Sabtu, 6 Julai 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Situasi Pelajar Selangor Di Mesir Setakat 5 Julai 2013

Posted: 06 Jul 2013 08:24 PM PDT

Pelajar Selangor Di Mesir Berada Dalam Keadaan Baik dan Terkawal
 
Afeeqa Afeera/Admin
SHAH ALAM, 5 JUL :

Berdasarkan maklumat terkini yang diperolehi daripada pihak Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) seramai 1,479 pelajar Selangor di Mesir dilaporkan berada dalam keadaan baik.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, meskipun Mesir dilanda siri perhimpunan besar-besaran baru-baru ini, namun lokasi kejadian adalah jauh daripada penempatan para pelajar.

Menurutnya, pejabat Hal Ehwal Pelajar (HEP) Selangor Mesir sentiasa bekerjasama dengan pihak KBMK dalam menyalurkan maklumat berhubung situasi semasa yang berlaku di negara itu.

"Segala peraturan, pekeliling dan peraturan berkaitan keselamatan yang dikeluarkan sentiasa disampaikan kepada pelajar-pelajar Selangor untuk dipatuhi.

"Malah pejabat HEP Selangor Mesir sentiasa melaporkan perkembangan dan perubahan situasi semasa yang berlaku kepada pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS)."

Dr Halimah berkata demikian di dalam sidang media selepas sesi Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini hari ini.

Jelas Halimah, semua pejabat HEP negeri juga diarahkan untuk membuka bilik gerakan beroperasi 24 jam di rumah negeri masing-masing bagi mendapatkan perkembangan semasa, menerima aduan serta mendapatkan maklumat berkaitan rakyat Malaysia dan pelajar.

Tambahnya, satu jawatankuasa khas keselamatan peringkat negeri Selangor juga ditubuhkan bagi membincangkan persediaan dan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil sekirannya situasi bertambah buruk.

"Kebanyakan pelajar di sana sudah mula bercuti pada ketika ini setelah tamat peperiksaan akhir tahun. Malah ada sebahagian universiti yang menangguhkan kelas dan peperiksaan," katanya lagi.

Konflik terbaru di Mesir menyaksikan Presidennya, Mohammed Morsi, yang menang pilihanraya negaranya pada 30 Jun 2012 digulingkan oleh tentera Mesir pada 3 Julai.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Implausible nonsense: Malaysia’s political theatre - Dr Lim Teck Ghee

Posted: 06 Jul 2013 06:58 PM PDT

Withdrawal of controversial Conversion Bill welcomed but Cabinet owes public an explanation on three key questions.

Posted: 06 Jul 2013 06:54 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Kuliah Di Ambang Ramadhan & Lancar Kempen Solat Berjamaah Di BBB

Posted: 06 Jul 2013 04:47 PM PDT

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Permohonan RM 105 juta Tambahan Untuk Biayai Skim Air Percuma Mei hingga ke Disember

Posted: 05 Jul 2013 11:28 PM PDT

SHAH ALAM 5 JULAI : Kerajaan Selangor memohon peruntukan tambahan RM 105 juta bagi meneruskan skim pemberian 20 meter padu air percuma di Selangor bagi tempoh Julai hingga Disember tahun ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khadli Ibrahim berkata, peruntukan itu diperlukan kerana peruntukan sebelumnya hanya menampung kos program tersebut sehingga Mei lalu iaitu sebelum Pilihanraya Umum 13 (PRU13).

Maka dengan itu, katanya, Kerajaan Negeri membuat pembayaran bagi kos air percuma kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) hanya untuk tempoh Januari hingga ke Mei.

Keputusan untuk diambil di dalam belanjawan 2013 kerana sekiranya Kerajaan Negeri yang lain mengambilalih selepas PRU 13, pentadbiran itu tidak dipaksa untuk meneruskan dasar itu.

"Jika menang pilihanraya, kita teruskan program pemberian air percuma ini. Keputusan ini dibuat kerana kita tidak mahu membuat keputusan bagi pihak lain.

"Tetapi dalam manifesto PR, kita telah senaraikan mengenai usaha meneruskan bantuan air percuma ini," katanya kepada media selepas Dewan Negeri Selangor (DNS) ditangguhkan di sini hari ini.

Permohonan RM 105 juta itu sebahagian daripada permohonan perbelanjaan tambahan sebanyak RM 761 juta yang dibuat melalui satu enakmen di dalam DNS.

Daripada RM 105 juta, RM 83 juta adalah bagi menampung bayaran program pemberian air percuma bagi Julai hingga hingga Disember 2013.

Manakala RM 22 juta bagi menampung semula peruntukan sedia ada yang telah digunakan bagi bayaran program itu bagi Mei hingga Jun lalu.

Sumber: Selangorku

Pendapatan Peserta Program Keusahawanan Selangor Naik Sehingga 40 Peratus

Posted: 05 Jul 2013 11:26 PM PDT

SHAH ALAM 5 JULAI : Usahawan belia dan wanita muda yang menyertai program bimbingan perniagaan Kerajaan Negeri melaporkan bahawa pendapatan mereka meningkat sebanyak 30 hingga 40 peratus apabila mereka mempraktikan latihan tersebut.

Exco Pembangunan Usahawan Sains, Teknologi dan Inovasi, Dr Daroyah Alwi berkata bagaimanapun peserta tidak mengemukakan rekod peningkatan itu kerana perusahaan mereka ialah industri kampung dan mereka tidak mempunyai penyata aliran tunai dan penyata bank.

Daroyah juga berkata bengkel dan program usahawan mencatatkan permintaan yang menggalakkan apabila jumlah peserta meningkat ke 7,706 pada tahun 2013, daripada 220 pada 2008.

Antara program yang disediakan ialah kursus pensijilan, pembungkusan, kursus asas keusahawan dan rancangan perniagaan.

Program yang tidak melibatkan latihan pula merangkumi Dana Industri Kampung, Promosi Produk Usahawan dan lawatan ke premis perusahaan yang dijalankan sekali setahun.

Beliau berkata demikian ketika yang menjawab pertanyaan Adun Permatang Sulaiman Abdul Razak (BN) di dalam sidang Dewan Negeri Selangor hari ini.

Dalam pada itu, Daroyah memaklumkan Selangor kini menjadi juara dalam pensijilan halal berikutan ketika ini, 40 peratus daripada permohonan sijil halal di Malaysia datangnya dari Selangor.

Sumber: Selangorku

AES: Kerajaan Ambil Dari Mana Bayar RM13 juta

Posted: 05 Jul 2013 11:23 PM PDT

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kempen Anti saman Ekor (Kase) meminta Kementerian Pengangkutan menjelaskan dari sumber mana RM13,550,758.00 diambil bagi membayar fi perkhidmatan kepada syarikat pembekal Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Penasihat Undang-Undang Kase, Zulhazmi Shariff yang merujuk kepada jawapan bertulis Kementerian Pengangkutan kepada Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin yang menyatakan sehingga 15 Mei lalu, kerajaan telah membayar fi perkhidmatan (contract service fee) kepada syarikat penyedia perkhidmatan AES sebanyak RM13,550,758.

Bayaran itu dibuat berpandukan kepada perjanjian antara kerajaan dengan syarikat penyedia perkhidmatan.

"Kita minta pihak kementerian menjelaskan kepada rakyat dari mana sumber kewangan itu diperolehi bagi membayar fi perkhidmatan kepada syarikat pembekal, RM13 juta bukan satu jumlah yang kecil.

"Kita semua tahu tidak semua pesalah jalan raya yang menerima saman AES membuat pembayaran dan di bawah kendalian Kase juga ada beberapa kes, bagaimana kerajaan boleh bayar RM13 juta itu kepada syarikat pembekal," ujar beliau kepada Harakahdaily.

Tambah beliau, Kementerian Pengangkutan juga turut memberitahu sehingga 11 Jun sejak AES dikuatkuasa pada 23 September 2012 sebanyak 673,339 saman AES telah dikeluarkan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Namun katanya lagi, adakah dari jumlah saman yang dikeluarkan itu telah dijelaskan bayaran kompaun atau denda oleh penerima saman.

"Mengikut rekod Kase terdapat lebih daripada 100 saman AES yang telah dibawa ke mahkamah telah dibatalkan oleh mahkamah sama ada dengan dilepaskan tanpa dibebaskan atau dilepaskan dengan amaran.

"Ini bermakna lebih 100 saman telah tidak dibayar oleh penerima saman atas arahan dari mahkamah, selain itu juga di Mahkamah Majistret Putrajaya pada 10 Disember tahun lalui dari 18 kes saman AES hanya 13 daripadanya mengaku salah dan dikenakan dengan tetapi lima darinya dilepaskan tanpa dibebaskan.

"Begitu juga di Mahkamah Kuala Lumpur juga situasi yang sama, jadi dari kes tersebut adalah tidak masuk akal kerajaan mengeluarkan RM13 juta untuk dibayar kepada syarikat pembekal sedangkan ada saman yang dilepaskan dan tidak perlu dibayar oleh penerima saman," ujar beliau.

Zulhazmi turut menyatakan ia merupakan statistik yang berada di dalam rekod Kase tanpa mengambilkira yang tidak direkodkan di luar sana. Berdasarkan statistik ini sahaja jelas bahawa bukan semua 673,339 saman yang telah dikeluarkan sejak 23 September 2012 telah dijelaskan.

