Isnin, 5 Disember 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Era Paling korup dalam sejarah Malaysia

Posted: 05 Dec 2011 05:17 AM PST

'Ranking rasuah M'sia semakin teruk semasa Najib'
Prestasi Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) yang dikeluarkan dalam kajian terbaru Transparency International (TI) mendapati gejala rasuah semakin buruk semasa pentadbiran Datuk Seri Najib Razak berbanding dua perdana menteri sebelumnya.

azlanRanking itu bukan sahaja yang terburuk dalam tempoh 10 tahun seperti yang dinyatakan oleh TI Malaysia tetapi menurut pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang, adalah kedudukan terendah yang diperolehi Malaysia dalam 17 tahun sejak ia diperkenalkan pada 1995.

Keputusan ranking 2011 yang diumumkan Khamis lalu menunjukkan terdapat kemerosotan dalam kedudukan Malaysia yang jatuh dari tangga 56 tahun lalu ke tangga  60 tahun ini daripada 183 negara yang dikaji.

Malaysia kali ini hanya mencatatkan 4.3 mata - kejatuhan berturut-turut kali ketiga sejak 2009. (Di bawah sistem pemarkahan, 10 adalah 'bersih' manakala 0 ialah 'amalan rasuah tegar'.)
Terjerumus

Lim dalam kenyataan akhbarnya, hari ini berkata, dalam tempoh sembilan tahun dari 1995 semasa pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad, markah yang dicatatkan oleh negara berlegar antara 4.8 pada tahun 2000 dan 5.3 pada tahun 1996. Ranking negara jatuh 14 kedudukan dari tangga 23 pada tahun 1995 ke tangga 37 pada tahun 2003.

azlanManakala sepanjang tempoh lima tahun pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi, kedudukan negara terjerumus 10 lagi kedudukan daripada 37 pada tahun 2003 kepada 47 pada tahun 2008. Lim berkata markah markah CPI negara terperangkap di antara 5.0 dan 5.1.

Walau bagaimanapun, sepanjang dua tahun setengah pentadbiran Najib, ranking CPI Malaysia mencatatkan kedudukan paling buruk dalam pelbagai aspek.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Umno beating the drums for another May 13 | Free Malaysia Today

Posted: 05 Dec 2011 07:11 PM PST

DAP wants DPM to apologise for 'republic' remark

Posted: 04 Dec 2011 11:43 PM PST

Register and vote or don’t complain, says MCCBCHST

Posted: 04 Dec 2011 11:34 PM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Jalan-Jalan Utama DI Bandar Baru Bangi Diturap

Posted: 05 Dec 2011 08:20 PM PST

Lawatan Membuat Penilaian Kerosakan Akibat Banjir Di DUN Bangi

Posted: 05 Dec 2011 03:50 PM PST

Sebuah Drama Dalam Puisi

Posted: 05 Dec 2011 12:18 AM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【念念有辞】纳吉的前后矛盾

Posted: 05 Dec 2011 06:43 AM PST

This column article published on the Website of Chinese Newspaper Chinapress.com.my

纳吉在马来西亚日前夕所发表的献词中信誓旦旦的表示,要将马来西亚打造成“世界上第一流之民主体制”,其中的努力就包括将根据联邦宪法第10条款,修改《1967年警察法令》第27项有关集会自由的条文,放宽集会自由。

于是,在今年最后一季度的国会会议中,国阵政府提呈了《和平集会法案》。可惜,法案内容让人大失所望,直呼“如此改法,不改也罢”!

纳吉承诺放宽集会自由,可事实上,《和平集会法案》却多了数项在《警察法令》下没有的约束限制。其中一项就是年龄限制。

《和平集会法案》第4条规定,21岁以下的国人不得举办集会。背后的理由是,既然21岁才能投票,那么在能投票以前,年轻人不应该被允许主办集会。

(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Umno akan hilang kuasa, bukan orang Melayu

Posted: 05 Dec 2011 04:50 AM PST

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


ADUN CHANGKAT JONG ZIARAH MANTAN KETUA CAWANGAN

Posted: 05 Dec 2011 06:16 AM PST


TELUK INTAN, 5 Disember - Jarang beliau menangguhkan sesuatu perkara apatah lagi apabila melibatkan soal kebajikan. Itulah antara budaya kerja ADUN Changkat Jong, YB Hj. Mohd. Anuar Sudin semasa menangani permasalahan rakyat.

Sebaik sahaja menerima maklumat melalui SMS, YB Anuar terus menziarahi mantan Ketua Cawangan PAS Taman Seri Setia, Ustaz Alias bin Malik,72, yang telah dimasukkan ke Hospital Teluk Intan sejak 2 Disember yang lalu. Beliau telah dimasukkan ke hospital setelah mengalami masalah gatal kulit di samping menjalani rawatan susulan setelah menjalani pembedahan tonsil tahun lalu.

Kehadiran YB Anuar dan Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan, Rahmat Maliki telah disambut mesra oleh isterinya. YB Anuar mengambil kesempatan berbual-bual ringan dengan Ustaz Alias yang kelihatan masih memerlukan rehat secukupnya.

Ustaz Alias dan isteri mengucapkan terima kasih atas kunjungan ziarah YB Anuar itu.

intanhijau.blogspot.com

UMNO IBARAT ' KERETA TAK ADA BREK' - MURSYIDUL AM PAS

Posted: 04 Dec 2011 06:26 PM PST


SHAH ALAM, 5 Dis: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Umno sebagai 'kereta tiada brek' kerana tidak mempedulikan suruhan dan larangan Allah SWT.

Ini kerana, katanya Umno berpegang kepada dasar kebangsaan dan membelakangkan Islam dalam perjuangannya sehingga menyebabkan tidak ada kawalan dalam melakukan perkara duniawi.

Katanya, kerana membelakangkan Islam, maka Umno menolak mukallaf iaitu seseorang itu dipertanggungjawab menjalankan perintah dan larangan-Nya setelah mencapai usia dewasa atau akil baligh.

"Mukallaf ini Umno tak peduli. Kerana apa? Kerana Umno ini dasarnya kebangsaan. Agama kemudian. Jadi mana mukallaf? Umno sudah buang satu kerja yang ditetapkan oleh Allah bahawa tiap-tiap manusia bila akil baligh mesti buat ini, dan mesti tinggal itu.

