Ahad, 11 September 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Melancarkan Projek Perumahan Bulatan Mekar Di Sungai Ramal

Posted: 11 Sep 2011 04:56 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Rakyat kena bayar....bayar...dan terus bayar.......

Posted: 11 Sep 2011 05:44 AM PDT

Cukai perkhidmatan 6%: PM perlu bertanggungjawab
Mohd Rafizi Ramli
Sep 10, 11
9:57pm
Kongsi 2711
ULASAN Kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang menyalahkan syarikat telekomunikasi atas kenaikan harga akibat cukai perkhidmatan 6 peratus tidaklah mengejutkan. Kebelakangan ini, tindakan beliau yang suka menuding jari kepada orang lain apabila keputusannya sendiri tidak disukai rakyat sudah menjadi tabiat.

najib tun razak may 2011Adalah tidak patut apabila seorang perdana menteri menyatakan beliau tidak tahu menahu mengenai kenaikan kos prabayar yang ditanggung rakyat, sedangkan beliau sendiri dengan gahnya mengumumkan kenaikan cukai perkhidmatan dalam pembentangan belanjawan 2011 di Dewan Rakyat tahun lepas.

Rakyat harus sedar bahawa cukai perkhidmatan 6 peratus ke atas perkhidmatan telekomunikasi termasuk kad prabayar adalah cukai kerajaan. Cukai ini adalah milik kerajaan sepenuhnya dan tidak ada satu sen pun yang masuk poket mana-mana pihak lain, yang hanya bertanggungjawab mengutip cukai ini bagi pihak kerajaan. Setiap tahun, dianggarkan kerajaan mengutip sehingga RM750 juta daripada pembelian kad prabayar oleh rakyat Malaysia.

Walaupun saya berpendapat keputusan syarikat telekomunikasi untuk menaikkan kos kad prabayar untuk menampung kenaikan cukai perkhidmatan adalah tidak berpatutan kerana keuntungan mereka yang begitu tinggi, kita juga perlu adil dengan memahami bagaimana kos bagi segmen prabayar meningkat apabila cukai perkhidmatan dinaikkan.

umno general assembly bazaar 161106 hadhari mobile phoneNamun, tabiat perdana menteri yang suka menuding jari dan tidak mahu mengambil tanggungjawab perlu ditegur dengan keras oleh ahli-ahli politik dan pimpinan golongan niagawan. Kerajaan tidak boleh berdolak dalih dalam melaksanakan dasar percukaiannya. Jika ia telah meluluskan undang-undang yang menetapkan semua perkhidmatan dikenakan cukai 6 peratus
sebagai satu bentuk cukai penggunaan, ia tidak boleh secara diam-diam berharap cukai itu ditanggung oleh syarikat, kerana cukai perkhidmatan adalah satu bentuk cukai yang ditanggung oleh rakyat bagi tujuan mengawal penggunaan.

Tabiat sebegini akan menghuru-harakan keadaan. Ia akan menyebabkan pentadbiran percukaian dan ekonomi negara kucar-kacir kerana kaedah percukaian yang berbeza sudah hilang maknanya; apabila perdana menteri sendiri yang keliru di antara tujuan dan fungsi di antara cukai langsung (ke atas keuntungan dan pendapatan) berbanding cukai tidak langsung (ke atas penggunaan melalui cukai perkhidmatan dan barangan). Maka tidak hairanlah perdana menteri sehingga sekarang tidak berjaya mengembalikan keyakinan pasaran kepada dasar dan kepimpinannya.

azlanTabiat Datuk Seri Najib Razak juga berbahaya kerana ia memberi gambaran syarikat berlainan akan mendapat layanan berbeza walaupun undang-undangnya sama. Jika beliau mahu syarikat telekomunikasi menanggung cukai perkhidmatan 6 peratus, beliau juga perlu berlaku adil kepada semua. Makanya, beliau wajar memberi arahan agar semua syarikat lain dari pelbagai industri, termasuklah industri penyiaran (Astro) hinggalah kepada industri makanan (KFC dan restoran mamak) juga perlu menanggung cukai perkhidmatan itu.

Alang-alang beliau mahu menjadi jaguh rakyat, lebih baik beliau menghapuskan saja cukai perkhidmatan kerana beliau tidak ada hak untuk memberi arahan syarikat mana perlu menanggung cukai perkhidmatan. Tindakan itu akan menyebabkan sudah tidak ada beza di antara cukai perkhidmatan dan cukai pendapatan.

budget belanjawan negara income taxHakikatnya, rakyat harus sedar bahawa tindakan Datuk Seri Najib Razak menaikkan cukai perkhidmatan kepada 6 peratus berkuatkuasa 1 Januari 2011 memainkan peranan dalam kenaikan kos; termasuk kos prabayar.

Jika beliau mahu menjadi seorang perdana menteri yang bertanggungjawab, beliau sepatutnya mengumumkan pengecualian daripada cukai perkhidmatan semua perkhidmatan harian yang ditanggung sebahagian besar rakyat; termasuklah perkhidmatan siaran TV berbayar (Astro), telekomunikasi dan restoran.