Dalam pada itu, beliau turut mempersoalkan perkiraan yang digunakan oleh kerajaan dalam membayar sejumlah RM13,550,758 kepada syarikat pembekal kamera tersebut.

Jelasnya, mengikut Model Kewangan Dengan Formula Tiga Langkah yang menjadi panduan pembayaran fi perkhidmatan oleh Kerajaan kepada syarikat, syarikat hanya akan layak menerima RM16 daripada setiap RM300 denda atau kompaun yang dibayar oleh penerima saman AES.

"Diandaikan semua 673,339 saman AES telah dibayar, kerajaan hanya perlu membayar kepada syarikat penyedia perkhidmatan sebanyak RM10,773,424 sahaja bukan RM13,550,758.

"Jadi bagaimana kerajaan membuat kiraan dalam menjelaskan bayaran fi perkhidmatan tersebut yang jauh lebih tinggi daripada jumlah sepatutnya. Menjadi persoalan kepada kita juga ialah jumlah 673,339 saman telah dikeluarkan sehingga 11 Jun 2013 tetapi bayaran RM13,550,758 tersebut adalah setakat 15 Mei 2013 yang mana sepatutnya lebih rendah daripada itu," sambungnya.

Beliau mendesak kerajaan supaya mendedahkan butiran perjanjian tersebut kerana khuatir terma-terma perjanjian adalah menguntungkan syarikat swasta berbanding Kerajaan.

Menurut beliau, kerajaan sepatutnya memikirkan kepentingan rakyat melebihi kepentingan syarikat swasta dalam melaksanakan sesuatu tindakan.


Sumber: Harakahdaily

Menyampaikan Sumbangan Kepada Gereja Christ the King

Posted: 04 Jul 2013 11:32 PM PDT

Bersama YB William Leong dan YB Theresa Kok menyampaikan sumbangan RM100,00 daripada Kerajaan Negeri Selangor kepada Church of Christ the KingLim Guan Eng

Lim Guan Eng


Immediately Release And Restore Democratically Elected Egyptian President Mohammed Morsi.(en/cn)

Posted: 06 Jul 2013 02:48 AM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 6.7.2013

There should be an immediate release and restoration of democratically elected Egyptian President Mohammed Morsi. The forcible removal of the democratically elected President is a naked coup d'etat by the military that violates the popular will of the majority of Egyptians who had given Morsi a popular mandate of 52% in free elections last year.

DAP expresses surprise that so-called defenders of democracy like Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, not only justifies the military coup d'etat but warns that change is dangerous and brings about instability as well as affect economic progress. Democracy is the best form of government to prevent corruption and violation of basic human rights. Economic prosperity and reducing income inequality can only be achieved by ensuring increasing transparency, accountability and competency as well freedom instead of choosing cronies, practicing nepotism and oppression.

In the choice between the bullet and the ballot, it remains to be seen whether Najib's confidence that Egypt's economic problems will be solved by the end of democracy and citizens participation in decision-making by the unelected military.

Sarawak Chief Minister Chief Minister Tan Sri Taib Mahmud Must Explain The Reason For Barring Clare Rewcastle Brown From Entering Sarawak Or Else Confirm Suspicions That He Has Everything To Hide About The Corruption Allegations Against Him and His Family.

Sarawak Chief Minister Chief Minister Tan Sri Taib Mahmud must explain the reason for barring Clare Rewcastle Brown, the sister in law of a former British Prime Minister, from entering Sarawak or else confirm suspicions that he has everything to hide about the corruption allegations against him and his family. DAP is shocked that Taib Mahmud is abusing his powers of immigration for personal reasons by preventing an opponent from entering the state to expose financial improprieties.

I have met Rewcastle Brown in London and she struck me as a conscientious defender of justice, right over wrong and freedom of choice. She has an abiding love for Sarawak because she was born and had lived in the state. Instead of appreciating Rewcastle for this unusual passion for Sarawak, she is now being victimised because she dared to stand up for justice and integrity against the Sarawak Chief Minister. The former BBC journalist is the founder of the influential blog, Sarawak Report and Radio Free Sarawak, which are both critical of the chief minister.

Taib must understand that his actions, born out of personal vendetta against Rewcastle, will not only put Sarawak but also Malaysia in bad light. If Taib has nothing to hide, then he should come clean and answer the evidence systematically put up by Rewcastle of the natural resources in a beautiful state that is repeatedly "robbed" by the cronies of Taib Mahmud.

LIM GUAN ENG

===============================
民主行动党秘书长及峇眼国会议员于2013年7月6日在吉隆坡发表的文告。

即刻释放及让民主民选的埃及总统穆尔希复职。

即刻释放及让民主民选的埃及总统穆尔希复职。如此赤裸裸的以军事政变,暴力褫夺民主民选领袖,有违多数人民意愿,因为穆尔希是在去年的自由选举中获得52%的选民支持。

行动党对于所谓民主捍卫者的首相纳吉,不只合理化了这次军事政变,而且还警告要求改变是危险的行为,将会导致不稳定及影响经济发展。要知道,民主是组成政府的最佳方式,民主是能避免贪污及暴力的基本人权。唯有不断的更透明、更公信问责、更能干,才能真正确保经济繁荣及减少收入不平等,而不是选择朋党、裙带关系及压迫。

纳吉必选在子弹与选票之间做选择,他到底是不是有信心埃及的经济问题将会在军事武力终结民主及人民决策之际获得解决。

砂拉越首席部长丹斯里泰益必须解释为何禁止克莱尔R布朗入境砂拉越,否则这将证明他及他家族贪污的嫌疑。

砂拉越首席部长丹斯里泰益必须解释为何禁止英国前首相布朗胞妹克莱尔R布朗入境砂拉越,否则这将证明他及他家族贪污的嫌疑。民主行动党震惊泰益基于个人理由滥用他砂州移民厅的权力阻止政敌入境揭发金融丑行。

我在伦敦的时候会见了克莱尔,我惊见她那凭着良心捍卫正义、择善除恶及崇尚自由的决心。她深爱砂拉越因为她曾在那边出世及成长。但克莱尔对砂拉越的热爱并没有获得回报,反而因为她勇于为了正义与廉洁对抗砂州首长而成为受害者。这位前BBC新闻从业员是极具影响力的反砂州首长《砂拉越报告》部落格及《自由砂拉越电台》的创办人。

泰益要知道他的所作所为根本是基于对克莱尔的个人恩怨,这不只将让砂拉越难堪,甚至是对马来西亚很不利。 若泰益真的没什么好隐藏,他就必须针对克莱尔指证历历泰益朋党一而再大肆掠夺砂州美丽的天然资源,一件件做出说明与回答。

林冠英

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Tony said “AirAsia is not sending its aircraft to MAS for maintenance” by Johari

Posted: 06 Jul 2013 12:16 AM PDT

Shame on the Botak Azhari and his supporters in the top management of MAS. All keeping quiet about the AA and MAS maintenance contract. Even the Spin Doctor Najmudin in MAS is also keeping quiet. This is the transparency of the top management. This is how they are going to turn around MAS. Full of bullshit.

SUARA PERAK

Blog@Wengsan...博客@永山

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Jawapan Ketua Menteri kepada YB Wong Hon WaI tentang isu air yang dibangkitkan di Dewan Undangan Negeri.

Posted: 05 Jul 2013 11:38 PM PDT槟州首席部长林冠英于第13届第1季第1次槟州立法议会的总结辩论回答亚依淡黄汉伟州议员关于水源危机及州政府未来如何解决这项课题,及黄汉伟建议州政府必须拟定未来50年的长远策略而不是5年策略。

我很乐意讲解,为了确保2020年之后槟州不必面对缺水危机所进行的霹雳槟城的跨州输水计划(涉及霹雳河、依约河及吉辇河 )刻已经在进行。水务资产管理公司主席拿督斯里达祖罗斯里已经保证,那些与该公司签署水务重组计划的州属将能够获得水务计划的资金。槟州政府在2011年 6月2日与联邦政府签署了协议,以将槟州资产转移至国家水供业重组计划(NWSIRI)。在上述计划下,水务资产管理公司是国家水供资产的业主及管理人。

目前,槟州80%的水资源来自慕达河,而这只能够应付槟州的水需求至2020年。我们必需马上进行跨州输水计划,以供应未来的需求,减少对单一水源即慕达河的依赖,以及吉打州境内储水区伐木活动的不确定性。

能源、绿色工艺及水源部已于2012年6月30日批准霹雳河输水计划,并获得国家水供理事会的认可,目前正等待首相署经济策划单位的执行批准。

霹雳-槟州生水输送计划将把霹雳河生水抽入依约河及吉辇河上的新水道,水道将建在霹雳河及吉辇河之间的高原区,然后再从槟州境内的吉辇河抽取生水到 计划中的吉辇河滤水站,再转送干净的可饮用水到全槟。与慕达河不同的是,在慕达河的个案,槟州的生水是从流过槟州的慕达河抽取的,而从霹雳河抽取生水,则 需要缴付一些费用给霹雳州。缴付生水费给霹雳州是合法的,因为霹雳河在霹雳州境内,不像慕达河那样流经槟城。

这项计划涉及生水及过滤水基础建设。水供重组模式中,我们将利用联邦政府的资金兴建生水设施,而水务资产管理公司将资助滤水站设施。涉及成本约20亿令吉,耗时7年。
这项计划估计能够为未来的槟州供水机构、霹雳水务局及水利灌溉局的未来水供及灌溉需求提供全方面的解决方案,直至2050年。

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


[HEBAHAN] Jemputan Ke “Syria Is Calling”

Posted: 06 Jul 2013 01:20 AM PDT

image

Prime Minister Erdogan on the coup in Egypt

Posted: 06 Jul 2013 01:18 AM PDT

Excerpts from PM Erdogan’s speech in Istanbul on July 5th 2013.

