tahu mereka juga menerima sumbangan politik daripada pelbagai pihak. Anda lihat ironinya?
Sebagai contoh, kita ambil ibu pejabat baru DAP bernilai jutaan ringgit di Pulau Pinang. DAP membinanya dua tahun selepas memerintah Pulau Mutiara. Ibu pejabat DAP itu dilapor bernilai kira-kira RM3.5 juta. Menurut Pengerusi DAP Pulau Pinang, duit berkenaan adalah hasil sumbangan dan jutaan ringgit sudah dikumpul setakat ini.
Apabila saya tanya seorang pemimpin kanan DAP di laman Twitter mengenai pembiayaan bangunan itu, beliau menjelaskan ia dikumpul daripada penyokong setiap DAP. Agak menarik juga apabila individu memberi wang kepada DAP, ia dinamakan `sumbangan ikhlas' tetapi apabila sumbangan sama dilakukan terhadap UMNO, pembangkang pantas menuduh UMNO mengamalkan kronisme, rasuah dan penyalahgunaan kuasa.
Ironinya, ketika pembangkang menuduh Musa menjarah dan merampas kawasan kaya dengan balak di Sabah, ketegasan Ketua Menteri Sabah itu dalam melindungi  balak dan hutan daripada diceroboh pihak tidak bertanggungjawab menjadikan Musa jaguh di kalangan kumpulan pencinta alam sekitar di seluruh dunia. Semua pertubuhan berkenaan terus-menerus memuji program dilaksanakan Musa dalam melindungi hutan. Kawasan hutan yang ditanam semua dengan pantas di bawah pentadbiran Musa, membolehkan kawasan yang dibalak kembali subur dengan hutan baru dalam tempoh 30 tahun.
Malah, sepanjang menjadi Ketua Menteri, Musa mewartakan lebih banyak kawasan hutan yang kaya dengan balak dan meletakkannya di bawah perlindungan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memastikan tiada Ketua Menteri termasuk dirinya sendiri, memberi kebenaran secara peribadi untuk membalak di kawasan dilindungi tanpa kebenaran DUN!
Ketegasan sama ketara dilihat menerusi cara Musa menangani simpanan besar negeri merangkumi arang batu, silika, emas dan batu kapur yang berpotensi menghasilkan pendapatan berbilion ringgit jika dilombong.
Apabila ditanya mengapa beliau menghabiskan tenaga dan wang melaksanakan agenda pemuliharaan dan tidak memanfaatkan sumber berkenaan yang boleh meningkatkan pendapatan negeri, Musa menjawab: "Tak apalah, sekarang ini, Sabah dilimpahi dengan pendapatan hasil daripada minyak. Biarlah kita pelihara hutan dan sumber galian bagi masa depan anak cucu kita."
Jika anda mempercayai segala dakwaan pembangkang di Parlimen, anda akan beranggapan sumber kewangan Sabah berada dalam genting - dikendalikan oleh pemimpin yang menyeleweng dan menyebabkan jutaan rakyatnya merempat manakala masyarakatnya kucar-kacir.
Gambaran itu jelas jauh menyimpang daripada kebenaran. Hakikatnya ialah menerusi kepemimpinan Musa sebagai Ketua Menteri, pertumbuhan Sabah melonjak dengan ketara. Simpanan tunai negeri berada di kedudukan paling tinggi dalam sejarah, melepasi dua negeri paling maju di Malaysia (Selangor dan Pulau Pinang) dan berkembang dengan konsisten. Jika Ketua Menterinya mengamalkan rasuah seperti dakwaan pembangkang, sudah lama Sabah menjadi papa kedana. Ini kerana bukan sukar mengaut kekayaan negeri jika anda memiliki sikap sebagai `penyedut hampagas' seperti didakwa pembangkang.
Selain daripada simpanan tetap, Sabah turut mencatat sejarah tersendiri apabila Musa membentangkan Bajet Negeri bagi 2012 berjumlah RM4 bilion. Ia adalah angka terbesar dalam aspek pendatangan dan peruntukan, sekali lagi mengatasi Bajet Selagor dan Pulau Pinang. Bagi menambah pencapaian cemerlangnya, Laporan Ketua Audit Negara menyebut Kerajaan Negeri Sabah pimpinan Musa sebagai negeri yang memiliki asas dan pengurusan kewangan terbaik buat kali ke-12 berturut-turut. Dalam hal ini, sudah tentu pembangkang mengabaikan fakta berkenaan.
Walaupun tiada undang-undang khusus melarang penyokong memberi sumbangan kepada parti politik, SPRM dengan jelas menegaskan kepada semua parti politik bahawa sumbangan tunai yang diterima sebagai derma mesti direkodkan, dimaklumkan kepada pucuk pimpinan parti dan disertakan dalam proses audit, termasuk oleh SPRM. Itulah yang dilakukan oleh UMNO Sabah.
Sudah kerap saya dengar pembangkang memuji ICAC Hong Kong di Parlimen sebagai agensi membanteras rasuah terbaik di dunia. Malah, mereka turut mendesak SPRM mencontohi kaedah ICAC dalam menjalankan siasatan antirasuah. Malangnya, apabila ICAC sama membebaskan Musa, pembangkang dengan lantang menyifatkan keputusan itu sebagai `meragukan' dan `di luar kebiasaan'. Itu lancang namanya!
Harus diakui semua parti politik termasuk pembangkang, menerima derma dan sumbangan daripada penyokong. Jika tidak, bagaimana mereka boleh melaksanakan pelbagai kegiatan parti di seluruh negara yang perlu dilakukan secara berterusan sepanjang 5 tahun selang pilihan raya?
Mari kita bermain dengan angka. Andaikan PKR mempunyai cawangan di semua 222 kawasan Parlimen dan menghabiskan minimum RM10,000 bagi setiap cawangan untuk sewa pejabat, gaji kakitangan, utiliti, bekalan pejabat dan aktiviti. Ia bermakna pimpinan atasan PKR perlu membelanjakan RM2.22 juta sebulan atau RM26.6 juta setahun. Ia membawa kepada RM133.2 juta bagi 5 tahun untuk membiayai kos cawangannya di seluruh negara!
Kalau pun PKR hanya mempunyai separuh daripada cawangan itu, jumlah yang diperlukan bagi urusan pentadbirannya ialah RM66.6 juta untuk tempoh 5 tahun! Angka besar ini tidak termasuk perbelanjaan PAS dan DAP bagi cawangan masing-masing.
Oh, saya hampir terlupa. Apa yang kecohnya mengenai sumbangan RM40 juta itu?

