Jumaat, 18 November 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Rural Sarawak still without water or electricity | Free Malaysia Today

Posted: 18 Nov 2011 08:48 PM PST

The coming general election is not about whether Malaysians want an Islamic state or Hudud laws.

Posted: 17 Nov 2011 11:58 PM PST

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


MUNAFIK YANG CELAKA?

Posted: 17 Nov 2011 06:16 AM PST

(Madrasah Salihiah Kanchut berusia lebih 100 tahun mahu diroboh)

Salam 2 all.

Lebih kurang tahun 2003, apabila Kerajaan BN Selangor mahu merobohkan Surau Flat Jubli Perak di Seksyen 4 Bandar Baru Bangi, ahli PAS mengisytiharkan "jihad" terhadap Kerajaan Khir Toyo. Malah ada yang sampai mengkapiorkan dan memunafikkan Khir Toyo dan UMNO masa tu.

Surau tu cuma surau papan plywood aje, dan tujuan dirobohkan sebab nak diganti dengan sebuah masjid baru yang lebih cantik dan hebat, namun ahli PAS menolaknya dan sanggup berjuang dan "mati syahid" mempertahankan surau itu.

Walauppun selepas tu rupanya memang sebuah masjid cantik dibina, iaitu Masjid Al-Hasanah. Namun ahli PAS tetap istiqomah membenci Khir Toyo dan kerajaan UMNO. Pelbagai label dilemparkan, mahazalim, mahafiraun dan macam-macam lagi! "Kekafiran dan kemunafikan" UMNO terpahat jelas kepada ahli PAS akibat peristiwa tersebut!

Begitu juga sekitar tahun 2004, apabila Surau Punjabi (ada yang panggilnya surau Pakistan) dibelakang Balai Polis Dang Wangi Lama di Jalan Dang Wangi, Kuala Lumpur nak dirobohkan. Tujuannya untuk dibangunkan semula kawasan itu dengan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi yang baru, dan digantikan dengan sebuah masjid baru yang lebih besar dan canggih yang akan dibangunkan ditapak yang sama.

Tapi ahli PAS tak puas hati. Jihad diisytiharkan. Demo diadakan. Walaupun yang turun menyokong tak sampai seratus orang, namun ahli PAS cekal berhadapan dengan pelbagai risiko, demi mempertahankan surau yang separuh batu separuh kayu, size sebesar rumah PPRT je pun.

Kerajaan UMNO/BN dilempar pelbagai maki hamun dan sumpah seranah! Mahazalim, mahafiraun dan macam-macam lagi! Walaupun akhirnya sebuah Masjid Dang Wangi didirikan bersebelahan dengan Bangunan IPD Dang Wangi, masjid yang tersergam indah dan cantik menjadi kebanggan umat dan mercu tanda baru kawasan sekitar Jalan Dang Wangi. Namun perasaan benci, meluat dan marah kepada UMNO/ BN tetap membara didalam jiwa ahli PAS!

Jadi apabila Madrasah Salihiah Kanchut, Jalan Tambang Badak, Alor Setar, Kedah hendak dirobohkan, teman terus terfikir sudah pasti para mujahidin dan bakal syuhada' dari PAS akan mengamuk sekali lagi.


Mana taknya, madrasah tersebut sebenarnya berfungsi sebagai sebuah masjid. Azan tiap waktu dilaungkan. Solat jemaah tiap waktu didirikan. Ada anak kariah sendiri lagi.

Madrasah itu bukan baru, sudah tertegak ditapak yang sama lebih 100 tahun! Tapaknya adalah waqaf khas HANYA UNTUK PEMBINAAN DAN PENGGUNAAN SEBAGAI MASJID/ SURAU!


Malahan sudah ada fatwa bertarikh 08 Rejab 1431 bersamaan 21 Jun 2010 yang menyatakan. "Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah memutuskan bahawa surau ini hendaklah dikekalkan di tempat asalnya tanpa diruntuhkan struktur asal bangunan tersebut demi kemaslahatan jemaah berdekatan untuk beribadat dan melakukan aktiviti keagamaan".

Berdasarkan fakta-fakta diatas, teman terbayang sudah tentu para mujahidin dan bakal syuhada PAS akan berbaris panjang membuat rantaian manusia mempertahankan Madarasah tersebut. Teman terbayang para ahli Unit Amal PAS akan berbaring diatas jalan menghalang jentolak daripada merobohkan Madrasah tersebut. Teman sudah nampak darah-darah mujahidin dan syuhada' PAS melumuri jalanraya dan tapak Madrasah tersebut.


Tetapi itu semua sebenarnya tidak perlu. Tak perlu protes. Tak perlu demo. Tak perlu baring atas jalan! Kerana sekarang PAS sudah jadi Kerajaan yang memerintah Negeri Kedah. PAS sudah ada kuasa. Menteri Besar Kedah orang PAS. Exco Agama orang PAS. Exco Hal Ehwal Kerajaan Tempatan yang mengeluarkan lesen pembangunan adalah orang PAS. Ahli Majlis Bandaraya Kota Setar adalah orang PAS.

Jadi tidak perlu lagi para mujahidin dan bakal syuhada menjadi benteng manusia mempertahankan Madrasah itu. Tidak perlu ahli Unit Amal berbaring diatas jalanraya untuk menghalang perobohan Masjid itu. Tidak perlu mengadakan ceramah dan kutip derma jihad untuk menampung perbelanjaan para mujahidin dan ahli Unit Amal!

Hanya perlu Menteri Besar PAS dan ahli Exco PAS membuat keputusan bahawa Madrasah Salihiah Kanchut yang berusia lebih 100 tahun itu mesti dikekalkan disitu. Cukup Menteri Besar PAS dan ahli Exco PAS mengisytiharkan bahawa tapak Madrasah itu adalah tapak warisan dan waqaf khas untuk Masjid.

Makna kata, tanpa perlu pedang, tanpa perlu senapang, tanpa perlu demo, tanpa perlu protes, tanpa perlu himpunan, tanpa perlu baring atas jalan; cukup sekadar pen & kertas; dan mungkin sedikit ayaq lioq; selesai masalah!


Tapi rupanya tidak! Kerajaan PAS Kedah yang dipimpin oleh seorang ulama' membuat keputusan untuk merobohkan Madrasah tersebut. Bukan untuk mengganti dengan Masjid yang lebih canggih macam Kerajaan UMNO Khir Toyo buat di Bandar Baru Bangi Selangor. Bukan untuk mengganti dengan sebuah Masjid lebih hebat dan besar saperti dibuat oleh Kerajaan UMNO di Dang Wangi, Kuala Lumpur.