Itu lebih bertanggungjawab daripada terus menuding jari kepada orang lain apabila keputusannya dibangkang rakyat.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【光华日报】2新人深情告白不肉麻 . 小辣椒张念群出嫁

Posted: 11 Sep 2011 08:47 AM PDT

■ 花园式的婚礼,让一对新人留下了美好的回忆。

■ 张念群的父母放心地将爱女交至颜少君的手中。

■ 潘俭伟及林吉祥特赶来向新人祝贺。

■ 赵家一行人也前来观礼,见证这位在赵明福事件上见义勇为的小辣椒披上嫁衣。


张念群高拋花球,接球者是她的一名辩论队学生。(图:光明日报)

(麻坡11日讯)国会小辣椒张念群今日暂时收起强悍坚定的作风,终于披上嫁衣作出了最重要的决定,在花园式的婚礼上娇滴滴地向夫婿颜少君说“我愿意”!

两人在交换戒指后所说出的真情告白,更是感染了在场的每一名宾客,虽然深情却不肉麻,瞬间让他俩成为世界上最幸福的一对新人。

民主行动党沙登区国会议员张念群与峇株巴辖中央医院医生颜少君,是于今早9时在麻坡佐勒工业区的绿洲湾餐厅,主办了一场别开生面的花园式婚礼,为新人留下最甜蜜及美好的一刻。

为了郑重其事,两人还安排了助理婚姻注册官前来现场见证,并当场签上婚约及交换戒指。

这场婚礼仅邀请男女双方的至亲,政治圈人物也仅有火箭国会反对党领袖林吉祥及潘俭伟受邀出席。其他出席者则包括赵明福的父母、妹妹及妻儿。

新郎颜少君为了让新娘惊喜,特别苦练了庾澄庆的《只有为你》,当张念群在父母的带领下步入会场时,新郎即深情演绎了这首歌曲,令张念群大为感动,更惊奇夫婿为何歌唱得那么好。

而颜少君口中的念念也不让老公专美,在自由餐时段时亦献唱了邓丽君的《我只在乎你》,新郎即时上台再度亲吻张念群,为花园式的婚礼仪式画下完美的句点!

颜少君真情告白

念念,

(More......)

【CQTV】新郎爱的宣言 张念群流下幸福泪

Posted: 11 Sep 2011 08:39 AM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PAS : LUCUTKAN GELARAN PROFESOR ZAINAL KLING

Posted: 10 Sep 2011 08:16 PM PDT


Ahli Parlimen Parit Buntar Dr Mujahid Yusuf Rawa mahu pihak Majlis Profesor Negara (MPN) melucutkan keanggotaan Profesor Zainal Kling bagi memelihara kredibiliti majlis ini kerana menimbulkan kekeliruan dengan mendakwa Malaya tidak pernah dijajah oleh British.

PAS mujahidMujahid (kiri) berkata, kenyataan Zainal yang mewakili MPN itu telah menghina perjuangan bangsa yang selama ini menjadi sumber inspirasi generasi anak merdeka

"Oleh itu saya menuntut supaya pihak MPN melucutkan beliau dari terus menganggotai MPN bagi memelihara kredibiliti majlis ini dan menuntut supaya gelaran profesor (beliau) ditarik balik kerana menghina sejarah bangsanya sendiri dan penghayatan kemerdekaan yang baru sahaja kita sambut," kata pemimpin PAS itu dalam satu kenyataan media.

Menurutnya, PAS juga menuntut ahli akademik itu menarik balik kenyataannya bahawa negara ini tidak pernah dijajah tetapi sebaliknya hanya dinaungi oleh British.

"Jika beliau tidak menarik balik, ini menandakan bahawa seluruh rakyat Malaysia yang masih hidup dan yang mati selama ini telah ditipu dengan mempercayai bahawa kita telah dijajah sedangkan kita hanya dinaungi sahaja," katanya.

NONEMenurut Mujahid yang juga pengerusi Perpaduan Nasional PAS, kurikulum sejarah sekolah-sekolah sejak sekian lama memahamkan pelajar bahawa British adalah penjajah dan kita merdeka dari penjajah dengan laungan Merdeka!

"Ia tidak memerlukan seorang profesor untuk memahami bahawa 'Merdeka' membawa pengertian kebebasan dari sesuatu penjajahan dan bukan naungan.

Kenyataan beliau turut menghina pejuang bangsa selama ini kerana jikalau bukan penjajahan mengapakah adanya istilah ' pejuang kemerdekaan'? Mengapakah adanya semangat nasionalisma menentang penjajahan British?" soalnya.

Jumaat lalu, Zainal pada sidang akhbarnya di Putrajaya berkata berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British.

malaysia indepence merdeka tunku abdul rahman declare 290806"Fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British). Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik," katanya.

Katanya lagi, sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

Mujahid bagaimanapun menyangkal hujah itu dan berkata jika benar negara ini tidak dijajah mengapa kekayaan negara dan hasil bumi dieksploitasi untuk memberikan kekayaan kepada penjajah?

"Tidak cukupkah maruah bangsa diinjak apabila anak bangsa tidak ada suara dalam menentukan nasib bangsanya selama dijajah?