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Menziarah Keluarga Rumah Terbakar Di Sungai Ramal Luar

Posted: 09 Nov 2012 08:26 PM PST

Menghantar Bantuan Kepada Mangsa Banjir Bukit Changgang, Sepang

Posted: 09 Nov 2012 03:33 PM PST

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PRU13 tahun ini???

Posted: 09 Nov 2012 07:33 AM PST

Memang beberapa hari yang lepas, taufan Sandy menggans di bumi Amerika Syarikat. Tengah kehangatan kempen calon Presiden Obama dan Mitt Romney taufan teruk menyebabkan kempen penentu samada calon kulit hitam boleh dipilih untuk penggal kedua atau tidak terpaksa ditinggal sebentar oleh Obama. Yang didahulu perlu didahulukan.....mangsa taufan mesti diberi perhatian.

Entah kenapa hujan sepanjang hari. Sudah berhari-hari...Adakah bersedih kerana kerancakan berkempen untuk PRU 13 seluruh negara sudah tidak tahu adab sopan??Adakah kerana banyak dosa dan maksiat dilakukan?? Ada yang bingung tak keruan. Ada yang meroyan.Ada yang meracau. Bertempik tanpa fakta. Berdrama dengan skrip ulang tayang sekian lama. Ada yang merepek bab ekonomi. Ada yang mengigau bab pendidikan. Paling malang....paling serius....paling mengundang petaka ada yang sawan menuturkan bab agama...Sedih...sedih!
Jahilnya bangsa.....tidak bertamaddunnya cara...!!
Mengapa.....oh mengapa?!