Tidak..tidak..tidak! Tetapi mau dirobohkan untuk dibangunkan sebuah Kompleks Belibelah bernama Plaza Tunku Yaakob bernilai RM500 juta. Akan dibangunkan oleh sebuah syarikat swasta Bellevue Group berpengkalan di Pulau Pinang dimana seorang ahli perniagaan Cina bernama Sunny Ho menjadi pengarah urusannya!

Maka berbanggalah ulama' PAS yang telah diberi peluang menjadi Menteri Besar membawa sebuah jentolak, dengan kehadiran Sunny Ho, dan mengadakan upacara pecah tanah beberapa hari lepas!

Upacara pecah tanah menandakan permulaan kepada proses memecah dan merobohkan Madrasah Salihiah yang berusia lebih 100 tahun!

Apabila anak kariah memprotes, mereka dipanggil bingai, tak reti bahasa, anti pembangunan! "Lagipun kami akan bina sebuah surau dibawah kompleks beli belah tersebut," kata orang PAS sambil mendabik dada! Sambil umat Islam bersolat nanti, atas kepala mereka para shoppers akan lalu lalang, "kepala" mereka akan dipijak dan diinjak!

Mana pegi para mujahidin PAS? Mana pergi para bakal syuhada' PAS? Mana pegi ahli Unit Amal PAS? Mana pegi para pembaring jalan PAS? Mana pegi para pentakbeer PAS? Mana pergi para pengutip derma jihad PAS? Mana pergi mereka semua yop?

Tapi mengkome kena tanya balik pada diri sendiri yop soalan-soalan berikut!

1. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang sanggup jual kalimah ALLAH kepada kristian la'natullah?

2. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang tidak jumpa ayat Daulah Islamiyyah didalam Al Quran?

3. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang sanggup nak cerai anak bini dengan sumpah talaq tiga kerana nak pertahankan kerusi YB?

4. Bolehkah kita letak harapan kaum yang mengangkat kafir harbi sebagai kalipah himpunan haram mereka?

5. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang mengangkat penzina dan peliwat sebagai kalipah "negara kebajikan" mereka?

6. Bolehkah kita letak harapan kaum yang menjauhkan diri daripada himpunan umat Islam untuk menyelamatkan aqidah umat?

7. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang sanggup tidor sekatil mimpi sebantal dengan kaum kapior harbi yang konsisten menentang Islam?

8. Bolehkah kita letak harapan kaum yang sanggup mati untuk mempertahankan kapior harbi?

9. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang bila bukti kemungkaran ditunjukkan kepada mereka, terus ditolak sebagai bahan bukti besi sejuk dan mengisytihar umat Islam yang tidak sehaluan sebagai qazaf ?

10. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang mengangkat sebagai kalipah penganut fahaman pluralisma dengan menyamakan Islam dengan agama lain?

11. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang mempertahankan gereja bermati-matian walaupun gereja la'nat itu cuba memurtadkan umat Islam?

12. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang redho dan seronok bersama dengan satu pakatan luar tabi'e @ PaLut yang menolak penubuhan sebuah Negara Islam dan perlaksanaan undang-undang Islam?

13. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang menjadikan komunis sebagai idola dan mengisytihar pengganas komunis sebagai pejuang kemerdekaan sebenar?

14. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang sekarang mengisytiharkan tidak akan laksanakan hudud kecuali dipersetujui rakan luar tabi'e dan songsang mereka biaDAP & PKR?

15. Bolehkah kita letak harapan kepada kaum yang melabel umat Islam sebagai bingai, tak reti bahasa dan anti pembangunan hanya kerana umat Islam mahu mempertahankan sebuah Madrasah Salihiah yang dibina diatas sebuah waqaf khas berusia lebih seratus tahun!

Jawapannya jelas: kita umat Islam yang masih ada sedikit keimanan tahu dan sedar bahawa bukan sahaja kita tidak boleh letak harapan kepada kaum hipokrit ini, malah menjadi tanggunjawab kita menolak dan menentang mereka sehingga mereka balik kepangkal jalan, balik kepangkal Islam berpaksikan Al Quran & Sunnah! Itu tanggunjawab kita! Itu perjuangan kita! Itu jihad kita!

Dan untuk mempertahankan Madrasah Salihiah Kanchut ini, teman cadangkan perkara berikut dilakukan:

1. anak qariah perlu membentuk sebuah badan penyelaras untuk menyelaraskan pelan tindakan untuk mempertahankan Madarasah tersebut;

2. satu memorandum khas hendaklah diserahkan kepada Tuanku Sultan Kedah sebagai Ketua Agama Islam Negeri Kedah dan yang punya kuasa mutlak atas hal ehwal Islam untuk memohon perkenan Tuanku supaya menitahkan Kerajaan PAS Kedah membatalkan keputusan merobohkan Madrasah tersebut;

3. melantik satu pasukan peguam untuk memfailkan satu permohonan segera melalui writ certiorari & mandamus dibuat kepada Mahkamah Tinggi Alor Setar untuk menghalang Kerajaan PAS Kedah daripada merobohkan Madrasah tersebut dan memerintahkan Kerajaan Kedah supaya mengekalkan tapak Madrasah tersebut sebagai waqaf khas sebuah Masjid;

4. satu memorandum khas kepada Mufti dan Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah supaya mengeluarkan fatwa mengharamkan tindakan Kerajaan PAS Kedah dan memfatwakan supaya Madrasah itu dikekalkan ( dan ditambah baik) dan waqaf khas itu dikekalkan;

5. mengadakan satu himpunan besar-besaran membantah tindakan Kerajaan PAS Kedah tersebut dan menghantar memorandum membantah tindakan merobohkan Madrasah tersebut kepada Menteri Besar PAS Kedah;

6. mengadakan solat hajat besar-besaran memohon kepada ALLAH swt supaya memelihara Madrasah tersebut dan mengubah keputusan Kerajaan PAS Kedah untuk merobohkan Madrasah itu, dan jika Kerajaan PAS Kedah berkeras mahu merobohkan Madrasah itu, memohon kepada ALLAH supaya melaknat mereka dan menjatuhkan Kerajaan ini melalui cara yang terbaik menurut yang ditentukan oleh ALLAH jua.

SELAMATKAN MADARASAH SALIHIAH KANCHUT!


SELAMATKAN TANAH WAQAF MASJID!