"Saya tidak tahu apa maksud Profesor ini apabila memutar belitkan istilah penjajah kepada penaung?

`malaysia merdeka 50th anniversary 280807 ethnic"Adakah beliau mahu mengatakan bahawa generasi anak merdeka telah ditipu oleh buku-buku sejarah atau tawarikh yang kita baca di bangku sekolah dan di universiti?" katanya ladi.

Sehubungan itu, kata Mujahiud, PAS mahu kerajaan, khususnya kementerian pelajaran supaya bertindak tegas terhadap Zainal yang menimbulkan kekeliruan yang amat berbahaya terhadap perjuangan bangsa yang terbina selama ini.(malaysiakini)

WACANA MERDEKA TAMBAH KELIRU - PAS PERAK

Posted: 10 Sep 2011 08:08 PM PDT


IPOH, 10 Sept: Badan Perhubungan PAS Negeri Perak menyifatkan Wacana Merdeka yang dianjurkan oleh Institut Darul Ridzuan (IDR) semalam gagal menjelaskan tajuk asal perbincangan mengenai tragedi Balai Polis Bukit Kepong: Siapa wira sebenar.

Malah, kata Ketua Penerangan PAS negeri, Ahmad Nuri al-Amin berkata pentas wacana tersebut lebih menjadi medan mencetuskan polemik baru yang menyanggah fakta besar yang telah diterima pakai selama 54 tahun dengan menafikan sejarah kemerdekaan negara.

Katanya, penafian terhadap kemerdekaan negara pada tahun 1957 itu lahir dari fakta yang disebut berulang kali oleh para panelis wacana bahawa Tanah Melayu langsung tidak pernah dijajah oleh British, suatu kenyataan yang tidak disiarkan oleh media massa perdana yang dikuasai kerajaan.

Malah, menurutnya bekas Ketua Polis Negara, Tun Mohammed Hanif Omar juga menggambarkan bahawa penubuhan Umno pada tahun 1946 bukan untuk mendapatkan kemerdekaan negara tetapi hanya untuk memastikan bahawa Tanah Melayu dikembalikan kepada pemerintahan dahulu.

Tambahnya, manakala penekanan Tun Hanif berkaitan tragedi Bukit Kepong hanya mengisyithar bahawa kematian pasukan polis sebagai wira walaupun tidak menafikan polis ketika itu di bawah pemerintahan British.

Katanya, nama Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu sering menjadi sebutan Tun Hanif semalam sepatutnya turut dijemput pihak IDR bagi menjelaskan isu berkaitan Ahmad Indera @ Mat Indera.

"Jika ianya diadili sebaiknya, wacana tersebut perlu dihadiri juga oleh Haji Mohamad untuk memperkatakan perkara tersebut.

"Sesungguhnya hasil wacana semalam telah menimbulkan lebih banyak kekeliruan dari menjelaskan keadaan," ujarnya dalam satu kenyataan di sini.

Soalnya, bagaimana status pejuang-pejuang Melayu Perak seperti Datuk Maharaja Lela Pandak Lam yang dihukum buang negeri dan pejuang-pejuang Melayu lain yang terbunuh ketika dikatakan menentang British.

Katanya, jika Tanah Melayu tidak dijajah, siapakah yang mereka tentang dan siapakah pula yang menghukum dan membunuh mereka.

"Adakah ini angkara Melayu gunakan British untuk menentang dan membunuh sesama Melayu?" soalnya lagi.(harakahdaily)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


“Powering Penang Growth by Adapting to China-AFTA”- A Key Gateway For China to ASEAN From A Cleaner, Greener & Safer Penang

Posted: 11 Sep 2011 12:24 AM PDT

YAB Mr. Lim Guan Eng's speech to the MCTIIC 2011 (Sep 10, 2011, 4pm) on "Powering Penang Growth by Adapting to China-AFTA"- A Key Gateway For China to ASEAN From A Cleaner, Greener & Safer Penang

1. When the China-Asean Free Trade Area (CAFTA) came into effect on the 1st of January, 2010, it was already evident to many of us that this will be Asia's decade. Somewhere along this decade, China's economy, measured in Purchasing Price Parity (PPP) terms, will overtake the US economy to become the largest economy in the world. With worries of managing government debt continuing to plague the European Union as well as the United States, Asia will have to take the lead in driving economic growth for the rest of the world.

2. The China-AFTA pact (CAFTA) is the result of a visionary proposal by former Chinese Premier Zhu Rongji at the ASEAN-China Summit in November 2000. Even then, it was already clear to Premier Zhu and the leaders of the respective ASEAN countries that the rapidly expanding trade between China and ASEAN would grow by even greater leaps and bounds with the institutionalization of a Free Trade Area (FTA).

3. From 1991 to 2000, ASEAN-China trade grew at an average annual rate of 20.4%, much faster than either the growth in China's global trade (15%) or in ASEAN's global trade (11%). This rate accelerated to 30% in 2002, a clear sign of the dynamic economic activity that was taking place between China and ASEAN.