"Dalam Umno, sebab dia singkir Islam dan ambil kebangsaan, maka tidak ada mukallaf. Sebab itu timbul rasuah, timbul dadah, pecah rumah, rompak, jual bayi, timbul macam-macam perkara kerana rakyat di bawah pemerintahan Umno sudah hilang brek. Kereta tak ada brek. Kereta lumba pun ada brek," kata beliau sewaktu berucap di majlis Rapat Rakyat di perkarangan Stadium Malawati, dekat sini malam tadi.

Menteri Besar Kelantan itu menjelaskan, brek bagi seseorang manusia tanpa mengira agama, bangsa dan kaum ialah takwa kepada Allah.

Jika tiada takwa katanya, manusia akan melakukan apa sahaja yang disukainya.

"Brek ialah takwa kepada Allah. Tiap-tiap manusia Allah bekalkan dengan nafsu. Ada nafsu amarah dan nafsu-nafsu lain.

"Nafsu amarah, kerja dia turut nafsu. Apa sahaja yang nafsu nak, kena buat. Breknya apa? Tak ada.

"Sebab itu Allah suruh bertakwa. Melayu ke kamu, Cina ke, India ke, Orang Asli ke, kena bertakwa. Ini brek. Brek ini ialah bila ada rasa sayang kepada Allah.

"Mahu tidak mahu, Melayu khususnya Melayu muslim kena ingat, takwa kepada Allah ialah brek untuk mengikat nafsu amarah," katanya sambil mengingatkan, syurga dan neraka tetap wujud sama ada manusia yakin atau tidak dengan kewujudannya.

"Syurga, neraka ini bukan projek kerajaan, projek Allah," katanya di hadapan kira-kira 10,000 yang hadir.

Rapat Rakyat itu diadakan sebagai menjawab segala tuduhan yang dilemparkan oleh pemimpin Umno sepanjang perhimpunan agung parti itu yang berakhir Sabtu lalu.

Turut berucap ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan ahli jawatankuasa DAP, Teresa Kok.(harakahdaily)

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


BULATKAN TEKAD, KEKANG PEMBANGKANG

Posted: 05 Dec 2011 09:56 AM PST

Assalamualaikum dan salam perjuangan!,

Alhamdulillah Perhimpunan Agung UMNO sudah pun melabuhkan tirainya Sabtu lalu. Terlalu banyak pesanan, harapan, permintaan dan kemahuan pucuk kepimpinan parti terhadap semua ahli dan orang UMNO.

Melalui ikrar dan akujanji yang dilafazkan di hadapan pucuk kepimpinan UMNO yang dibacakan Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassih dan kemudiannya disemarakkan lagi dengan ucapan penggulungan yang mengandungi mesej penting daripada Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, saya dapat lihat semangat dan momentum ahli UMNO masih kuat.

Hakikatnya, mereka sepakat untuk menyekat kemaraan pembangkang walaupun UMNO diasak bertubui-tubi oleh mereka demi memastikan pembangkang menguasai Putrajaya kononnya. Hakikat di sebalik perhimpunan yang dianggap yang terakhir menjelang PRU yang ke-13 itu, pemimpin dan ahli UMNO bertekad secara muktamad untuk melihat UMNO terus menjadi tunjang dan tulang belakang kepada kerajaan Barisan Nasional (BN).

Walaupun cabarannya dilihat getir, namun UMNO tidaklah selemah yang disangka pembangkang. Kita mempunyai cara dan strategi tersendiri dalam menghadapi lawan dan kebanyakan andaian mereka terhadap UMNO sebenarnya silap.

Tidak perlu pergi jauh, lihat bagaimana momentum yang tercetus sepanjang Perhimpunan Agung UMNO itu apabila ia bukan sahaja menarik perhatian perwakilan dan pemerhati tetapi juga rakyat di seluruh pelusuk tanahair. Jujurnya, mereka ingin tahu apakah perbincangan UMNO untuk negara dan rakyat. Mereka juga mahu tahu penjelasan-penjelasan terhadap isu yang selama ini sengaja dicetuskan pembangkang bagi mengelirukan otak dan pemikiran rakyat.

Walaupun ia mungkin kata-kata yang remeh, namun saya tetap menyatakan bahawa rakyat hari ini sudah bijak dalam menilai. Saya sangat komited untuk menyatakan bahawa UMNO masih kuat, masih mendapat sokongan, masih menjadi parti pilihan raya kerana rakyat melihat bahawa Malaysia tidak tertegak atau terbangun maju seperti sekarang jika tanpa Barisan Nasional (BN) yang menjadi parti yang ditunjangi UMNO.

Pembangkang telah membuat andaian yang silap terhadap UMNO dan rata-rata saya percaya bahawa pembangkang sebenarnya sangat bimbang dan takut dengan kebangkitan UMNO. Mereka faham bahawa UMNO bukanlah parti yang tidak semudah itu akan mengalah dengan asakan pembangkang.

UMNO adalah parti yang dilahirkan atas semangat untuk agama, bangsa dan negara. UMNO bukan parti yang tertegak disebabkan masalah peribadi pemimpinnya tetapi ia lahir di istana - tempat yang tertinggi di negara kita. Dan, UMNO akan terus kekal sebagai sebuah parti yang bukan sahaja menjadi pelindung kepada rakyat tetapi memastikan Malaysia terus maju dan berada dalam keadaan yang terbaik.

Saya tidak retorik dalam hal ini. Saya menulis bukan berdasarkan kepada andaian semata-mata. Pemimpin dan ahli UMNO sedia maklum akan tanggungjawab mereka. Mereka juga faham apakah pesanan yang diberikan kepada mereka melalui Perhimpunan Agung tempohari. Oleh itu, janganlah ada mana-mana pihak yang mahu cuba untuk menghancurkan UMNO kerana kemahuan itu bukan sahaja akan disekat tetapi akan tersekat.

Kepada rakyat, lihatlah apa yang telah UMNO sumbangkang dan hargainya apa yang telah UMNO laksanakan untuk kita selama ini. Jangan hanya kerana terpedaya dengan tohmahan dan fitnah pembangkang, maka kita pejamkan mata untuk melihat hasa UMNO.

Seperti kata Datuk Seri Mohd Najib, kita harus tahu menghargai jasa UMNO yang telah meletakkan semua ini berada dalam genggaman kita. Hasil perjuangan UMNO sebenarnya bukan sahaja dikecapi oleh orang UMNO, malah pemimpin, ahli dan penyokong mereka juga telah mendapat faedah yang besar di sebalik sumbangan serta jasa UMNO ini.