SELAMATKAN ISLAM!


Wallahua'lam & Wassalam!

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
22 Zulhijjah 1432
18 Nov 2011

###########################

FAKTA MADRASAH SALIHIAH KANCHUT
Jalan Tambang Badak, Alor Setar, KEDAH

DIBINA pada tahun 1327 Hijrah atau 1909. Kini berusia 102 tahun. Bangunan yang asalnya diperbuat daripada kayu itu diasaskan antaranya oleh Hajah Aisyah.

Tapak asal Madrasah Salihiah adalah kira-kira 0.1 hektar namun mengecil kepada 0.08 hektar selepas sebahagian daripada tanahnya diambil untuk tujuan pembinaan jalan raya.

Tapaknya berstatus tanah wakaf khas yang dikhususkan untuk orang Islam bagi tujuan pembinaan masjid atau surau dan ia tidak pernah diganggu sejak sekian lama.

Madrasah itu kini mempunyai kira-kira 200 ahli kariah, bahkan kariah dari Jalan Titi Siam, Kampung Pisang, Jalan Menanti dan umat Islam lain juga menggunakan kemudahan yang ada di madrasah itu.

Setelah sekian lama digunakan, pada 23 Oktober 2011 pihak Madrasah Salihiah menerima notis daripada Kerajaan Negeri Kedah agar mengosongkan bangunan madrasah itu untuk dirobohkan bagi memberi laluan kepada projek pembangunan.

Ahli kariah tidak berpuas hati kerana ia melanggar keputusan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Kedah pada 8 Rejab 1431 iaitu 21 Jun 2010 yang menyatakan. "Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah memutuskan bahawa surau ini hendaklah dikekalkan di tempat asalnya tanpa diruntuhkan struktur asal bangunan tersebut demi kemaslahatan jemaah berdekatan untuk beribadat dan melakukan aktiviti keagamaan."

Namun pada cabutan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah pada 4 Julai 2011, jawatankuasa itu membuat pindaan terhadap keputusan yang dibuat pada 21 Jun 2010.
Pindaan itu membenarkan madrasah itu digantikan dengan surau baru yang dibina oleh pemaju dengan beberapa syarat ditetapkan.

Notis mengosongkan bangunan itu diberikan lagi oleh kerajaan negeri yang berakhir 10 November 2011 bagi pembangunan semula Plaza Tunku Yaacob.

Kerajaan negeri menyatakan akan menggantikan Madrasah Salihiah Kanchut dengan surau baru di bawah pusat beli-belah tersebut.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tradisi Menulis Di Kalangan Ahli Politik, Satu Yang Positif

Posted: 18 Nov 2011 03:36 PM PST

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Panas : salah guna kuasa BN Selangor di dedah

Posted: 18 Nov 2011 05:31 AM PST

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


NILAI KEJAYAAN

Posted: 18 Nov 2011 11:12 AM PST

Assalamualaikum ..

Tahniah saya ucapkan kepada anak-anak yang telah mencapai keputusan cemerlang dalam UPSR yang diumumkan Khamis lalu. Kepada yang tidak berjaya, adik-adik masih ada waktu untuk terus meningkatkan usaha bagi memperolehi lebih kecemerlangan.

Sebagai anak Terengganu, saya amat bangga apabila negeri saya sekali lagi mengekalkan rekod cemerlang dalam keputusan UPSR – sekaligus muncul sebagai negeri terbaik dalam tempoh sebelas tahun berturut-turut – satu pencapaian yang di luar jangkaan dan sewajarnya dibanggakan.

Lihat sedikit analisis mengenai keputusan tersebut. Daripada 22,801 calon yang menduduki UPSR tahun ini, seramai 3,548 peratus atau 15.6 peatus telah mencapau keputusan 5A.

Ini sudah tentu merupakan pencapaian yang baik apabila ia menunjukkan peningkatan sebanyak 0.2 peratus berbanding apa yang telah dicapai tahun lalu.

Bagi saya, kejayaan tidak datang bergolek. Perjuangan untuk memperolehi kejayaan tidak hanya bermodalkan dengan air liur semata-mata. Banyak pihak yang berkait dengan kejayaan ini. Selain anak-anak yang gigih berusaha dan ditambah dengan petua-petua tertentu, maka guru dan ibu bapa juga turut memainkan peranan.

Kerajaan pula telah menyediakan peruntukan yang besar saban tahun bagi memastikan rakyat memperolehi pendidikan yang sempurna. Kejayaan dalam UPSR itu adalah satu bukti betapa usaha kerajaan kita selama ini telah menampakkkan hasil.

Terima kasih saya ucapkan kepada guru yang banyak menyumbang bakti dan tidak pernah mengalah dalam memikul tanggungjawab bagi mencapai kejayaan tersebut.

Jika dilihat pada riak wajah murid yang berjaya dan guru yang menjayakannya, saya percaya perkembangan seperti ini amatlah sihat dan wajar diteruskan.

Hubungan silaturrahim yang akrab antara guru dan murid dengan ibu bapa sebenarnya mampu memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan seseorang pelajar.

Sebagai seorang pemimpin, saya sentiasa mengikuti dengan dekat perkembangan pendidikan anak-anak kita di sekolah. Saya berhubung rapat dengan Jabatan Pelajaran serta pihak sekolah untuk mengikuti perkembangan anak-anak kita.

Saya berhaap, kejayaan yang dicapai melalui UPSR dan peperiksaan lain wajar diteruskan dan ditingkatkan pada masa akan datang.

Sesungguhnya persaingan dalam mencapai kejayaan dalam pendidikan ini adalah satu perkara yang sihat, kerana ia akan menuntut kita agar bekerja dengan lebih kuat bukan sahaja bagi mengekalkan kejayaan tetapi juga meningkatkan kecemerlangan.

Itulah cabaran apabila berjaya dan saya berharap ianya akan dipikul dengan penuh semangat oleh semua pihak – kerajaan, guru, pelajar dan ibu bapa sendiri – mudah-mudahan kejayaan akan sentiasa memihak kepada kita.

Insya'Allah.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Majlis Ramah Mesra bersama ADUN Chempaka di Satay Station, Kg Pandan 18/11/2011.