4. In 2001, the year which China joined the WTO, China-ASEAN trade (exclusive of HK) was US$41.6 billion.[1] This increased to US$223billion in 2008, an average annual increase of 30%.[2] As a result, China became ASEAN's third largest trading partner while ASEAN became China's fourth largest trading partner.

5. Malaysia's importance in the trading relationship with China within the ASEAN context is highlighted by the fact that we are the second largest trading partner, after Singapore, comprising approximately one fifth of the total China-ASEAN trade. As of 2010, China became Malaysia's largest trading partner, overtaking Singapore, Japan and the United States.

6. Penang sits at the hub of this trading relationship given that half of Malaysia's exports to and imports from China are in the electrical and electronics (E&E) sector of the economy. Intermediate as well as assembled E&E products from and to Penang from China form an important part of the global supply chain for major multinationals that operates in both places.

7. How then can Penang take full advantage of CAFTA in this new decade? We recognize that the nature and structure of CAFTA has opened up economic opportunities in four areas, namely: (i) opportunities to increase trade in physical goods (ii) opportunities to increase economic activity in the service sector (iii) opportunities to increase the two way flow of direct investment and (iv) opportunities for cooperation in other economic areas.

(i) Opportunities to increase trade in Physical Goods

8. Currently, Malaysia benefits from a strong manufacturing export sector and within this sector, E&E products comprised 34% of total exports in the first half of 2011. But the current composition of E&E export products including consumer electronics, electronic components and electrical items, are mostly in stable or even sunset industries, therefore limiting their growth potential. In fact, the latest figures show that exports from this category of products decreased by 6.5% in the first half of 2011.

9. With the removal of import and non-tariff barriers for trade in goods and with the changing demands of the marketplace, there are many opportunities to Penang-China expand trade in growth industries such as medical devices to cater for the expanding health care industry and solar panels and light-emitting diodes (LEDs) to cater for the expanding renewable and sustainable energy industry.

10. Penang has successfully utilized its advantage as an E&E manufacturing hub to expand its share of exports in these growth industries. Many of the local and MNC manufacturing LEDs such as Philips Lumileds, SILQ and Osram have successfully moved up the value chain by producing better quality and more energy efficient products.

11. More recently, companies such as St. Jude Medical, B Braun, Accellent, Symmetry Medical and Ambu have expanded or started their operations manufacturing medical devices in Penang.

12. Last but not least, Bosch Solar Energy's RM2.2b investment in a crystalline photovoltaic (PV) manufacturing plant in Penang in June of this year (2011) heralds the potential for more solar energy related products and its components to be exported to and imported from China.

13. In addition to manufactured exports, there are also opportunities to increase Penang-China trade through the export of halal products to the sizeable Muslim minority population which can be found in large numbers in some of the provinces in China.

14. Estimates of the Muslim population in China range from a low of 20 million[3] to a high of more than 100 million.[4] The Muslim population in China are mostly concentrated in the Northwest Areas like Xinjiang, Gansu, Ningxia, Qinghai, Guizhou and Hebei as well as in the province of Yunnan in the Southwest and Henan in the Center. Even the low end of this estimation would provide a number of people almost equivalent to the population of Malaysia as a market for Malaysia's halal food.

15. Malaysia's Halal Certification standards are well known and reputable not just in the process of preparing the halal products but also throughout the supply chain in the entire production, packing and transportation process.

16. Penang is already a gateway to the halal market to countries in the Middle East and also has the physical infrastructure such as the International Halal Sea Port and Halal warehouses and cold chain facilities that are extremely important to the process of marketing and exporting these products overseas.

17. Penang is also establishing itself as a serious halal research hub with joint research coming from Malaysian public universities such as USM, UPM and IIUM as well as two universities from Southern Thailand, namely, Prince of Songkhla University and Chulalongkorn University.

18. This area of halal food exports was often highlighted by business delegations from Henan, Shandong and a few other areas in China with a significant % of Muslim residents.

19. Penang companies who are already exporting unique Penang halal products should make full use of CAFTA by seeking out these new markets for their products.

(ii) Opportunities to increase activity in the Service Sector

20. While trade in physical goods will likely make up the majority of Penang-China trade, the areas with the highest growth potential are likely to be in the service sector. I will highlight two specific areas in the service sector which are prime candidates for growth. The first is in the related area of business process outsourcing (BPO) and shared services outsourcing (SSO). The second is in the area of tourism.

21. Penang is an ideal hub for BPO (Business Process Outsourcing) and SSO (Shared Services Outsourcing) because of its strategic location in the heart of Asia Pacific region and time zone which means that companies in Penang are able to conduct business round the clock in Asia, Europe and Americas.

22. In addition, the linguistic ability possessed by Penang's multiracial and multilingual population means that it can serve numerous groups in Asia as well as the United States, United Kingdom and Australia.

23. As economic connections between Penang and China continue to grow, these transactions will have to be supported. Many MNCs which have operations in Penang have also set up BPO and SSO arms in order to support their customers in and outside Penang. International companies such as IBM (IT), Ideal Capital (BPO), MoBif (BPO), JABIL Shared Service Centre, Dell (BPO), Seagate (SSO), National Instruments (BPO) and PMC Sierra (BPO) are but a few examples of international companies which have BPO and SSO operations in Penang.