Hakikat ini tidak boleh diubah sepertimana cubaan Mat Sabu mahu mengubah sejarah dengan mengangkat komunis sebagai pejuang kemerdekaan negara.

UMNO adalah parti rakyat, parti yang mendahulukan rakyat. Hanya UMNO yang telah terbukti akan rekodnya dapat membela nasib rakyat. Saya bukan mahu merendah-rendahkan pembangkang tetapi melalui kuasa yang diberikan kepada mereka di Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang, mereka telah menjadi kerajaan yang GAGAL.

Jika rakyat mampu melihat kegagalan itu, maka tidak ada sebab lagi untuk rakyat memilih mereka pada PRU akan datang.

Semoga UMNO terus mencapai kemenangan yang lebih besar dan rakyat sekaliannya akan kembali kepada UMNO, insya'Allah.

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


马电讯电话线发生障碍 投诉无受理 导致生意损失

Posted: 04 Dec 2011 09:24 PM PST

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by SAKIT HATI

Posted: 05 Dec 2011 08:40 AM PST

YB, tell off najib n the cabinets that they are losing more voters due to this MAS-AA very dirty and ugly issues…the govt dont be too cosmetics and rhethoric with all the PM cries out loud about 1Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan,transformasi! Truly PM got to get rid all the bad monkeys in all the GLCs

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Bersatu Teguh Bercerai Roboh

Posted: 05 Dec 2011 07:55 AM PST

http://www.1malaysia.com.my/blog/ease-of-doing-business-in-malaysia/

http://www.1malaysia.com.my/blog/the-1week-that-was-14-20november2011/

http://www.1malaysia.com.my/blog/the-1week-that-was-31-oct-%E2%80%93-13-nov-2011/

Malaysian has stood up..Lets us support them by writing more and like their post…

InsyaAllah suara ramai akan didengar…

bersatu teguh, bercerai roboh…

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by MUSNAH HARAPAN

Posted: 05 Dec 2011 07:06 AM PST

Amok, please get into your thick skull that without staff support, your initiative will fail.

Staff pun satu, jangan harap these people will admit their blunder, you guys must shove it up their nose before MAS musnah harapan..

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Kunyit Hidup

Posted: 05 Dec 2011 07:04 AM PST

Dear YB Wee Choo Keong,

You may be too busy to notice that:

1. Most Malaysian of all races are saying – Thank you.
2. Most MAS staff of all ranks are saying – Thank you.

Ayat penghargaan yang sangat mudah, tetapi ikhlas dan sangat sukar untuk kami lupakan. Regardless of the result of your efforts.

May god bless you.

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Soul.PnD

Posted: 05 Dec 2011 06:54 AM PST

We don’t want similar situation going to MAHB!

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by From People in Kazanah

Posted: 05 Dec 2011 06:14 AM PST

Amok must take all responsibilities for the failure in GLCs. Amok cannot now turn around to say that the MD of GLCs have failed because he has been paid big fat salary monthly together with all the big fat perks as the MD of Khazanah. i would think his salary will be around RM100,000 per month with the perks. Amok please learn to accept responsibilities. Therefore, in the case of MAS there was no difference.

Rashdan was installed by who? Amok must be instrumental in putting his ex business partner in MAS. Now that Rashdan has screwed things up from the word go, Amok must bite the bullet. Just resign that is the honorable steps for Amok to take.

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Mohamad Zawawi Ahmad

Posted: 05 Dec 2011 04:17 AM PST

Very interesting read. I have envisaged this to happen right from day 1 of the share swap.

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Perkerja MAS

Posted: 05 Dec 2011 03:34 AM PST

YB memang share Suap. Apa lagi?

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Shift workers

Posted: 05 Dec 2011 02:38 AM PST

YB, heard Najib turns down meeting with Unions leaders.

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by weechookeong

Posted: 05 Dec 2011 01:46 AM PST

old referee

Untuk keadaan biasa memang apa yang disuarakan oleh sdr adalah benar. Tetapi dalam situasi sebegini, kemungkinan besar bahawa orang tertentu sudah mengerti arah ke mana yang dia perlu memainkan peranannya untuk sesuatu keputusan kerana dia sudah mempunyai pengetahuan (knowledge) agenda-agenda tertentu.

Terima kasih.

regards
wee choo keong

SUARA PERAK

SUARA PERAK


JANGAN PERCAYA JANJI KOSONG BN

Posted: 04 Dec 2011 10:52 PM PST

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Rakaman Dato Seri Anwar Ibrahim Dalam Rapat Rakyat Di Shah Alam

Posted: 04 Dec 2011 10:53 PM PST


Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim DiProgram Mesra Rakyat Hulu Yam Baru

Posted: 04 Dec 2011 10:46 PM PST


Ceritera Parti U

Posted: 04 Dec 2011 07:58 PM PST

Merdeka Review

Cerpen/Satira

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Pembuka kata

Kita sebagai Parti U berbeza dengan pihak lawan.  Contoh pertama, jawatan Ketua Umum dalam Parti A tidak dipilih secara demokratik, malah lebih berkuasa pulak dari Presiden parti.

Lihat bagaimana Presiden kita dipilih oleh perwakilan secara demokratik.  Cumanya ada seorang mantan Presiden kita yang amat berkuasa sehingga boleh menyuruh Presiden kita buat itu dan ini.  Kalau tak ikut cakap dia, alamat jadi seperti seorang lagi mantan Presiden yang tidak lagi cemerlang, gemilang dan terbilang, hanya sudah terbuang.

Contoh kedua, Parti B yang ada nama demokratik tetapi tidak ada ertinya kerana dalam pemilihan mereka, perwakilan memilih 20 ahli jawatankuasa pusat dan kemudian ahli jawatankuasa pusat tersebut pula, memilih kepimpinan tertinggi parti.

Parti kita pula dipilih secara demokratik oleh perwakilan.  Kuasa demokrasi dipegang oleh pucuk pimpinan.  Mana-mana calon yang boleh menewaskan calon pilihan pucuk pimpinan, kita akan serahkan kepada jawatankuasa disiplin untuk melucutkan pencalonannya.  Malah, demokrasi kita membenarkan calon yang mencabar calon kesukaan pemimpin kita digantung keahlian.