Posted: 18 Nov 2011 08:22 AM PST

Pertandingan Boling Terbuka ADN Chempaka & JKKK Kg Pandan

Posted: 18 Nov 2011 01:48 AM PST

EXCO AKUI TIDAK PUAS HATI DENGAN PELAKSANAAN RUMAH MAMPU MILIK PKNS

Posted: 17 Nov 2011 06:43 PM PST

Petikan Dari Blog "Selangor : Tanah Tumpah DarahKu",

EXCO AKUI TIDAK PUAS HATI DENGAN PELAKSANAAN RUMAH MAMPU MILIK PKNS

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor, Iskandar A. Samad, mengakui beliau tidak berpuas hati dengan pelaksanaan projek Rumah Mampu Milik oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Katanya projek pertama Rumah Mampu Milik PKNS di Seksyen 3, Bandar Baru Bangi telah dilancar pada 3 Jun lepas tetapi projek kedua di Kg Seri Temenggong, Gombak belum dilancar walaupun tapaknya telah dikenalpasti setahun yang lalu.

Iskandar menyatakan sedemikian di dalam menjawab pertanyaan YB Lau Weng San (DAP - Kg Tunku) pada Sidang Dewan Negeri Selangor yang berakhir pada 17 November lepas.

Menurut beliau, PKNS perlu mengatasi sebarang kelemahan jika mahu mencapai sasarannya membina 10,000 unit Rumah Mampu Milik. Lebih 1,500 unit dirancang akan bina pada 2012.

Walau bagaimanapun Iskandar berkata Rumah Mampu Milik yang dibina oleh PKNS tidak akan dapat memenuhi keseluruhan keperluan Rumah Mampu Milik di Selangor. Oleh yang demikian, Kerajaan Negeri mengalu-alukan penglibatan pemaju-pemaju swasta membina Rumah Mampu Milik.

Beliau melporkan, permohanan-permohonan telah diterima dari pemaju-pemaju untuk membina Rumah Mampu Milik bagi menggantikan Rumah Kos Rendah di kawasan-kawasan di mana permintaan Rumah Kos Rendah adalah terlalu rendah.

Exco itu memberitahu, setakat ini 1 projek Rumah Mampu Milik dengan 136 unit sedang dibina di Sg Long, Kajang oleh sebuah pemaju swasta. Pemaju yang sama juga telah memohon untuk membina Rumah Mampu Milik dengan 536 unit di Seksyen U10, Shah Alam. Permohonan tersebut akan dibentangkan untuk kelulusan Mesyuarat Exco.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Another poor attempt at spinning! by Smart Dugong

Posted: 18 Nov 2011 07:34 AM PST

Comment on YB Senator Datuk Idris Jala: Is this AirAsia/MAS share swap an indirect bailout? by old whistle blower

Posted: 18 Nov 2011 07:01 AM PST

Fernandes Opens Up on AirAsia's Future
A. Lin Neumann | July 22, 2011 – Jakarta Globe
Related articles
AirAsia to Move Base to Jakarta 7:16pm Jul 22, 2011
AirAsia Launches Low-Cost Carrier in Japan 10:15pm Jul 21, 2011
AirAsia Launches New Carrier in Japan 2:20pm Jul 21, 2011

Tony Fernandes likes to be the life of the party — and he threw a big party in Tokyo on Thursday to celebrate a new alliance between his AirAsia and the ANA Group, Japan's largest airline.

Flying in most of his company's senior executives, a contingent of air hostesses and reporters from Indonesia, Malaysia and Thailand, Fernandes, AirAsia's chief executive, seemed to be serving notice to the staid Japanese business culture that he was in town and ready to have some fun.

"At first, I think they got terrified by my culture, my style," Fernandes said of his new partners in an interview with the Jakarta Globe shortly before he announced the deal.

"They thought it would be a disaster. My personality is probably 3,000 percent different than the Japanese."

Fernandes said the deal was initiated by ANA three years ago. "The delay was because we told them the only way to run it was if we run it. Of course, for an airline such as theirs this was hard to swallow," he said.

But swallow it they did. The new AirAsia Japan will fly the company's signature red color and will follow the AirAsia model.

He said the two sides kept trying to make it work despite their differences and a tough regulatory environment in Japan that has just recently allowed budget carriers to operate. He said he convinced ANA they should do what they do best — run a full-service airline — and leave the no-frills operation to AirAsia.

"Economically, this is a monstrous potential market waiting for someone like us to open it up," he said.

Fernandes also hinted that he might relinquish control of his airline, though he gave no specific details.

Asked if he would like to forge a joint venture deal one day in China, he said, "Who wouldn't want to get into a market of a billion people? But that will be for the next leadership. I am getting to the end of where I can take this airline."

So, is he stepping down? "Eventually," he said, softening his tone a bit from the rah-rah cheerleading he is known for. "I don't know when, but I think good leadership has to know when to go."

For now, however, Fernandes, 48, divorced and with a reputation for liking the ladies and a stiff drink, is moving to Jakarta, where he has purchased an apartment to be near what will be the company's new regional corporate headquarters at the Equity Building in South Jakarta.

He is not forsaking his native Malaysia, he says, noting that AirAsia is now a regional airline. "We are not identified with Malaysia," he said.

Comment on Another poor attempt at spinning! by CON AIR 2

Posted: 18 Nov 2011 05:05 AM PST

Well put YB. Actually, MAS problem is not AIR ASIA but the decision makers. The vital reason is bcos the decision makers put plumbers to do bricklaying, plumbers to do wiring and accountants to do plumbing. So instead of a house, you got a sinking ship. Tak percayake ? Proof below : http://mastroubleshooters.blogspot.com/2011/11/key-observations-and-recommendations-by.html

Comment on Another poor attempt at spinning! by Ezani

Posted: 18 Nov 2011 04:08 AM PST

Good show YB Datuk Seri Kong. Don’t allow this Pariah Dog tell you what to do. He has been getting things too easy under Chan Kong Choy and YB Ong Tee Keat. tell this patiah dog to campus. MOT should immediately withdraw all the 20 unutilised routes from AirAsia X Sdn Bhd. Why must it be given when it was not flying. It only want to fly profitable. It has no national service spirit. It is profit orientated.

Then investigate how DCA granted the AOC tho AIrAsia X Sdn Bhd. WHy DACA didn’t withdraw the AOC when AirAsia X Sdn Bhd cannibalized aircraft for spare parts.

Comment on Another poor attempt at spinning! by izmee MAS

Posted: 18 Nov 2011 03:44 AM PST

Anonymous

I fully agree with you that MACC should investigate into all these people especially Rashdan and Azman Mokthar, the main players in this dirty share swap deal. Saving MAS or saving AirAsia stupid Melayu yang tiada maruah. Barua Pariah tu! memalukan korang Melayu.