Bila kedua-dua calon USA berdebat dengan hujjah.Bergelut dengan sopan.Berkonfrontasi dengan batasan......di negara ini......bak planet asing!! Jelas kurang mampu berkomunikasi dengan fakta dan logik akal fikiran. Yang terhambur adalah natijah pengaruh amygdala! Perasaan/emosi menjadi pedang terhunus menyembelih lawan. Api hasut, taufan dengki mentsunamikan sifat manusiawi.
Jijik, kotor, bobrok!

Adakah kerajaan yang normal mahu membubar parlimen ketika ratusan manusia bakal bersilat menangani air bah? Dengan cuaca yang tidak menentu ramai yang tidak mahu mengundi.Ramai yang akan terjejas pekerjaan dan harta bendanya berisiko untuk rosak.

Adakah kerajaan UMNO-BN akan bertindak luar jangkaan?mahu bubar juga Parlimen?demi survival dan pelan strategik semata-mata untuk menang?

Awas.....rakan dalam PAS dan pakatan perlu siap siaga.......untuk menempuh sebarang kemungkinan........insyaallah.....orang PAS lazimnya lebih stamina dalam keadaan tertekan.Wallahu alam

YB Dr Halimah rasmi TAHFIZ DARUL FURQAN

Posted: 09 Nov 2012 06:11 AM PST

Kpg Hulu Teris,
Sg Pelek,
DUN Tanjong Sepat
Parlimen Sepang

9/11/12

Di dalam ladang kelapa sawit orang kampung Kpg Hulu Teris, ada hamba berhati mulia mewakafkan 3 1/2 ekar tanah untuk dijadikan pusat pengajian Al Quran sepenuh masa.
Berbekalkan keyakinan yang mantap, si pewakaf memilih Al Fadhil Ustaz Salleh Sani Hj Harun al Hafiz sebagai pemegang amanah untuk mewujudkan sebuah tahfiz di kampung tersebut sebagai amal jariahnya.
Ustaz Salleh Sani memang tepat dipilih kerana pengalamannya mengasaskan Darul Furqan di Padang Balang, Sentul  sejak 1992 terbukti memberi hasil. Ada pelajarnya menjadi johan Asia Pasifik!
Sebagai mantan naib Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat sudah tentu banyak agenda mengilmukan ummat yang mahu diusahakannya. Peluang mendidik anak bangsa tidak mahu dilepaskannya begitu sahaja. Beliau gigih bersama orang kampung mencari dana untuk merealisasikan hasrat pewakaf. Alhamdulillah sebuah bangunan 2 tingkat tersergam indah, memuatkan 40 orang pelajar dan 3 guru bermula Januari 2012.
Selaku EXCO Pendidikan Kerajaan Negri Selangor, YB Dr Hjh Halimah Ali memuji usaha baik tersebut dan mahu Darul Furqan sebagai sendir penting membantu kerajaan Selangor mengerjakan makruf dan mencegah kemungkaran selain mengajak ummat beriman kepada Allah swt.
Beliau menaruh harapan yang tinggi kepada kemampuan institusi penting seperti Darul Furqan melahirkan modal insan yang berguna dan membantu melahirkan khaira ummah.

Beliau menerangkan kerajaan negeri menyokong dan mendokong perjuangan SAR untuk mentarbiyyahkan insan di Selangor. 

 Semoga niat tulus semua pihak membuahkan hasil terbaik untuk mencapaikan tahap baldatun tayyibatun wa rabbun ghafuur insyaallah. Amiin.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Ubah says Happy Deepavali to all~

Posted: 09 Nov 2012 06:17 AM PST

声援努鲁依莎

Posted: 08 Nov 2012 09:45 PM PST

Sekiranya Umno ingin menuduh Nurul, Umno sepatutnya menuduh Presiden MCA Chua Soi Lek yang berulang kali membuat kenyataan yang menghina Islam, seperti 1.2 juta rakyat malaysia akan hilang pekerjaan jika hukum hudud dilaksanakan, negara umat Islam paling ramai makan rasuah. Tetapi apa yang kita nampak sekarang? Pendakwaan selektif!