Demi menjaga nasib orang kita, Parti tidak boleh terlalu demokratik.  Sebab itu kita tidak benarkan jawatan-jawatan Setiausaha Agung, Ketua Penerangan dan Bendahari dipertandingkan.  Walaupun kita tak sama dengan pihak lawan, kita juga kena ikut mereka sedikit-sebanyak.  Sebab itu kita lantik beberapa calon yang kalah pertandingan untuk duduk dalam jawatankuasa tertinggi pusat.

Contoh ketiga, adalah Parti C yang kini memperjuangkan negara berkebajikan.  Masyaallah… jawatan Mursyidul Am pun tidak diundi secara demokratik tapi nampaknya lebih berkuasa dari Presiden.  Sama juga dengan Parti A yang mana suami jadi Ketua Umum, isteri jadi Presiden dan anak sulung jadi Naib Presiden.

Demokrasi dan keadilan

Parti U yang kita sayangi ini jauh lebih baik.  Bukan sahaja mantan Presiden U yang lebih berkuasa, sama seperti residen British zaman penjajahan dahulu, kita juga ada isteri Presiden yang tidak ada apa-apa jawatan dalam parti tetapi amat berkuasa.  Jadi kita ada dua ketua umum untuk menentukan arah tuju parti.

Lihatlah betapa demokratiknya kita.  Daripada 3.3 juta ahli, kita benarkan 2,700 perwakilan menentukan nasib Parti U.  Ini berbeza dengan Parti A yang pada tahun lalu mengadakan pemilihan di mana peringkat akar umbi yang memilih kepimpinan parti.  Mana boleh begitu.  Itu terlampau demokratik.  Tak sesuai untuk negara kita yang belum cukup matang demokrasi.  Sebab itu kita ada mantan Presiden untuk mengajar kita bagaimana mahu berpolitik.  Pihak lawan tidak ada semua itu.

Jauh sekali Parti kita dengan masalah gabungan lawan yang tidak bersatu hati.  Misalnya, dalam perihal negara Islam, Parti A kata dia setuju secara peribadi, Parti B kata dia menentang habis-habisan dan Parti C pula kata dia mahu jadi negara berkebajikan.

Kita pula amat konsisten.  Kita sentiasa bersatu hati.  Kita sudah umumkan kita ini negara Islam walaupun kita tidak buat apa-apa.  Kita cabar Parti C supaya buat undang-undang hudud tapi kita sendiri tak ada niat untuk melaksanakannya.  Malah, kita mengaku kita pun ada negara berkebajikan, cuma kebajikan untuk kroni dan keluarga menteri sahaja.  Untuk rakyat kita sediakan kedai 1Negara yang menjual barang-barang bermutu rendah.

Memanglah kita tak boleh beritahu orang lain bahawa kita banyak meniru dari Parti B.  Apa tidaknya, bila mereka perkenalkan “Malaysian Malaysia”, kita hentam Parti B habis-habisan.  Bila mantan Presiden kita dulu buat Wawasan 2020, kita senyap-senyap tiru falsafah Parti B.  Lepas itu Presiden kita sekarang buat 1Negara, sekali lagi kita tiru “Malaysian Malaysia”, malah kita tambah lagi idea Parti B yang memperjuangkan “Malaysian First” atau “Utamakan Rakyat Malaysia”.

Shhh…jangan beritahu orang lain.  Malu kita nanti kalau orang tahu kita tiru idea-idea Parti B yang kita tuduh semua penyokong mereka sebagai bangsat.  Mana nak sorok muka kalau rakyat tahu kita ceduk prinsip Parti B yang kita kata parti paling rasis, sedangkan kita tidak benarkan kaum-kaum lain masuk parti kita.

Apa pun, kita memang tidak sama dengan pihak lawan.  Kita hanya gunakan slogan, mereka pula benar-benar mahu melaksanakannya.  Itulah kebodohan mereka.  Dalam politik, mana boleh laksanakan apa yang kita janjikan.  Nanti teruk kita dituntut oleh rakyat untuk melakukan apa sahaja demi kepentingan dan kebaikan mereka.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Nepotisme dan hak

Pihak lawan penuh dengan nepotisme, penuh dengan politik anak beranak.  Parti kita pun ada juga.  Tapi kita tidak gelarnya nepotisme, itu namanya hak.  Malah zaman pemerintahan Islam Hadhari pun ada politik anak-beranak.  Tapi itu dulu.  Lagi pun nepotisme kita untuk kaum kita juga.  Melalui nepotisme kita mengkayakan sanak-saudara kita.  Apa salahnya kita membantu kaum kita.

Berbeza dengan nepotisme pihak lawan.  Apa mereka dapat?  Dalam Parti A, Ketua Umum sudah masuk keluar penjara.  Isteri dan anak-anaknya merana.  Siapa suruh masuk pembangkang?  Dalam Parti B, anak dan bapa serta kawan-kawan sudah kita tahan di bawah ISA tanpa bicara.  Mengapa mereka sibuk sangat hendak mendedahkan salah guna kuasa, tasuah dan penyelewengan?  Tentulah kita terpaksa tangkap untuk tutup mulut mereka.

Dalam Parti C pun sudah ramai kita tahan tanpa bicara.  Mereka benar-benar mahu laksanakan apa yang mereka perjuangkan.  Tidak cerdik langsung mereka ini.  Agama itu hanya untuk slogan politik, bukan untuk dilaksanakan.

Sungguh hebat dan dalam sekali makna kata-kata Presiden kita walaupun belum pernah bertanding jawatan Presiden.  Malah, belum pernah beliau melalui pilihan raya umum.  Inilah kehebatan pemimpin kita, boleh jadi Presiden Parti U tanpa perlu bertanding apa-apa.

Malah, kita bangga dengan Presiden kita yang masuk politik kerana bapanya adalah tokoh besar negara.  Itu bukan nepotisme.  Itu adalah hak.  Itu suratan takdir.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Berkorban untuk kami

Jelaslah betapa demokratik dan adilnya Parti U yang selama ini menjadi tempat naungan untuk anda semua.  Tanpa Parti U, negara akan hancur.  Kita dalam Parti U tidak tamak.  Kita berkongsi kuasa dengan parti-parti komponen yang lain.