Comment on Another poor attempt at spinning! by Anonymous

Posted: 18 Nov 2011 12:27 AM PST

YB, understanding all of the above, the people call for new change of management for Khazanah by first removing Azman M out of Khazanah before he signs other GLCs to TF. Secondly, the change of government once and for all for a peaceful life without those Azman M, TF, KM, AJ, Md Nor, Rashdan etc…you name it…all are nonsense leaderships who may get scott-free after all the damages they have caused to the country. Starting from Danny Rashdan, he has so many cronies in MAS such as Hayati Dato Ali who his cousin sister. Putting Danny, TF, KM, Md Nor and AJ = Semua Orang Air Asia. The government should investigate also Azman M.

Comment on Another poor attempt at spinning! by The Anti Pariah

Posted: 17 Nov 2011 11:59 PM PST

Cannot believe that the stupid Melayu like Rashdan, Azman and AJ can all dance to the tune of that Pariah who is trying to screw up MAS. Rashdan dan Azman mana maruah kau? Kalau nak jual maruah orang Melayu lebih baik kau juallah keuarga kau sendiri khasnya Iisteri dan mak kau!

Comment on Another poor attempt at spinning! by Brahmin of MAS

Posted: 17 Nov 2011 11:47 PM PST

This bloody pariah and his macai Rashdan, Md Nor and Azman Mokhtar must be thoughht a lesson that Malaysians are not as stupid as they thought. We may risk our life for cheap tickets but we are not going to risk our life for the sake of the Pariah’s business model to make money and the same time compriomising our convenience and safety.

Thank you YB Datuk Kong, MOT, for showing the pariah a TWO fingers. Hope Najib will rise to the ocassion to tell the Pariah that the Tea Party with Sth Floor was over and the end is near for him.

Ptui! Ptui! Pti! To the Pariah and his generations including the macai!

Comment on Another poor attempt at spinning! by Charles F Moreira

Posted: 17 Nov 2011 11:19 PM PST

Sorry – typo

Their anger has NOTHING to do with brand identity but with the interests of the future of Malaysia's national airline and with the future of MAS employees.

Comment on Another poor attempt at spinning! by Charles F Moreira

Posted: 17 Nov 2011 11:17 PM PST

Irina wrote:-

“Employees had such pride in the national carrier. Now we wonder…it must be a most frustrating time for staff now trying to identify with a vague brand ?”

Their anger has anything to do with brand identity but with the interests of the future of Malaysia’s national airline and with the future of MAS employees.

In my over 30 years of employment, I’ve been proud of some companies I have worked for but I never saw it as a mere “brand,” but as the sum total of my colleagues’ efforts, teamwork and co-operation.

I have often mused that branding is the art of convincing people to believe that excreta is chocolate ice cream.

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Media Statement : Pakatan Rakyat Deepavali Open House

Posted: 18 Nov 2011 12:40 AM PST

PROGRAM DEEPAVALI PR NG PERAK

Posted: 18 Nov 2011 12:36 AM PST

Khalid Samad

Khalid Samad


Corat Coret November 2011

Posted: 17 Nov 2011 07:57 PM PST

Sekali lagi saya hanya mampu membuat beberapa coretan berhubung isu-isu semasa kerana sibuk menghadiri sidang Parlimen pada hari biasa dan ke luar kawasan untuk berceramah pada hujung minggu. Kesibukan berceramah ini sedikit sebanyak adalah disebabkan banyaknya isu yang timbul sehingga setiap kawasan memohon penjelasan. Ini menyebabkan saya kurang masa untuk menulis. Oleh itu, penjelasan yang saya sampaikan melalui ceramah-ceramah tersebut saya sampaikan juga melalui blog secara ringkas pada hari ini agar dapat dikongsi bersama.

HIMPUN
Perhimpunan Sejuta Ummat telah diadakan pada 22 Oktober yang lalu dan sepertimana yang sedia maklum, PAS tidak menyertainya. Sebabnya adalah jelas kerana ketidak sesuaian pendekatan yang dibawa oleh program tersebut. Ianya pendekatan adu-domba yang jelas bertujuan untuk melagakan orang Islam dan yang bukan Islam.

Hakikatnya, sekiranya ada yang melakukan kesalahan, maka yang melakukannya sahaja perlu didakwa, bukan seluruh ummat Kristian dalam kes ini. Pada masa yang sama, sekiranya bukti tidak mencukupi untuk menyabit kesalahan, maka bagaimana kita boleh menjatuhkan hukum bahawa mereka bersalah?

Kaedah dakwah yang perlu dilaksanakan oleh ummat Islam adalah kaedah yang memperlihatkan kemampuan Islam untuk membina penyatuan atas dasar keadilan yang dijamin oleh Islam untuk semua. Bukan dengan berusaha menghasilkan perpecahan. Saya tertarik dengan tajuk "UMNO mengusahakan pecah belah dan PAS mengusahakan perpaduan" yang telah disebut oleh seorang penulis di blog apabila mengulas program ini.

PAS melihat program ini mempunyai agenda politik tertentu iaitu untuk memecah-belah sokongan terhadap kerajaan PR dengan menimbulkan isu Kristianisasi sebagai ancaman terbesar yang sedasg dihadapi oleh ummat Islam di Selangor. Ianya merupakan taktik 'pecah dan perintah' yang biasa digunakan oleh penjajah British pada zaman penjajah dahulu. Dengan melagakan ummat Islam dengan ummat bukan Islam, khususnya ummat Kristian, maka sokongan terhadap PR yang terdiri dari ummat Islam dan bukan Islam, akan berbelah bagi. Apabila bertelagah, mereka tidak akan dapat bersama dalam usaha menolak BN.

Melalui strategi ini, orang Islam diharap akan lari kembali kepada BN kerana persepsinya adalah Kristianisasi berjalan dengan lancar di bawah naungan PR di Selangor. Sebahagian orang Kristian pula akan kembali ke BN atas sebab semasa BN memerintah, mereka tidak diasak atau diserang seperti apa yang berlaku pada masa ini.

Dengan tidak terlibatnya PAS dalam program tersebut, maka ketegangan yang diharapkan tidak berjaya diwujudkan dan dengan itu, matlamat yang tersirat tidak kecapaian. Kesatuan rakyat, yang beragama Islam dan yang bukan Islam, dapat dikekalkan untuk sama-sama menolak BN pada PRU ke 13.