民主行动党全国副宣传秘书兼沙登区国会议员张念群8-11-2012(星期四)于吉隆坡发表文告声援努鲁依莎,请刊登,谢谢。

(吉隆坡8日讯)民主行动党全国副宣传秘书张念群强烈谴责巫统和《马来西亚前锋报》,通过卑劣的手段迫害公正党副主席兼班底谷区国会议员努鲁依莎。

她说,首相署副部长玛茜达日前在国会下议院的问答环节时指出,努鲁依莎可在“中伤伊斯兰教”罪名下被控。

她表示,如果努鲁依莎在“伊斯兰国:谁的版本?谁的责任”论坛上的回答需被调查提控,那么,巫统更应该提控丑化伊斯兰教的马华总会长蔡细历。
(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


TGHH. .. PRU tahun ini

Posted: 09 Nov 2012 01:33 AM PST

PAS menjangkakan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kemungkinan akan diadakan pada tahun ini.Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata jangkaan itu dibuat berdasarkan maklumat yang diperolehi beliau.

Bahkan, katanya jangka masa akan dibubarkan parlimen serta diadakan pilihan raya itu terlalu dekat dalam masa beberapa minggu lagi.

"Ada maklumat kata pilihan raya tahun ini juga. Maka, kita (PAS) kena bersedia untuk tahun ini juga. Bahkan, ada yang kata Barisan Nasional nak bubar dalam masa dua minggu lagi…walau pun ada yang kata (spekulasi) tahun hadapan (2013). 

“Tapi persediaan SPR sekarang untuk pilihan raya pada bila-bila masa. Maka, kita (PAS) juga kena bersedia pada bila-bila masa untuk pilihan raya (PRU13),” tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Ijtima’ Tarbawi Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu bertemakan “Tarbiyah Tunjang Kekuatan Pemuda” di Dewan Tok Guru, Rusila, Marang 8 November lalu.

Antara pimpinan pemuda yang hadir Setiausaha Pemuda PAS Pusat, Khairul Faizi Ahmad Kamil, Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Ridhuan Mohd Nor dan Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah.Namun begitu, kata Datuk Seri Abdul Hadi, Barisan Nasional kini teragak-agak hendak mengadakan pilihan raya kerana bimbang dengan perubahan orang muda.“BN kini teragak-agak hendak adakan pilihan raya (PRU13) kerana takut pada undi orang muda.

Mereka sangat takut dengan perubahan orang muda ini.Saya dapat maklumat terkini, jika dibiarkan lama (lambat pilihan raya) bahaya lagi. 

“Mereka (BN) beri BR1M, tapi ambil balik melalui saman dan orang (rakyat) faham, orang ‘reti’.

Mereka (kerajaan) boleh ambil balik melalui macam-macam saman dan kenaikan. Tipu atas darat dan jika dibiarkan akan terus (kerajaan BN) dalam bahaya,” jelasnya.

Ustaz Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang menyifatkan golongan muda merupakan sayap penting dalam perjuangan sama ada lelaki mahu pun wanita.

Menurutnya, tenaga orang muda sangat penting apa lagi dalam konteks pilihan raya demokrasi berparlimen.

Katanya, hasil lawatan kerja parti ke seluruh negara dilaporkan lebih 30 peratus dari jumlah pengundi pada PRU13 ini adalah golongan muda.

“Orang muda adalah sayap penting dalam perjuangan, orang muda lelaki dan wanita, muslimin dan muslimat sama sahaja. Tenaga (muda) yang penting, apa lagi dalam konteks pilihan raya demokrasi berparlimen. 

“Satu undi lelaki, satu undi perempuan dan mereka (Pemuda PAS) perlu menarik orang muda terutamanya. 

“Dalam lawatan saya di negeri Terengganu dan negeri-negeri lain di seluruh negara. Saya dapati lebih 30 peratus pengundi-pengundi muda yang boleh jadi undi penentu pada PRU13 akan datang,” ujarnya di hadapan lebih 1000 hadirin.

Selain itu, Presiden PAS turut mengingatkan para pemimpin serta ahli parti disemua peringkat agar tidak terlalu ‘over confident’ dengan perkembangan politik semasa.

Beliau menasihatkan agar tidak berlaku sifat keji yang ditegah oleh Allah SWT iaitu sifat ‘ujub’ atau rasa kagum pada diri sendiri.