Keadilan dan demokrasi kita sudah tersohor.  Apa tidaknya, kalau kita kita mahu buat apa-apa, parti M1 dan M2 akan menyokong sepenuh-penuhnya usaha kita.  Walau pun kadang-kadang Parti G buat bising, sekali kita jerkah, dia membisu seribu bahasa. Itulah konsensus dalam barisan kita.

Oleh itu, jika kita mahu Presiden Parti G digantikan dengan orang lain yang lebih rela mengikut kehendak kita, ia akan mengikut sahaja.  Begitu juga Parti M1 dan M2 yang bukan sahaja menurut kata-kata kita, malah belum kita buka mulut, dia sudah setuju.

Maklumlah kesemua parti-parti komponen kita ini, pemimpin mereka semuanya kalah atau tak bertanding dalam PRU yang lalu.  Jadi mereka tahu di mana kedudukan mereka.  Kita tetap sayang mereka.  Walaupun kalah pilihan raya, kita lantik mereka jadi Senator supaya boleh jadi Menteri.  Tentulah mereka bersyukur dan terhutang budi kepada kita.

Di seberang laut Timur negara kita, parti-parti komponen hanya menurut sahaja.  Kita bagi jawatan kepada pemimpin mereka.  Itu pengorbanan kita.  Apa kita dapat?  Tentulah hasil sumber minyak dan hutan untuk kita agihkan kepada para pemimpin kita.  Sebagai parti yang dominan tentu mereka rela Parti U perlu mendapat lebih dari orang lain.

Inilah erti pengorbanan yang sebenar.  Jika parti-parti komponen sanggip berkorban, mengapa tidak anda sebagai tanda taat setia kepada kepimpinan kami yang sentiasa memikirkan tentang nasib anda, walaupun biasanya nasib kami perlu diutamakan kerana kami adalah pemimpin anda.

Penutup kata

Pihak lawan selalu menuduh kita meminggirkan rakyat khususnya Bumiputera.  Itu tidak benar.  Kalau kita pinggirkan rakyat, masakan kita berikan di kalangan mereka projek-projek besar seperti menternak lembu.  Malah, kerana kita tidak mahu melihat mereka gagal, kita benarkan mereka membeli kondominium dengan duit yang diberi untuk menternak lembu.  Malah, kalau benar pun khabar angin kononnya mereka membeli kereta-kereta mewah, apa salahnya?  Kan kita mahu tunjukkan kepada rakyat tentang kejayaan kaum kita?

Jika Parti U hilang kuasa, siapa yang akan membela agama untuk memastikan hanya rakyat bawahan yang dikenakan tindakann undang-undang?  Siapa yang mampu menyekat hak umat dan kaum kita daripada mempersoalkan dari mana kita dan anak-beranak mendapat kekayaan?

Bagi tuan-tuan dan puan-puan, tepuklah dada, tanya siapa yang menjadi sumber rezeki anda.  Bagi kami pula, tepuklah dada, tanya Presiden adakah kami akan dicalonkan.  Sama-sama kita berjuang untuk kepentingan pucuk pimpinan.

Jika Parti U terus berkuasa, maka tuan-tuan dan puan-puan juga yang akan menumpang gembira.  Cukuplah setakat itu.  Kami tahu apa yang kami buat.

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Bring it on, Pakatan tells Umno

Posted: 05 Dec 2011 06:37 AM PST

by Nigel Aw Malaysiakini Dec 5, 2011 A day after the Umno general assembly concluded with the beating of war drums and vows to wrest back Pakatan Rakyat-held states, the federal opposition went on the offensive as well. PKR supremo Anwar Ibrahim, the star at a rally of 5,000 in Shah Alam last night, said [...]

Challenge to Muhyiddin – substantiate his UMNO General Assembly speech that DAP wants to set up a Republic or apologise for the lie

Posted: 04 Dec 2011 08:18 PM PST

I challenge Deputy Prime Minister and UMNO Deputy President Tan Sri Muhyiddin Yassin to substantiate his UMNO General Assembly speech that DAP wants to abolish the system of Malay sultanates and set up a republic or he should apologise for the lie. In his speech opening UMNO’s Wanita, Youth and Puteri wings’ annual general assemblies [...]

Malaysian Capitalism

Posted: 04 Dec 2011 06:53 PM PST

By Bakri Musa Chapter11: Embracing Free Enterprise In the decade following independence, the Tunku's administration adopted a laissez-faire attitude towards the economy. He was committed to free enterprise and capitalism, but he wrongly read the Malaysian economy and marketplace. They were neither open nor free. Powerful forces effectively controlled the economy and marketplace. The first [...]

Najib’s Transformation Programme in fighting corruption a major wash-out when TI CPI 2011 shows Malaysia in 2½ years under the new PM is more corrupt than 5 years under Abdullah and 22 years under Mahathir

Posted: 04 Dec 2011 09:02 AM PST

When Transparency International’s Corruption Perception Index (CPI) 2011 was released Thursday, Transparency International Malaysia (TI-M) said Malaysia’s latest ranking is the worst in 10 years – falling from 56th place last year to 60th place out of 183 countries while its CPI score fell to the lowest-ever of 4.3. The TI-M statement is incorrect. In [...]

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


DPPNT cabar penasihat agama MB debat

Posted: 04 Dec 2011 09:31 PM PST


Marang : Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) hari ini mencabar penasihat agama Menteri Besar Terengganu, Mohd Kamal Sadin untuk berdebat secara ilmiah berkenaan hukum hudud.

Cabaran ini dikeluarkan oleh ketua DPPNT Ustaz Mohd Nor Hamzah dalam usaha untuk menerangkan keadaan sebenar hukum hudud kepada masyarakat yang sering diputar belitkan oleh Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata demikian setelah tersiarnya laporan yang mengatakan Mohd Kamal mendakwa bahawa hukum hudud kerajaan negeri Kelantan adalah bertentangan dengan hukum Allah.

Bercakap pada forum berjudul 'Hudud dan implikasinya terhadap bukan Islam di Malaysia' di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur, Mohd Kamal dipetik sebagai berkata beberapa peruntukan dan Enakmen Hudud Kelantan 1993 adalah tidak mengikut al-Quran dan Hadis.

"Antaranya, Mukallaf (akil baligh) ditarifkan sebagai seseorang yang berusia lebih 18 tahun dan boleh berfikir dengan waras, ini undang-undang British dan Eropah, bukan undang-undang Islam.