BAJET
Bajet telah dibentangkan oleh Perdana Menteri dan semua jelas bahawa ianya merupakan bajet defisit sebanyak RM46 Billion. Ianya merupakan bajet defisit yang ke 14 secara berturut turut dan beban hutang Negara sedang mengembung. Pada Ogos 2011 hutang Negara disebut sebagai RM 432 Billion. Pada hujung tahun ia mungkin meningkat kepada RM 453 Billion. Dengan bajet defisit yang dibentangkan, maka hutang Negara pasti akan mencecah RM 500 Billion pada hujung 2012. berdasarkan prestasi kerajaan sebegini, ada yang meramalkan bahawa pada tahun 2020, hutang Negara akan mencecah RM 1 Trillion!

Dengan meningkatnya hutang Negara, maka jumlah bayaran untuk servis pinjaman akan turut naik. Pada tahun 2010 ianya RM 20 Billion setahun. Mungkin pada 2011 ianya akan menjadi 24 Billion dan seterusnya ianya akan naik dengan naiknya hutang. Ini bererti bahawa jumlah baki bajet yang boleh digunakan akan semakin berkurangan kerana semakin banyak digunakan untuk servis hutang.

Ini menjadi semakin rumit apabila pendapatan Negara mungkin tidak mampu dinaikkan lagi dan berpotensi untuk menurun. Ini adalah kerana 40% pendapatan Negara adalah dari minyak dan gas. Kita semua memahami sumber pendapatan ini semakin berkurangan dan akan habis dalam masa beberapa tahun. Hingga hari ini, pihak kerajaan tidak mampu menghasilkan sumber pendapatan baru untuk menggantikan minyak dan gas. Akhirnya, sekiranya pendapatan berkurangan dan jumlah servis hutang semakin meningkat, sudah pasti ekonomi negara akan terjejas.

Bajet 2012 tidak mengambil indah kekhuatiran ini semua. Ia hanya mengambil kira hakikat bahawa pilihan raya semakin hampir. Maka persoalan-persoalan utama sesebuah bajet, seperti cara-cara menangani masalah inflasi, penghasilan sumber pendapatan baru, pengagihan kekayaan negara dan penghasilan pekerjaan untuk rakyat tidak ditangani dengan baik. Sebaliknya yang sekadar mampu difikirkan oleh pihak kerajaan adalah pemberian-pemberian berbentuk sekali sahaja (one-off) untuk menggula-gulakan rakyat.

Persoalan hutang yang semakin mengembung turut dipandang remeh dan sebagai sesuatu yang biasa. Walaupun tahap hutang sudah mencecah 53% dari KDNK. Akta pinjaman Negara menghadkan jumlah hutang Negara tidak boleh melebihi 55% dari KDNK dan sudah pasti Akta ini akan dipinda oleh BN pada masa akan datang kerana had ini akan dibolosi pada tahun 2012. Ini memberikan gambaran bahawa hutang Negara sudah tidak dapat dikawal atau 'out of control' sehingga terpaksa melanggar panduan yang telah ditetapkan dan dipersetujui pihak kerajaan sendiri.

Pokoknya, suasana ini amat membimbangkan. Pengurusan baru yang lebih profesional, telus dan lebih bertanggung-jawaban amat diperlukan. Keadaan pengurusan kekayaan negara amat berbeza apabila dibandingkan kaedah yang jauh lebih baik yang dilaksanakan di peringkat Negeri-negeri PR. Saya yakin, inilah corak pengurusan yang diperlukan di peringkat Nasional untuk mengelak kerosakan yang semakin meningkat.

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA
Laporan Ketua Audit Negara telah diedarkan agak lewat tahun ini oleh pihak kerajaan. Ianya hanya diedarkan selepas selesai perbahasan bajet diperingkat dasar. Oleh itu Ahli Parlimen tidak boleh merujuk kepadanya semasa membahas bajet dan ini semestinya merupakan sesuatu kekurangan. Banyak fakta dan angka berhubung prestasi dan pencapaian kerajaan pada 2010 tidak dapat diketahui secara tepat oleh semua Ahli Parlimen. Oleh itu ianya tidak dapat dikemukakan semasa perbahasan.

Jelas dari laporan Ketua Audit Negara bahawa masalah pengurusan kewangan secara berkesan masih tidak dapat dilaksanakan oleh kerajaan BN. Persoalan penyelewengan, ketirisan dan pembaziran masih kekal dalam pentadbiran Persekutuan. Kesemua kes yang dikemukakan di dalam laporan Ketua Audit Negara sudah menjadi pengetahuan umum, termasuk persoalan pembelian 23 ekor kuda yang akhirnya tidak langsung disertakan dalam pertandingan. Begitu juga pembelian barangan yang akhirnya hanya disimpan dalam setor dan juga pembelian barangan dengan harga yang jauh lebih mahal dari harga sebenarnya telah menjadi sebahagian dari budaya kerajaan BN. Kebelakangan ini, isu Fidlot Nasional juga menjadi tajuk perbincangan hangat di semua peringkat masyarakat.

Ini jelas membuktikan bahawa pengurusan kewangan negara tetap merupakan masalah yang tidak lagi mampu di atasi sehingga negara mengalami kerugian beratus juta dan mungkin juga berbillion ringgit.

Pada masa yang sama, rekod menunjukkan prestasi kerajaan negeri di bawah PR adalah jauh lebih cemerlang. Ini seharusnya mampu menidakkan tanggapan bahawa hanya BN sahaja mampu memerintah.

ISU FIDLOT NASIONAL
Projek Fidlot Nasional merupakan bukti ketidak-telusan dan ketidak-cekapan pengurusan wang negara. Jawapan TPM dan mantan PM berhubung persoalan ini jelas ingin memeperbodohkan rakyat. Hakikatnya wang rakyat telah diselewengkan oleh suami dan keluarga Shahrizat setelah mendapat projek ini. Rakyat yang bijak berasa yakin bahawa Shahrizat berperanan dalam menentukan projek itu diberi kepada suaminya dan juga cara bagaimana wang itu diserahkan tanpa kawalan yang ketat sepertimana yang sepatutnya. Wang dikeluarkan dan projek tidak dilaksanakan dengan sepatutnya sehingga kondominium mewah bernilai RM 9 Juta dibeli serta perbelanjaan RM 800 Ribu dibelanjakan semasa bercuti bersama keluarga.

Begitu juga, usaha membela Shahrizat oleh Khairy menjadi bahan ketawa masyarakat umum. Kelihatan jelas bahawa amalan menggunakan wang yang diberikan untuk tujuan tertentu digunakan untuk tujuan yang lain adalah sesuatu yang lumrah dalam amalan BN. Maka tidak hairanlah mengapa begitu banyak projek gagal, terbengkalai dan memerlukan bajet tambahan disebabkan amalan yang menjadi kebiasaan ini.