Menuurtnya, jumlah sokongan yang ramai kadang-kala melahirkan sifat ujub, bangga diri serta hilang kebergantungan kepada Allah SWT.“Kagum (bangga) dengan diri sendiri, ‘over confident’, terlalu yakin kita ramai dan boleh menang dengan mudah.

Ramai doh (sokongan), boleh pergi ke Putrajaya bila-bila masa. 

“Jangan galak sangat sebab ada di kalangan kita ini galak sangat…memang kita (PAS) hendak ke Putrajaya tetapi jangan ‘ujub’ (bangga diri).

“Saya minta kepada pemimpin kita (PAS) disemua peringkat, surat khabar kita..Harakah samalah juga jangan ujub sangat. Tuhan ajar Nabi saw jangan ujub. 

“Kita (Pakatan Rakyat) ceramah ramai dah, himpunan ramai dah boleh menang..ini jangan ujub. Berarak sahaja tetapi tidak buat kerja, tidak jadi apa,” tegasnya.

 Tambah beliau, proses tarbiyah sangat penting dalam pengisian perjuangan Islam sama ada sebelum menang atau selepas kemenangannya.

Hadir sama meraikan majlis tersebut Pengerusi dan Timbalan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Terengganu, Dr Bala Chandran GK dan Encik Jefri Chua. 

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Kong Cho Ha Should Suspend the AES 1Malaysia Cameras Or Resign Rather Than Be An Ostrich In The Sand And Blindly Support Something That He Claims To Know Nothing About.(en/cn)

Posted: 08 Nov 2012 06:11 PM PST

Press Statement by DAP Secretary-General and MP for Bagan Lim Guan Eng in Kuala Lumpur on 8.11.2012

It has been reported today that Transport Minister Datuk Seri Kong Cho Ha stated that he has no obligation, responsibility or interest in knowing the identity and background of the biggest shareholder of one of the two contractors for the devious Automated Enforcement System (AES) 1Malaysia cameras.

On Monday, PKR central committee member Chang Lih Kang alleged that one of the two firms given the AES contract has links with Johor UMNO, whereby the largest shareholder of the firm is the eldest child of a division chief and the deputy Wanita UMNO chief of Johor. Both parents and a cousin are also said to be state assemblymen.

According to the Oriental Daily News, Kong was also quoted as saying that he has no relationship with the shareholder and that the contract to the two firms had been approved by the Cabinet in 2008 before he was appointed to his current post.

It is preposterous for Kong as a Minister to dismiss these allegations and shrug off responsibility by saying that he has no obligation, responsibility or interest to know the identity and background of the people involved. If Kong really doesn't know such important details of the AES 1Malaysia cameras, then he should suspend it with immediate effect. If Kong is unwilling to suspend the implementation of the AES 1Malaysia cameras, then he should resign rather than adopt an "ostrich in the sand" approach and blindly support something that he does not know about.

Kong should therefore either suspend the AES 1Malaysia cameras immediately or resign, as it is shocking and unthinkable that we have such a "know nothing, do nothing" Minister who would rather knowingly support something that has caused great public unhappiness.

Malaysians deserve the right to know the truth because the award of the contract had not been done through open competitive tender. In 2006, 9 companies participated in an invited tender by the Ministry of Transport, out of which only 7 submitted proposals. As a result, the issuing of summons has now been commercialised and privatised in a sweetheart deal which will see the 2 concessionaires get a commission from every summons issued from the 831 cameras that will be installed throughout the country. This profit-sharing agreement is clearly not in the public interest and done solely for the private profiteering of BN crony companies.

The AES 1Malaysia cameras are now the subject of strenuous opposition from both sides of the divide including from the BN backbenches. Clearly there is a double game being played as on the one hand the AES 1Malaysia cameras are approved by the Cabinet but on the other hand it is being attacked by UMNO Youth and Gerakan. BN's confusion must be a symptom of electionitis, as they are desperately trying to wriggle their way into the voters' good books but at the same are actually the real culprits behind this scandal.