“The common history of Turkey and Egypt dates back to ancient times.

Egypt, the people of Egypt, the governors, politicians, and both the military and the civil bureaucracy of Egypt should read about the recent history of Turkey, and must certainly take into consideration the experiences Turkey has had during its recent history.

 

We have suffered great hardships on the way to democracy.

We have experienced heavy losses, and paid heavy prices on the way to democracy.

Without exception, each military coup has caused Turkey to lose decades.

Each military coup has paralyzed the economy of Turkey, and wasted Turkey’s assets.

Each military coup has caused the country, the nation, and especially the youth, to pay heavy prices.

 

The dates May 27, March 12, September 12th, and February 28, have thus been recorded in the memory of the Turkish people as the darkest, the most sinister, and the most unfortunate dates in the history of Turkey.

The leading actors of these coups have been convicted in the consciences of the people.

With the constitutional amendment we passed in 2010, we have enabled those who interfere in democracy to be tried.

Thus, the leaders of these coups have appeared in court, and have been asked for explanation of their deeds.

Egypt, the Egyptian people, especially those who have launched and supported the coup in Egypt, should learn about these experiences and facts related, and take lessons from them.

See, I underline this:

No matter in which corner of the world, and no matter against which government that has come to power through elections they are launched, coups are evil. The target of coups is the people. The target of coups is the future, and the democracy.

We expect everyone to express this with candor, courage, and sincerity.

No coup can be democratic.

 

Some people appear and utter statements which begin with the expression "Coups are evil, but…."

No but, no however, no nevertheless. Coups are evil.

 

We would still think that coups are evil, even if it had not happened in Egypt, and it had happened in another country.

We would still think that coups are evil, even if it had not been launched against Mursi, but against those in the opposition.

 

I especially would like to address the Western countries, those who use statements which begin with "however", or "but" in their speeches related to the incidents that have been happening in Egypt, those who wish to find excuses to legitimize the coup, or those who watch the coup silently can never answer to either their consciences, or to their people, or history.

 

Especially the European Union, by not reacting appropriately against the coup, and by not even acknowledging that what is happening in Egypt is a coup, has once again disregarded their own principles.

Democracy does not accept double standard.

 

 

The political parties appear before the nation with their planned agenda and if they can win the majority of the votes, then they implement their agenda.

But if they fail, then there is a term for a government to remain in power and there is a fixed time for elections, thus the ballot is put in front of the nation and the nation does what is required.

Those who fail and lose in the elections review themselves, review their agendas, their discourse and try to win the approval of the nation in the next elections.

Of course democracy is a regime which guarantees the rights of the minority but the name of an order in which the minority grabs the right to rule is not democracy.

We do not want that Egypt experience such a situation lack of principle at all just at the bottom of the ladder.

 

Egypt is Turkey's brother and the people of Egypt is our brothers and sisters.

We treat the whole Egyptian people equally and we care the well-being of the whole Egypt as much as our well-being.

We supported the January 25 Revolution most sincerely on behalf of the Egyptian people. We rejoiced just like all Egyptians when Egypt got rid of dictatorship.

However, we do not want to see that Egypt goes back to the times before the January 25Revolution at all.

We seriously feel bad if the accomplishments of January 25 Revolution are lost.

We hope that violence, conflicts and chaos never reign in Egypt.

And again, looking at the bitter memories of Turkey, it should be realized that arresting the leaders through a coup who came to power by elections in Egypt will cause serious traumas in the future.

I want to stress that arbitrary arrests and prosecution of the elected are very concerning.

We hope that the democratic rules in Egypt will immediately step in and all sides take part in the election and that the will of nation will be restored by elections.

As the Egyptians know very well, any will which is not based on people is a dictatorship.

We hope that a healthy atmosphere will prevail in which the elected will leave throughelections in Egypt.

I want to reiterate: no matter where or against whom, coups are damaging and inhuman, also an enemy of the people, national will and democracy.

I invite the whole world to have a moral and sincere standing against the coups and I would like to deliver our sincere regards for the Egyptian people who are Turkey's brothers wishing that they find peace soon.

What Is The Real Agenda Behind MACC Investigating Taib?

Posted: 06 Jul 2013 01:17 AM PDT

Vernon Aji Kedit

The political rumour mill is in overdrive again and the grapevines are abundant with all sorts of theories. Words like ‘hidden hands’, ‘UMNO plot’, ‘sandiwara’ and even ‘Salah Anwar lagi’ are being touted and bandied liberally in every coffee shop and cafe throughout the country.

One thing is for sure – Taib has not spoken a single word. Very smart of him. This intensifies the mystery surrounding the very sudden and unexpected move by MACC to investigate him. But the question on everyone’s lips is WHY?

Now let’s look at this very interesting development chronologically and logically.

FACT: MACC made its announcement last week, coincidentally just after Najib had flown off on an overseas tour.

QUESTION: Who gave MACC the nod and green-light to suddenly announce that it will be investigating Taib? Or was MACC arm-twisted to do this? And why when Najib was not in the country?

POSSIBLE ANSWERS:

Scenario 1 - Najib instructed the MACC, and then quickly jumped on a plane and  left the mess to sort itself out while he is away.

Scenario 2 - Someone other than Najib, taking the opportunity of Najib’s absence, arm-twisted the MACC to do this. Someone with influence and incredible power whom the MACC fears and listens to? More powerful than Najib?

WHY?

Scenario 1 (A) - Najib is trying to show the country and UMNO that he has the backbone to reform and is transforming his governance policy, and therefore assuage the fears of foreign investors and create more confidence so that the nation’s FDI increases as he goes on a tour to create more business opportunities for the nation. Perhaps a shadow-play, and after FDI’s have poured in, the MACC finds no case and closes the files?

Scenario 1 (B) - At the same time, is Najib subtly sending Taib a message – “Slow down on the corruption, Old Man, because you are making all of us look bad”?

Scenario 1 (C) - Najib could also be sending his own party a subtle message:  UMNO is beholden to Taib who saved them with 22 seats, and that without Taib, BN is out of power and therefore if Najib dares to do this to Taib, what more to other members of his party? Is he telling his other UMNO friends and foes to back off  and not challenge his presidency so that he won’t put MACC on them too? So Taib becomes the punching-bag for Najib – a good person with bad image for Najib to whack? Taib would, of course play along because not only is he a seasoned politician who is too smart to react but he knows it is all just one big shadow play?

Scenario 1 (D)- Or could it all be just a simple reason – to distract UMNO and the country from his own ineffectiveness, and especially from the current important FT Bill on conversion of minors which is constitutionally questionable?

Now let’s look at the other scenario.

Scenario 2 - If Najib had nothing to do with the moves by MACC against Taib, then who did? Who would have most to gain by having Taib’s balls in his hands? Who is more powerful than Najib to squeeze Taib’s balls and slowly roast them like satay? The answer as to who these hidden hands belong to is not important, but the reason as to why is.

It is no secret that Najib’s back is to the wall, and that his presidency of UMNO might be challenged at the next UMNO Convention. History repeating itself – exit Abdullah, enter Najib, exit Najib enter who? So, the person who wants Najib out would need as much support as possible to successfully oust Najib, correct?

Now Taib holds 22 seats in his hands, and allegedly billions of ringgit. Of course, none of the 22 seats from Sarawak will have any direct bearing on an internal UMNO party election. But, imagine if hundreds of millions were to exchange hands in order for the hidden hands to buy over UMNO warlords loyal to Najib? Do UMNO warlords come cheap? How many millions would it take to grease their hands to hold the daggers that will be plunged into Najib and Rosmah’s backs come the next UMNO Convention? Who would have hundreds of millions at his or her disposal to fund a coup? Who has to pay to stay out of jail?

One fact remains – both Scenario 1 and Scenario 2 have one thing in common – the UMNO party elections coming up at the end of the year. Either Najib is sending a warning to his foes within UMNO to toe his line or someone is pressuring Taib to toe their line and cough up the moolah?

When Najib returns to Malaysia, the press should ask him what the latest developments are on the investigations – how and what he answers will answer our question.

For now, until we hear from Najib’s own mouth, you decide which scenario seems most plausible. What is sure is that there is never a dull moment in Malaysian politics!

Incredible stink

Posted: 06 Jul 2013 01:14 AM PDT

Malaysiakini

In the real world, you'd imagine that rejection by the majority of voters would be a wake-up call to any government. But not, it seems, to Malaysia's BN regime, whose return to business as usual following its recent near-death electoral experience is beyond unbelievable.

As a sports commentator down here in Sydney once made himself famous for saying, this is déjà vu all over again.

Same old slaughter of 'suspects' in police custody, and the same old reluctance to bring the suspects to book. Same old ravishing of the environment and robbery of natural resources by timber tycoons and crony palm-oil plantation companies. Same old immunity for all these and other regime-connected criminals from proper investigation, let alone prosecution. The same old mess of lies, spin and omission from the regime's so-called mainstream media.

And if there's one topic that best illustrates BN's continued criminal career it's the seemingly endless stink surrounding the electoral indelible ink.