Projek Fidlot ini merupakan projek yang bertujuan menjaga kepentingan negara dari sudut bekalan daging dan juga membantu memajukan usaha penternakan di kalangan penternak tempatan. Malangnya wang tersebut diselewengkan dan matlamat yang dinyatakan tidak kecapaian. Perkara sebegini sudah tidak lagi mengejutkan banyak pihak termasuk saya, kerana ia sudah menjadi sesuatu kebiasaan di bawah pentadbiran BN.

LAWATAN KE GAZA
Malam ini, 17 Nobember, saya bersama YB Kota Raja dan YB Rantau Panjang akan bertolak ke Kaherah. Selepas itu kami akan bertolak ke Gaza melalui pintu Raffah bersama 25 lagi Ahli Parlimen dari Eropah, Asia dan Afrika. Rombongan ini adalah merupakan rombongan anjuran sebuah NGO yang berpejabat di Brussels. Ia bertujuan untuk menjalinkan hubungan yang lebih kukuh di antara Ahli Parlimen Palestine, khususnya Gaza dan Ahli Parlimen dari negara lain. Ia juga bertujuan untuk menzahirkan sokongan dunia terhadap rakyat Palestine yang terus kekal hidup di bawah pemerintahan rejim Zionis Israel yang zalim.insyaAllah kami akan berada di Gaza selama 3 hari 2 malam dan bakinya di Mesir. Pilihan Raya Mesir sedang berjalan sekarang dan hari mengundinya adalah pada 28 November yang akan datang. Walaupun kami tidak sempat untuk menyaksikan hari mengundi, namun saya yakin, suasana Pilihan Raya dapat disaksikan dan diikuti dengan lebih rapat lagi semasa kami di sana. Mungkin ada yang dapat kita pelajari dari 'The Arab Spring".

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Amnesty: Tangkapan ISA Lawak Bagi ‘Reformasi’ Najib

Posted: 17 Nov 2011 11:17 PM PST

Malaysiakini

Amnesty International hari ini berkata penahanan 13 orang di Tawau, Sabah mengikut Seksyen 73(1) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 menjadikan janji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sebelum ini, untuk memansuhkan undang-undang zalim itu sebagai satu lawak.

“Kerajaan Malaysia menjadikan rancangannya untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai satu lawak apabila terus menggunakannya untuk menahan rakyat sekali lagi,” kata Sam Zarifi, pengarah Amnesty International, Asia.

“Janji untuk menghapuskan tahanan ISA tidak mencukupi. Perdana Menteri Datuk Seri Najib mesti membuktikan beliau mahu menamatkan amalan itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Jika polis Malaysia mempunyai bukti untuk mengesyaki 13 tahanan itu melakukan kesalahan jenayah, dakwa mereka ataupun lepaskan sahaja mereka.

“Menahan seseorang tanpa dakwaan atau dibicarakan, terang-terangan menunjukkan tidak menghormati kedaulatan undang-undang.”

Semalam Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar (kiri) berkata, tujuh warganegara Malaysia dan enam warganegara asing di Sabah ditahan mengikut ISA kerana didakwa cuba menghidupkan kembali gerakan militan di negeri itu.

Najib semasa perutusan Hari Malaysia pada 16 September lalu mengumumkan pentadbirannya akan melakukan “reformasi” ke atas beberapa undang-undang yang berbentuk menindas, termasuk ISA.

Bagaimanapun pengkritiknya ragu-ragu dengan keikhlasan pengumuman itu dan berkata ia adalah semata-mata helah untuk mendapatkan sokongan pada pilihan raya umum akan datang.

Parlimen Jerman: Fitnah II Cubaan Najib Singkir Lawan Politik

Posted: 17 Nov 2011 11:12 PM PST

Keadilan Daily

Sekumpulan Ahli Parlimen Jerman menyifatkan perbicaraan Fitnah II yang sedang berlangsung sebagai satu cubaan BN untuk menyingkirkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menyifatkannya sebagai "proses menyingkirkan seteru politik", kumpulan  itu yang datang daripada Asean Parliamentary Group untuk Parlimen Jerman berkata perbicaraan Fitnah II bertujuan merencatkan momentum reformasi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum.

"Kami memerhati dengan teliti perbicaraan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang akan selesai dalam bulan Disember.

"Sewaktu lawatan kami ke Malaysia pada awal 2011, keraguan kami terbukti benar yang perbicaraan itu mungkin merupakan proses menyingkirkan seteru politik," kata Dr Thomas Gambke, ketua Asean Parliamnetary Group itu dalam kenyataannya.

Justeru, mereka menuntut Najib dan pentadbirannya berlaku adil kepada Anwar di samping tidak memanipulasi proses pilihan raya untuk terus berpaut pada tampuk kuasa.

"Kami merayu kepada kerajaan Malaysia untuk menghormati matlamat reformasi demokratik sistem pilihan raya, yang diketuai Anwar Ibrahim.

"Langkah untuk mencegah penipuan pilihan raya perlu diperkenalkan bersama akses lebih meluas untuk media buat parti pembangkang yang kini mentadbir lima negeri di Malaysia.

"Perbicaraan bersifat politik terhadap Anwar akan hanya merosakkan imej antarabangsa Malaysia," kata mereka dalam kenyataan media.

Kenyataan itu dilihat sebagai satu tamparan hebat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang baru sahaja selesai menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN di Bali semalam.

Asean Parliamentary Group (Brunei, Indonesia, Cambodia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam) itu diketuai Dr Thomas Gambke (Alliance 90/The Greens), dan Timbalan Pengerusinya adalah Dr Michael Fuchs (CDU / CSU), Holger Ortel (SPD), Dr. hc Jürgen Koppelin (FDP) dan Caren Lay (the Left.)

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Statement of the ASEAN Parliamentary Group of German Parliament on the trial of the Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim

Posted: 17 Nov 2011 11:00 PM PST

Der Vorsitzende der Parlamentariergruppe ASEAN, Dr. Thomas Gambke, der im Rahmen des Programms “Parlamentarier schützen Parlamentarier” die Patenschaft für den malaysischen Oppositionsführer Anwar Ibrahim übernommen hat, erklärt im Namen des Vorstands der Parlamentariergruppe:

“Wir beobachten aufmerksam und kritisch den Verlauf des Prozesses gegen Oppositionsführer Anwar Ibrahim, der nach einem abschließenden Verhandlungstag am 23. November voraussichtlich im Dezember zum Abschluss kommen wird. Bereits während eines Delegationsbesuches in Malaysia Anfang 2011 fanden wir den Verdacht bestätigt, es könne sich um einen Prozess handeln, mit dem ein politisch unliebsamer Gegner ausgeschaltet werden soll.