LIM GUAN ENG

===========================
民主行动党秘书长兼峇眼国会议员林冠英于2012年11月8日在吉隆坡发表的文告

江作汉必须搁置实行"一个马来西亚照相机"自动执法系统(AES),否则就应该辞职,好过像鸵鸟一样一头栽进沙堆中,盲目支持他声称一无所知的事情。

根据今天的报导交通部长拿督斯里江作汉声称他没有义务、责任及兴趣知道其中一家"一马照相机"自动执法系统承包商背后股东的显赫背景及身份。

周一,公正党中央委员郑立糠指控自动执法系统两家承包商的其中一家与柔佛州巫统有关系,因为该公司的大股东是柔佛巫统某区部主席及柔佛巫统妇女组副主席的长女。该大股东的双亲及表亲也都被指是州议员。

根据东方日报报导,江作汉称他与自动执法系统承包商的股东没有任何关系,该两家公司的合约是内阁在2008年批准,当时他还没有当交通部长。

江作汉作为一名部长,为了逃避指控及规避责任,竟然说出他没有义务、责任及兴趣知道牵涉该计划背后人物的身份及背景,这简直荒谬可笑。若江作汉确实不知道"一马照相机"自动执法系统如此重要的细节,他更应该马上搁置这项计划。 如果江作汉不愿搁置实行"一马照相机"自动执法系统,他就应该引咎辞职,好过像鸵鸟一样,一头栽进沙堆中,盲目支持他本身一无所知的事情。

令人震惊和不可思议的是,我们有一个"什么都不知道、什么都不去做"的部长,他支持一些明知会引起群众反弹及不快的事,因此江作汉应该即刻搁置"一马照相机"自动执法系统,或者是辞去其职位。

马来西亚人民应受赋予知的权力,因为有关的合约是在没有公开竞争招标的情况下发出的。在2006年,9家公司参与了由交通部发出的"邀请式招标",其中7家呈上献议书。结果,这桩"交易",让罚单也商业化及私营化了,成功益惠两家获得特许经营权的集团。自此,每一张从全国各地831架"一马相机"所拍摄到的违规罚单,这两家公司都可从中受益。这个"共享盈利"的合约,明显地并不是顾及公众利益,而是纯粹为了顾及国阵朋党公司的私人利益而设的。

这个"一马AES相机"现在已沦为朝野强烈反对的课题,包括国阵的后座议员。很明显的,有人在玩着双面人的游戏,因"一马AES相机"是由内阁批准的,可是在同一个时候,它却被巫青团及民政党所抨击。国阵的自我混淆,肯定是因为选举症候群使然,因为他们一方面使尽全力博取人民的好感,可是却同时成为这宗丑闻背后的罪魁祸首。

林冠英

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Lawatan PEKAWANIS Dari Rumah Ke Rumah Di DUN Seri Andalas Sempena Deepavali

Posted: 08 Nov 2012 07:08 PM PST

Pada 7 November yang lalu, PEKAWANIS di DUN Seri Andalas yang diterajui Puan Sheila Devaraj, isteri kepada YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas dan Encik Nallasamy telah menganjurkan satu program bersempena Deepavali ini.

PEKAWANIS adalah persatuan bagi isteri-isteri ADUN dan ahli Parlimen serta ADUN dan Ahli Parlimen wanita yang berminat menyertainya. 

Matlamat utama PEKAWANIS adalah kebajikan dan perstuan ini juga menguruskan rumah kebajikan di Shah Alam untuk perempuan-perempuan muda yang menghadapi masalah. PEKAWANIS juga menguruskan pusat dialisis di Klang.

Untuk setiap kali perayaan, sebanyak RM3,000 diagihkan kepada wanita / keluarga miskin di kawasan mereka.
Gambar-gambar dibawah ini telah diambil di Taman Maznah, dalam program ini sepuluh orang wanita telah diberi angpow yang berjumlah RM50 setiap satu dan juga goody bag.
 


Dibawah program ini juga, Puan Sheila Devaraj telah menyampaikan angpow kepada 60 orang wanita bersempena perayaan Deepavali ini.

Para sukarelawan telah diminta untuk mengenalpasti wanita-wanita yang layak. Lawatan dari rumah ke rumah telah dibuat, namun disebabkan cuaca yang tidak menentu hanya sepuluh wanita telah berjaya ditemui. Program bersambung pada 8 November 2012.