"Dalam Islam, Mukallaf adalah pada usia 15 tahun."
Katanya lagi, mengikut undang-undang berkenaan, meliwat ke atas isteri juga dibenarkan.

"Dalam Islam, ini sepatutnya haram."

Mohd Kamal juga menolak hujah PAS bahawa hukum hudud hanya akan membabitkan orang Islam kerana katanya, pada zaman Nabi Muhammad SAW, hukum itu juga terpakai kepada bukan Islam.

Menurut beliau di bawah hukum hudud PAS, mangsa rogol beragama Islam akan dihukum manakala bukan Islam yang merogol gadis atau wanita berkenaan tidak akan didakwa.

"Jadi, bagaimana boleh ada dua set undang-undang. Ini tidak adil."

PAS, dakwa Kamal, sengaja menggubal undang-undang itu demi kepentingan politik mereka.

Forum itu juga turut disertai oleh ulamak muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya.

"DPPNT merasa amat kesal atas kenyataan yang tidak bertanggung jawab ini.Apatah lagi dia bercakap dihadapan bukan Islam yang pastinya akan menambah kekeliruan kepada mereka.

Maka saya sebagai ketua DPPNT dengan rasminya mencabar Mohd Kamal untuk berdebat secara terbuka berkaitan perkara hudud ini.

Kita mahukan debat ini terbuka kepada semua agar segala kekusutan yang sengaja diada-adakan berkenaan hudud oleh BN akan terurai.

Mereka mesti berani, jangan lempar batu sembunyi tangan," tegas beliau.

.

.


Felda tempah maut masuk pasaran saham?

Posted: 04 Dec 2011 09:28 PM PST

Felda tempah maut masuk pasaran saham? | |
Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 4 Dis: Langkah Felda menerusi Felda Global Ventures Sdn Bhd untuk memasuki pasaran saham sehingga akan mengorbankan ratusan ribu ekar tanah milik oraganisasi itu, diyakini tidak akan mendatangkan pulangan besar seperti yang dijangka oleh para pemimpin Umno BN, tetapi hanya akan menempah maut.

Sebelum memulakan langkah itu, Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad dan para pemimpin Umno BN sebaliknya perlu mengambil iktibar dengan nasib malang yang menimpa skim-skim amanah yang telah diperkenalkan oleh beberapa buah kerajaan negeri di negara ini.

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, antara yang boleh dipelajari termasuk skim amanah saham yang diperkenalkan oleh Kerajaan Terengganu, Amanah Saham Darul Iman (Asdi), skim amanah kerajaan Johor dan beberapa skim amanah lain yang telah diperkenalkan oleh kerajaan-kerajaan negeri terbabit sebelum ini.

Menurut beliau, kesemua skim itu pada mulanya diyakini akan memberikan pulangan besar kepada para pelabur, tetapi akhirnya kesemuanya menjadi di sebaliknya sehingga para pelabur sendiri yang menanggung akibatnya.

Katanya, sekiranya skim-skim yang diperkenalkan oleh kerajaan-kerajaan negeri terbabit boleh menerima nasib malang itu, amanah saham yang melibatkan Felda Global Vantures diyakini akan menerima nasib jauh lebih malang daripada itu.

"Jika amanah itu diperkenalkan, di hadapan dan belakangnya tentunya Isa Samad, sedangkan rekod buruk Isa Samad telah terbukti sejak beliau mula menjadi Pengerusi Felda, malah sebelum itu lagi," katanya ketika ditemui Harakahdaily, di sini.

Kini, demi kepentingan peribadinya, menurut beliau, Isa sanggup menggadaikan kepentingan Felda sehingga boleh menggelapkan masa depan seluruh warga peneroka di seluruh negara dengan pelbagai tindakannya yang tidak masuk akal.

Katanya, antara langkah jelas Isa ke arah itu boleh dibuktikan dengan kesanggupannya memetrai perjanjian pajakan tanah antara Felda dan Felda Global Vantures.

"Sekiranya sistem pajakan sehingga 99 tahun itu berjaya dilaksanakan, Felda Global Vantures dengan kerjasama Koperasi Permodalan Felda (KPF) akan mengatur langkah lebih jauh untuk memasuki pasaran saham dengan penyenaraian ke dalam Bursa Saham Malaysia nanti," tegasnya.

Sekiranya skim amanah saham itu mendatangkan keuntungan, tambahnya, pihak yang menikmati keuntungan itu bukannya warga peneroka, tetapi Isa dan koncu-koncunya serta kroni-kroni Umno BN.

"Itu kalau untung, tetapi kami di pihak Anak tak nampak pun saham itu akan mencatatkan keuntungan. Malah, nasibnya nanti samalah juga dengan Asdi dan amanah-amanah saham lain yang telah diperkenalkan oleh kerajaan-kerajaan negeri sebelum ini," katanya.

Kalau saham yang melibatkan Felda Global Vantures itu rugi pula, tegasnya, Isa dan koncu-koncunya tidak akan menanggung sebarang kerugian, tetapi para peneroka di seluruh negara juga yang akan menanggung akibatnya kerana langkah yang dibuat itu bukannya untuk kepentingan para peneroka, tetapi untuk kepentingan mereka sendiri.

Katanya, langkah jahat Isa itu sememangnya sudah dapat dikesan sejak awal oleh para peneroka yang faham dan dapat membaca mesej yang tersirat, sehingga menyebab Ketua Peneroka Kebangsaan, Shamsuddin Othman menentangnya habis-habisan.

Shamsuddin, tambahnya, yang telah 15 tahun menjadi ketua peneroka yang juga Ahli Lembaga Pengarah Felda sejak 5 tahun lalu, sememangnya sudah cukup faham perkara itu dan tidak mungkin dapat ditipu oleh Isa dan koncu-koncunya.

"Anak sememangnya akan sentiasa memberikan sokongan dan kerjasama penuh kepada beliau dan kepada para peneroka. Kami telah sama-sama berusaha menyedarkan para peneroka mengenai perkara itu sehingga kebanyakan peneroka telah pun memahaminya," ujarnya.

Jika sebelum ini Umno BN telah berjaya mendapat undi yang cukup banyak daripada para peneroka sehingga berjaya mencapai kemenangan dalam pilihanraya-pilihanraya lalu, tegasnya, dalam pilihanraya akan datang, para pemimpin Umno BN janganlah lagi menaruh harapan daripada undi para peneroka.