Die Verteidigung von Anwar Ibrahim wurde in dem sich über mehr als zwei Jahre hinziehenden Verfahren immer wieder in ihrer Arbeit behindert. Die Tatsache, dass nun Ende dieses Jahres mit einer Verurteilung von Anwar Ibrahim wegen des Vorwurfs des homosexuellen Verkehrs zu rechnen ist, scheint uns nicht zufällig in zeitlicher Nähe zu Parlamentswahlen im Frühjahr 2012 zu stehen. Mit einer Verurteilung würde der Oppositionsführer sein Abgeordnetenmandat verlieren und wäre die gesamte Oppositionsbewegung geschwächt.

Wir appellieren an die malaysische Regierung, die Bewegung für eine demokratische Reform des Wahlsystems, deren führender Repräsentant Anwar Ibrahim ist, zu respektieren, und deren Ziele ernst zu nehmen. Maßnahmen zur Verhinderung von Wahlbetrug und mehr Möglichkeiten für Oppositionsparteien, die heute in bereits fünf der insgesamt dreizehn Regionen Malaysias regieren, in öffentlichen Medien für ihre Ziele zu werben, sollten geschaffen werden. Eine politisch motivierte Verurteilung von Anwar Ibrahim würde dem internationalen Ansehen Malaysias schaden.”

Dem Vorstand der Parlamentariergruppe ASEAN (Brunei, Indonesien, Kambodscha, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippinen, Singapur, Thailand, Vietnam) gehören als Vorsitzender Dr. Thomas Gambke (BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN) sowie als  stellvertretende Vorsitzende Dr. Michael Fuchs (CDU/CSU), Holger Ortel (SPD), Dr. h.c. Jürgen Koppelin (FDP) und Caren Lay (DIE LINKE.) an.

—————————

November 11, 2011

Statement of the ASEAN Parliamentary Group on the trial of the Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim

Chair of the ASEAN Parliamentary Group Dr. Thomas Gambke, within the framework of the "MPs protect MPs" program in sponsorship of Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim, says on behalf of the Board:

“We are carefully observing the trial of opposition leader Anwar Ibrahim which is set to resume on November 23 and due for completion in December. During a visit to Malaysia at the start of 2011, our suspicions were confirmed that the trial may well be a process of eliminating political opponents.

The team of lawyers defending Anwar Ibrahim were gravely disadvantaged during the entire two years of the drawn-out trial. We believe that the timing of the impending conviction of Anwar Ibrahim on sodomy charges has been planned to coincide with the Parliamentary elections due in spring 2012. If convicted, the opposition leader would lose his parliamentary seat thus weakening the entire opposition movement.

We appeal to the Malaysian government to respect and regard seriously the goals of the movement for democratic reform of the electoral system, whose leading figure is Anwar Ibrahim. Measures to prevent electoral fraud should be introduced together with greater access to the public media for the opposition parties which to date are in control of five of the thirteen States of Malaysia. A politically motivated trial of Anwar Ibrahim would only damage the international image of Malaysia."

The Board of the ASEAN Parliamentary Group (Brunei, Indonesia, Cambodia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam) includes its chairman, Dr. Thomas Gambke (Alliance 90/The Greens), and deputy chairman Dr Michael Fuchs (CDU / CSU), Holger Ortel (SPD), Dr. hc Jürgen Koppelin (FDP) and Caren Lay (THE LEFT.)

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Dear Malaysian Cabinet, Please be Reminded That Stealing is Illegal!

Posted: 17 Nov 2011 08:07 PM PST

Malaysia Chronicle

Stealing is illegal – except when it is approved by the Cabinet. Ordinary people or those who do not get Cabinet approval will be investigated and quite possibly be prosecuted, unless some sort of "deal" is made to avoid it.

But ministers, party strongmen and their business cronies are free to legally steal or trade stock based on non-public information they have obtained through their official positions as elected officials — and they do so on a regular basis.

Economic crimes

What do you call the PKFZ scandal, the MAS losses year after year, shortage in the FELDA funds, the Gemas NFC debacle, and the overpricing in the government procurement – if not stealing?

The share swap between Malaysia Airlines and AirAsia is being probed by Bursa Malaysia and the Securities Commission for insider trading. The strange collaboration between Sime Darby and E&O, was perceived as possible insider trading by the chairman of E&O, who so happens to be the husband to the SC chief, Zarinah Anwar.

A survey by PwC indicates that 48% of Malaysian companies were the victims of economic crime; the number of reported cases of economic crime committed by company employees in Malaysia is higher than that reported for the Asia-Pacific region and other countries around the world.

Well, some like to call it cheating, fraud, economic crime, breach of trust, but in the end it is still getting ‘it’ illegally, which is stealing.

Thieves and hypocrites

In that case wouldn't it be appropriate that we call those involved thieves? I know, they won't admit it and they have the courts to prove that they are not thieves. But it is their courts; the police, attorney general, prosecutors and judges are all under their payroll and as such, have to be obedient to their paymaster.

We all know how the police can fabricate and dispose of evidence, all for a price. The AG has the power at his will whether to prosecute or not. The Lingam tapes proved that the judges are stooges.

We have also had the most bewildering or bizarre but not surprising incident when both the defense lawyers and the prosecutors somehow concertedly objected to finding out who had ordered the two former bodyguards of Prime Minister Najib Razak to kill Altantuya, who was also alleged to be Najib’s former mistress.

Down the family tree

Where on earth are Haji Mohd Najib and his UMNO-BN government leading us to? The economy is going south. The social fabric, since nothing is being done, is nearly in tatters. The education system is in limbo. Both the morals and morale of the nation are sinking.

No, there is no such word as "self-esteem" now amongst the major ruling politicians in Malaysia. The entire Cabinet, with the exception of Idris Jala who has told us twice that Malaysia can go bankrupt, couldn't care less.

Yes, it seems that nothing else matters to the entire Cabinet and UMNO-BN as long as the stealing continues; more cows will able to buy condos and some would even be clever enough to buy and sell company shares, such as Najib’s son Mohd Nazifuddin who has already created a name for himself in the latest .

Nuffnang