Kerajaan Negeri Edar Hamper Barangan Makanan Sempena Deepavali

Posted: 08 Nov 2012 02:00 AM PST

Khamis, 8 November 2012, Shah Alam - Kerajaan Selangor telah mengaaih-agih kira-kira 39,000 set hamper barangan makanan untuk diagih-agihkan kepada 56 Dun sempena sambutan deepavali yang akan datang tidak lama lagi.

Purata setiap dun akan menerima dalam 500- 700 set hamper bergantung kepada peratusan populasi masyarakat India yang berpendapatan rendah dan miskin di kawasan dun masing-masing.

Pejabat-pejabat Dun dan Pusat Khidmat rakyat kemudiannya akan mengagih-agihkannya pula kepada masyarakat India setempat.

Stok simpanan barangan tersebut adalah terletak di stor JKR seksyen 17, Shah Alam dimana operasi pengagihan dibuat dari sini.

Kerja-kerja pengagihan dilakukan oleh pegawai-pegawai  dan kakitangan Seksyen Sektoral dan Unit Makro dan Penswastaan , Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) Selangor  

EXCO Kerajaan Negeri Selangor yang juga pengerusi jawatankuasa tetap Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, YB Dr. Xavier Jayakumar telah meluangkan masa melihat operasi pengagihan.

Antara kandungan barangan tersebut ialah beras 5 kg, minyak masak 2kg, meehun, tepung muruku, pake-paket kari ayam, kambing serta kari kurma.

Kerajaan Negeri berharap masyarakat India yang berpendapatan rendah dapat memanafaatkan barangan makanan tersebut dalam sambutan Deepavali nanti.

Tahap Pencemaran Sumber Air Selangor Masih Terkawal

Posted: 07 Nov 2012 01:00 AM PST

Tahap pencemaran sumber air Negeri Selangor masih terkawal dengan indeks kualiti Air di tiga sungai utama iaitu Sungai Langat, Sungai Selangor dan Sungai Klang meningkat setiap tahun sejak  2000 hingga 2012.

Indeks Kualiti Air bagi Sungai Langat meningkat daripada 68 kepada 76 walaupun masih berada kelas ketiga dalam kategori sederhana tercemar. Sungai Selangor pula meningkat daripada 81 kepada 86 pada kelas kedua dalam kategori bersih manakala Sungai Klang meningkat daripada 53 dalam kategori tercemar kepada 72 dalam kategori sederhana tercemar.

Sepanjang 2010 hingga Oktober 2012, sebanyak 19 kes pencemaran sumber air yang menyebabkan henti tugas loji pembersihan air direkodkan. Kes-kes ini melibatkan pencemaran daripada pelbagai sumber seperti kilang, tapak pelupusan sampah, kuari dan kejadian alam semula jadi.

Antara sumber utama yang mencemarkan sungai selangor adalah daripada tumpahan minyak daripada kilang-kilang dan sekurang-kurang 2 kilang termasuk syarikat yang disenaraikan di bursa saham telah diambil tindakan oleh kerajaan negeri dengan meminta jabatan peguam negara untuk mendakwa syarikat yang terbabit di mahkamah.

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menjalankan pemantauan dan mengambil tindakan terhadap kesalahan pencemaran sumber air Negeri Selangor menerusi dua jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Pengurusan Lembangan Sungai Selangor dan Pasukan Petugas Mengawal Pencemaran.

Bagi kes kecemasan seperti pencemaran yang menyebabkan henti tugas loji, tindakan serta merta akan diambil melalui Jawatankuasa Kecemasan Pencemaran Sumber Air Negeri Selangor yang sentiasa berada dalam keadaan siap siaga untuk menangani sebarang kes pencemaran.

Secara amnya, pencemaran sumber air adalah disebabkan ketidakpatuhan dan pelanggaran kepada peraturan sedia ada oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab. Setiap kes pencemaran diberi perhatian dan tindakan segera oleh LUAS supaya ia tidak menjejaskan keperluan masyarakat.

YB ELIZABETH WONG
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor

Direct Free Kick

Direct Free Kick


HAMPIR RM10 JUTA UNTUK BAIKPULIH RUMAH-RUMAH DIBINA DI BAWAH BARISAN NASIONAL.