24. The volume of business originating from China has and will continue to grow significantly as their sales to and from China increase. It is in the interest of these companies to increase the scale of their BPO and SSO operations in Penang, especially in order to exploit growing economic relationships between Malaysia and China and also ASEAN and China.

25. The other area of the service sector which will benefit significantly from CAFTA is the tourism sector. Already, tourist arrivals from China to Malaysia in 2010 stood at more than 1.1 million and is growing at an annual rate of 10%. Penang, with its unique combination of history, architecture, natural beauty, food and culture, is a natural destination for Chinese tourists. This unique tourism experience, acknowledged by UNECSO in the form of a World Heritage Site (together with Melaka), can be enjoyed by more Chinese tourists with the help of strategic government and business partnerships and initiatives.

26. For example, more needs to be done to exploit the Penang-Xiamen sister city relationship, established since 1993. The historical connection between the Hokkien population in Penang and their relatives and ancestors in this part of Southern China needs to be better explored or highlighted. While the Penang state government has already taken many initiatives to strengthen Penang-Xiamen ties – for example, in the publication of the 'Penang-Xiamen Premier Business Route magazine' and organizing for Penang businessmen, companies and business chambers to participate in the 15th China International Fair for Investment and Trade in Xiamen in September 2011, these strategic initiatives need to be broadened to include a larger number of actors, especially from the private sector.

27. Additional tourism offerings such as short and long term cruise holidays departing from Penang to nearby Langkawi, Thailand and Indonesia needs to be developed in order to present more options to attract Chinese tourists to visit Penang.

28. The growing attractiveness of Penang as a destination for medical tourism can also be taken advantage of by Chinese tourists especially as the demand for more sophisticated health care treatment grows along with growing Chinese incomes.

29. It is also hoped that the comprehensive collaborative framework established between MAS and Air Asia will see more direct flights to China from Penang in recognition of the growing economic linkages between the state and China.

(iii) Opportunities to increase two-way flow in FDI

30. Currently, FDI flows from China to ASEAN and to Malaysia are still relatively small.

31. An increasing number of Chinese companies are also realizing the potential payback from investing in Penang, evidenced by decision of four Chinese companies in four different sectors to set up operations in the state during the first fourth months of 2011.

32. Nissi High Tech Service is a power management company, Arvest Global is in the oil and gas industry, Shenzhen Alex Connector Co Ltd is a player in the E&E sector and Internatioal Marketing Organizing Service (IMOS) is involved in the service sector of the economy.

33. While Penang cannot compete with China on the basis of labor cost, where Penang has a comparative advantage is in the area of human capital, better physical infrastructure, the change in focus from manufacturing to research and design and a more conducive environment for the protection of intellectual property.

34. Chinese giants in the E&E sector including companies like Huawei, which already has a presence in Technology Park Malaysia (TPM) and MDec, should also seriously consider investing in R&D facilities in Penang to exploit the knowledge environment.

35. At the same time, an increasing number of Penang companies have also expanded their activities to China including AT Systematization Berhad (Suzhou, Industrial Automation Products), JEFI AquaTech Resources Sdn Bhd (Fujian, Frozen Shrimp/Food Processing) and Qdos Flexcircuit (Xiamen, manufacturer of Flexible Printed Circuits (FPC))

36. In addition to private investment flows from Chinese companies in private opportunities, the Penang state government also welcomes the participation of Chinese companies and the Chinese government in important infrastructure projects in the state. The construction of Penang's Second Bridge, expected to be the longest in South-East Asia, is a joint venture between UEM Builders Bhd and China Harbor Engineering Co and is partially funded by a US$800 million loan by the Chinese government to the project.

37. The Butterworth-Penang Tunnel Project and other highway traffic elevation project which spans nearly 30km with a projected cost of RM 8 billion offers not only opportunities for Chinese investors but also a fiscal boost to pump-prime the economy should there be any global slowdown.

38. As of January 2010, CAFTA encompassed 1.9 billion people, had a combined GDP of US$6.6 trillion and total trade amounted to US$4.3 trillion. Under the CAFTA, more than 9,000 products imported from China to Malaysia are duty-free while China will reduce tariffs on more than 7,000 products from ASEAN. Besides manufactured goods, the agreement also covers services and investment. Hence, there are opportunities for many MNCs to increase local content of their products to be above 40% to take advantage of the ACFTA so that products can be shipped from Penang, Malaysia into China. We also hope that some of the US$10 billion Chinese-Asean Fund (CAF) can be invested in some of these projects in Penang and in the NCER.

39. Let everyone including MNCs and SMEs consider Penang as a reliable location that protects your investment and yet serve as a gateway to China through the CAFTA. In other words, we offer not just our natural competitive and comparative advantages in logistics,the high-tech, high-value and knowledge based industries but also in language. resort tourist destination and a cultural intermediary between East and West.

40. Penang can be the key gateway in Malaysia for China & ASEAN as Penang has several competitive advantages.

(a) Top in investments in Malaysia attracting 36% of Malaysia FDI despite having only 6% of Malaysia's population.