"Para peneroka di seluruh negara telah pun sedar dengan penipuan para pemimpin Umno BN terhadap mereka selama ini. Mereka telah pun bangun untuk mempertahankan hak dan maruah mereka. Tahulah nanti para pemimpin Umno BN diajar oleh para peneroka sendiri," ujar beliau.


Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6844-felda-tempah-maut-masuk-pasaran-saham

PUASA SUNAT BULAN MUHARRAM - 9/10/11hb Muharram

Posted: 04 Dec 2011 06:29 PM PST

Disunatkan kita berpuasa pada Hari Asyura'. Hari Asyura juga digelar Ayyamillah (Hari-hari Allah) iaitu hari-hari yang dinasabkan oleh Allah swt kepada diriNya. Allah swt telah menyuruh Nabi Musa as agar mengingatkan kaumnya tentang hari-hari tersebut dalam firmanNya : ﴿وَذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّهِ﴾ bermaksud, "Dan ingatkanlah mereka tentang Hari-hari Allah".
Maksud Hari-hari Allah ialah Ayat-ayatNya dan nikmat-nikmatNya seperti selamatnya Nabi Musa as dan kaumnya dari kekejaman Firaun, terbelahnya Laut, tenggelamnya Firaun dan tenteranya yang zalim lagi mendustakan Allah swt, Al-Mann dan Al-Salwa yang diturunkan dari langit untuk Bani Israel dan nikmat-nikmat yang lain.

Dari hadis riwayat Muslim berbunyi "إن عاشوراء من أيام الله.." bermaksud, "Sesungguhnya Asyura adalah dari Hari-hari Allah". Dalam satu riwayat bermaksud, "… dengan nikmat Allah taala".

Dalam satu hadis menyebut "هذا يوم عظيم يوم نجى الله فيه موسى وأغرق فرعون" bermaksud, "Hari ini adalah hari yang besar dimana Allah menyelamatkan Musa dan menenggelamkan Firaun". Sabdanya lagi "يوم صالح هذا يوم نجى الله بني إسرائيل من عدوهم" bermaksud, "Hari ini ialah hari yang baik di mana Allah menyelamatkan Bani Israel dari musuh mereka". Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah saw bersabda"أظهر الله فيه موسى وبني إسرائيل على فرعون.." bermaksud, "Di hari tersebut (Asyura) Allah memenangkan Musa dan Bani Israel ke atas Firaun".يعني رمضان) وعن ابن عباس "ما رأيت النبي صلى الله عليه وسلم يتحرى صيام يوم فضله على غيره إلا هذا اليوم يوم عاشوراء، وهذا الشهر (البخاري Tidak aku melihat Nabi saw berusaha berpuasa melebihi hari-hari lain selain hari ini, iaitu hari Asyura dan di bulan ini iaitu bulan Ramadan".
Oleh itu hadis ini menunjukkan Hari Asyura merupakan hari yang paling afdhal untuk berpuasa selepas bulan Ramadan dan Hari Arafah.

Puasa di Hari Asyura menghapuskan dosa setahun. Ini adalah di antara anugerah Allah swt kepada manusia yang memang lumrah terdedah kepada kesilapan dan kelemahan. Allah swt menjadikan hari tersebut sebagai sebab untuk pengampunan dosa dan taubat.

Hari apakah kita disunatkan berpuasa Asyura ?

Kebanyakan Ulamak mengatakan sunat berpuasa pada Hari Kesepuluh bulan Muharram kerana Nabi saw berpuasa pada hari tersebut dan menyarankan kepada para Sahabatnya agar berpuasa sedemikian. Imam Al-Qurtuby berkata bahawa perkataan "Asyura" diambil dari perkataan Asyara bermakna "sepuluh" tapi dalam bentuk perkataan menunjukkan bersangatan (mubalaghah) dan mengagungkan (takzim).
Ibnu Al-Munir mengatakan kebanyakan Ulamak mengatakan "Asyura" adalah Hari Kesepuluh. Rujuk juga kitab Fath Al-Bari. Malik, Ahmad, Ishaq dan lain-lainnya juga berpendapat demikian. Turut menyokong pandangan mereka adalah riwayat Ibnu Abbas ra ويؤيده ما رواه ابن عباس "أمر رسول الله صلى الله عليه وسلم بصوم عاشوراء يوم العاشر" (الترمذي: 755 حسن صحيح)، yang bermaksud, "Rasulullah saw menyarankan puasa Asyura iaitu Hari Kesepuluh" (hadis hasan sahih riwayat At-Tarmizi).

Ibadat puasa adalah salah satu tunggak Islam terpenting dalam membina rijal Dakwah dan generasi masa depan Islam yang gemilang.

Pendapat sebahagian Ulamak ialah berpuasa sunat pada Hari Kesembilan bulan Muharram berdasarkan riwayat dari Ibnu Abbas فقد سُئل ابن عباس عن صيام يوم عاشوراء فقال: إذا رأيت هلال المحرم فاعدد، وأصبح يوم التاسع صائمًا، قلت: هكذا كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصومه؟ قال: نعم (رواه مسلم: 1133 وأبو داود: 2446 والترمذي: 754 وأحمد: 1/239: 2135 صحيح) apabila ditanya tentang puasa Hari Asyura, dia berkata bermaksud, "Apabila kamu melihat anak bulan Muharram, kiralah hari-harinya dan jadilah seorang yang berpuasa pada Hari Kesembilan'. Aku bertanya, 'Begitukah Rasulullah saw berpuasa?'. Dia menjawab, 'Ya''. (riwayat Muslim no 1133, Abu Daud no 2446, At-Tarmizi no 754, Ahmad no 239/1). Ibnu Al-Qayyim mengatakan yang disunatkan ialah Hari Kesembilan sahaja.