Posted: 08 Nov 2012 11:08 PM PST

Terdapat pemimpin2 BN yang mendakwa tidak ada Rumah Kos Rendah yang dibina di Selangor pada zaman Pakatan Rakyat.

Mereka mendakwa hanya di bawah pentadbiran mereka beribu-ribu Rumah Kos Rendah telah dibina.

Tetapi statistik yang didedahkan oleh Kerajaan Negeri baru-baru ini menunjukkan dakwaan ini tidak benar. 

Kerajaan Negeri tidak pernah menafikan bahawa terdapat Rumah Kos Rendah yang telah dibina di bwh BN.

Pemimpin Pakatan Rakyat tidak seperti pemimpin BN yang sentiasa menidakkan segala pencapaian Kerajaan Negeri walaupun ianya jelas di hadapan mata mereka.

Walau bagaimanapun adalah satu kenyataan bahawa Rumah Kos Rendah yang dibina pada zaman BN, hari ini dibelenggu dengan pelbagai masalah.

Di antara masalah-masalah tersebut adalah lif yg rosak, bumbung yang bocor, tangki air yang bocor, paip yang tersumbat, kemudahan awam yang tidak disediakan dan bangunan yang mulai usang.

Sehubungan itu, Kerajaan Negeri telah pada bulan Disember 2010 mewujudkan satu program utk membaikpulih kediaman-kediaman itu melalui kaedah perkongsian kos.

Program ini dinamakan Program Baikpulih Negeri Berkebajikan atau CERIA.

Di bawah program ini, Kerajaan Negeri akan menanggung 80 peratus dari kos baikpulih sementara penduduk menanggung 20 peratus. 

Bahagian penduduk ini pula boleh dibayar secara ansuran.

Oleh kerana permintaan orang ramai, program ini juga telah dibuka kepada pangsapuri kos sederhana di mana perkongsian kos di antara kerajaan dan penduduk adalah 60 : 40.

Sehingga hari ini, hampir RM10 juta telah diperuntukan dan melibatkan lebih 70 kawasan pangsapuri.

Bilangan yang tinggi ini mungkin disebabkan kerana program Setinggan Sifar Kerajaan Barisan Nasional senelum ini di mana pangsapuri-pangsapuri kos rendah telah dibina dengan tergesa-gesa. 

Akibatnya adalah kediaman-kediaman yang rendah kualitinya telah dibina.

Kerajaan Negeri sentiasa berlaku adil di dalam memilih kawasan-kawasan pangsapuri yang hendak dibaikpulih.

Pemilihan di buat di atas faktor2 keperluan dan jenis kerosakan yang berlaku.

Kerajaan Negeri membaikpulih tanpa mengira sama ada penduduk  pangsapuri itu menyokong kerajaan atau tidak.

Walau bagaimanapun Kerajaan Negeri berharap agar penduduk yang terlibat akan memberi kerjasama kepada Kerajaan Negeri yang mahu membantu mereka.

Ini ialah kerana terdapat pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab yang telah menggunakan samseng-samseng untuk menghalang kontraktor yang dilantik untuk melaksanakan kerja-kerja membaikpulih.

Terdapat juga mereka yang menghasut penduduk agar tidak menerima tawaran di bawah program CERIA itu.

Program CERIA adalah untuk kepentingan rakyat dan tidak seharusnya dipolitikkan.

Iskandar A. Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
Negeri Selangor
9 November 2012

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on AES was awarded to Beta Tegap Sdn Bhd and Commercial Circle Sdn Bhd as early as in 2005/6 when Chan Kong Choy was the MOT by BN Losers

Posted: 08 Nov 2012 08:51 PM PST

Another Joke of Malaysia. How come 6 years ago the project never implemented, but only today.

I guess BN are think, they are 100% lose in PRU13, so they plan to take all Malaysia & Malaysian Money away, even PKR ruled it will ruled like Obama (Talk Only)

Comment on Expedia uses AirAsia Go Holiday’s IATA Accreditation Certificate to operate as online travel agency in Malaysia? by Anonymous

Posted: 05 Nov 2012 04:24 PM PST

Sir…can u all provide any proof that the expedia malaysia sdn. bhd and expedia.com.my is the company..

Nuffnang