(b) The best financially-managed state in Malaysia according to Auditor-General's Report.

(c) The only government in Malaysia to be praised by Transparency International for having a clean government that fights corruption and practice open tender.

(d) Contributes 65% of Malaysia health tourism receipts.

(e) Pioneering green state with a ban on free distribution of plastic bags to hypermarkets.

(f) Safe city with the largest drop in crime index.


A city that is cleaner, greener and safer can offer security and certainty for your profits and investments.

A cleaner, greener and safer Penang is the ideal gateway for China to ASEAN.

[1] http://www.asean.org/17310.htm

[2] http://www.eai.nus.edu.sg/BB519.pdf

[3] http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090711070052AAtZ1ia

[4] http://www.islamicpopulation.com/asia/China/Muslim%20in%20China.htm

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 11 Sep 2011 08:44 AM PDT

Block D, Section 2, Wangsa Maju Resident

Dear Sdr,

Thank you so much for your comments.

I have checked about the road conditions as complained by you. Previously when my assistant took up the matter with DBKL we were informed that the roads within these privately owned flats are the responsibilities of the JMB and that DBKL will only be responsible for the road outside the compound of the said privately owned flats. However, the good news is that DBKL will now upkeep the roads in these privately owned flats in Section 2 but the JMB will still have to be responsible for maintenance of the drains, trees and the playing field.

As for the road conditions in Section 2 Block D, my assistant had already lodged a complaint with Wangsa Maju DBKL branch office and they have already reported to Jabatan Kerja Awam (JKA) of DBKL for actions to resurface the road. The ball is in jKA court now. I believe that the resurfacing works will be done in the very near future. We will check with JKA and the DBKL brnach office tomorrow and the information will be put up in this section of my blog.

I really am sorry about the situation. I am trying my very bet to do what can for the residents in Wangsa Maju and to make Wangsa Maju a better for all. In future if you have encountered any problems please feel free to contact my Personal Assistant, En Yacob, at my service centre tel no: 41433322 or his handphone no: 2186929.

Thank you

With kindest regards

wee choo keong

Comment on Rashdan: Do you know about the RM50 ancillary charges imposed by the so called “No Frills” AirAsia by Rizal

Posted: 11 Sep 2011 08:18 AM PDT

Why are you all were surprised by the charges? This is the type of Tony Fernandes’s model of business. He plays with slogans and he got the reporters in his pocket. That’s why you don’t get adverse news in the newspaper. Once newspaper published adverse report against AA then he will pull out all adverts.

Thank you YB the lists are very accurate of the charges of AA and it was good for you to tabulate it for us to know so that we know what we are getting for beside “EVERYONE CAN FLY”. Now I feel that EVERYONE CAN BE EASILY CON!

Once Firefly died with the help of Rashdan and Tan Sri Azman, then we will get to see more crazy charges if not controlled by the Government because no competition so Tony can do what he likes.

Comment on Complaints for DBKL by Block D, Section 2, Wangsa Maju Resident

Posted: 11 Sep 2011 07:35 AM PDT

Dear Sir,
On April 24, 2011 i commented here about the road condition near Block D, Section 2, Wangsa Maju. (Pls refer back) You SAID that you will look into the matter. Today is September 11, 2011. And the road is getting from worse to WORST. Honestly, i doubt your work efficiency. Would you like to consider to look into this matter AS SOON AS POSSIBLE? Try to come to the scene and try to drive through the road and you will be surprised WHY SUCH ROAD DID EXIST IN MALAYSIA’s CAPITAL, KUALA LUMPUR! We pay for the tax every year, but what we get in return? I don’t know… PLEASE do something!

Comment on Rashdan: Do you know about the RM50 ancillary charges imposed by the so called “No Frills” AirAsia by Yong

Posted: 10 Sep 2011 11:02 PM PDT

The 2 lists are too obvious that AA was all out to make a killing in every sense of the word. No other airline dare to impose a charge known as convenience fees, processing fees via credit card.

The bulk of the transactions of AA are through online that definitely involved credit card. I have seen such a charge in other online booking for airlines except AA.

The government had to step to protect the public. The government has been helping AA by closing eyes and ears for far too long so much so that Tony and his business partners are getting bolder by the minute. No only he wanted to control MAS, now he waned to control MAHB. I just can’t stand this Thambi’s arrogance.

The Najib government must stop the share swap and review all the unreasonable charges imposed by AA otherwise face the consequences in the coming elections.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Contact Agent: MR. ALLAN GREEN

Posted: 11 Sep 2011 07:31 AM PDT

The Msn/Yahoo Lottery Incorporation
PO Box 1010,Liverpool
L70 1NL,United Kingdom

Dear Lucky Winner,

This is to inform you that your email address
was selected for a cash prize of 750,000.00
Great British Pounds)held on the 6th Of
September 2011 in
London Uk.

Contact Agent: MR. ALLAN GREEN
Email: mr_allangreen@live.co.uk

YOU ARE TO INDICATE THE OPTION SUITABLE
FOR YOU IN RELEASING YOUR FUNDS.