Pendapat sebahagian Ulamak ialah berpuasa pada kedua-dua Hari Kesembilan dan Hari Kesepuluh bulan Muharram berdasarkan hadis "حين صام رسول الله صلى الله عليه وسلم يوم عاشوراء وأمر بصيامه قالوا: يا رسول الله! إنه يوم تعظمه اليهود والنصارى. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم "فإذا كان العام المقبل إن شاء الله صمنا اليوم التاسع" قال: فلم يأت العام المقبل حتى تُوفي رسول الله صلى الله عليه وسلم (مسلم: 1134/133) bermaksud, "Pada hari Rasulullah saw berpuasa Hari Asyura (pada Hari Kesepuluh), para Sahabat ra berkata, 'Ya Rasulullah, ia adalah hari yang disambut oleh orang-orang Yahudi dan Kristian, lalu Rasulullah saw bersabda, Tahun depan insyaAllah kita akan berpuasa pada Hari Kesembilan jika aku masih hidup'. Sebelum tiba tahun depan Rasulullah saw wafat".
Oleh itu Imam Asy-Syafie ra, Ahmad dan sebahagian Ulamak mengatakan sunat berpuasa pada kedua-dua Hari Kesembilan dan Hari Kesepuluh agar tidak menyamai Yahudi dalam meraikan hanya satu hari sahaja. Dikalangan mereka ada yang mengatakan puasa Hari Kesembilan sebagai langkah hati-hati agar tidak terlepas kelebihan puasa Hari Asyura.

Puasa mendidik jiwa pemuda pemudi Dakwah menjadi ikhlas kerana ia adalah ibadah yang tidak boleh dilihat oleh manusia yang lain, mendidik jiwa menjadi kental kerana ia adalah perbuatan yang melawan arus nafsu makan dan syahwat, mendidik jiwa menjadi penyayang kerana berlapar mengingat dan menginsafkan dia akan kehidupan orang fakir dan miskin yang sering dilanda kelaparan dan serba kekurangan.

Pendapat sebahagian Ulamak pula ialah sunat berpuasa Hari Kesembilan, Hari Kesepuluh dan Hari Kesebelas berdasarkan hadis riwayat Ahmad أي صيام: 9، 10، 11 للحديث: "صوموا يوم عاشوراء وخالفوا اليهود: صوموا قبله يومًا أو بعده يومًا" bermaksud, "Berpuasalah kamu di Hari Asyura dan kamu bezakanlah dengan (amalan) orang-orang Yahudi. Oleh itu berpuasalah sehari sebelumnya dan sehari selepasnya".

Ringkasnya, yang paling afdhal ialah berpuasa pada ketiga-tiga hari ke 9, 10 dan 11 Muharram. Jika tidak upaya maka berpuasalah pada hari ke 9 dan 10 Muharram. Jika tidak upaya maka berpuasa sunatlah pada hari ke 10 Muharram.

Diriwayatkan bahawa generasi Islam terdahulu suka melatih kanak-kanak kecil berpuasa Hari Asyura dengan cara membawa mereka ke masjid dan membuatkan untuk mereka alat permainan di sana. Jika sesiapa dari mereka yang menangis kerana lapar, dia akan diberi alat mainan tersebut sehingga dia asyik bermain sehingga tiba waktu berbuka puasa (rujuk syarah hadis Muslim no 1136).

Kita berdoa kepada Allah swt agar diterima puasa dan amal ibadat kita di Hari-hari yang mulia ini, meningkatkan keperibadian Islam pada diri, keluarga dan masyarakat kita ke arah mendaulatkan kembali Islam di Negara, rantau dan dunia ini. Ameen.

Ustaz Halim http://www.inijalanku.wp.com/

Perhimpunan Dedahkan UMNO Parti Assabiyah Bukan Wasatiyyah - Nizar

Posted: 04 Dec 2011 02:50 PM PST

Perhimpunan Dedahkan UMNO Parti Assabiyah Bukan Wasatiyyah - Nizar

UMNO mendedahkan watak sebenar mereka sepanjang tempoh Perhimpunan Agung Umno 2011 yang berlansung di PWTC baru-baru ini.

Lebih ramai kini yang menyedari bahawa UMNO kini adalah sebuah parti yang mengamalkan semangat perkauman sempit dengan menjadikan perhimpunan mereka sebagai pesta memaki-hamun parti-parti di dalam Pakatan Rakyat, demikian tegas YB Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin, AJK Pas Pusat di Majlis Hi-Tea Bersama Rakyat di Markas PAS Sungai Rambai, Melaka petang tadi.

Apa yang dilakukan oleh UMNO di sepanjang perhimpunan mereka tersebut ialah khususnya menanamkan semangat kebencian kepada DAP, di dalam konteks membenci kaum Cina, dan di dalam masa yang sama mereka cuba menutup segala macam skandal daripada disentuh atau dibahaskan di dalam perhimpunan tersebut.

Datuk Seri Nizar turut membidas sikap "assabiyah" melampau UMNO yang boleh menjadi penyebab berlakunya ketegangan kaum di dalam negara kita.

Beliau turut persoalkan konsep "wasatiyyah" (kesederhanaan) yang diwarwarkan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib, di mana apakah konsep wasatiyyah untuk rakyat belaka sedangkan pemimpin khususnya Najib sendiri hidup bermewahan dengan menggunakan wang rakyat bagi tujuan-tujuan dan kepentingan-kepentingan anak-bini dan keluarganya?

"Sewaktu negara menyambut kemerdekaan, Najib dan isteri berada di Perth Australia yang perbelanjaannya ke sana ditanggung dengan menggunakan wang rakyat!" tambahnya.

Menyentuh isu lembu NFC, beliau berkata bahawa pendedahan penyelewengan dan salahlaku projek NFC tersebut dilakukan oleh Jabatan Audit Negara sendiri, dan beliau yakin masyarakat Melayu bakal menolak UMNO di dalam pilihanraya akan datang ini akibat daripada sikap UMNO yang masih cuba membela penyelewengan RM250 juta berkenaan.

"Mana mungkin Sharizat Jalil boleh menidakkan projek berkenaan ada kaitan dengannya sedangkan terdapat tuntutan peribadinya sebanyak RM26,000 yang diluluskan oleh NFC sendiri?" soal Nizar.

Mengenai pilihanraya yang akan datang ini, GB bersependapat dengan Datuk Seri Nizar bahawa seandainya SPR berani meneruskan penyelewengannya, tidak mustahil nanti rakyat akan bangkit secara menyeluruh di seluruh negara, dan kebangkitan rakyat itu sepastinya lebih besar daripada Perhimpunan Bersih 2.0 yang berlaku sebelum ini. Apakah Najib berani mengambil risiko itu?

Source: http://greenboc.blogspot.com/2011/12/perhimpunan-dedahkan-umno-parti.html

Nuffnang