Or rather, I should say, the now-infamously delible ink. Which was a joke on the populace from the very start, as it was the only one of eight 'clean and fair election' demands by Bersih that the regime made the slightest effort to meet.

But BN couldn't even play it straight with this single miserable token of its honest intent. First having its crooked election commission claim that the ink would persist for a week, and then, when it proved to wash off in a matter of hours if not minutes, coming up with a series of increasingly stupid excuses.

It's been pretty hard to keep up with them all, but from memory they've included stories that the bottles weren't properly shaken, then that the silver nitrate content had been diluted for fear of causing finger cancer, and finally that the accursed ink had contained no silver nitrate whatever, but just food colouring.

So that at least if it wasn't indelible, the ink was apparently edible. Though many Malaysians still consider the RM7 million cost of the ink and its allegedly 'special' bottles and labels to be absolutely incredible.

Yet the heads of the EC still resolutely refuse to resign in disgrace for this distasteful situation, let alone the other electoral outrages they committed and/or condoned, and the BN regime similarly refuses to remove them.

Puzzled by majority rejection

In light of such evidence of BN's determination to continue in its career of crime and grime, it's amusing, in a gruesome kind of way, that the inventor of '1Malaysia' and now head of 47 percent Malaysia, Najib Abdul Razak, is puzzled by his majority electoral rejection.

So puzzled, in fact, that he says he intends to set up a "political laboratory" to try and analyse the situation he and BN find themselves in and "formulate strategies" for the future.

According to Malaysiakini, Najib announced the formation of thepolitical lab following a meeting of the BN supreme council, explaining that "it is about the future of BN, taking into account the existing political landscape as well as our performance in the last general election."

Adding that the lab would look into various strategies that could be implemented in changing BN, he said that "we will consider whether it requires a structural change, whether it is just branding the BN, or whether it is to be a change in policies or all three of them together as a package."

It would be encouraging to think that this lab might be different from the one that formulated the EC's incredible, edible and above all delible 'indelible' ink. And also a somewhat less sinister lab than the one employed by Dr Mahathir Mohamad back in the 1980s to create the Frankenstein-style monster that BN has since become.

But let's not get our hopes up. Far from any honest research, scientific or otherwise, all that Najib and his fellow BN lab-rats have any intention of doing is perfecting their tried-and-true formula for ruling, robbing and otherwise ruining Malaysia.

Far from working to improve the racial and religious chemistry of the nation, as they so piously claim to intend, all they will do in Najib's so-called lab is to put racial and religious harmony on the back burner in favour of continuing putting the heat on non-Malays through the likes of Perkasa and Utusan Malaysia.

And as for their coming up with a cure for corruption with a genuine Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), or a remedy for the ongoing custodial killing spree in the form of an Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC), forget it.

On the contrary, in fact. They're far more likely to emerge from the lab with new and even cleverer ways to put the acid on the Chinese for allegedly "betraying" them by voting for the opposition in the general election.

Deflecting public criticism

Or new and more devious ways to deflect public criticism of their cronies for causing the so-called 'haze' than Najib's lame claim that nothing could be achieved by blame, and that instead people should pray for rain.

Or to invent a more plausible resolution to the stink about the vastly overpriced edible, delible ink than the recent declaration by Federal Territories Minister Tengku Adnan Tengku Mansor that "Malaysia does not need to have indelible ink as part of its electoral process because we are not a Third-World country."

Claiming that use of the ink was only agreed on because "the opposition wanted it", he then went on to declare that the chemical content of the ink had been reduced "because the government cares for the people."

A statement so patently, painfully false as to illustrate the fact that BN and its members and accomplices are way beyond the scope of any ordinary lab, and should by rights be examined by a forensic facility.

Because lying, along with stealing, is in their very DNA. And thus however hard Najib tries to rebrand or reinvent himself and his accomplices, all that's likely to emerge from his so-called political lab is an even more incredible stink.

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Mesir : Wajah sebenar Amerika terdedah

Posted: 06 Jul 2013 05:27 AM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Saya membaca berita penahanan bekas Al-Mursyidul Am khwanul Muslimin, Sheikh Muhammad Mehdi Akif oleh tentera Mesir dengan penuh kesal dan simpati. Beliau yang sudah berusia lebih 80 tahun sewajarnya tidak perlu ditahan sedemikian rupa, apalah sangat kudrat seorang tua yang sudah uzur untuk menentang kekuatan tentera Mesir? Teringat saya pertemuan dengan beliau ketika beliau menziarahi kami di Kelantan tahun lepas. Pada waktu itu turut menyambut beliau ialah Almarhum Ustaz Yahya Othman yang juga telah uzur namun menggagahkan dirinya untuk meraikan kehadiran orang penting di dalam gerakan Ikhwanul Muslimin tersebut.
Hakikatnya inilah dia wajah sebenar Amerika dan Israel. Merekalah yang melaungkan demokrasi dan merekalah yang menodainya. Morsi ditabalkan sebagai presiden melalui pilihanraya yang sah bukan melalui revolusi jalanan, sewajibnya beliau diberikan peluang untuk mentadbir sehingga tamat penggal. Namun, musuh-musuhnya tidak senang duduk dan tidak mungkin dapat membiarkan pentadbiran Morsi berjalan lancar. Justeru tidak pelik jika  Amerika yang kononnya selama ini menjadi juara demokrasi tiba-tiba menyokong rampasan kuasa yang dilakukan oleh tentera di Mesir. Tidak terkecuali pihak yang memberikan sokongan ialah negara-negara yang terkenal selama ini menjadi alat Amerika di Timur Tengah.

Allah SWT seringkali mengingatkan kita di dalam Surah al-Fatihah yang kita baca di dalam solat bahawa golongan Yahudi dan Nasrani ialah golongan yang sesat dan dimurkai. Padahal Allah SWT boleh menggunakan kalimah Yahudi dan Nasrani di dalam surah tersebut, namun ia tidak berlaku. Allah SWT menggunakan kalimah yang menandakan sifat mereka iaitu golongan yang sesat dan golongan yang dimurkai. Ia jelas menunjukkan bahawa sekalipun Yahudi dan Nasrani di zaman Rasulullah SAW telah pupus namun sifat mereka diwarisi oleh anak cucu mereka sehingga ke hari kiamat.

Israel mewakili Yahudi dan Amerika mewakili Nasrani sentiasa beruasaha memadamkan cahaya Allah SWT. Mereka lupa bahawa kebangkitan Islam ini umpama air yang mengalir deras. Jika disekat di tepi, ke tengahlah ia mengalir, jika dihalang di tengah, ia menerobos ke atas dan ke bawah. Jika semua arah ia ditahan, ia akan menunggu untuk menghancurkan banteng penghalang. Hari ini, rampasan tentera di Mesir hanya akan menyaksikan kebangkitan lebih besar rakyat Mesir menghancurkan gerombolan secular yang berhajat untuk kembali ke tampuk kuasa.

Saya yakin, Amerika dan Israel akan berterusan memainkan jarum mereka di Timur Tengah. Mereka melaungkan slogan demokrasi namun apabila demokrasi menikam mereka, tanpa malu-malu mereka akan mencabul demokrasi. Lihat sahaja, adakah mereka menghormati pilihan rakyat di Algeria ketika FIS digulingkan? Adakah mereka menghormati pilihan rakyat ketika Najmuddin Erbakan dinafikan hak untuk berkuasa di Turki? Demikian juga yang berlaku di Gaza dan Tebing Barat ketika Hamas memenangi pilihanraya, adakah mereka berpegang kepada prinsip demokrasi?

Itulah Yahudi dan Amerika. Justeru, mereka yang tidak menghormati pilihan rakyat secara demokrasi dan berusaha menggulingkan kerajaan sah dengan membeli wakil rakyat dan sebagainya adalah saudara mara kepada Yahudi dan Amerika. Tidak ketinggalan juga yang melakukan penipuan besar-besaran di dalam pilihanraya lalu mendakwa inilah demokrasi, pun tergolong dalam golongan yang sama.

Berdoalah. Semua pencinta Islam wajib berdoa agar dikembalikan semula pemerintahan Mesir kepada yang berhak.

Salam hormat.

Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)

Bertarikh : 27 Syaaban 1434H bersamaan 6 Julai 2013M

Pelajar Malaysia Di Mesir Tidak Terlibat Program Akademik Dinasihat Pulang Bercuti

Posted: 06 Jul 2013 05:04 AM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pelajar Malaysia di Mesir yang telah selesai menghadapi musim peperiksaan dan tidak terlibat dengan program akademik seperti latihan praktikal atau 'summer course', dinasihat pulang bercuti memandangkan situasi politik negara itu yang kurang stabil.
Menteri Pendidikan II Datuk Seri Idris Jusoh berkata para pelajar juga tidak digalak ke luar wilayah untuk aktiviti melancong, sebaliknya dinasihat tinggal di premis kediaman masing-masing. "Para pelajar juga dinasihat sentiasa mengikuti hebahan media massa, Education Malaysia Egypt (EME) dan Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) dari masa ke masa," katanya dalam satu kenyataan di sini, Sabtu.
Katanya memandangkan majoriti pelajar kini sedang bercuti panjang selama dua bulan sehingga September mereka dinasihat balik bercuti di Malaysia untuk menyambut bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga.
Idris berkata langkah keselamatan telah diambil dengan membuka bilik gerakan KBMK, EME di Dewan Malaysia Abbasiah, Rumah MARA Iskandariah, dan rumah-rumah negeri yang beroperasi 24 jam untuk memantau dan menjaga pelajar, selain operasi pemantauan turut digerakkan di Terminal 1 dan Terminal 3 Lapangan Terbang Kaherah.
Ibu bapa dan pelajar boleh menghubungi bilik gerakan KBMK di talian +202-37610270/ +202-37610013/ +202-37610068 (sambungan 141 di luar waktu pejabat, sambungan 101 pada waktu pejabat) selain laman sosial Facebook educationmalaysiaegypt untuk mengikuti perkembangan semasa.
Situasi politik di Mesir tegang ekoran penggulingan Presiden Mohammed Morsi dan Ikhwanul Muslimin pada Selasa oleh pihak tentera negara itu.
Pertempuran antara penyokong presiden dengan tentera berlaku di beberapa bandar raya negara itu. - BERNAMA

Runtuhan Jambatan Kedua: Kontraktor Akan Didakwa Kerana Cuai - DOSH

Posted: 06 Jul 2013 05:03 AM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUCHING: Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) mengesahkan wujud unsur kecuaian oleh kontraktor dalam kejadian runtuhan penyambungan tanjakan susur keluar ke Jambatan Kedua Pulau Pinang yang sedang dalam pembinaan, 6 Jun lepas.
Ketua Pengarahnya Datuk Ir Dr Johari Basri berkata siasatan mendapati berlaku kecuaian dari segi prosedur dan teknikal dalam kerja-kerja pembinaan oleh syarikat kontraktor terbabit.
Beliau berkata pihaknya kini sedang menyiapkan kertas pertuduhan terhadap kontraktor berkenaan sebelum diserahkan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya minggu depan untuk tindakan seterusnya.


Johari berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri majlis penyerahan cek kepada 876 pekerja Samina-Sci Corporationy yang diberhentikan oleh syarikat itu, Oktober, tahun lepas.
Majlis penyerahan itu disempurnakan oleh Menteri Sumber Manusia Datuk Richard Riot.
Dalam kejadian pukul 6.40 petang itu, tanjakan konkrit di susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu di Batu Maung, Pulau Pinang runtuh, mengakibatkan seorang terbunuh dan tiga lagi cedera.
Sementara itu, dalam majlis berasingan di sini, Menteri Kerja Raya, Datuk Fadilah Yusof berkata kementeriannya akan turut menggunakan hasil siasatan oleh DOSH itu untuk menambahbaik perjalanan sektor pembinaan di negara ini.
Beliau berkata laporan DOSH itu akan digunakan oleh kumpulan pakar yang ditubuhkan oleh kementerian untuk merangka piawaian, garis panduan dan peraturan untuk dijadikan Amalan Pembinaan Baik dalam sektor pembinaan di negara ini.
Beliau berkata kumpulan pakar itu dipengerusikan oleh Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) Datuk Seri Ir Dr Judin Abdul Karim.

"Ini perlu supaya kita dapat mengangani dan kurangkan risiko kejadian tidak diingini sama ada runtuhan, kematian, kemalangan yang harus kita tangani secara komprehensif dan bukan hanya secara ad-hoc, "katanya.-BERNAMA

PAS Jangka Umum Calon Kuala Besut Selasa

Posted: 06 Jul 2013 03:16 AM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS dijangka mengikut jejak langkah Barisan Nasional (BN) untuk mengumumkan nama calon yang akan bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut Selasa ini.
Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata sehingga kini parti itu sedang mempertimbangkan tiga nama yang disenarai pendek sebelum diumumkan secara rasmi menjelang penamaan calon Jumaat depan.
"InsyaAllah kita juga sedia untuk umumkan calon pada Selasa ini. Kalau bukan Selasa pun kemungkinan Rabu, tapi tidaklah lewat sangat," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Sabtu.


Menurut Mustafa Pengumuman tersebut akan dibuat Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Kuala Besut.
BN mengesahkan akan mengumumkan calon mereka Selasa ini.
Pengumuman itu akan dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Dataran Besut.
Pada Jumaat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Julai ini sebagai hari penamaan calon manakala tarikh mengundi adalah 24 Julai.
PRK Kuala Besut diadakan berikutan kematian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Besut, Dr A Abdul Rahman Mokhtar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyrakat Terengganu, akibat kanser paru-paru, pada 26 Jun lalu.

Pada pilihan raya umum ke-13, 5 Mei lepas, Allahyarham mempertahankan kerusi DUN Kuala Besut yang dimenanginya sejak 2008 dengan majoriti 2,434 mengatasi calon PAS Napisah Ismail.

Khabar Mesir, ulama Azhar sertai himpunan

Posted: 06 Jul 2013 12:07 AM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -
Nasaie Ismail,06 Jul 2013
(Antara ulama Al-Azhar yang turun berhimpun bersama rakyat mempertahan Morsi dan membantah rampasan kuasa oleh tentera)


Ramai sahabat bertanya khabar Mesir, saya tidak sempat mengulas atau melapor kerana bermacam halangan. Apapun 'game' belum berakhir. Apa sahaja perubahan boleh berlaku. Tugas kita berdoa pada Allah untuk saudara kita di sini. Kerana hari ini (Sabtu) genap 8 hari mereka berkampung di Medan Rabi'ah Al Adawiah dan hari ke 5 di Medan Nahdah berhadapan Universiti Qaherah (kumpulan Salafi pimpinan Sheikh Hazim Abu Ismail).  
Jumlah mereka meningkat berganda selepas tentera mengumumkan rampasan kuasa. Bahkan hari ini himpunan di lebih 20 kawasan seluruh Mesir berjumlah jutaan manusia dengan kematian mencatat 30 orang. 12 orang sahaja di Iskandariah yang ditembak dengan peluru hidup oleh samseng terpelihara.

Keadaan ini amat mengejutkan perampas kuasa. Setelah dua hari ditamatkan siaran langsung semua channel di Dataran Rubu'ah, hari ini Al Jazeera dibenar membuat liputan penuh himpunan penyokong Mursi di seluruh negara khususnya di 4 tempat di Kaherah iaitu Dataran Rabu'ah, Universiti Qaherah, Jambatan 6 Oktober dan Bangunan Pengawal Republik (bertugas mengawal Presiden selama ini). 

Bahkan saya temui lebih 10 Channel lain yang menyiarkan himpunan penyokong Mursi secara langsung pada hari ini. Ia satu kepelikan setelah semua media disekat membuat liputan himpunan Pro Mursi. Kepelikan kedua ialah kemunculan pemimpin kanan Ikhwan di pentas Medan Rubu'ah seperti Dr Muhammad Badi' (Mursyidul Am Ikhwan), Dr Isyam Rayyan (Naib Presiden FJP) dan Al Baltaji (bekas ahli Parlimen Ikhwan) dalam keadaan akhbar hari ini (jumaat) menyiarkan sekatan, tahanan dan cubaan melarikan diri ke atas pemimpin tersebut. Dr Badi' diberitakan hendak melarikan diri ke Libya dengan bantuan Ikhwan Libya. Tiba-tiba muncul berucap di Rubu'ah. Bohonglah akhbar-akhbar tersebut.

Saya tidak mahu mengulas keberangkalian yang menyeronokkan. Tetapi seorang sahabat dari Tanta memaklumkan tadi akhbar Washington Post menyiarkan berita bertajuk, 'Rampasan Kuasa Yang Gagal' dengan sub-title 'Tentera berunding kembali dengan Mursi'. 

Wallahua'lam apakah benar atau tidak berita ini. Cuma boleh saya katakan, keputusan tentera itu bukanlah suatu yang mudah untuk segera selesai krisis ini kerana jutaan penyokong Mursi tidak berganjak malah bertambah ramai menguasai dataran-dataran seluruh Mesir. 

Para ulama Al Azhar juga bertambah ramai keluar menyokong Dr Mursi dalam keadaan Sheikhul Azhar bersama keputusan tentera.  Apapun tugas penting kita ialah terus bermunajat kepada Allah Tuhan Yang Maha Berkuasa.

*Penulis adalah bekas Setiausaha Akhbar Presiden PAS yang kini sedang berada di Mesir

Ulama Azhar seru rakyat tolak rampasan kuasa

Posted: 06 Jul 2013 12:06 AM PDT


27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,

MESIR: Ahli Jawatankuasa Lajnah Fatwa Al-Azhar Sheikh Hashim Islam mengeluarkan kenyataan bahawa rakyat Mesir perlu menolak rampasan kuasa oleh pihak tentera terhadap kepimpinan Dr.Muhammad Mursi.

Beliau yang juga merupakan pengasas Persatuan Ulama Al-Azhar berkata, kepimpinan berasakan rampasan kuasa ditolak menurut syarak.

"Dr. Muhammad Morsi merupakan presiden yang sah kerana dipilih melalui pilihanraya. 

"Adalah tidak wajar bagi rakyat mesir berpaling dari beliau. Ini kerana kepimpinan yang berasaskan rampasan kuasa ditolak menurut syarak," katanya seperti dilapor Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM).
Menurut Sheikh Hashim lagi, rakyat Mesir wajib mengekalkan identiti Arab-Islam berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah di negara itu dan pada sama memberi jaminan hak kewarganegaraan yang sama rata bagi non-muslim serta menjaga perpaduan negara Mesir dan rakyatnya.