1. BANK TO BANK TRANSFER
2. DELIVERY BY CERTIFIED CHEQUE

Fill the below:
1. Name:........... 2. Address:................
3. Country:........ 4. Telephone No:...........
5. Occupation:..... 6. Age/Sex:................


Regards
Mrs. Juliet Moore
Co-ordinator (Online Promo Programme)

FILE FOR CLAIM

Posted: 11 Sep 2011 07:19 AM PDT

Won You (500,000.00 Britain pounds, In the MICRO SOFT FREE LOTTO PROMOTION
2010/2011.send,Full name,Country,Address,Telephone Number,Occupation,Sex,to
Dr.Tom Rice Email:clammicro_soft20@9.cn

Orang politik tidak boleh cakap tentang agama?

Posted: 11 Sep 2011 06:08 AM PDT

Baru-baru ini heboh ada kenyataan mengatakan orang politik tidak boleh cakap tentang agama.

Saya paling tidak setuju dengan pendirian seperti ini.

Pertama sebab ramai juga orang politik yang ahli agama. Ada kelulusan dalam bidang agama dan bertahun-tahun telah mengajar agama. Contohnya MB Kelantan dan MB Kedah yang merupakan tokoh ulamak.

Begitu juga dengan ramai Exco dan wakil rakyat PAS yang merupakan ulamak atau ustaz. Kenapa pula hendak dihalang mereka ini bercakap tentang agama? Pada saya ini langsung tidak masuk akal.

Selain itu, memisahkan orang politik dari agama amat merbahaya. Apa salahnya orang politik belajar agama, sama ada dari kajian, kuliah atau ulamak, kemudian bercakap tentang agama?

Memisahkan orang politik dari agama seolah-olah mengisytiharkan agama tidak ada kawalan ke atas hal ehwal politik. Maka bebaslah orang politik untuk menipu rakyat, memakan rasuah atau melakukan penyelewengan lain.

Ini penyakit UMNO dan BN. Ajaran Kemal Ataturk (gambar atas) yang membakul sampah agama. Masyarakat dan negara akan hancur akibat fahaman ini.

Iskandar Samad
11/9/11

Di kenduri kahwin anak sulong Hj Che Rahim, AJK PAS Cawangan Taman Cheras Indah di Pandan Lake Club 11/9/2011.

Posted: 10 Sep 2011 10:39 PM PDT

Di kenduri kahwin anak sulong Hj Che Rahim, AJK PAS Cawangan Taman Cheras Indah di Pandan Lake Club 11/9/2011.

Posted: 10 Sep 2011 10:35 PM PDT

Di kenduri kahwin anak sulong Hj Che Rahim, AJK PAS Cawangan Taman Cheras Indah di Pandan Lake Club 11/9/2011.

Posted: 10 Sep 2011 10:32 PM PDT

Sarapan pagi dan mesyuarat AJK di rumah 11/9/2011.

Posted: 10 Sep 2011 10:17 PM PDT

Bersama Imam Shepparton.

Posted: 10 Sep 2011 09:33 PM PDT

Bersama penggerak program Asset Based Community Development atau ABCD.

Posted: 10 Sep 2011 09:04 PM PDT

Solat Jumaat di Masjid masyarakat Albania, Shepparton.

Posted: 10 Sep 2011 08:48 PM PDT

Pusat Khidmat Wakil Rakyat DUN Ayer Hitam

Pusat Khidmat Wakil Rakyat DUN Ayer Hitam


Bersantai di Nat Jumaat di Kuala Jerlun

Posted: 10 Sep 2011 11:41 PM PDT

Nat Kuala Jerlun merupakan destinasi yang menjadi tumpuan masyarakat samada di dalam atau di luar Ayer Hitam. Uniknya, nat tersebut berdekatan dengan pelantar ikan yang dijual fresh dan segar kepada pengunjung. Selain memebeli ikan, ayam dan daging, mereka juga berpeluang membeli segala jenis barangan keperluan harian yang biasanya dijual di kedai-kedai runcit tetapi ada di jual di nat tersebut.

YB Ust Hj Abd Ghani mencuri masa selepas Kuliah Jumaat bermesra dengan orang ramai. Beliau juga mengambil kesempatan minum pagi bersama pengunjung sambil bersantai di tepi sungai yang mana deretan kedai minum dan pasar sangat berhampiran dengan sungai. Selepas sungai tersebut, ternampak lautan sawah yang terbentang luas sayup mata memandang. Panorama ini sangat sesuai kepada sesiapa yang ingin menenangkan fikiran atau ingin meredakan perasaan tertekan dalam tugas seharian.

Di penghujung jalan menuju ke penempatan semula Kg Jeruju terdapat Homestay yang cukup selesa. Ramai pengunjung di dalam dan luar negeri serta pelajar-pelajar IPTA yang menginap di sana kerana kosnya murah dan ceria dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh pihak pengursan Homestay. Di sana juga terdapat Restoran Ikan Bakar yang berhampiran dengan laut. Air laut yang pasang di waktu malam dengan angin sepoi-sepoi bahasa begitu mengasyikkan para pengunjung. Suasana sebegini jarang ada di tempat lain kerana ia berlaku dalam suasana kampong dan aman damai. 