Menurutnya, konflik yang berlaku di Mesir bukanlah sekadar pertembungan ideologi, tetapi realiti yang berlaku kini ialah pertembungan akidah antara tamadun Islam-Arab Mesir dengan para pendukung sekular dan anti-Islam.

Ekoran rampasan kuasa yang berlaku, beliau menyeru rakyat Mesir untuk turut serta dalam revolusi mempertahankan syariat di seluruh Mesir, dan menewaskan kebatilan seperti yang berlaku dalam perang Jamal, serta membentuk satu jawatankuasa tetangga bagi memelihara negara dan rakyat.

"Walaupun berbeza pandangan antara kita terhadap penjenayah dan pemberontak, namun kita juga perlu membezakan antara demontrasi rampasan kuasa yang diharamkan Islam dengan demontrasi bantahan yang diharuskan oleh Islam.

"Antara prinsip tertinggi dalam Islam ialah menganjurkan kebebasan, membenci pemerintahan diktator dan keganasan," katanya.

26 terbunuh tunjuk perasaan penyokong Morsi di Mesir

Posted: 05 Jul 2013 09:31 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -


KAHERAH: Sekurang-kurangnya 26 terbunuh dalam pertempuran di sekitar Mesir hari ini apabila ribuan penyokong presiden Mohamed Morsi yang digulingkan keluar beramai-ramai membantah tindakan tentera negara itu. 

Pertempuran itu membabitkan penyokong Morsi dan kumpulan penyokong yang memihak dengan tindakan tentera Mesir. 


Sementara itu, pasukan keselamatan polis Mesir terus menahan pemimpin gerakan islam yang dikenali Ikhwan Muslimin. - AFP 

Paraguay umum darurat berikutan banjir buruk

Posted: 05 Jul 2013 08:19 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -


ASUNCION (Paraguay): Anggota Kongres Paraguay mengumumkan perintah darurat di negara itu susulan banjir besar yang melanda berikutan hujan lebat berterusan sehingga mengakibatkan sungai melimpah dan memaksa 15,000 terpaksa dipindahkan. 

Kongres Paraguay berkata, langkah yang diambil masih kurang jelas, bagaimanapun, kerajaan negara itu sedang memberikan bantuan kepada keluarga yang tinggal di kawasan rendah khususnya berdekatan Parana dan sungai Paraguay. Perkhidmatan Kaji Cuaca negara itu berkata, banjir buruk yang melanda disebabkan hujan lebat sepanjang bulan ini di Brazil, di mana sungai di Paraguay tidak mampu menampung jumlah air yang melimpah teruk. 


Sungai Parana adalah yang kedua terbesar di Amerika Selatan selepas Amazon. - AP

Timbalan ketua gerakan Ikhwan Muslimin Mesir ditahan

Posted: 05 Jul 2013 08:17 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KAHERAH: Timbalan Ketua Ikhwan Muslimin, Khairat el-Shater yang disifatkan lelaki paling berkuasa dalam gerakan Islam Mesir ditahan pihak berkuasa negara itu, demikian menurut jurucakap Kementerian Dalam Negeri Mesir, Hani Abdel-Latif sebentar tadi. 


Hani berkata, el-Shater dan abangnya ditahan lewat malam tadi (waktu tempatan) di sebuah pangsapuri di timur Kaherah atas tuduhan menghasut menimbulkan aktiviti keganasan terhadap penunjuk perasaan dalam tempoh beberapa hari ini. 


Shater yang turut dikenali sebagai ahli perniagaan yang kaya, memegang jawatan pemimpin agung dalam gerakan itu dan disifatkan paling berpengaruh khususnya dalam membuat keputusan. Beliau juga adalah calon asal presiden negara itu, bagaimanapun, atas faktor tidak memenuhi kelayakan selepas hukuman penjara yang dikenakan ke atasnya, namanya ditolak. - AP 

S'gor teruskan air percuma, RM105 juta tambahan

Posted: 05 Jul 2013 08:16 PM PDT


27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,06 Jul 2013
SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor akan meneruskan perlaksanaan pemberian 20 meter padu air percuma kepada rakyat negeri itu yang telah diperkenal Pakatan Rakyat sejak mengambil alih negeri itu pada 2008 lalu.

Bagi tujuan penerusan itu, kerajaan negeri telah memohon peruntukan tambahan sebanyak RM 105 juta untuk pemberian bagi tempoh Julai hingga Disember tahun ini.


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khadli Ibrahim berkata, peruntukan itu diperlukan kerana peruntukan sebelumnya hanya menampung kos program tersebut sehingga Mei lalu iaitu sebelum Pilihanraya Umum 13 (PRU13).

Menjelaskan perkara itu lebih lanjut beliau berkata, peruntukan yang diambil dari belanjawan 2013 itu dibuat kerana sekiranya Kerajaan Negeri yang lain mengambil alih selepas PRU 13, pentadbiran itu tidak dipaksa untuk meneruskan dasar itu."Jika menang pilihanraya, kita teruskan program pemberian air percuma ini. Keputusan ini dibuat kerana kita tidak mahu membuat keputusan bagi pihak lain.

"Tetapi dalam manifesto PR, kita telah senaraikan mengenai usaha meneruskan bantuan air percuma ini," katanya kepada media selepas Dewan Negeri Selangor (DNS) ditangguhkan semalam yang dipetik Selangorku.

Permohonan RM 105 juta itu sebahagian daripada permohonan perbelanjaan tambahan sebanyak RM 761 juta yang dibuat melalui satu enakmen di dalam DNS.

Daripada RM 105 juta, RM 83 juta adalah bagi menampung bayaran program pemberian air percuma bagi Julai hingga hingga Disember 2013.

Manakala RM 22 juta bagi menampung semula peruntukan sedia ada yang telah digunakan bagi bayaran program itu bagi Mei hingga Jun lalu.

Kembalikan Morsi sebagai Presiden - Ikhwan

Posted: 05 Jul 2013 08:14 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Saya mengikuti siaran langsung Al-Jazeera berbahasa Arab malam tadi sehingga hampir jam 2 pagi yang membuat lintas langsung dari Rabiatul Adawiah, timur Kaherah di mana penyokong Morsi berkumpul. 

Antara yang berucap ialah Isam Iryan, Naib Ketua FJP membuat kenyataaan mereka tidak akan meninggalkan dataran Rabiatul Adawiyah hingga Morsi dibebaskan. 

Penyokong Morsi makin teruja kemudiannya apabila Sheikh Muhammad Badi', Mursyid al-Am Ikhwan Muslimin Mesir muncul di pentas (Gambar: Sheikh Muhammad Badi' di pentas. 

Tulisan tertera di TV Al-Jazeera: 'Semua urusan  rampasan kuasa, perlantikan Presiden sementara dan lain-lain dianggap batal). 

Di antara kenyataan dan ucapannya yang penting ialah:


1. Kami hanya menerima Morsi sebagai Presiden Mesir yang sah, tidak berganjak dari prinsip ini.


2. Kami menolak rampasan tentera. Semua urusan dan perkara yang berlaku selepasnya dianggap batal dan tidak diikitiraf.


3. Kami menyeru tentera supaya berkhidmat untuk negara dan rakyat, sokong kami dan kami sokong kamu. Ucapan ini dibuat terutamanya ketika helikopter tentera sedang beredar di atas kepala kumpulan penyokong Morsi. Ketika itu kehadiran di Rabiatul Adawiyah disebut oleh seorang jurucakap di atas pentas menjangkau 4 juta orang.


4. Kembalikan Morsi sebagai Presiden dan Ikhwan sedia berbincang dengan sesiapa sahaja selepas itu.5. Saya tidak akan lari dan kami tidak akan lari. Kami pendukung revolusi, bukan orang yang lari.

Harakahdaily/-

Kami tidak kembali selagi Mursi tidak dikembalikan sebagai Presiden

Posted: 05 Jul 2013 06:24 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -
http://greenboc.blogspot.com,06 Jul 2013

[VIDEO & GAMBAR] "Kami Tidak Kembali Selagi Mursi Tidak Dikembalikan Sebagai Presiden"


Mursyid yang juga Pimpinan tertinggi Ikhwanul Muslimin Mohamed Badie yang dibebaskan dari tahanan telah muncul dan memberikan ucapannya di dalam aksi massa pro Mursi di Rabaa, Kaherah, Mesir semalam.


Badie sebelumnya diberitakan AP, ditangkap oleh pihak tentera di daerah Marsa Matrouh, kota pinggiran dekat perbatasan Libya. 
Dalam ucapannya seperti disiarkan Al-ahram, Badie menyatakan kumpulan jutaan orang di Raba mencerminkan kekuatan Mesir dari kumpulan yang berbezaa. "Allah lebih besar dari semua yang mengorbankan dirinya untuk revolusi, Allah saksi kami," ungkap Badei yang disambut takbir dari puluhan juta penyokong Mursi. 

Badei juga mengungkapnya dirinya bangga dengan Mursi dan melihat tindakan tentera sebagai tidak berperlembagaan. "Mursi adalah presiden saya dan semua orang Mesir," ungkapnya. 

Badie turut menyatakan bahawa pihaknya tidak akan kembali ke rumah hingga kedudukan Mursi sebagai Presiden dikembalikan. 

Di dalam perhimpunan aman oleh kumpulan pro-Mursi yang dihadiri oleh jutaan manusia di Rabaa tersebut, dilaporkan bahawa 17 orang terkorban dan lebih 460 cedera akibat dalam pertempuran diantara pendukung dan anti-kudeta tentera. 