 YB Ust Hj Abd Ghani sedang berbual mesra dengan pengunjung sambil ditemani Hj Abu Seman B Saad, Ahli Majlis Daerah Kubang Pasu. YB Ust Hj Abd Ghani pernah mengemukakan cadangan kepada Majlis Daerah Kubang Pasu untuk menaiktaraf nat tersebut menjadi nat yang maju dan berdaya saing. Selain menjadi tempat para peniaga memasarkan barangan jualan masing-masing, ia juga turut merangsang ekonomi masyarakat setempat dan menarik ramai pelancong berkunjung ke Homestay dan Restoran Ikan Bakar. Perkara ini akan menjadi kenyataan apabila MDKP mendapat peruntukkan daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dalam RMK 10 nanti.    


YB Ust Hj Abd Ghani menyapa kanak-kanak yang turut serta menemani ibu mereka ke nat tersebut. Pendek kata, bukan setakat pengunjung dewasa sahaja yang berminat dengan segela keperluan yang ada di nat tersebut bahkan kanak-kanak juga tidak melepaskan peluang untuk membeli barang-barang mainan dan makanan ringan yang menjadi kesukaan mereka

Meninjau peniaga kecil di Pasar Kerpan

Posted: 10 Sep 2011 10:33 PM PDT

YB Ust Hj Abd Ghani turun padang meninjau Pasar di Pekan Kerpan sambil bertanya khabar kepada semua peniaga yang berniaga. Kelihatan beliau sedang bertanyakan sesuatu kepada peniaga sayur, Encik Hamzah Bin Alias. Selepas lawatan tersebut, Encik Hamzah telah meninggaldunia selepas serangan jantung di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Selepas dimaklumkan berita tersebut, beliau bergegas menziarahinya di rumahnya di Kg Ayer Hitam.
Dalam masa yang sama, beliau juga sempat berbual-bual dengan salah seorang peniaga daging. Beliau difahamkan terdapat 3 orang yang menjual daging di pasar tersebut dan terdapat sedikit persaingan dalam jualan daging. Pada hari biasa,daging tersebut ada yang dapat dijual habis dan ada juga terpaksa disimpan untuk dijual ke hari esoknya. Walau bagaimanapun, ketika musim menjelang Hari Raya Aidil Fitri baru-baru ini, ada peniaga yang berjaya menjual sehingga 3 ekor sehari dan habis dijual.      
Sebelum mengakhiri lawatan tersebut, beliau sempat berbual mesra dengan isteri Encik Hamzah yang terkenal dengan panggilan mesra Mak Ngah Ma. Mak Ngah Ma turut serta membantu suaminya ketika masih hidup. Kini, selepas kematian Encik Hamzah, urusan jualan sayur diserahkan kepada anaknya. Ini disebabkan keadaan kesihatannya yang diserang kanser otak selepas mengalami kemalangan jalanraya. Beliau mendoakan agar Allah melimpah rezeki yang berkat kepada keluarga Allahyarham yang begitu mesra dengan pelanggannya.   

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


Lebih 2000 tetamu hadir Rumah Terbuka DUN Bukit Payong

Posted: 11 Sep 2011 02:53 AM PDT

(Antara petugas-petugas majlis)

(Bahagian muslimat)


(Antara tetamu muslimin)


(Antara juadah yang disediakan)(Ustaz Mohd Nor menyambut antara tetamu yang hadir)
Marang : Walaupun sibuk melayan tetamu yang datang tetapi kepuasan jelas tergambar di wajah petugas-petugas PAS dalam Majlis Rumah Terbuka Eidulfitri DUN Bukit Payong semalam.

Mereka begitu bersemangat melayan tetamu yang datang dari pelbagai pelusuk Bukit Payong dan kawasan berhampiran itu hadir bertali arus ke majlis itu yang berlangsung selama lebih empat jam.

Ada yang datang bersama keluarga tidak kurang juga bersama teman-teman dan juga berseorangan.

Salah seorang petugas yang dikenali sebagai Li berkata dianggarkan lebih dua ribu tetamu telah hadir ke majis itu semalam.

"Kita menyediakan lima kawah gulai dan seratus kilo laksa untuk majlis ini.

Satu kawah biasanya untuk 400 orang tetamu dan seratus kilo laksa juga untuk 100 orang tetamu.Kesemuanya habis,"katanya gembira.

Seorang lagi petugas yang tidak mahu namanya disiarkan berkata walaupun penat melayan tetamu seramai itu dalam masa yang singkat tetapi kerana ini adalah kerja kebajikan dia rasa gembira melakukannnya.

Sementara itu wakil rakyat DUN Bukit Payong Ustaz Mohd Nor Hamzah ketika dihubungi melahirkan rasa puas hati beliau dengan jumlah kehadiran itu dan mengucapkan terima kasih kepada semua tetamu.

Tidak lupa juga beliau mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua petugas yang telah bertungkus lumus untuk memastikan majlis itu berjalan lancar.

Nuffnang