Di Kaherah pada Jumaat malam sempat terjadi pertempuran diantara kedua kubu berseberangan di Qubri 6 Oktober yang dimulai dari Maspiro berdekaran Dataran Tahrir, pusat kota Kaherah. 

Diberitakan, pertempuran di Maspiro mengorbankan satu orang dan lebih 200 orang mengalami kecederaan. 

Maspiro tempat bangunan Pusat Stesyen Radio dan Televisi Nasional itu dikepung pleh pendukung Moursi untuk memaksa kembali menyiarkan demo aman Ikhwanul Muslimin setelah tiga hari ditutup sejak Mursi digulingkan. 

TV Mesir pun sudah mengudarakan demo Ikhwan semalam. Jaringan television berbahasa Arab yang sangat berpengaruh di Timur Tengah, Aljazeera, juga sudah diizinkan pada Jumaat untuk kembali mengudarakan dari Mesir, setelah pejabat bironya di Kaherah ditutup sejak Rabu. 

Pertempuran di Maspiro itu berlaku setelah pihak tentera mengerahkan kereta perisai dan pasukan bersenjata dan berhasil memisahkan kedua kubu tersebut. 

Qubri 6 Oktober merupakan jembatan terpanjang di Kaherah yang menghubungkan Lingkungan Masjid Rabiah Adawiyah -- tempat perhimpunan aman Ikhwanul Muslimin para pendukung Mursi -- dan Tahrir, berlanjut menyeberangi Sungai Nil hingga Dukki, bahagian barat Kaherah. 

Petempuran turut berlaku di antara pendukung Mursi dan pihak keselamatan di bangunan Garda Republik, Kaherah timur, tempat Mursi ditahan. 

Massa Ikhwanul Muslimin menduduki bangunan yang dikepung kereta kebal dan kawat berduri tesebut dan mereka berjanji tidak akan meninggalkannya hingga Moursi dikembalikan ke jawatannya sebagai presiden.


Penyokong Mursi terbunuh ditembak tentera Mesir

Posted: 05 Jul 2013 06:23 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -
http://greenboc.blogspot.com,06 Jul 2013

[TERKINI MESIR] 3 Penyokong Mursi Terbunuh Ditembak Tentera Mesir


Pihak keselamatan Mesir telah mengeluarkan tembakan ke arah pendukung mantan Presiden Mohammed Morsi yang digulingkan dan mengorbankan tiga orang, demikian lapor BBC.
Peristiwa terjadi dalam demontrasi selesai solat Jumat (05/07) yang diserukan oleh Ikhwanul Muslimin, gerakan asal Mursi.

Ikhwanul Muslimin menyerukan demontrasi aman guna menentang penggulingan Mohammed Morsi yang disebut sebagai kudeta tentera.Wartawan BBC di Kaherah Jeremy Bowen di lokasi kejadian melaporkan ia melihat tentera pertama-tama mengeluarkan tembakan ke udara dan kemudian mengarahkan senjata ke kumpulan para demontsran.

Tidak lama kemudian, lanjut Bowen, seorang lelaki terjatuh dan pakaiannya kelihatan berdarah.

Setelah solat Jumaat, para demonstran mengadakan gerakan massa menuju bangunan tempat Mursi diyakini ditahan. Ribuan orang berkumpul di beberapa kawasan di ibukota Mesir, termasuk di lingkungan Masjid Rabaa.

Izin Demonstrasi

Tentera yang berjaga-jaga di sekitar pejabat Pengawal Presiden meminta demonstran untuk tidak menyeberang jalan menuju ke bangunan.

Tetapi semakin besar jumlah pemrotes, mereka menjadi semakin marah dan menerobos pihak keselamatan.

Pihak berkuasa menurunkan kereta kebal dan tentera ke lokasi-lokasi yang dijangkakan tempat demontrasi. Demontrasi besar ini terjadi dua hari setelah Mohammed Mursi digulingkan oleh tentera berkait dengan krisis politik yang tidak berhasil diatasi.

Tentera selanjutnya mengangkat Ketua Mahkamah Perlembagaan Adly Mansour sebagai presiden sementara sehingga disusun undang-undang dasar baru dan dilaksanakan pilihanraya umum.

Tentera juga telah berjanji akan mengizinkan demonstrasi damai dan tidak akan bertindak ke atas kumpulan tertentu, meskipun banyak pucuk pimpinan Ikhwanul Muslimin telah ditangkap.17 terbunuh tunjuk perasaan penyokong Morsi di Mesir

Posted: 05 Jul 2013 06:20 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -


KAHERAH: Kira-kira 17 terbunuh dalam kejadian keganasan di Mesir apabila penyokong Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan tentera bertempur dengan penyokong lain yang menyokong tindakan tenteranya. 

Demikian menurut Kementerian Kesihatan Mesir dalam satu pengumuman yang disiarkan di televisyen negara itu. 


Bagaimanapun, maklumat lanjut berhubung kejadian itu masih belum didedahkan. - Reuters 

Paraguay umum darurat berikutan banjir buruk

Posted: 05 Jul 2013 06:20 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -


ASUNCION (Paraguay): Anggota Kongres Paraguay mengumumkan perintah darurat di negara itu susulan banjir besar yang melanda berikutan hujan lebat berterusan sehingga mengakibatkan sungai melimpah dan memaksa 15,000 terpaksa dipindahkan. 

Kongres Paraguay berkata, langkah yang diambil masih kurang jelas, bagaimanapun, kerajaan negara itu sedang memberikan bantuan kepada keluarga yang tinggal di kawasan rendah khususnya berdekatan Parana dan sungai Paraguay. 
Perkhidmatan Kaji Cuaca negara itu berkata, banjir buruk yang melanda disebabkan hujan lebat sepanjang bulan ini di Brazil, di mana sungai di Paraguay tidak mampu menampung jumlah air yang melimpah teruk. Sungai Parana adalah yang kedua terbesar di Amerika Selatan selepas Amazon. - AP

9,101 pelajar M'sia di Mesir selamat

Posted: 05 Jul 2013 04:24 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Seramai 9,101 pelajar Malaysia yang berada di Mesir selamat dan mereka tidak terlibat dengan pergolakan yang sedang berlaku di negara berkenaan.

Menurut jurucakap Kedutaan Malaysia di Kaherah, kesemua pelajar berkenaan pada masa ini sedang menghadapi peperiksaan semester dan tinggal berdekatan dengan universiti masing-masing.

"Buat masa ini, keadaan di Mesir masih terkawal dan tiada sebarang laporan memaklumkan kejadian tidak diingini berlaku kepada pelajar Malaysia di Mesir," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya pihak kedutaan akan memaklumkan perkembangan terkini dari semasa ke semasa dan akan mengambil langkah keselamatan jika pergolakan di negara itu berterusan.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai konflik terbaharu di Mesir yang menyaksikan penggulingan Presiden Mohammed Morsi, pemimpin yang dipilih secara demokrasi oleh rakyat Mesir pada 30 Jun 2012 bagi menggantikan Hosni Mubarak.

Rakyat Malaysia boleh menghubungi Kedutaan Malaysia di Kaherah untuk maklumat lanjut dengan menghubungi (202) 37610013/19/68/73 atau Bilik Operasi Kedutaan Malaysia di talian 00-2-02-37610270 atau 02-37610013/02-37610068 sambungan 141 atau menerusi e-mel di alcairo@kln.gov.my.

-Bernama

Kuala Besut: PAS pastikan pengundi luar tunai hak

Posted: 05 Jul 2013 04:22 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: PAS akan memastikan pengundi-pengundi Dun Kuala Besut khususnya pengundi luar tidak melepaskan hak mereka begitu sahaja pada 24 Julai ini. 


Ini kerana, pada tarikh membuang undi bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut itu berlangsung pada hari Rabu iaitu pada hari bekerja.Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr Hatta Ramli merasakan penetapan tarikh mengundi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agak tidak mesra pengundi apabila dibuat pada hari bekerja."Sepatutnya SPR perlu meneliti keadaan pengundi termasuk pengundi luar yang mungkin akan menyusahkan mereka untuk balik mengundi pada hari bekerja," katanya kepada Harakahdaily.

Bagaimanapun katanya, PAS akan berusaha memberi pendidikan kepada pengundi luar agar mereka tidak mensia-siakan hak mereka sebagai rakyat yang mendukung demokrasi tulen."Kita akan minta mereka menunaikan hak mereka sebaiknya kerana hari tersebut hari bekerja. Apa juga masalah, dalam suasana politik di Terengganu demokrasi diperlukan," katanya. Sehubungan itu, beliau juga sangsi dengan cadangan Menteri Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang mahu menyiarkan proses pengiraan undi PRK Kuala Besut secara langsung."Bagi saya agak tidak munasabah kerana kita ada lapan unit peti undi, tidak munasabah akan buat pengiraan secara langsung," katanya.Jelasnya, apa yang diminta oleh parti-parti yang bertanding adalah kempen dan ucapan-ucapan calon yang bertanding dibuat secara langsung adalah lebih baik.PRK N01 Kuala Besut diumumkan akan berlangsung pada bulan puasa ini, kerusi ini kosong ekoran penyandangnya Dr A Rahman Mokhtar, 55, meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Terengganu 26 Jun lepas akibat kanser paru-paru.Pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) 5 Mei lepas, A Rahman mempertahankan kerusi yang disandangnya sejak 2008 apabila mengalahkan calon muslimah PAS Napisah Ismail dengan majoriti 2,434 undi.Sebelum ini, tahun 2010 dua PRK pernah diadakan pada hari bekerja iaitu di DUN Galas dan dan Batu Sapi di mena kedua-dua kerusi ini dimenangi oleh BN.

Harakahdaily/-

Program ihya' di Qaryah Ramadhan ada kelainan

Posted: 05 Jul 2013 04:19 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Tuan Guru Nik Abdul Aziz menerima cenderahati daripada wakil Majlis Agama Islam Narathiwat sambil disaksikan Menteri Besar.

KOTA BHARU: Pengisian program Ihya' Ramadhan tahun ini khususnya di Qaryah Ramadhan, Dataran Stadium di sini selain solat tarawih dan tilawah Al-Quran, akan dipenuhi juga dengan aktiviti membabitkan pelajar Pasti negeri.

Bahkan, kelainan sambutan Ihya' Ramadhan di Kelantan tahun ini ialah penggemblengan anak muda, 'Mat Rempit' dengan galakan bertadarus di masjid dan surau di negeri ini khususnya di Qaryah Ramadhan pada awal malam selepas solat tarawih dan waktu dinihari sebelum bersahur.


Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata dalam konteks menyebarkan Islam kepada rakyat, penambahbaikan kepada sambutan Ihya' Ramadhan sentiasa dilakukan setiap tahun. 

"Puluhan tahun kita berada di Medan Ilmu ini, telah banyak ilmu Islam disebar dan dipungut rakyat.

"Bahkan inilah rahsia sebenarnya kejayaan kita di Kelantan mempertahankan pemerintahan dan pentadbiran Islam, selama 23 tahun," ujarnya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Tabung Ihya' Ramadhan 1434 Hijriah di Medan Ilmu di sini hari ini.

Turut hadir Mursyidl Am PAS yang juga mantan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk  Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Datuk Abdul Fattah Mahmood, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Dr Ramli Mamat serta imam solat tarawih Qaryah Ramadhan, Syeikh Hisham Abdul Bari dan Syeikh Ahmad Tamim dari Mesir.

Harakahdaily/-

Pakistan haram filem kisah cinta pasangan Hindu-Islam

Posted: 05 Jul 2013 04:16 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

ISLAMABAD 6 Julai - Kerajaan Pakistan mengharamkan penayangan sebuah filem India yang mengisahkan percintaan pasangan Muslim-Hindu yang dibimbangi akan menyinggung perasaan penonton di negara ini.

Filem Raanjhanaa mula ditayangkan pada bulan lalu, namun Lembaga Penapisan Filem Pakistan enggan meluluskan tayangan filem berkenaan di pawagam negara ini.


"Cerita dalam filem terbabit mungkin akan menyinggung majoriti penduduk Islam di Pakistan dan boleh mencetuskan kekecohan," kata pengarah lembaga berkenaan, Arshad Ali semalam.

Menurut laporan media, filem itu mengisahkan percintaan antara seorang lelaki beragama Hindu dengan seorang wanita beragama Islam. - AFP
Guru Wanita Cemas Diugut Perompak Di Tempat Letak Kenderaan Pasar Raya

Posted: 05 Jul 2013 04:14 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUANTAN: Seorang guru wanita berdepan saat mencemaskan selepas diugut dan disamun seorang lelaki di tempat meletak kenderaan berhampiran pasar raya Megamall di sini, Jumaat.
Dalam kejadian 3.30 petang itu, mangsa, Siti Hafiza Shamsuddin, 30-an sedang memasuki keretanya sebelum didatangi seorang lelaki secara tiba-tiba.
Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Mohd Jasmani Yusoff suspek bertindak meletakkan objek tajam di perut mangsa sambil menyuruhnya memandu kenderaan itu.
Katanya, suspek kemudiannya mengarahnya guru terbabit memberhentikan keretanya di sebuah kawasan perumahan yang mangsa tidak pasti, sebelum mengarahkannya turun.
"Suspek bertindak mengambil beg tangan mangsa serta merampas kunci kereta," katanya.
Katanya, suspek kemudian melarikan diri dengan sebuah kereta jenis Perodua Viva berwarna putih yang dipandu seorang rakannya.
Beliau berkata, mangsa yang tidak dicederakan membuat laporan di Balai Polis Kuantan.
"Hasil pemeriksaan mendapati mangsa kehilangan empat buah telefon bimbit, beberapa kad bank, kad kredit, lesen memandu, kad pengenalan dan wang tunai sebanyak RM650," katanya.
Polis kini memburu kedua-dua mangsa dan kes disiasat mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan. - BERNAMA

Hishammuddin Beri Jaminan Tiada Lagi Penundaan Tarikh Operasi KLIA2

Posted: 05 Jul 2013 04:11 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Keadaan bangunan utama terminal KLIA 2 ketika tinjauan di Menara Pusat Kawalan Trafik Udara Penerbangan Awam Malaysia KLIA 2, Sepang pada Jumaat. - FotoBERNAMA
SEPANG: Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin pada Jumaat memberi jaminan bahawa tidak akan ada lagi penundaan bagi tarikh operasi klia2 selepas tarikh beroperasi baru pada 2 Mei 2014 diumumkan baru-baru ini.
Beliau berkata sebuah jawatankuasa khas di peringkat kementerian yang diketuai oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi telah ditubuhkan bagi memantau perjalanan projek itu.
"Jawatankuasa ini juga akan membantu pihak Malaysia Airport Holdings Bhd (MAHB) dan syarikat kontraktor yang terlibat menyelesaikan mana-mana masalah atau kekangan yang timbul berkaitan projek ini.
"Jawatankuasa ini akan turut bertanggungjawab menerangkan kepada orang ramai berkenaan punca kelewatan dan kos tambahan yang dikenakan disebabkan oleh kelewatan ini," katanya kepada pemberita selepas lawatan ke tapak projek klia2 di sini, Jumaat.
Katanya jawatankuasa ini akan melaporkan perkembangan projek berkenaan kepada beliau setiap minggu bagi membolehkan beliau memantau perlaksanaannya secara lebih dekat.
"Saya berharap langkah ini dapat memberi keyakinan kepada rakyat bahawa kerajaan serius dan prihatin dalam memastikan projek mega ini dapat direalisasikan demi kebaikan semua pihak," katanya.
Dalam lawatan tersebut, Hishammuddin telah diberi taklimat oleh pihak MAHB dan semua yang terlibat mengenai segala kekangan dan masalah kelewatan yang mereka hadapi sebelum ini.
"Saya telah diberi penjelasan mengenai perkara-perkara tersebut dan mendapatkan komitmen pihak MAHB dan kontraktor untuk sama-sama menyiapkan projek ini mengikut jadual yang ditetapkan.
"Dalam hal ini, saya tidak mahu menuding jari ke mana-mana pihak tetapi mahu memastikan projek ini dapat disiapkan demi keselesaan pengguna serta membantu merancakkan sektor pelancongan negara ini," katanya. - BERNAMA

Kerajaan Tarik Balik Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam 2013

Posted: 05 Jul 2013 04:10 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Jemaah Menteri pada Jumaat bersetuju untuk menarik balik Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Rang Undang-Rang tersebut dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat pada 26 Jun lalu oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Muhyiddin berkata isu status agama anak dalam kes ibu atau bapa memeluk agama Islam telah dibincangkan secara mendalam oleh Kabinet dengan mengambil kira pandangan dan kebimbangan pelbagai pihak termasuk parti komponen Barisan Nasional (BN).
"Kabinet bersetuju penarikan balik Rang Undang-Undang itu adalah perlu demi memastikan isu penentuan agama anak dalam kes seumpama itu diselesaikan dengan cara yang adil kepada semua," katanya dalam kenyataan selepas mesyuarat Kabinet, Jumaat.
Muhyiddin berkata keputusan untuk menarik balik Rang Undang-Undang itu juga dibuat bagi memberi masa kepada kerajaan dan semua pihak untuk meneliti semula undang-undang tersebut secara holistik.
"Rang undang-undang ini hanya akan dibentangkan semula setelah mendapat persetujuan semua pihak," katanya.
Semua pindaan yang berbangkit daripada penggubalan Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013 juga akan ditarik balik, katanya.
Timbalan Perdana Menteri menegaskan kerajaan percaya Islam adalah agama yang adil kepada umat manusia, maka isu pertikaian status agama anak perlu diselesaikan secara adil berdasarkan prinsip keadilan dalam Islam.
Fasal (4) Perkara 12 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa agama seseorang yang di bawah umur 18 tahun hendaklah ditetapkan oleh "his parent or guardian" (ibu bapa atau penjaga).
Sebelum ini, Mahkamah Persekutuan dalam kes Subashini a/p Rajasingam melawan Saravanan a/l Thangathoray [2008] 2 MLJ 147 telah mentafsirkan perkataan 'parent' sebagai mufrad.
Fasal 107(b) dalam Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013 telah digubal berdasarkan peruntukan Fasal (4) Perkara 12 Perlembagaan Persekutuan dan kes Subashini. - BERNAMA

Krisis Mesir.

Posted: 05 Jul 2013 04:08 PM PDT

27 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Ketegangan berlaku di Nasr City, kira-kira 5km dari Dataran Tahrir, Kaherah, Mesir yang menjadi lokasi penyokong parti Ikhwan Muslimin mengadakan demonstrasi. Kira-kira tiga orang maut dalam insiden itu. 

Nuffnang